Wednesday 7 January 2009

Κρεμμυδόπιτα


Μια πολύ νόστιμη και διαφορετική πίτα.
Την αφιερώνω στην φίλη μου την Ρούλα, που την έφτιαξε και την ξαναέφτιαξε και μου είπε ότι την καταευχαριστήθηκαν όλοι στο σπίτι της.
Ελπίζω να αρέσει το ίδιο και σ' εσάς.

Θα χρειαστούμε:
2 φύλλα σφολιάτας κουρού
450-500 γρ. κρεμμύδια ξερά
2 πράσα (το άσπρο μέρος μόνο)
10 φέτες μπέικον
200 γρ. τυρί ρεγκάτο ή κάποια πικάντικη γραβιέρα
100 γρ. ροκφόρ χοντροτριμμένο
2 μεγάλα αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι εστραγκόν
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
πιπεράκι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε την εκτέλεση με καημό και κλάμα. Κλάμα φυσικά λόγω του καθαρίσματος των κρεμμυδιών.
Αφού τα καθαρίσουμε, τα κόβουμε σε φετάκια, ενώ τα πράσα (που δεν είναι τόσο ... συγκινητικά σαν τα κρεμμύδια) τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο κρεμμύδια και πράσα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να γλασαριστούν. Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ανακάτεμα όλων μαζί για λίγα λεπτά.
Αφήνουμε στην άκρη πράσα-κρεμμύδια-μπέικον, να κρυώσουν λίγο.
Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το πιπέρι και τα μυρωδικά.
Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μέσα στο μείγμα των κρεμμυδιών και ανακατεύουμε καλά.
Τελευταία προσθέτουμε τα τυριά. Το ροκφόρ προσθέτει μια πικάντικη νότα στην πίτα, αλλά σε όποιον δεν αρέσει (εγώ ως γνωστόν τρελαίνομαι) μπορεί και να το παραλείψει.
Στρώνουμε σε μεγαλούτσικο πυρέξ, αφού προηγουμένως έχουμε λαδώσει την βάση, το ένα φύλλο σφολιάτας.
Από πάνω αδειάζουμε όλη την γέμιση της πίτας και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά, ξαναλαδώνουμε , χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δούμε να χρυσίζει η ζύμη.
Η δόση είναι για ένα μεγάλο πυρέξ.
Καλή επιτυχία!

34 comments:

Μάγια said...

έλενα, ΄φαίνεται υπέροχη!
καλή σου χρονιά! σε ευχαριστώ που με θυμάσαι, εγώ πάντα περνάω και ας μη γράφω...φιλιά

Anonymous said...

Ποτέ δεν λέμε όχι σε μια δελεαστική σαν ετούτη δώ την πίτα!Έλενα αύριο κιόλας θα την κάνω,ας όψεται που μου λείπουν υλικά!Όλγα

eleni said...

Έλενα,φαίνεται νοστιμότατη!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τέτοια πίτα-πρέπει να έχει καλή γεύση,γιατί τα κρεμμύδια γλυκαίνουν στο μαγείρεμα και μ΄αρέσουν.
Κάποια φορά,βάλε και καμιά συνταγή για σφολιάτα και κουρού-εδώ δεν φέρνουν τα μαγαζιά,έτσι ας την φτιάχνω με τα χεράκια μου.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαγιοπούλα μου πάντα σε θυμάμαι, και μου λείπεις πολύ.
Δεν θέλω να μου γράφεις, θέλω που και που να σε "βλέπω" για να βλέπω ότι είσαι καλά.
Ελπίζω όλα να είναι εντάξει και απλά να περνάς μια φάση "αποτοξίνωσης".
Φιλάκια πολλά:))

ΕΛΕΝΑ said...

Ολγα μου να την φτιάξεις, από τις πιο νόστιμες πίτες, πιστεύω θα σου αρέσει πολύ!
Λίγο κλάμα έχει στην αρχή, αλλά κατά τ' άλλα, πανεύκολη είναι:)

Peter M said...

Elena, the photo doesn't appear but I'm reading the ingredient list and onions, roquefort, tarragon and dill sound delish!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι έχει τέλεια γεύση!!
Πράγματι τα κρεμμύδια γλυκαίνουν με το μαγείρεμα και "δένουν" πολύ ωραία με τα υπόλοιπα υλικά και κυρίως με τα τυριά.
Μα που είσαι και δεν μπορείς να βρεις σφολιάτα?? Ούτε του Κανάκη από το ΣΜ??
Εχω πολύ ωραία συνταγή για σφολιάτα κουρού, μου την έχει δώσει η φίλη μου η Λαμπρινή. Καλά που μου το είπες, να την βάλω.
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, really??
Why my photo doesn't appear??
I have to check it out!

Μαριλένα said...

"Η δόση είναι για ένα μεγάλο πυρέξ."

μόλις περιέγραψες την ακριβή δόση μου!
:))

faraona said...

A!!!ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΕ ΓΎΡΕΥΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΣΕ ΒΡΉΚΑ!!!Εψαχνα συνταγη για κρεμμυδόπιτα και νατην!!!
Καλη χρονια!

eleni said...

Έλενα,μένω στη Β.Εύβοια,στην Αγία Άννα.Μόνο αν παραγγείλω,θα μου φέρουν,δεν την χρησιμοποιούν.Πάντως προτιμώ τη σπιτική,για να ξέρω τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω-αποφεύγω πλέον τα έτοιμα.
Ευχαριστώ-θα περιμένω τη συνταγή.
Καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου την φτιάχνω σε μεγάλο πυρέξ, όταν χρησιμοποιώ σφολιάτα εμπορίου. Οταν παίρνω σφολιάτα από ένα πολύ καλό εργαστήριο που είναι κοντά μας, και που είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, χρησιμοποιώ μεγάλο ταψί φούρνου, που θα έλεγα είναι πιο κοντά στην ... ακριβή μας δόση;-)
(ευτυχώς τότε φροντίζω να την μοιράσω στέλνοντας την μισή στο γραφείο του καλού μου)

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Faraona μου, καλή χρονιά!! Aν ψάχνεις για κρεμμυδόπιτα, αυτή είναι δοκιμασμένη συνταγή, σου την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!
Φιλιά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Elenaki θα την βάλω πολύ σύντομα, μια πανεύκολη συνταγή έχω με την οποία μάλιστα κάνω και όλες τις τάρτες μου, από τότε που μου την έμαθε η Λαμπρινούλα:)

Anonymous said...

Ωραίος συνδυασμός κρεμμύδι-πράσο-μπέικον. Τώρα όσο για το χειροποίητο φύλλο, επειδή δεν μου πετυχαίνει ποτέ (ίσως γιατί θέλει αρκετό λάδι και δεν βάζω τόσο), θα προτιμήσω το έτοιμο φύλλο κουρού. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, ευκαιρία είναι λοπόν να δω πως είναι το κουρού.
Νομίζω ότι αυτή η πιτούλα θα αρέσει στον καλό μου.
Μπράβο στις χρυσοχέρες.
sgr

Maria Tzirita said...

Ωραία πίτα πράγματι με αγαπημένες γεύσεις: κρεμύδι και ροκφόρ! Κι ένα μυστικό για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμύδια: να μασάτε τσίχλα! Φιλάκια Ελενάκι μου!

lila said...

Μου άνοιξες την όρεξη πρωί-πρωί.Τι super πίτα είναι αυτή;
Θα την κάνω σε μια εποχή που δεν θα είμαι σε δίαιτα(όπως τώρα).
Μπράβο χρυσοχέρα,Έλενα.

ΕΛΕΝΑ said...

Λιζάκι μου να την φτιάξεις για τον καλό σου, θα την ευχαριστηθεί σίγουρα.
Το έτοιμο φύλλο κουρού, το έχω καταβολευτεί για πίτες, όταν βαριέμαι (δηλαδή συχνά:P) να ανοίξω με τα χεράκια μου. Μια χαρά είναι και πολύ βολικό για πίτες.
Φιλάκια πολλά:))

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, εγώ όταν καθαρίζω κρεμμύδια, ανοίγω όλες τις βρύσες και παρ' όλα αυτά κλαίω με μαύρο δάκρυ. Λες μια τσιχλίτσα να κάνει δουλειά?? Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
Ευχαριστούμε για το tip, φιλάκια πολλά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Lila μου πεντανοστιμη, καλή επιτυχία με την δίαιτα και καλό κουράγιο:)

Anonymous said...

ΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ, Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ!!! ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΠΙΤΟΥΛΑ (ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΤΡΩΝΕ) ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΡΟΥΛΑ

Anonymous said...

Ελενα δεν σου έχω ξαναγράψει, αλλά έχω φτιάξει πολλές συνταγές σου και καμιά δεν μου έχει αποτύχει. Είναι όλες πολύ νόστιμες και κυρίως με σωστά υλικά.
Αυτή η πίτα πολύ μου άρεσε, θέλω να την φτιάξω σήμερα.
Μπορώ να παραλείψω το εστραγκόν που δεν ξέρω αν θα το βρω;

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Ρουλίτσαααα!!!
Φιλάκια στα μπουμπουκάκια σου που τιμάνε την πιτούλα:))
(φιλάκια και σε σένα εννοείται!!)
Η Ρούλα παιδιά, έχει 2 απίθανα οκτάχρονα διδυμάκια, ολόϊδια όμως μιλάμε.
Μου πήρε χρόνια για να καταφέρω να τους ξεχωρίζω. Είναι και οι δυο τους Α-ΠΙ-ΘΑ-ΝΟΙ!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίνα καλώς όρισες, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια:))
Το εστραγκόν το βρίσκεις σε όλα τα μεγάλα ΣΜ στα ράφια με τα μπαχαρικά. Το βάζω για άρωμα πιο πολύ, μπορείς όμως και να το παραλείψεις αν δεν το βρεις.

Z. said...

Έλενα παλιά, στα νιάτα μου,τότε που ήθελα να κατακτήσω την καρδιά του καλού μου, αγόραζα ξύδι με ένα κλαρί εστραγκόν μέσα και ήταν απίθανο! Τώρα δεν ξέρω ούτε κατά που πέφτουν τα καλά ξύδια βλέπεις τον κέρδισα και πια...δεν βαριέσαι!!!

Δημιουργία said...

Εμεις θα ριξουμε μαυρο κλαμα να καθαρισουμε τα πρασσοκρεμμυδα και τα βλασταρια μας θα γλυφονται απο τη νοστιμαδα, αλλα ας ειναι!

ΕΛΕΝΑ said...

Kαλέ Ζαμπία μου, τώρα εγώ δεν κατάλαβα!!! Κατέκτησες την καρδιά του καλού σου με ... ξύδια και εστραγκόν?? Γιατί εγώ νόμιζα ότι εκείνη την εποχή το μενού περιελάμβανε μέλια και ζάχαρες και σιρόπια (αν θυμάμαι καλά από τα ... νειάτα μου χα χα χα)
Ασε, μην σου πω τι .... θυσίες έκανα εγώ τότε για να κατακτήσω την καρδιά του. Αρκεί να σου πω ότι δεν είχα αφήσει παιχνίδι για παιχνίδι όπου έπαιζε η αγαπημένη του ομάδα!!! Τέτοιες θυσίες μιλάμε!! Επρεπε να μου έχεις πει για το ξύδι, πιο βολικό μου ερχότανε;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Aς είναι Δημιουργία μου!!
Θα ... ξαναθυσιαστούμε για να τους ευχαριστήσουμε :))
Στο στιφάδο έχω βρει κόλπο για να μην κλαίω.
Βάζω τα κρεμμυδάκια να βράσουν (με την φλούδα) για 5 λεπτά και μετά καθαρίζονται πανεύκολα άνευ δακρύων!
Φιλάκια:))

kiki said...

Τα κρεμμύδια κάνουν τις πίτες πολύ νόστιμες αλλά εγώ δεν τις πλησιάζω γιατι με φουσκώνουν πολύ κλαψ!

Rena said...

Τέλεια φαίνεται!!! Μπράβο Ελενακι μου. Αλήθεια αν παραλειφθεί το πράσσο κάνει μεγάλη διαφορά? Ή αν το βάλω δε θα το πάρουν είδηση στην οικογένεια?

island said...

Καλή χρονιά να έχετε αγαπητή. Μιλάμε μου ανοίξατε την όρεξη. Θα πάω αύριο να μαγειρέψω λέμε!!!

Maria B. said...

καθυστερημένη έφτασα και εγώ! καλέ πρόλαβα κανένα κομματάκι ή τα κέρασες καλέ όλα ??

Μπράβο Ελενάκι μου με τα ωραία σου !!!! η πιττούλα σου μύρισε μέχρι τον Πειραιά !!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα, το θυμάμαι που σε πειράζουν τα κρεμμύδια, κλαψ!!

Ρενάκι μου εγώ τα πράσα τα βάζω, γιατί γλυκαίνουν πιο πολύ από τα κρεμμύδια.
Αν όμως δεν τα θέλεις, μην τα βάζεις καθόλου, no problem!!

Γεια σου island, καλώς όρισες!!
Καλά μαγειρέματα:))

Πoυ σαι βρε Μαριώ μου??
Επέζησες από την ... λαίλαπα??
Αντε, ξαναπιάσε τις κουτάλες σου, γιατί μας έλειψες τόσες μέρες:))
Φιλάκια πολλά!!

margarita said...

Μολις ειδ ακρεμμυδοπιτα ετρεξα!!! Αγαπημενη πιτα και εισαι πολυ τυχερη που μενεις Αθηνα αλλιως σε ηξερα δε σε ηξερα σπιτι σου θα ημουν...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...