Friday 2 October 2009

Γλυκό κουταλιού κυδώνι

Υπάρχει τίποτα πιο παραδοσιακό απο το γλυκό κυδώνι ??? Γενιές και γενιές μεγάλωσαν μ’ αυτό !!!!
Θεωρώ ότι η συνταγή που σας δίνω είναι η πλέον κλασσική.
Τολμήστε άφοβα να το φτιάξετε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχει.
Υλικά
1 κιλό κυδώνια (αν είναι λίγο παραπάνω δεν πειράζει)
800 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 κουταλιά καλό μέλι (εάν δεν βάλετε μέλι βάζετε 1 κιλό ζάχαρη )
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα ή 1-2 βανίλιες
μισή κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
λίγα αμύγδαλα ξασπρισμένα και κομμένα καθέτως στην μέση
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζουμε, καθαρίζουμε την φλούδα, τους σπόρους, το σκληρό που περιβάλλει τα κουκούτσια, και τα κόβουμε όπως τις τηγανιτές πατάτες.
Εάν τα κυδώνια είναι σκληρά, θα σας παιδέψουν λίγο, γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι.
Καλύτερα να φτιάξετε το γλυκό αυτήν την περίοδο γιατί τα κυδώνια είναι ακόμη μαλακά, πολύ φρέσκα και χωρίς στίγματα.
Τα βάζουμε με την ζάχαρη και το νερό να βράσουν σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Όταν αρχίζει το βράσιμο χρειάζεται να ξαφρίσουμε με τρυπητή κουτάλα ή με το κουτάλι της σούπας. Δένουμε το γλυκό, για περίπου 15-20 λεπτά. Λίγο πριν το σβήσουμε, ρίχνουμε το μέλι, το χυμό του λεμονιού και την αρμπαρόριζα ή τις βανίλιες. Το αφήνουμε 2-3ώρες στην κατσαρόλα για να δούμε εάν το σιρόπι είναι όπως πρέπει. Στην περίπτωση που βγάλει νερά , το βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα ή αν έχει σφίξει το σιρόπι ρίχνουμε με προσοχή λίγο νεράκι και βράζουμε πάλι για πολύ λίγο.
Όταν τελειώσουμε και πιστεύουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και ρίχνουμε τα αμυγδαλάκια.
Το φυλάμε σε βάζα αποστειρωμένα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο (προτιμώ στο ψυγείο για να είναι πάντα δροσερό).
Εάν δεν είσαστε πολύ του γλυκού και στο δικό σας σπίτι δεν τελειώνουν γρήγορα τα γλυκά, μπορείτε να το διατηρήσετε τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Στην περίπτωση που σας αρέσει να είναι αρκετά μαλακό το γλυκό κάνετε μια τροποποίηση στην εκτέλεση σύμφωνα με τα κατωτέρω:
Όταν τα κόψετε, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε νερό που να φτάνει λίγο πιο πάνω από τα κυδώνι. Τα βράζετε, μέχρι να μπορείτε να τα τσιμπήσετε μ’ ένα πιρούνι, να κρατάνε λίγο. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε μερικές φορές στην πορεία του βρασμού, λίγο νερό.
Όταν τα κατεβάσουμε από την φωτιά τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Σουρώνουμε τα κυδώνια και κρατάμε το ζουμί τους. Μετράμε 2-2,5 ποτήρια υγρό, αν δεν φτάσει συμπληρώνουμε με κανονικό νερό. Τα βάζουμε μαζί με την ζάχαρη και το μέλι, για να πάρουν μια βράση. Μόλις σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια και τ’ αφήνουμε για 3 ώρες.
Τέλος ξαναβάζουμε στην φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και δένουμε το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Τip: Να προσέχετε όταν διαλέγετε κυδώνια για γλυκό, να είναι όσο το δυνατόν πιο ίσια η επιφάνεια τους, σαν μήλο, χωρίς χανδάκια και χωρίς στίγματα.
Σίγουρα όσοι δεν έχετε ξαναφτιάξει γλυκό του κουταλιού θα αναρωτιέστε πότε είναι έτοιμο το σιρόπι, λοιπόν έχω καταλήξει, ότι όταν δεν χρειάζεται να το ξαφρίσουμε άλλο, δηλαδή όταν σταματήσει να βγάζει την άσπρη πετσούλα, είναι σχεδόν έτοιμο.
Μην ρίχνετε τα αμύγδαλα κατά την διάρκεια του βρασμού, γιατί σφίγγουν και θα είναι σκληρά.

38 comments:

Marios said...

Καλημέρα,
Αυτό το γλυκό μου θυμίζει πάντα την γιαγιά μου που το έφτιαχνε κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.
Καλό Σβκ.

Lila Xagorari said...

Στην αρχή ήρθαν τα κουρκουμπίνια, μετά το γλυκό κολοκύθα και τώρα το κυδώνι. Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες!

elen said...

Να το και το κυδωνάκι!! ήρθε η ώρα του. Υπέροχο γλυκάκι που μυρίζει αρμπαρόριζα. Πέτυχες υπέροχο χρώμα!! γειά στα χεράκια σου Μαράκι:)

Matriga said...

Mαρία,
το βρίσκω εξαιρετικό.
Είσαι και η πρώτη.
Φιλάκια πολλά!

Anonymous said...

ΜΑΡΑΚΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΟΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΩΓΩ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΦΕΡΝΩ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΚΟΡΑ. ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΤΡΩΩ.ΤΗΣ ΓΟΓΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΦΗΝΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΚΟΒΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΧΡΩΜΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑ ΜΟΥ.
ΜΕΤΗ.

γαστεροπλήξ said...

κι άλλο πολυαγαπημένο γλυκάκι, μοσχοβολάει!!! γεια στα χέρια σου Μαράκι

mia maria said...

Έτσι το φτιάχνει και η μανούλα μου! Τέλειο είναι! Αχ, τι θα κάνω με σας τις χρυσοχέρες!
Καλό Σ/Κ!

eleni said...

Μαράκι,γλυκό εποχής,νοστιμότατο!Δεν έχω φτιάξει παρά μόνο μαρμελάδα κι αυτό γιατί πάντα έρχεται ένα βαζάκι δώρο.Μ΄αρέσει πολύ,το τρώω ακόμη και στο ψωμί με βούτυρο.Το χρώμα του μου θύμισε τη μαμά μου,που δεν το ήθελε πολύ κόκκινο.
Φιλιά!

Μαριλένα said...

Μαράκι, έχω φάει τόσο γλυκό κυδώνι στη ζωή μου (και σταφύλι επισης) απο τη γιαγιά (που μεναμε όολοι μαζί και καθε χρονο βάζα γέμιζε) που δε μου λειπει διόλου!

αλλά απο τα χεράκια σου, θα ξανάτρωγα πολύ, παρα πολύ, ευχαρίστως :))

Ελευθερία said...

μεχρι εδω εφτασε το αρωμα του!!!!
με ξεσήκωσες, καθε χρονο φτιαχνω μας φερνει ο παππους μια κλουβα κυδωνια απο το χωριο, μεχρι και μαρμελαδα τα κανω. Η κορη μου την τσακιζει!!!!!

Z. said...

Θυμάμαι αυτό το γλυκό φτιαγμένο από τα χεράκια της γιαγιάς στο πιο κόκκινο!
Θυμάμαι να κρατάμε τα κυδώνια ως το χειμώνα και να μοσχομυρίζει το σπίτι από το άρωμά τους όσο αυτά ωρίμαζαν! Όταν άρχιζε κάποιο να χαλάει το τρώγαμε αμέσως.
Με κερνάς ένα πιατάκι, γλυκοφτιαγμένο από τα χεράκια σου, να πάνε κάτω οι θύμισες και ο κόμπος;

marian said...

Λοιπόν Μαράκι μου τώρα μ΄εχεις ξεσηκώσει για τα καλά!!!
Μια το κολοκύθι, τώρα το κυδώνι, αναρωτιέμαι τι ακολουθεί!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι εγώ γλυκά δεν πολυ κάνω γιατί τα κάνει η μανούλα μου!!!
Πρόπερσι όμως μ΄επιασε μια μανία και έκανα και κυδώνι και κολοκύθι(αρίδα) και μανταρίνι!!!!
Μου άρεσε τόσο πολύ η διαδικασία της δημιουργίας που πέρσι ήθελα να το ξανακάνω, αλλά ..... χάθηκα στην διαδρομή!!!!!(πήρα κυδώνια και τα φάγαμε ψητά στον φούρνο!!!!)
Φέτος όμως με τόσες ..."κακές"παρέες που έχω μπλέξει λέω να ξαναμπω στην φάση της δημιουργίας!!!!
Με ξεσήκωσες πάλι!!!!
Να είχα τώρα λίγο από το υπέροχο αυτό γλυκάκι σου!!!!
Πάω να φάω λίγο σταφύλι να ξεγελαστώ!!!!!!!
Και έναν ελληνικό καφεδάκο!!!!!!

Υ.Γ αυτό που με τρελαίνει στο κυδώνι είναι η μυρωδιά της αμπαρρόριζας(δρυσάκι το λέμε εμείς)
Αλήθεια τον πελτέ που κάνουν με ότι αφαιρούν από τα κυδώνια τον ξέρετε;;

φιλάκια πολλά πολλά σε όλες και
Καλό Σαββατοκύριακο!!!!
Καλό βόλι σε όλους!!!!!!!:))

Nena said...

Ωραίο γλυκό και πολύ πετυχημένο το χρώμα του. Και μόνο πουχει αρμπαρόριζα και μοσχομυρίζει θα μ αρέσει. Μόνο ενα βαζάκι θέλω. Ζητάω πολλά;

Maria B. said...

Μαριε όπως θα δεις και πιο κάτω όλοι μας θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια και δη τις γιαγιάδες μας με αυτό το γλυκό !!!

καλό απόγευμα

Maria B. said...

Λιλάκι !! μηπως εννοείς εσύ που είσαι queen bee ότι θα τα γευτείς όλα ???

φιλια πολλά

Maria B. said...

elen, γίνεται κυδώνι χωρίς αρμπαρόριζα απο τον κήπο? δεν γίνεται !!!

καλό απόγευμα

Maria B. said...

matrigaki μου, με κάνεις και κοκκινίζω !!

φιλια πολλά-πολλά

Maria B. said...

καλώς το Μετάκι μας καλώς την Μετούλα μου !! είσαι στα πατρια εδάφη ??? να δώσεις πολλά - πολλά φιλιά στις γλυκειές μου Γωγούλες, γιαγιά και εγγονή. Περιμένουμε πως και πως την συνταγή για τον Σπαρτιάτικο κοκορα !!!!!

θυμάσαι την μαχη του καλού μου με την κατσαρόλα της μαμάς σου ??

καλή ψηφο Μετάκι !!!

Maria B. said...

γαστεροπλήξ, και του χρόνου να είμαστε καλά !!!

πολλά φιλιά

Maria B. said...

big mama, είδες ? όλες οι μανούλες την ιδια συνταγή έχουν. Και εγω απο την μανουλα μου την έχω !!

φιλια πολλά

Maria B. said...

elenaki μου, μ'αρεσει και εμένα επάνω στο ψωμί, βλέπεις οι παλιες αγάπες δεν ξεχνιουνται!!!!!!!!!!

Καποτε παιρναμε μια φετα ψωμί με βουτυρο και ότι υπήρχε σε γλυκό στο σπίτι, στην αναγκη βαζαμε και ζαχαρη αμα δεν υπήρχε τίποτε άλλο και βουρ εξω για παιχνίδι!! αχ τι ανέμελα χρόνια !!!!

Μια και είπες Λενακι μου για το χρώμα, εαν δεν θέλεις να είναι πολύ κοκκινο μόλις βράσει το βάζεις να κρυώσει σ'ενα ταψάκι, αν το θέλεις πιο κόκκινο το αφήνεις στην κατσαρόλα να κρυώσει. Εμένα μου αρέσει όπως και να είναι και ασπρο και κόκκινο και και ... αρκει να είναι κυδώνι !!

φιλια πολλα

Maria B. said...

Μαριλενάκι μου, εχω φαει και εγω πολύ κυδώνι και σταφύλι αλλα δεν κάνω πίσω ! πάντα μου αρέσει, είμαι αδιόρθωτη !!!!!!!!!!

ελα να σε κεράσω !!!

φιλα σε όλους και χρόνια πολλά για τον Χρόνη την Κυριακή !!!!!

Maria B. said...

Ελευθερία, στα φέρνει ο μπαμπας με τις κλούβες ε??? πω πω τι ωραία !!! όταν φτιάξεις μαρμελάδα σε παρακαλώ στείλε μου και εμένα λίγο! δεν εχω φτιάξει ποτέ. Λες να το επιχειρήσω ?? μπα δεν με βλέπω να προλαβαίνω!

καλοφάγωτα τα κυδωνάκια σας

Maria B. said...

Zampaki μου καλό, εαν είναι να σου φύγεις ο κόμπος σε κερνάω όλη την δόση που έφτιαξα. Οι θύμισες δεν θέλω να φύγουν γιατί είναι ωραίο να θυμόμαστε ανθρώπους που αγαπήσαμε πολύ. Νομίζω ότι τους κάνει και καλό, χαίρεται η ψυχούλα τους ! αστο καλό σου Ζαμπακι, μου ήρθε και εμένα κόμπος!!!!!!!

σε φιλώ γλυκά - γλυκά

Maria B. said...

Marianaki, είδες οι κακές παρεες τι κάνουν ??? χαχαχααχχαχααχα!!
και εσυ με ξεσήκωσες και παω να φτιάξω έναν Ελληνικό καφεδάκο να πιώ!

Θέλεις να φτιάξεις πελτέ ή κυδωνόπαστο ??? απ'οτι ξέρω και στα δύο βάζουν τα πάντα, αλλά όχι χύμα, μέσα σε τουλπανι (δηλαδή σπορους και φλούδες).

κρατα μας ενήμερους με τις εργασίες σου !!! χιχιχιιχιχιχι

καλό απογευμα γλυκό μου Μαριαννάκι

Maria B. said...

Νενάκι μου γλυκό, τίποτα δεν ζητάς ! για σένα ότι θέλεις, βάζω καινουργια δόση γιατί την προηγούμενη την έταξα στο Ζαμπάκι.

Φιλια στον Νίκο σου!!!
καλό απογευμα Νενάκι μου

ΑΧΤΙΔΑ said...

Το αγαπημένο γλυκό κουταλιού του άνδρα μου, το κάνει μάλιστα πολλές φορές μόνος του.Υπέροχη συνταγή.Εγώ το κάνω στο φούρνο με κρασί και το σερβίρω με σαντιγί.

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου άργησα αλλά τα κατάφερα!
Τι μέρα και η σημερινή!!!
Εγώ αυτό το γλυκάκι πάλι, το έχω συνδυάσει πάνω σε γιαούρτι, απλά τέλειο!!!
Αψογη η συνταγή σου, όπως και τα tips που δίνεις!
Πάλι μας ξεσήκωσες γλυκά!
Φιλιά πολλά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΑΡΓΗΣΑ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΜΕΙΝΕ ΚΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ.ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.

Λίνα said...

Το Τέλειο γλυκό Μαρία. Ο γιος μου το τρώει με γιαούρτι. Είναι η μεγάλη αδυναμία του. Μόλις είναι έτοιμα τα κυδώνια μου (μιας και έχω κυδωνιά στον κήπο μου) θα το φτιάξω.
Και του χρόνου λοιπόν με υγεία.

Betty's Cuisine said...

Αχ Μαράκι, παιδικές μνήμες μου ξύπνησες με το γλυκάκι σου...
Το χωριό καταγωγής μου στην Νάξο και μια θεία που έφτιαχνε το τελειότερο κυδώνι γλυκό που έχω φάει ποτέ!
Με αμυγδαλάκια και κείνη και με υπέροχα δεμένο σιροπάκι...
Θαυμάσιο...

Δημιουργία said...

Απο τα αγαπημενα μου γλυκα, μαζι με γιαουρτι και καρυδια.

mar9659 said...

Καλημερούδια τι βλέπω; μύρισε ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;Ο ποιό γλυκός συνδυασμός κυδώνι γλυκό και χουχούνιασμα,με τις πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες..Υπέροχο γλυκό Μαράκι και απο τα αγαπημένα μου,όπως και όλα τα γλυκά κουταλιού...θα φτιάξω και εγώ περιμένω να μου φέρουν κυδώνια απο το κτήμα φίλου.Ετσι το φτιάχνω και εγώ..αλλά τριφτό με τον τρίφτη...και η μυρωδιά της αμπαρόριζας,θανητοφόρα μυρίζει όλο το σπίτι,έχω πάντα στον κήπο μου,ευωδιάζει ο τόπος αχ!αχ!καλό μας φθινόπωρο φίλες μου!

Sam Sotiropoulos said...

Μπήκε το φθινόπορω; Αμάν! Τρομερό γλυκό το κύδωνι. Πολύ ωραια συνταγή, Μαρία. Νά'στε ολοι καλά!

Katerina The KM Projects said...

Αγαπώ όλες τις συνταγές της καρδιάς, γι' αυτό πήρα το θάρος κι σας ανέφερα στο τελευταίο μου post. http://organoste-ta-panta.blogspot.com/2012/05/blog-post_17.html

ΕΛΕΝΑ said...

Kalina σε ευχαριστούμε πολύ!
Φιλιά!

Λαμπρινή said...

Καλημέρα!Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση στο γλυκό περγαμόντο.Πρέπει να σας πω ότι έφτιξα αυτό που λέμε ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ γλυκό του κουταλιού κι αυτό χάρη σε σας!
Σας γράφω όμως εδώ γιατί ήρθα να πάρω και την συνταγή για το κυδώνι!!
Μου έφεραν 3 κιλά και το έχω ειδη καθαρίσει!!Αυτό που μου αρέσει όταν τρώω αυτό το γλυκό,είναι το σκούρο χρώμα του και που είναι λίγο σκληρό,να μην λιώνει αμέσως μόλις το τρώς.Πώς να το πετύχω αυτό?Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το blog σας με τις εξαιρετικές συνταγές σας!

ΕΛΕΝΑ said...

Λαμπρινή μου καλημέρα!
Χαιρόμαστε πολύ που σου πέτυχε το γλυκάκι σου και το ευχαριστήθηκες!!!!!
Επειδή η Μαρία θα λείπει αυτό το Σαββατοκύριακο, μίλησα μαζί της στο τηλέφωνο και θα σου απαντήσω εγώ.
Οπως βλέπεις δίνει 2 εκδοχές στην συνταγή, μία για πιο τραγανό γλυκάκι και μία για πιο μαλακό.
Νομίζω εσένα σε ενδιαφέρει η πρώτη, αφού το θελεις πιο σκληρό και τραγανό.
Μου είπε επίσης να σου πω, ότι αν τα κυδώνια σου δεν βγάζουν πολλά "υγρά", να προσθέσεις λίγο νεράκι ακόμα εκτός από αυτό που δίνει η συνταγή, όχι όμως παραπάνω ζάχαρη.
Καλή επιτυχία, και καλό σου Σαββατοκύριακο!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...