Friday, 18 December 2009

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Εχθές το βράδυ γύρω στις 8,30 χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνω και ακούω την φωνή της νύφης μου της Ρένας, να μου λέει πανικόβλητη:
- Έλα γρήγορα γιατί δεν θα προλάβεις !!!
- Τι έγινε καλέ της λέω, τι πάθατε??
- Τι να πάθω μου απαντάει, έφτιαξα την βασιλόπιτα που σας υποσχέθηκα για το blog, αλλά ίσα που πρόλαβα να την φωτογραφίσω ολόκληρη.
Μόλις γύρισα την πλάτη μου άρχισαν να την τρώνε!!!
Έλα από εδώ εάν θέλεις να τραβήξεις καμιά φωτογραφία γιατί σε λίγο θα είναι πολύ αργά.!!!!
- Ερχομαιιιιιιιιιιιιι !!! της λέω.
Τι κι αν είχα μόλις έρθει από το γραφείο, τι κι αν ήμουν πολύ κουρασμένη, ξαναβάζω τα παπούτσια μου και βουρ στο αυτοκίνητο.
Σαν άλλος Νίκυ Λάουντα ή σαν μικρός Σουμάχερ που λένε η Ζαμπία με την Αμαλί, σε 5 λεπτά ήμουν εκεί.
Ευτυχώς πρόλαβα γιατί η πίτα ήταν μεγάλη !!!Κόβω λοιπόν ένα κομμάτι και αρχίζω να το παίζω φωτογράφος με μοντέλο την πίτα.
Αφού έκανα το σπίτι της Ρένας τσίρκο με τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, φεύγοντας, εκτός από το μερίδιο μου από αυτήν την ΥΠΕΡΟΧΗ και πεντανόστιμη βασιλόπιτα, πήρα και το κλασσικό χαρτάκι με την συνταγή που έγραφε τα εξής:

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο, κατά προτίμηση Robin hood,
85 gr μαγιά νωπή ή 2 κυβάκια των 42 γρ το κάθε ένα ( πουλάνε στo s/m στο ψυγείο με τα γάλατα)
1 ½ ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
1 πακέτο βούτυρο lurpak των 250 γρ.
6 αυγά
Το γάλα , το βούτυρο, τα αυγά και η μαγιά , να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Μην ξεχάσετε να βάλετε στην πίτα πριν την ψήσετε το κέρμα τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος

Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά.
Παίρνουμε από το γάλα 4 κουταλιές, το ζεσταίνουμε ελάχιστα και το ρίχνουμε πάνω στην μαγιά, διαλύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα δάκτυλα μας την μαγιά με το γάλα.
Το γάλα πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρό. Εάν είναι πολύ ζεστό καίγεται η μαγιά. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και τ’ αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου ένα τέταρτο.
Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει ξεκινάμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε όλα τα υλικά μας πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα (χλιαρό), το μαχλέπι, το ξύσμα και την φουσκωμένη μαγιά. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά, ώσπου να πάρουμε μια ωραία, ελαστική και ελάχιστα ρευστή ζύμη (προσοχή, μην νομίζετε ότι πρέπει να γίνει σφιχτή και ρίξετε περισσότερο αλεύρι).
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί 34cm ή δύο πιο μικρά, με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα την ζύμη.
Τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε και το νόμισμα.
Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος αφήνοντας την ζύμη να φουσκώσει. Περίπου μια ώρα.
'Όταν φουσκώσει, αφαιρούμε την κόλλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Μπορούμε να γράψουμε το 2010 με αμύγδαλα.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, σε πάνω-κάτω φωτιά, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
Το πρώτο μισάωρο μην ανοίξετε καθόλου τον φούρνο, για να φουσκώσει καλά η πίτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος.
Την τοποθετούμε στην καλή μας πιατέλα και εάν θέλουμε βάζουμε διάφορα στολιδάκια.
Καλό είναι να την τυλίξουμε με μια μεμβράνη για να διατηρηθεί τραγανή και αφράτη.
ΤΙΡS:
1/ Για να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη μας, βάζουμε το ταψί επάνω στην κουζίνα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Η θερμοκρασία που θα αρχίσει να έχει εξωτερικά η κουζίνα, θα μας δώσει την κατάλληλη ζέστη που χρειάζεται να φουσκώσει η πίτα . Στην περίπτωση που ο φούρνος είναι χωριστά, τον ανάβουμε για 10 λεπτά, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το ταψί μέχρι να φουσκώσει.
2/ Φροντίστε να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ή και 2 μέρες πριν. Όταν τραβήξει η πίτα είναι πολύ πιο νόστιμη από την ώρα που την ξεφουρνίζετε. Αυτό σας κάνει να γλυτώσετε λίγο από τον όγκο των υποχρεώσεων που έχετε για εκείνη την ημέρα.
3/ Εάν ξεχάσετε να βάλετε το κέρμα πριν το ψήσιμο δεν έγινε και τίποτα, το βάζετε από την κάτω μεριά της πίτας όταν ψηθεί.

Ρενάκι σ’ ευχαριστώ πολύ – πολύ !!!!
Όσοι προτιμούν την βασιλόπιτα σε κέικ μην απομακρυνθούν πολύ, θα ακολουθήσει συνταγή βασιλόπιτας σε μορφή κέικ. !!!!!
Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία και αγάπη !!!!!!

32 comments:

pandora said...

Και του χρόνου...
Πολύ χαρηκα με την συνταγή μια κι εμένα η βασιλόπιτα μου αρέσει τσουρέκι και οχι κεικ...θα την τιμήσω την συνταγούλα σου..Καλημέρα!

pandora said...

Ξέχασα να πω επίσης....τέλεια η φωτο με το πιάτο στο δέντρο...χαχαχα

Ειρήνη said...

Τι φοβερή αφράτη φουσκωτή καλοφτιαγμένη πίτα είναι αυτή! Και εγώ οπαδός της τσουρεκένιας πίτας στο να τη καταβροχθίζω όμως, όχι να την παρασκευάζω.
Ευχές και συγχαρητήρια στη χρυσοχέρα Ρένα!

matriga said...

Μαρία μου, όνειρο πρέπει να είναι η πίτα σου με γεύση από τσουρέκι. Και ξέρεις θα την δοκιμάσω και είμαι σίγουρη ότι θα την πετύχω γιατί τα τσουρέκια μου είναι περίφημα... παραδόξως ;-)

Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ

Anonymous said...

Πραγματικα Χριστουγεννιατικο θαυμα
η τσουρεκοπιτα και η φωτογραφος ομως απαιχτη!!!!Συγχαρητηρια και στις δυο.Φυσικα θα τιμησω την υπεροχη αυτη συνταγη αν και οι ζυμες δεν ειναι το καλυτερο μου...Τελοσπαντων θα την στολισω διπλα στην δικη μου βασιλοπιτα κεικ,ετσι γαι να εχουμε ποικιλια!!!!

Many Kisses
Alma Libre

eleni said...

Mαρία,νόστιμη κι αφράτη η βασιλόπιτα-τσουρέκι!
Οι φωτογραφίες σου όμως κλέβουν την παράσταση-τι στήσιμο!
Εγώ δεν απομακρύνομαι,γιατί θα φτιάξω κέικ-μ΄αρέσει το τσουρέκι,αλλά προτιμώ τις εύκολες λύσεις χαχα...
Φιλιά!

Vasia b. said...

Μαράκι μου γεια στα χέρια της νυφούλας σου!!!!!!Υπέροχη συνταγή και θα την φτιάξω οπωσδήποτε!!!!
Τι να πω όμως για την φωτογράφιση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Είναι σαν να έχουν βγεί απο παραμύθι οι φωτογραφίες σου!!!
Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία!!
Πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μαριλενα said...

απλά, ρισπέκτ, σ' αυτο το ποστ.
τίποτ' αλλο...

τα φιλια μου Μαράκι :))

big mama said...

Γεια στα χέρια της Ρένας για τη συνταγή και σε σένα για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες:)
Πεντανόστιμη φαίνεται αλλά θα περιμένω το κέικ γιατί είμαι πολύ τεμπέλα για να ασχοληθώ με τσουρέκι τώρα!

Amali said...

Αααααααααα από αυτό θα πάρω και εγώ ένα κομματάκι....
εμένα μου άρεσε πολύ η τελευταία φώτο, αλλά κάτι σαν να του λείπει πίσω από το Αγιο Βασίλη, εεεε Ζάμπι;;;για πες εσύ που το παρατήρησες...

πολλά φιλιά Μαριώ μου πάντα τέτοια και του χρόνου,
πες στη Ρένα, για το Πάσχα που θα φτιάξει τσουρέκια, να με καλέσει εμένα για φώτο, κάνω όποιον πιλότο της F1 θέλει για λίγο τσουρέκι...

Λίλα said...

Αν την φτιάξω φιλενάδα δυο μέρες πριν, θα τρέχω την παραμονή να αγοράσω βασιλόπιτα!! Τέλεια η συνταγή αλλά και η φωτογράφιση ακόμα καλύτερη! Φιλιά πολλά!!!

Ξανθή said...

Ευχαριστούμε τη Ρένα για τη συνταγή αλλά και το Σουμαχερ που έτρεξε και μας την έφερε!!χαχαχα
Θα δώσω τη συνταγή στους νέους να επιλέξουν ποια θέλουν !!
Και του χρόνου!!

γαστεροπλήξ said...

και του χρόνου κορίτσια, Σουμάχερ τέλειες οι φωτό!!!!!!!!!

Asteri said...

Τέλεια η τσουρεκοβασιλόπιτα :))))))))
Και του χρόνου!
Φιλιάαααααααααα

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλενάδα οι καλλιτεχνικές σου ανησυχίες μας αφήσανε όλους σπιτσλες όπως βλέπεις!
Μπράβο στην χρυσοχέρα την Ρένα, και του χρόνου να είναι καλά να ξανακάνει, αν και την βλέπω πολύ πριν του χρόνου να ξανακάνει και να ξανακάνει χα χα χα!
Ευτυχώς πάντως που πρόλαβες την φωτογράφιση, γιατί τα σπίτια μας αυτές τις μέρες έχουν γεμίσει ... ποντικάκια που εξαφανίζουν τα πάντα ;-)
Φιλάκια!

Anonymous said...

Τέλεια φουσκωτή και αφράτη η τσουρεκοβασιλόπιτα. Γεια στα χέρια της νύφης! Όσο για τις φωτογραφίες, μιλάνε από μόνες τους.
sgr

Z. said...

Καλέ ο Σουμάχερ έγινε και Χάμιλτον!
Τι φωτογράφιση είναι αυτή!!
Οι φωτογραφίες εξαιρετικές!!!

Γεια στα χεράκια σου, Ρένα.
Άμα ξανα-ξανα-ξαναφτιάξεις, πάρε κι εμένα τηλέφωνο.πλιιιιζ.

Επειδή, όμως, είμαι τεμπέλα θα περιμένω τη δεύτερη βασιλόπιτα. Απ΄αυτή θα κεραστώ βέβαια μα δεν τη βλέπω να τη φτιάχνω...

Αμαλί τσικό, κάποια ποντικάκια σίγουρα κυκλοφορούν. Πρέπει κι αυτά να πάρουν το μερίδιό τους...

Καλές γιορτές να έχουμε.

elen said...

Φαίνεται φανταστική αυτή η βασιλόπιτα!!Μπράβο στη Ρένα!! Οι φωτογραφίες υπέροχες Μαρία!!!
Και του χρόνου και καλές γιορτές!!!

marian said...

Ποποποπο!!!Καλέ τι βασιλόπιτα είναι αυτή???????????
Μπράβο στη νυφούλα σου την Ρένα!!!!
Μπράβο μπράβο!!!και για το σπέσιαλ φούσκωμα αλλά και για την συνταγή!!!!
Ειμαι φαν αυτής της τσουρεκωτής βασιλόπιτας!!!!!!και εγώ!!!!
Βέβαια ο "καλός ο μύλος όλα τα άλέθει" όπως έλεγε και η γιαγιά μου, γι΄αυτό, αλλά και γιατί μάλλον ανήκω και γω στις "εργαζόμενες" που αναζητούμε γρήγορες (και όχι τεμπέλικες)συνταγές, περιμένω και την επόμενη κεκωτή βασιλόπιτα!!!!!
Γιατί ποιοοοοοοοοοοοοοοοςς περιμένει να φουσκώσει η τσουρεκωτή;;;;
Εχω και κάτι προηγούμενα με τα φουσκωμένα τσουρέκια!!!!!!!(χιχιχι!!!)
παντως σκέφτομαι να την δοκιμάσω!!!!!

Όσο για την φωτογράφιση, Μαράκι μου βγάζω το καπέλο!!!!!!
Τέλειες!!!!
ουτε μοντελάκι να ηταν η βασιλόπιτα!!Και μπροστά στο δέντρο και μπροστά στο σπιτάκι και με το ξωτικό παρέα!!!!!!!Φιρμα η βασιλόπιτα!!!!!
Μπραβο Μαρία, μπράβο Ρένα!!!!

Πάω για καφέ, παίρνω και κομμάτι μαζί μου για μυρωδιά και σας χαιρετώ!!!!
Φιλάκια κοριτσάρες μου!!!
Καλό απόγευμα!:))

Betty's Cuisine said...

Μαράκι μου τι φανταστική βασιλόπιτα είναι αυτή!!!
Μόνο αυτή η βασιλόπιτα μου αρέσει -και στην υπόλοιπη οικογένεια το ίδιο...και επειδή δεν είμαι του ζυμώματος τα τελευταία χρόνια αγοράζω έτοιμη από ένα πολύ καλό πολίτικο ζαχαροπλαστείο της περιοχής...
λες να επιχειρήσω φέτος να την φτιάξω;;;

Maria Tzirita said...

Μαράκι μου, αν και φένεται πεντανόστιμη κι αυτή η πίτα, θα προτιμήσω εκείνη που είναι κέικ κι έχει και καρύδια μέσα - δεν την αλλάζω με τίποτα! Καλές γιορτές καρδούλα μου, καλές ετοιμασίες και θα τα πούμε πάλι!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Δεν είχαν άδικο που την τσακίσανε, δείχνει τέλεια
:-)
Mόνο σε τσουρέκι αρέσει και σ' εμένα

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Phivos Nicolaides said...

Να ευχηθώ από καρδιάς Καλές Γιορτές και κάθε χαρά για το νέο χρόνο γεμάτο συνταγές χαράς!

αχτίδα said...

Να σουπω οτι ζηλεύω είναι λίγο.ΠΟΤΕ δεν μπόρεσα να κάνω τσουρέκια και βασιλόπιταΠΟΤΕ.Σκέτη αποτυχίοα όποτε δοκίμασα οπότε σταμάτησα.Έχω μια καλή φίλη που κάνουμε ανταλλαγή, εγώ της κάνω ένα τσιζ κέικ για τα Χριστούγεννα κι εκείνη μια σπιτική βασιλόπιτα.Όποτε διαβάζω τη συνταγή μου φαίνεται πανεύκολη, όποτε την κάνω ...αποτυχία!

kiki said...

Πέρυσι μου έδωσαν να δοκιμάσω βασιλόπιτα τσουρέκι και ήταν πολύ νόστιμη. Εγώ κάνω πάντα σαν κέικ.

Anonymous said...

Παιδια ολα τελεια φαινονται!
Ομως εγω η αρχαρια οταν κανω τσουρεκια πεφτει ζυμωμα με το χερι...εδω χρησιμοποιουμε μιξερ,με ποιους αναδευτηρες ομως?Λυστε μου την απορια please!!!

EYH said...

Μαράκι τι να πρωτοπαινεψω!!!
Την αφράτη τσουρεκόπιτα που έφτιαξε η Ρένα και μπράβο της,
το υπέροχο ντεκόρ και τις φωτο της καλλιτέχνιδος......
Είσαι πολύ τυχερή που έχεις τέτοια "κονέ" και παίρνεις και τα δωράκια σου για το σπίτι!!! (ότι περισσέψει δηλ.)
Αυτή η πίτα πάντως δεν θα μου γλυτώσει...
Φιλάκια :))

Maria B. said...

σας ευχαριστούμε και εγώ και η Ρένα για τα καλά σας λόγια και για τις ευχές σας.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη !!!!!

καλά να περάσετε!!!!!

Maria B. said...

@ anonymous

σε όλες τις ζύμες που φτιάχνουμε στο μίξερ στην αρχή τοποθετούμε τους αναδευτήρες (μύλους) και μόλις ρίξουμε το μισό περίπου αλεύρι ή σιμιγδάλι ή οτιδήποτε άλλο για να σφίξει η ζύμη, τους βγάζουμε και βάζουμε τους γάντζους για να μπορούν να ζυμωθούν.

εαν έχεις κάποια αλλη απορία, εδώ είμαστε, θα προσπαθήσουμε να στην λύσουμε!!!

Θεοδωρα said...

Χρονια πολλα και καλη χρονια!!!
Εφτιαξα εχτες την συνταγη,ειναι καταπληκτικη,μου αρεσε παρα πολυ και τα παιδια μου ειπαν οτι ειχε μεγαλη επιτυχια η βασιλοπιτα φετος...
Συγχαρητηρια,πολυ καλη!!

Maria B. said...

Θεοδώρα μου γειά σου! χρόνια πολλά και καλή χρονιά ευχόμαστε και σε σένα. Ευχαριστούμε που μπήκες στο κόπο να μας ενημερώσεις. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ιδιαίτερα στα παιδιά που είναι αρκετά αυστηροί κριτές !!! Να είσαστε πάντα καλά με υγεία και επιτυχίες.

φιλια πολλά πολλά και του χρόνου να είμαστε καλά !!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...