Wednesday 2 June 2010

Γλώσσα ψητή

Ένα ελαφρύ και νοστιμότατο γεύμα είναι αυτό που μας δίνει το φιλέτο της γλώσσας ψημένο στο φούρνο.
Αγοράζουμε κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας που να είναι μακρόστενα ( είναι λίγο διαφορετικό μέγεθος απο αυτά που παίρνουμε για τηγανιτά) .

Θα χρειαστούμε:
Ενα μέτριο κομμάτι φιλέτου για κάθε μερίδα που χρειαζόμαστε
λίγο ελαιόλαδο,
λίγο αλάτι – πιπέρι,
ριγανίτσα
ελάχιστη σκόνη κρόκου (προαιρετικά).
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ξεπαγώνουμε και πλένουμε τις γλώσσες. Αλείφουμε καλά το κάθε φιλέτο με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ριγανίτσα και σκορπίζουμε ελαχιστότατη σκόνη κρόκου.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς, σε πάνω κάτω φωτιά για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσουν, χωρίς να χρειαστεί να τα γυρίσουμε.
Μην τα ξεροψήσετε γιατί θα στεγνώσουν και θα χάσουν τους χυμούς τους.
Σερβίρουμε ραντίζοντάς τα με φρεσκοστυμμένο λεμονάκι.
Απολαμβάνουμε το φαγάκι μας με ουζάκι και με μια ωραία δροσερή χωριάτικη σαλάτα !!!

ΤΙΡ : Καλό είναι, τα φιλέτα να μην είναι χοντρά, για να μπορούν να ψηθούν μέχρι μέσα ομοιόμορφα.
Το κοκκινωπό χρώμα που βλέπετε έγινε από τον κρόκο. Αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, πρέπει να είναι ελάχιστη η ποσότητα που θα ρίξετε, γιατί αλλιώς θα αλλοιώσετε την γεύση του ψαριού.

46 comments:

Asteri (Maria) said...

χιχιχιχι ήρθα 1η :P το παίρνω!!!
Τηγανιτό δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά ευκαιρία να το κάνω το ΣΚ.
Πολλά φιλάκιααααα

Anonymous said...

Αχ αχ τι μου κανεις πρωινιατικα???Ισως το μοναδικο ψαρι που τρωω και καιρο τωρα εψαχνα ενα τροπο διαφορετικο!!!!!Η παρουσιαση δε τελεια οπως καθε φορα!!!
Και ειναι απο τα λιγα blogs μαγειρικης το δικο σας που ο,τι παρουσιαζεται θες αμεσως να το φας και οχι απλα να θαυμασεις την φωτογραφια.....

Many Kisses.
Alma Libre

Maria B. said...

αστερακι μου καλημερα, καλε δεν ειναι τηγανιτό το ψαρακι μου, ψητό είναι !!! χιχιχιχιχι!!!

παρε την μεριδούλα σου και καλοφάγωτο !

φιλια πολλά !!

Maria B. said...

Alma Libre μου καλή σου μέρα μικρούλι μου. Να που σε πέτυχα και βρήκα ένα ψάρι που σου αρέσει!

μας κάνεις και κοκκινίζουμε με τα καλά σου λόγια !! χιχιχιχι!!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ !!!

Ξανθή said...

Πολύ ωραίο θα είναι στις επόμενες εβδομαδιαίες προτάσεις!!
καλημέρα!!

eva said...

Η γλώσσα είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια!
Συνήθως την κάνω στο τηγάνι πανέ αλλά θα την δοκιμάσω ψητή!!
Καλημέρα!

Magda^_^ said...

Ax φαίνεται τέλειο!!!Μου αρεσουν τα ψάρια στο φούρνο!!Μιαμ!
Καλημέραααααα!

Anonymous said...

Κι εγώ ποτέ δεν την έχω κάνει στο φούρνο. Την προτιμώ έτσι και θα φτιάξω να φάει και ο Μιχάλης (α, δεν σας είπα, τον αναγκάζω να τρώει πλέον ό,τι φαγητό έχουμε .... που να δείτε τη φάτσα του από μια μεριά).
Παίρνω τη γλώσσα και φεύγω!
Φιλιά
sgr

ΕΛΕΝΑ said...

Θέλω να θαυμάσω το φαγάκι και την παρουσίαση, αλλά έχω πέσει κάτω από τα γέλια με τον Μιχαλάκη της Λίζας!!
Λιζάκι μου έτσι μπράβο, δώστου να καταλάβει ποιος κάνει κουμάντο .... η φάτσα του μην σε πτοεί καθόλου χα χα χαα!!
Λοιπόν, για σήμερα πες του το μενού έχει γλώσσα ψητή... that's all!!
Στα λέω για να παρηγοριέμαι, μιας κι εγώ τα ίδια και χειρότερα τραβάω ακόμα με τον μεγάλο μου!

Μαράκι μου κι εγώ που μόνο τηγανητές τις κάνω τις γλώσσες, έχω περιέργεια να δοκιμάσω πως γίνονται στον φούρνο!
Φιλάκια πολλά!

Z. said...

Μαρία γλυκιά μου και εγώ έτσι τις κάνω...αλλά ΔΕΝ μου βγαίνουν έτσι! Λίγο προς το "νερομπουλέ" μοιάζουν και άνευ χρώματος!!!
Τί κάνω λάθος, γιατρέ μου;
Χιχιχι
Φιλιά

eleni said...

Mαράκι,από τα πιο νόστιμα ψάρια!
Είτε τηγανητή είτε ψητή,είναι εξαιρετική πρόταση.
Θα την δοκιμάσουμε!
Φιλάκια!

Giorgos Varvakis said...

Πάνω στην ώρα Μαράκι μου!! Είναι από τα ψάρια που λατρεύουμε οικογενειακώς αλλά για ένα παράξενο λόγο δεν τα βάζουμε συχνά στο τραπέζι. Είναι που έχω καλό ψαρά στην αγορά (για φρέσκο) και όταν πηγαίνω για κατεψυγμένα, ψωνίζω γαλέο και κοκκινόψαρα.
Η εκδοχή σου ξεχωριστή!! Αντιγράφω και σπεύδω άμεσα
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα

Μαριλένα said...

Μαράκι μου, υπέροχο φαίνεται.
και μιας και δεν έχει μάτια (βλ. Ραφακι χαχχχ) θα το προτιμησουμε σίγουρα!

φιλάκια πολλά :))

Amali said...

Αχ Μαράκι μου γλυκό, τι ωραία πρόταση, όχι ότι δυσκολεύομαι να τα φάω τα ψαράκια αλλά λέμε....

πολλά φιλιά και σε 2 βδομάδες επανέρχομαι δρυμήτερη...Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη λένε και ο αφέντης δεν πρόλαβε να φάει ούτε γεμιστά κολοκυθάκια που του αρέσουν ούτε τη θεϊκή μαρμελαδίτσα που επίσης τσακίζει!!!


πολλά φιλιά και πάλι

Elena said...

Πάντα προτιμούσα τα ψάρια ψητά, όχι τηγανιτά. Γλώσσα έτσι δεν έχω δοκιμάσει, αλλά τώρα σίγουρα θα το κάνω.
Φιλιά…

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

τέλειο όσο πρέπει ελαφρύ, με μπόλικη σαλάτα

Vasia b. said...

Και νόστιμο και υγιεινό!!!!
Μπράβο Μαράκι μου πολύ ωραία ιδέα και πολύ ωραία παρουσίαση!!! Decoratrice μου εσύ!!!)
Φιλάκιααααααααααα!!!!!!!

SpIrToKoYto said...

Τις γλωσσίτσες τις λατρεύουμε ΒΟΥ μου...
και τις κάνω τηγανητές(σιωπή)..
αλλά έτσι που τις βλέπω θα τις δοκιμάσω κι έτσι ψητές..

Εφη said...

Είναι από τα ελάχιστα ψάρια που τιμούμε στο σπίτι μας.
Πάντα όμως τηγανητά, οπότε ευκαιρία για αλλαγή!

Peter M said...

Maria, to fileto glossas pirai oraio xpoma. Apla, nostimo kai grigoro...aide pamai sthn paralia!

Δημιουργία said...

Νοστιμοτατο το ψαρακι, εγω φτιαχνω ετσι το φιλετο περκας αλλα επειδη δεν μου αρεσει ο κροκος βαζω κοκκινο πιπερι γλυκο.

Phivos Nicolaides said...

Αχτύπητη γλώσσα!!

Unknown said...

Φανταστικό το ψαράκι (αγαπημένο) και εξαιρετική η φωτό. Μπράβο Μαρία

Maria B. said...

Ξανθή, ευχαριστούμε για την προτιμηση !!!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Eva, δοκίμασε και δεν θα χάσεις, γίνεται πολύ ωραία και είναι ότι πρέπει για δίαιτα!!!

φιλια και καλό σ/κ

Maria B. said...

Μαγδάκι μου αφού σου αρέσουν μικρούλι μου τα ψάρια βουρ λοιπόν στον φούρνο για ψαροψησίματα !!!χιχι!


φιλια και καλό σ/κ

Maria B. said...

Σουγγαρίτσα μου γλυκειά, το τι γέλιο έριξα με τα βασανιστήρια που κάνεις στον Μιχαλάκη δεν λέγετε !!!!!!!!!!!! τον φανταζομαι τι θα τραβάει, απο εκει που έτρωγε μόνο 3-4 φαγητά να είναι υποχρεωμένος να φάει μέχρι και.....σαλιγκάρια που επειδή τα λατρεύεις θα τα μαγειρεψεις καποια στιγμή, που θα σου πάει !!!
Βέβαια αυτό που κάνεις είναι πολύ σωστό γιατί τώρα που είναι μικρός πρέπει να μάθει να τρώει απ'ολα.
δωστου μερικά φιλάκια απο εμάς !!!

καλό σ/κ Λιζάκι

Maria B. said...

Ελενακι μου το ίδιο και εγώ !!!!! ξέχασα να σχολιάσω το φαγητό και σχολίαζα τον Μιχαλάκη μας.


δοκιμασε στον φούρνο και να δείς που θα σου αρέσουν πολύ.

φιλια πολλά και καλό σ/κ

αντε και κοντεύουν φιλενάδα τα βασανά σου!!!

Maria B. said...

Ζαμπι μου, απο την μια ο Μιχαλάκης σήμερα και απο την αλλη εσύ με την ερώτησή σου '' τι κάνος λάθος γιατρέ μου ?'' με έχετε στείλει!!!
το μόνο λάθος που ίσως κάνεις, είναι ότι δεν τις αφήνεις να πιουν τα νερά τους. Είναι έτοιμες όταν έχουν μείνει μόνο με το λαδάκι τους και το χρώμα τους είναι χρυσοκίτρινο.

τάδε έφη ο γιατρός !!!χιχιχιχιχι!!

φιλιά πολλά Ζαμπάκι μου και καλό σ/κ

Maria B. said...

elenaki μου να την δοκιμάσεις κουκλίτσα μου και να δείς που θα σου αρέσει. Βέβαια και τηγανιτή είναι εξαιρετική !!!!

φιλια πολλά Λενιώ μου και καλό σ/κ

Maria B. said...

φίλε μου και καλέ μου συμμαθητά, θυμήθηκες τις αντιγραφές που κάναμε στο σχολείο και θέλεις αντι για αρχαία να αντιγράψεις τις γλώσσες ???? χιχιχιχι !! είδες Γιώργο μου πως αλλάζουν οι καιροί ??????
είμαι σίγουρη οτι θα σου γίνουν καταπληκτικές !!!

φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Μαριλενάκι μου!!! σήμερα κάνετε ρεσιτάλ με ατάκες !!! ακου χωρίς μάτια !!! χαχαχαχχααχαχαχαχαχαχα!!! λες γιαυτό να τις συμπαθεί και η κόρη μου ενω με τα ψάρια δεν έχει και τόσες καλές σχέσεις !!!

απαιχτο το Ραφάκι !!! χαχαχααααχ

δώστης ένα σβουριχτό φιλάκι απο μένα σε παρακαλώ !!!


καλό σ/κ Μαριλενάκι μου

Maria B. said...

Αμαλίιιιιιιιιιιιιιτσα !!!!!!!!
που είσαι εσύ βρε μικρούλι μας !!
αντε βρε και κοντεύεις !!
όπου να ναι θα πιούμε και τα καφεδάκια μας. Παρε φαγάκια και μαρμελαδίτσα για τον δρόμο
και τα λέμε !!!

φιλια πολλά και καλό κουράγιο

Maria B. said...

Elena, αφου τα προτιμάς ψητά σίγουρα θα τις απολαύσεις, φρόντισε μόνο να πάρεις μακρόστενες και όχι αυτές που είναι προς το στρογγυλο. καλοφάγωτες !

φιλια και καλό σ/κ

Maria B. said...

γαστεροπλήξ μου, σε βρίσκω πολύ σεμνή, μόνο με μπολική σαλάτα?? το ουζάκι που είναι καλέ ??? μόνη της θα την αφήσεις την Ελενα μας να τα τσουζει ????? χιχιχιιχιχιχ

φιλια και καλό σ/κ

Maria B. said...

Vasaki μου, σμααααααααατς σμουτςςςς
ευχαριστώ μικρό μου για τα καλά σου λόγια !!

σε φιλώ πολύ πολύ καλό σ/κ

Maria B. said...

γεια σου Σπιρτοκουτάκι μου, τι κάνεις Βιβάκο μου ??? φτιάξτες και φωναξέ μας !!! θα τις απολαμβάνουμε στην βεράντα σου και θα τσουγγρίζουμε τα ποτήρια μας !!! η φτώχια θέλει καλοπέραση, έτσι δεν λέει ο λαός μας ???
χιχιχι!!!

καλό σ/κ και φιλάκια στον Γιάννη!!

Maria B. said...

Βρε Εφάκι μου, μόλις τώρα κατάλαβα ότι έφτιαξες και εσύ το μπλοκοσπιτάκι σου !!! έεεερχομαι για να με κεράσεις γλυκάκι !!!!

φιλιά πολλά πολλά και τα λέμε από ''κοντά'' !!!

Maria B. said...

Peter μου, σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αντε και κοντεύει η ώρα που θα πάμε στην παραλία !!! χαχαχα!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Δημιουργία, έχεις δίκιο για τον κρόκο, εαν υπερβείς την ποσότητα που επιτρέπεται να ρίξεις - η οποία συνήθως είναι αγνωστη - χαλάει τελείως η γεύση και το φαγητό εχει μια γεύση σαν σαπουνι/χλωρίνη, το έχω πάθει γιαυτό και το ξέρω.

δοκιμάσε την χωρίς κρόκο και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει.

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Φοίβο μου, ναι, ναι αχτύπητη !! χιχιιχ

τι γίνεται όλα καλά ???
άρχισε η κίνηση στο νησί ??


φιλια πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Μαράκι, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!! η αλήθεια είναι ότι έκατσε φρόνιμα η γλωσσίτσα και έτσι βγήκε ωραία η φωτογραφία, χιχιχιχ!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Jhoanna said...

Τα ψητά ψάρια κερδίζουν με διαφορά σε γεύση τα τηγανιτά! Θα σας πρότεινα μαζί με τη γλώσσα να ψήσετε και λαχανικά(π.χ. πιπεριές σε φέτες, φέτες ντομάτας κλπ) και να συνοδεύσετε το πιάτο με πουρέ. Όνειρο!!!

makis tzortzatos said...

Λοιπόν αγαπητοι. Σήμερα για πρωτη φορα στην ζωη μου κανω αποπειρα μαγειρεματος κ επελεξα το παραπανω μετα απο μια στιγμη αμηχανιας μπροστά στα κετεψηγμένα στο super market... Είναι στον φούρνο και αναμένω.....

Maria B. said...

Μάκη καλημέρα, αναμένω και εγώ τα αποτελέσματα !!!!!!!!!!

φιλια πολλά

Unknown said...

Αχτυπητη συνταγή,αναμενω το αποτέλεσμα της!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...