Thursday 9 September 2010

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Η εποχή της κολοκύθας αρχίζει.
Σίγουρα, όσοι έχουν τις δικές τους κολοκύθες ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν μ’ αυτές και σίγουρα έχουν τις προτιμήσεις τους στο αν θα τις φτιάξουν γλυκές ή αλμυρές. Εμείς είμαστε περισσότερο του γλυκού και έτσι πέρυσι οι μισές κολοκύθες μας γίνανε γλυκό του κουταλιού, όπως εδώ, και οι άλλες μισές έγιναν γλυκιά πιτούλα με μέλι σύμφωνα με τις οδηγίες της γιαγιάς Γωγούλας της μητέρας της δικιάς μας της Μέτης.
Ήταν εξαιρετική και σκέφτομαι να την επαναλάβω και εφέτος.
Οι αναλογίες που σας δίνω είναι για το ταψί του φούρνου.

Υλικά
Ένα πακέτο φύλλα για μπακλαβά
3 κιλά κίτρινο κολοκύθι
3 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες καρύδια
2,5 κούπες σταφίδες μαύρες και ξανθές
1,5- 2 κούπες σουσάμι (άψητο)
λίγο κανέλλα τριμμένη και λίγα καρφακια γαρύφαλλο
λίγο μέλι
χυμό πορτοκαλιού.
¾ της κούπας λάδι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλων
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα σαν ένα πεπόνι, την τρίβουμε στον τρίφτη από την χονδρή μεριά του.
Την βάζουμε σ’ ένα σουρωτό και την ραντίζουμε με ένα κουταλάκι αλάτι και αρχίζουμε να την στύβουμεΤην αφήνουμε 1-2 ώρες και την ξαναστύβουμε καλά με τα χέρια μας.Βάζουμε για κανένα μισάωρο τις σταφίδες σε χυμό πορτοκαλιού ώστε να φουσκώσουν και να μας δώσουν ωραία γεύση στο ψήσιμο.
Καβουρδίζουμε για λίγο στο τηγάνι το σουσάμι. Κρατάμε λίγο από την ποσότητα άψητο για να το ρίξουμε πάνω στα φύλλα.
Κόβουμε τα καρύδια στο μούλτι σε μικρά κομματάκια.
Σε μια λεκάνη βάζουμε την στυμμένη κολοκύθα, τα καρύδια, το σουσάμι, την ζάχαρη, τις σταφίδες τις οποίες έχουμε σουρώσει από τον χυμό, λίγο κανέλλα και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε απαλά ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και βάζουμε τα μισά φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα – ένα.
Ρίχνουμε την γέμιση προσέχοντας να είναι παντού η ίδια και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, λαδώνοντας τα και αυτά ένα – ένα.
Λαδώνουμε ελαφριά την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Χαράσσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, βάζοντας πάνω σε κάθε κομμάτι από ένα καρφάκι γαρύφαλλο, ρίχνουμε και λίγο σουσάμι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο 180-200 για ¾ με μια ώρα ώσπου να χρυσίσει ωραία το φύλλο.
Μόλις την ξεφουρνίσουμε όπως είναι καυτή, την ραντίζουμε με μέλι, κυρίως μέσα στις σχισμές των κομματιών.
Καλοφάγωτη !!!!!

15 comments:

Asteri (Maria) said...

Τον θόρυβο που έκανα, που λιποθύμησα, τον άκουσες;;;;;;; χιχιχιχιχι
Πωπωωωωωωωωω μου αρέσει τρελά!!!!!!!

erifili said...

Μπορεί να μην έχω φούρνο με ξύλα, αλλά την πιτούλα θα την φτιάξω γιατι είναι από τις αγαπημένες μου.Κάθε τέτοια εποχή φτιάχνω 2-3.Καλή σου μέρα.
Υ.Γ. Δεν λιποθύμησα σαν την Μαρία, αλλά μια λιγούρα μου ήρθε...

SpIrToKoYto said...

πάλι τα χεράκια μου θα φάω με το τρίψιμο της κολοκύθας...
ωραία η γλυκειά,αλλά μ'αρέσει και η αλμυρή...
κακουργιοτάτη πρωί πρωί μας έσπασες τη μύτη...
σμουαααααατςςςςςς και καλημέρες..-:))

manousina said...

Τέλεια πιτούλα, η μαμά μιας φίλης μου την φτιάχνει υπέροχη. δεν την έχω φτιάξει εγώ ποτέ.

mia maria said...

Η μαμά μου έφτιαχνε παλιά που είχε κολοκύθες! Αχ, τι μου θύμισες!

Anonymous said...

Αχ αχ καλημερουδια και ας μεσημεριασει!Τι αλλο να πω!!Τρεχουν αομα και τα δικα μου σαλια που εχω ενα θεμα με τα μπακλαβοειδη!!!!Υπεροχο!!!!Το κοψιμο δε και το γαρυφαλλακι ειναι αξιο βραβειου!!!

Καλως ορισατε κοντα μας παλι!!!!

Many Kisses
Alma Libre

ΜΕΤΗ said...

Μαρακι μου , η συνταγη της μαμας μου φτιαγμενη απο τα χερακια σου δεν μπορει παρα να βγαζουν ενα τελειο αποτελεσμα!!!!!
Μου θυμησες τα παιδικα μου χρονια που με εβαζε η Γωγουλα να τριβω την κολοκυθα...... αρχισαν να μου τρεχουν τα σαλια......!!!!!
Φιλακια πολλα πολλα!!!!!

Giorgos Varvakis said...

Μόλις είδα τη φωτογραφία, νόμισα πως ήταν μπακλαβάς :))
Δε διάβασα το αποπάνω...
Ήρθα τρέχοντας..!!
Δείχνει υπέροχη λαχταριστή και μοσχοβολιστή!!
Παίρνω 2 κομμάτια Μαράκι, για τα απογευματινά καφεδάκια στο πίσω μπαλκόνι :)
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα

The Dark Chef said...

Είναι απίστευτη πραγματικά η πληθώρα συνταγών που μπορούμε να βρούμε, ειδικά στ' Αγγλικά για τις κολοκύθες!
Ωραία η πίτα, δεν έχω ξαναδεί να βάζουν σουσάμι μέσα στη γέμιση!
Καλό μεσημέρι!

Phivos Nicolaides said...

Φαίνεται νόστιμη κι ας είναι κολοκύθα!

Vita said...

Πολύ μοιάζει με τη δική μου συνταγή η συνταγή σου Μαρία.Μόνο που εγώ την τυλίγω σαν σαλιγκάρι στο ταψί.Στριφτή δηλαδή την κάνω.Μ' αρέσει η απλούστερη πρότασή σου.

Betty's Cuisine said...

Μια που οι δικοί μου δεν την τρώνε καθόλου, δεν την φτιάχνω ποτέ!!
Περισσεύει κομματάκι και για μένα;;;

ΕΛΕΝΑ said...

Παρόμοια με την κυρα Γωγούλα την φτιάχνω κι εγώ και της δίνουμε και καταλαβαίνει βεβαίως βεβαίως!!
Από τις νοστιμότερες γλυκές πίτες!!!
Μπράβο Μαράκι!
Φιλάκια!

Μαριλένα said...

Μαράκι φαίνεται λαχταριστή!
εύγε και μπράβο!

φιλιά πολλά
:))

lettoula said...

τέλεια συνταγή!!εύγε!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...