Tuesday 30 November 2010

Κουκιά ξερά κοκκινιστά

Μιας και αρκετοί φίλοι μας νηστεύουν αυτές τις μέρες, ας δώσουμε και μια πολύ νόστιμη νηστίσιμη συνταγή.
Κουκιά, έτσι όπως τα φτιάχνει η μανούλα μου!

Υλικά για 4 έως 5 πιάτα
1 σακκουλάκι κουκιά ξερά 500γρ.
1 κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα τριμμένη
2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
λίγο δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κουκιά στο νερό για να μουλιάσουν, περίπου 10 ώρες (συνήθως τα βάζουμε το βράδυ και τα μαγειρεύουμε την επόμενη).
Τα σουρώνουμε και καθαρίζουμε το μαυράκι που έχουν στην διχαλίτσα τους. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τα κουκιά για να πάρουν καμιά δεκαριά βράσεις, δηλαδή μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει το νερό. Τα σουρώνουμε.
Tσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 3 ποτήρια νερό.
Μόλις ζεσταθούν τα υλικά μας, ρίχνουμε τα κουκιά, την δάφνη, το δενδρολίβανο, το σκόρδο και το αλάτι με το πιπέρι.
Στην πορεία του μαγειρέματος θα χρειασθεί να προσθέσουμε νερό σύμφωνα με τα γούστα μας.
Σε τρία τέταρτα με μια ώρα θα είναι μάλλον έτοιμα, εξαρτάται βέβαια και από τα κουκιά, εάν είναι βραστερά ή κρατάνε.
Καλό είναι να έχουν λίγο ζουμάκι όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα, γιατί όταν κρυώνουν πήζουν λίγο. Η δε σαλτσούλα του προσφέρεται για μεγάλες βουτιές !!!!!
ΤΙΡ:
Ο τρόπος για να το βγάλετε το μαυράκι είναι ο εξής:
Πιάνουμε το κουκί με τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού μας χεριού, το μαυράκι να κοιτάει προς τα επάνω, με το δεξί μας χέρι κρατάμε το μαχαίρι και το βάζουμε πίσω στην μεριά του δείκτη και παράλληλα με το μαυράκι, πιέζουμε το μαχαίρι προς τα κάτω και γλύφοντας προχωράμε στο αυλάκι που υπάρχει, μέσα πάντα από το μαυράκι και τελειώνουμε βγάζοντας το μαχαίρι προς την μεριά του αντίχειρα.
Όπως είπαμε είναι πολύ ωραίο φαγάκι αλλά δυστυχώς είναι απαγορευμένο για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD που προκαλεί την κυάμωση.
Καλή επιτυχία!

Monday 29 November 2010

Ζυμαρικά με λαχανικά σε φόρμα

Η σημερινή συνταγή είναι από την φίλη μου την Αγγελικούλα, που μένει στην Ελβετία και μου λείπει πολύ!!!!
Ένα πιάτο τόσο εντυπωσιακό, όσο και νόστιμο!
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνει!

Για μια φόρμα του κέικ με χωρητικότητα περίπου 2 ½ λίτρα χρειαζόμαστε:
½ - 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο (σε πακέτο)
2 περίπου κουταλιές σιμιγδάλι
250 γρ ζυμαρικού με τρύπα (π.χ. μακαρονάκι κοφτό)
2 κούπες αρακά κατεψυγμένο
1 ½ κούπα κυβάκια κόκκινης πιπεριάς (1-2 πιπεριές)
1 κούπα κυβάκια καρότου (2-3 μέτρια καρότα)
120 γρ ζαμπόν σε κυβάκια
120 γρ τυρί κίτρινο γλυκό (π.χ. έμμενταλ)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κούπα γάλα
4 αβγά
1 κουταλιά σούπας κοφτή κορν φλάουρ
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 ½ κουταλάκι αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλείφουμε με το χέρι το κρύο στερεό βούτυρο στη φόρμα ώστε να πάει παντού. «Ψιχαλίζουμε» σιμιγδάλι και στριφογυρίζουμε τη φόρμα έτσι, ώστε να καλυφθεί καλά όλη η εσωτερική της επιφάνεια (δεν ξεχνάμε τον κώνο στη μέση!).
Αδειάζουμε όσο σιμιγδάλι δεν έχει κολλήσει.Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο να περιμένει (για να σφίξει και να μην παρασυρθεί η επίστρωση από το μίγμα των υλικών όταν θα τα βάλουμε στη φόρμα).
Βάζουμε τον αρακά σε κατσαρόλα με αρκετό ελαφρά αλατισμένο νερό.
Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τους κύβους του καρότου. Βράζουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε.
Σε 4 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε (κρατήστε τους χρόνους!). Αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα.
Τρίβουμε το τυρί, κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (και τα κοτσάνια πάντα) και τα προσθέτουμε στο μίγμα ζυμαρικού-αρακά-καρότου μαζί με το ζαμπόν.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε στη φόρμα.
«Στρώνουμε» (λειαίνουμε) την επιφάνεια με ένα κουτάλι πιέζοντας ελαφρά.
Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι και τα ρίχνουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, χαμηλά, για 30 λεπτά.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 20 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσει κάπως και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε με φυλλώδη σαλάταΣημειώσεις:
Οι αναλογίες των λαχανικών μπορεί ν΄ αλλάξουν, όπως και η ταυτότητά τους –π.χ. δεν θα πήγαινε άσχημα και καλαμπόκι ή μανιτάρια ή φασολάκια κομμένα - αρκεί ο συνολικός όγκος τους να μην ξεπεράσει τις 4 ½ κούπες.
Αν το τυρί σας είναι πιο αλμυρό από το έμμενταλ, προσέξτε το αλάτι.
Μια κούπα είναι 240 ml
Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!
Αγγελική

Friday 26 November 2010

Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

Κυριακή βράδυ και έξω κρύο, τον καλό μου τον έχουν πιάσει οι υπογλυκαιμίες του και μου ζητάει απεγνωσμένα κάτι σε σοκολάτα.
Σκέψη πρώτη: Σουφλέ σοκολάτας, αλλά μου λείπουν βασικά υλικά όπως βούτυρο και τα άπειρα αυγά!!!
Μετά από πολύ ψάξιμο στη βιβλιοθήκη μου βρήκα μία συνταγή για κέικ με ελαιόλαδο. Ναι ναι καλά διαβάζετε με ελαιόλαδο -εννοείται ότι η συνταγή είναι Κρητική-.
Έκανα και εγώ λοιπόν τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις υλικών για να προσαρμόσω τη συνταγή στο ντουλάπι μου και στο ψυγείο μου και voila.

Χρειαζόμαστε:
4 κούπες του τσαγιού αλεύρι αυτοδιογκούμενο (φαριν απ)
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα γάλα
1 γιαούρτι στραγγιστό (200γραμμάρια)
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά (εγώ έβαλα 2 ολόκληρα και 2 ασπράδια και ήταν εντάξει)
½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
λίγη μαργαρίνη για το άλειμμα της φόρμας
400γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
Πάμε να φτιάξουμε το κέικ:
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια με ένα μεγάλο μαχαίρι, αλλά νομίζω και στο μούλτι μπορεί να κοπεί.
Χτυπάμε πολύ καλά σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι και εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και τελευταία ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ τη μισή ποσότητα από τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
Αλείφουμε με τη μαργαρίνη καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας μας και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα του μπολ μέσα στη φόρμα, λίγα κομματάκια σοκολάτας και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Εγώ άφησα και λίγα σοκολατάκια στην επάνω επιφάνεια του κέικ.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο φούρνο στους 180, και το κόβουμε αφού πλέον έχει κρυώσει καλά.
Τελικά με τα γλυκά ήταν να μην πάρω φόρα!!!!!!!!TIPS:
Σε περίπτωση που βάλετε απλό αλεύρι προσθέστε και 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Η συνταγή έγραφε 1½ κούπα ζάχαρη, αλλά εγώ έβαλα 1 αν και νομίζω λόγω της σοκολάτας και λιγότερο να βάλετε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Καλή επιτυχία
Αμαλία

Thursday 25 November 2010

Linguini με φρέσκο σολομό και βότκα

Τις προάλλες μαγείρεψε η Μαρία πένες με καπνιστό σολομό και βότκα.
Φαγάκι πολύ αγαπημένο, που κάποιες φορές το φτιάχνω με φρέσκο σολομό.
Το ίδιο νόστιμο όπως και να το φτιάξουμε!
Πάμε να δούμε πως γίνεται και με τον φρέσκο σολομό.

Χρειαζόμαστε:
5 φέτες φρέσκο σολομό
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 σφηνάκια βότκα
200 ml κρέμα γάλακτος
άνηθο ψιλοκομμένο
1 χούφτα τριμμένο τυρί ρεγκάτο
φρεσκοτριμμένο πιπεράκι
1 πακέτο linguini
Πως το φτιάχνουμε:
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την πέτσα από τον σολομό.
Τον καθαρίζουμε πολύ προσεχτικά από τα κόκαλα και τον κόβουμε σε κομματάκια μπουκιάς.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τον σολομό και τον φέρνουμε μερικές βόλτες στο τηγάνι, να ροδίσει.
Σβήνουμε με την βότκα.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια-δυο βράσεις και κατόπιν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά ακόμα.
Προς το τέλος προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει και σουρώσει τα linguini.
Σερβίρουμε τα linguini και τα περιχύνουμε με μία γενναία δόση από την νόστιμη σάλτσα σολομού!
Καλή επιτυχία!

Wednesday 24 November 2010

2 χρόνια Συνταγές Της Καρδιάς

Αγαπημένοι μας φίλοι.
Σαν χθες μας φαίνεται πως ήταν όταν γιορτάσαμε τα πρώτα μας γενέθλια!
Ούτε καταλάβαμε πως πέρασε άλλος ένας χρόνος.
Ένας χρόνος μέσα στον οποίο συνεχίσαμε να σας κερνάμε με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι, όπως την πρώτη μέρα!
Συνεχίσαμε να μοιραζόμαστε μαζί σας το φαγάκι μας, ένα γλυκό για το καφεδάκι μας, τις εμπειρίες μας από κάποιο ταξίδι μας, οτιδήποτε μας έκανε εντύπωση, μυστικά που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας στην κουζίνα, αλλά και κατασκευές φτιαγμένες από τα χεράκια μας!!
Σας ευχαριστούμε για όλη την αγάπη που μας έχετε δείξει αυτά τα 2 χρόνια.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την προτίμησή σας, για τα τόσο πολλά μέιλς που μας στέλνετε καθημερινά, για τα καλά σας λόγια, που μας κάνουν να θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ακόμα πιο πολύ τον επόμενο χρόνο!
Στα περσινά μας γενέθλια είχαμε μιαν αναγνωσιμότητα 2000 ατόμων την ημέρα.
Μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν την διπλασιάσαμε, φτάνοντας τους 3.500-4000 επισκέπτες ημερησίως.
Αυτό μας κάνει να θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ακόμα πιο πολύ, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας και τον τρίτο χρόνο.
Με αυτά τα λιγοστά που ξέρουμε, καμιά μας δεν διεκδικεί τον τίτλο του chef, αλλά που τα μοιραζόμασταν και θα συνεχίσουμε να τα μοιραζόμαστε μαζί σας πάντα από καρδιάς!
Ευχαριστούμε πολύ τους φίλους μας bloggers, που η παρουσία τους ομορφαίνει την μέρα μας και που απλόχερα μοιράζονται μαζί μας και τις δικές τους γνώσεις!
Ευχόμαστε να συνεχίσουν να είναι το παρεάκι μας και την τρίτη αυτή χρονιά!
Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς!!

Tuesday 23 November 2010

Τζατζίκι..... πειραγμένο!

Η συνταγή μου είναι λίγο διαφορετική από την ξακουστή ανά την υφήλιο συνταγή του κλασσικού ελληνικού τζατζικίου!
Είναι όμως εξίσου γευστική και δροσιστική.

Πάμε να το φτιάξουμε……
Χρειαζόμαστε:

300γρ γιαούρτι σακούλας - χύμα από το σ/μ -
3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 μεγάλο αγγούρι
1 μικρό καρότο
2 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερο αν θέλουμε
3 κουταλιές σούπας ξύδι
αλάτι
πιπέρι λευκό
Πως το φτιάχνουμε:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε το καρότο στο λεπτό τρίφτη και το αγγούρι στο χοντρό.Τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτό και ρίχνουμε τις 3 κουταλιές το ξίδι καθώς επίσης και αλάτι.
Σ’ αυτή την φάση ρυθμίζουμε το αλάτι, ανάλογα με το πόσο αλμυρό θέλουμε το τζατζίκι μας. Στην πορεία δεν προσθέτουμε άλλο αλάτι, για να μην βγάλει νερά το γιαούρτι.
Τ’ αφήνουμε λίγο και μετά τα στύβουμε πολύ καλά για να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το αγγούρι και το καρότο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε κατά μήκος το σκόρδο, αφαιρούμε την φύτρα που έχει στο κέντρο, το λιώνουμε και το προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε αρκετό πιπεράκι –και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και έτοιμο το τζατζικάκι μας !!Την βλέπετε την πιπερίτσα που το στολίζει?? Λίαν συντόμως θα ακολουθήσει συνταγή!!
ΤΙΡ: Την φύτρα του σκόρδου την βγάζουμε, γιατί αυτή ευθύνεται για την έντονη μυρωδιά του, ιδιαίτερα το κάτω μέρος της. Στην περίπτωση που σας αρέσει αρκετά η μυρωδιά του σκόρδου δεν υπάρχει λόγος να την αφαιρέσετε.
Καλή επιτυχία!
Μέτη

Monday 22 November 2010

Ενα βραβείο, ένα δώρο, ένα παιχνίδι και ένα ... μεζεδάκι

Από τις αγαπημένες μας φίλες Εφη και Λίνα, πήραμε ένα πανέμορφο βραβείο!
Τις ευχαριστούμε από καρδιάς!!!
Το χαρίζουμε με την σειρά μας σε όλες τις μπλογκομανούλες!

Το blog της ταλαντούχας φίλης Ρένας, συμπλήρωσε ένα χρόνο στην μπλογκογειτονιά μας και χάρισε σε όλους τους φίλους αυτό το υπέροχο δώρο!!
Ευχόμαστε να απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα τις δημιουργίες της Ρένας μέσα από το πανέμορφο blog της!

Η Έφη μας κάλεσε να πάρουμε μέρος στο παιχνίδι TO BLOG OR NOT TO BLOG, αναφέροντας 5 θετικά και 5 αρνητικά του blogging.
Χμμμμμ…. για να δούμε!!!
5 θετικά
1)Κοινότυπο, αλλά ειλικρινές!! Μας αρέσει το blogging γιατί μέσα από αυτό επικοινωνούμε καθημερινά και απολαμβάνουμε την παρέα με όλους εσάς, που έχετε γίνει πια το αγαπημένο μας παρεάκι!
2)Μας αρέσει που μέσα από το blogging μπορούμε και μοιραζόμαστε μαζί σας αυτά τα λίγα που ξέρουμε πάνω στην μαγειρική, που όλες αγαπάμε.
Καμιά μας δεν είναι επαγγελματίας, αλλά αυτό που μοιραζόμαστε μαζί σας γίνεται πάντα με αγάπη και από καρδιάς!
3)Είναι πολύ όμορφο που με αρκετούς φίλους bloggers έχουμε γνωριστεί και το «απρόσωπο» nick ή όνομα, έχει πάρει μορφή!
Ελπίζουμε στο μέλλον να γνωριστούμε με ακόμα περισσότερους.
4)Απολαμβάνουμε όλες τις γνώσεις και ιδέες που απλόχερα μοιράζεστε μαζί μας!
5)Χαιρόμαστε τόσο πολύ για όλα τα mails που λαμβάνουμε από φίλους που μας διαβάζουν και τα τόσα επαινετικά τους σχόλια.
Νοιώθουμε πως κάτι προσφέρουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο.
Εντάξει, με το ζόρι συγκρατούμε την Μαρία να μην ανέβει στο καλάμι της, αλλά όλες οι υπόλοιπες είμαστε σεμνές χα χα χαα!!!
…. και 5 αρνητικά
Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά και ούτε υπάρχουν πολλά αρνητικά στο blogging πιστεύουμε!
Η λεκτική επαλήθευση που οι περισσότεροι αναφέρατε είναι αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο.
Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά επειδή μας εμποδίζει ή καθυστερεί από το να επικοινωνήσουμε με τους φίλους bloggers.
Βγάλτε την βρε παιδιά να πάει στο καλό!!
Τίποτα απολύτως δεν προσφέρει!
Ένα άλλο που μας ενοχλεί, είναι οι τεράστιες φωτογραφίες και οι πολύ «βαριές» σελίδες, που μας δυσκολεύουν πολύ μέχρι να «γεμίσουν».
Κατά τα άλλα…. όλα καλά;-)
Με την σειρά μας καλούμε όλους τους φίλους bloggers που θέλουν να πάρουν μέρος, να μας πουν τι τους ευχαριστεί και τι όχι στο blogging!

Κι επειδή σας ζαλίσαμε με όλα αυτά, περάστε στον μπουφέ για ένα ουζάκι κι ένα μικρό μεζεδάκι.
Τυρομπαλάκια γεμιστά με …. ότι εσείς θέλετε!
Για να τα φτιάξουμε θα χρειαστούμε
200 γρ. κριμ τσιζ ( π.χ φιλαδέλφεια)
2 κουταλιές κοτατζ τσιζ
τριμμένο φιστίκι Αιγινης ανάλατο
την … φαντασία μας!!
Τα φτιάχνουμε
Αφού αφήσουμε λίγη ώρα το κριμ τσιζ σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει, το αναμειγνύουμε με το κότατζ τσιζ.
Βρέχοντας και σκουπίζοντας κατά διαστήματα τα χέρια μας, γιατί το μείγμα βέβαια κολλάει, πλάθουμε μπαλάκια τα οποία γεμίζουμε με ότι εμείς θέλουμε π.χ μια ελίτσα γεμιστή με πιπεριά, μια γαριδούλα βρασμένη, κομματάκια ζαμπόν, κριτσανιστό bacon – φαντασία να έχουμε.
Βάζουμε τα τυρομπαλάκια στο ψυγείο για περισσότερο από μια ώρα, για να σφίξουν. Τα βγάζουμε και τα κυλάμε στο τριμμένο φιστίκι .
Ξανά στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρουμε.
Καλή βδομάδα ευχόμαστε σε όλους!

Friday 19 November 2010

Κυδωνόπιτα

Εμείς βάλαμε το καφεδάκι και η Ζουζουνα έβαλε αυτή την ωραία κυδωνόπιτα που μοιάζει στην εμφάνιση με πάστα φλόρα.
Αν σας αρέσει το γλυκό κυδώνι θα την λατρέψετε γιατί η γεύση του είναι πολύ έντονη.
Πάμε να δούμε πως την έφτιαξε....

Η συνταγή είναι για 2 ταψάκιa περίπου 22 εκατοστά.
Υλικά για τη βάση:
190 gr. βούτυρο ή μαργαρίνη (όχι soft)
1/2 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπα κρασί
1 κρόκος αυγού
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέϊκιν
Υλικά για τη γέμιση
3 κυδώνια
3 κούπες χυμό μήλου (χωρίς ζάχαρη)
1 φάκελο άνθος αραβοσίτου
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας κανέλλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε τη βάση για να έχουμε χρόνο όσο θα είναι στο ψυγείο να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το χτυπάμε με τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κροκάδι και το κρασί.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το μπέϊκιν και ζυμώνουμε λίγο ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο έως ότου να ετοιμάσουμε τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε (εδώ καλό θα ήταν να έχουμε το εργαλείο που λέγεται "μαντολίνο" και μας επιτρέπει να κόβουμε φρούτα και λαχανικά σε πολύ ψιλές φέτες).
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, τότε ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κυδώνια. Η ζάχαρη θα γίνει πάλι σκληρή, αλλά σιγά σιγά θα λιώσει και πάλι.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει εντελώς η ζάχαρη και μαλακώσουν τα κυδώνια. Τότε προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου εξατμισθούν εντελώς οι χυμοί (προσοχή μην κολλήσουν).
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε 2 κούπες από το χυμό μήλου να πάρει βράση.
Στο μεταξύ διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στην τρίτη κούπα χυμό μήλου μαζί με τρεις κουταλιές ζάχαρη το προσθέτουμε στον χυμό που βράζει και ανακατεύουμε έως ότου πήξει.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο μίγμα αυτό τα κυδώνια λίγα λίγα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνου στους 200 βαθμούς.
Στρώνουμε τη ζύμη σε δύο ταψάκια πυρίμαχα βουτυρωμένα και αλευρωμένα προσέχοντας να καλυφθούν και τα πλαϊνά. Κρατάμε λίγη ζύμη για να κάνουμε τα κορδόνια
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τα φρούτα και πλάθουμε κορδόνια τα οποία τοποθετούμε χιαστί.
Ψήνουμε γύρω στα 3/4 της ώρας (εξαρτάται από το φούρνο) .Αν ο φούρνος έχει μόνο κάτω εστία στα τελευταία δέκα λεπτά ανάβουμε μόνο αυτή.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και αν θέλουμε ρίχνουμε και σιρόπι καραμέλα.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

Wednesday 17 November 2010

Γαρίδες σαγανάκι

Ποιοοοοό καλό κορίτσι ζύμωσε ψωμάκι σήμερα???
Μην κοιτάτε εμένα που ως γνωστόν δεν είμαι φαν του αθλήματος!
Εγώ έφερα το μεζεδάκι και το ουζάκι!
Γαρίδες σαγανάκι, ένα πιάτο που αρέσει σχεδόν σε όλους!
Όσοι φίλοι έχουν ξεκινήσει την νηστεία των Χριστουγέννων, μπορούν να το απολαύσουν αφαιρώντας το τυράκι.
Το ψωμάκι είναι … νηστίσιμο, οπότε και οι βουτίτσες είναι νηστίσιμες κι αυτές;-)

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
500 γρ. γαρίδες Νο 4
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μισή πιπεριά πράσινη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
1 σφηνάκι ούζο
100 γρ. φέτα (ή όσο μας αρέσει)
Πάμε να τις φτιάξουμε:
Αφαιρούμε το κέλυφος από τις γαρίδες και με μία οδοντογλυφίδα αφαιρούμε προσεκτικά το εντεράκι από την ράχη τους.
Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, σε φετάκια τα σκόρδα και σε λωριδίτσες την πιπεριά.
Λιώνουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ ή τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις φέρνουμε μερικές βόλτες να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το ούζο.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 10-15 λεπτά.
2-3 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε την φέτα θρυμματισμένη.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!

Tuesday 16 November 2010

Σάλτσα ροκφόρ

Αν σας αρέσει το ροκφόρ όπως σ’ εμάς, σίγουρα θα την λατρέψετε αυτή τη σάλτσα.
Είναι η αγαπημένη των αγοριών μου και τους αρέσει να την συνδυάζουν με κοτόπουλο πανέ.
Γίνεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα....
Αλλά ας το δούμε στην πράξη

Θα χρειαστούμε
200 γρ.ροκφόρ (μπλε τυρί)
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1 κρέμα γάλακτος 350 γρ.
Πάμε να τη φτιάξουμε
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε το κρεμμύδι ιδιαίτερα ψιλοκομμένο.
Μόλις το κρεμμύδι μαραθεί χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε το ροκφόρ το οποίο έχουμε θρυμματίσει .
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει το ροκφόρ και προσέχουμε να μην μας κολλήσει .
Στην συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Όταν δέσει η κρέμα μας, δηλαδή σε 5-10 λεπτά βρασμού περίπου, η σαλτσούλα μας είναι έτοιμη.
Δεν προσθέτουμε αλάτι διότι το ροκφόρ είναι από μόνο του αρκετά πικάντικο.
Η σάλτσα ροκφόρ ταιριάζει τέλεια με φιλέτο κοτόπουλο πανέ ,αλλά και με ζυμαρικά!
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

Monday 15 November 2010

Κόντιτα

Μην ξεγελιέστε από την φωτογραφία, δεν είναι συνταγή για κέικ, αλλά ο τρόπος που μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας κόντιτα για να στολίσετε κέικς, τούρτες, παγωτά, σοκολατάκια, μπισκότα και ότι άλλο θέλετε!!!
Όταν υπάρχει στο σπίτι κάποιο γλυκό του κουταλιού που το έχουμε βαρεθεί ή δεν μας αρέσει αρκετά ή κάτι δεν πήγε καλά κατά την παρασκευή του, απλά ανακυκλώστε το εύκολα και γρήγορα.!Πάμε να δούμε τι κάνουμε:
Βάζουμε το γλυκό σ’ ένα σουρωτηράκι και το αφήνουμε για 3-4 ώρες ώστε να φύγει το σιρόπι και να μείνει μόνο το γλυκάκι.
Παίρνουμε την μισή ποσότητα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ολόκληρα.
Τα τοποθετούμε όλα σ’ ένα δισκάκι ή σ’ ένα πλαστικό πιατάκι δίπλα – δίπλα και όχι το ένα επάνω στο άλλο,τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με μεμβράνη και τα βάζουμε για ένα 24ωρο στην κατάψυξη- μην προσπεράσετε αυτό το στάδιο, γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους και θα γίνουν μια μάζα.
Κατόπιν βάζουμε σ’ ένα πολυμπαγκ ή σ’ ένα πλαστικό δοχείο τα κομμένα και σ’ ένα άλλο τα ολόκληρα και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Όταν τα χρειαστούμε, βγάζουμε όση ποσότητα θέλουμε και ξαναβάζουμε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν. Τρώγονται και δουλεύονται κατ’ ευθείαν.Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε πολύ μικρά κομματάκια μέσα στην ζύμη ή στο παγωτό, δεν έχουμε παρά να ψιλοκόψουμε τα ήδη κομμένα κομμάτια Φυλάμε όπως είπαμε μερικά ολόκληρα, γιατί μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στην διακόσμηση που επιλέξαμε.
Εάν μας τελειώσουν τα μικρά μπορούμε να κόψουμε από αυτά σε ότι σχέδιο και μέγεθος θέλουμε.
Σε μεγάλες υπογλυκαιμίες και ελλείψει άλλου γλυκού στο σπίτι μην διστάσετε να κεραστείτε κατευθείαν από την κατάψυξη!!!!.ΤΙΡ:
1/ Εάν τα χρησιμοποιήσουμε μέσα σε ζύμη που προορίζεται για φούρνο, τα βουτάμε πρώτα σε λίγο αλεύρι, τινάζουμε το περιττό και τα προσθέτουμε, αφού έχουμε τελειώσει με το χτύπημα των υλικών, ανακατεύοντας ελαφρά ώστε να πάνε παντού.
2/ Αν θέλετε, φυλάξτε το σιρόπι, για να ραντίζετε παντεσπάνια ή για το ρίξετε επάνω σε παγωτά ή κρέμες.
3/ Για όσους δεν το γνωρίζουν, κόντιτα ονομάζουμε διάφορα αποξηραμένα και ενίοτε ζαχαρωμένα φρουτάκια.
Να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!

Friday 12 November 2010

Γλυκό κουταλιού καρότο

Καλημέρα φίλοι μου!
Ζητώ συγγνώμη για την απουσία μου τόσες μέρες, όμως εδώ και μια βδομάδα είμαι χωρίς internet!!
Μπαίνω στα κλεφτά από το pc του γιου μου, μετά από 1000 παρακάλια και 2000 μετάνοιες!! Ελπίζω σύντομα να αποκατασταθεί το πρόβλημα που έχει το λαπτοπάκι μου, γιατί μου έχετε λείψει όλοι!
Μιας και κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί σας, ελάτε να σας γλυκάνω με γλυκό καρότο!
Θυμάστε το γλυκό καρότο της Αμαλίας??? Θα σας δώσω σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο παρασκευής του.
Επειδή έχω δοκιμάσει το γλυκό της Αμαλίας, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό, θα σας πω ότι οι 2 συνταγές γευστικά δεν έχουν καμία σχέση!!!
Στην συνταγή μου το γλυκό θα έλεγα μοιάζει λίγο με το γλυκό κυδώνι.
Μην παραλείψετε μια κουταλίτσα μέλι στο τέλος. Προσοχή όμως, μην βάλετε περισσότερο, γιατί τότε θα «σφίξει» πολύ το γλυκό.
Αλλά ακόμα κι αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, δεν χάλασε ο κόσμος. Το αραιώνουμε με λίγο νεράκι και ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
Το μέλι καλό θα ήταν να είναι θυμαρίσιο και καλής ποιότητας.

Θα χρειαστούμε
500 γρ. τρυφερά καρότα
500 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 λεμόνι
1 κουταλιά εσάνς βανίλιας ή 2 βανίλιες άρωμα
1/2 κουταλάκι μέλι θυμαρίσιο
Πάμε να το φτιάξουμε
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Προτιμήστε μικρά και τρυφερά καροτάκια, χωρίς «ξύλα».
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά, με 150 ml νερό, σε δυνατή φωτιά.
Όταν εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά προσθέτουμε την ζάχαρη και 200 ml νερό.
Επίσης προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τον χυμό από ένα λεμόνι και μια αρκετά μεγάλη φλούδα λεμονιού.
Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για περίπου ένα τέταρτο, ανακατεύοντας συχνά κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε την κανέλα και την φλούδα λεμονιού και προσθέτουμε την βανίλια και το μέλι.
Χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά και αφήνουμε 2-3 λεπτάκια ακόμη να δέσει λίγο το σιρόπι. Λίγο όμως, όχι πολύ, γιατί όσο περνάει η ώρα «δένει» όλο και περισσότερο, προφανώς λόγω του μελιού.
Για μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού, προσαρμόστε ανάλογα τις δόσεις.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Thursday 11 November 2010

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με σαφράν

Η φίλη μου η Ζουζούνα μας εντυπωσίασε ακόμη μια φορά με την υπέροχη κολοκυθοσούπα της!!!
Έχει τόσο φίνα και απαλή γεύση που είναι μια απόλαυση!!!!!
Μας έδωσε λοιπόν την συνταγή της για να μην ζηλεύουμε και να την απολαύσουμε όλοι......

Υλικά
1 κιλό κολοκύθα κίτρινη σε κομμάτια
2 μεγάλα καρότα σε κομμάτια
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 κσ. λάδι
3 φλιτζάνια γάλα
3-4 στήμονες σαφράν
Από λίγο κάρυ, τζίντζερ, κύμινο
1 κ.σ. λευκό ξύδι
Αλάτι, φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά εκτός από το σαφράν έως ότου μαλακώσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την κολοκύθα και το καρότο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου συνεχώς.
Προσθέτουμε το γάλα ελαφρώς ζεστό έως ότου να μισοκαλύπτει την κολοκύθα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά.
Τελευταίο προσθέτουμε το σαφράν.
Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε λίγα λίγα τα κολοκύθια-καρότα και τα λειώνουμε καλά στο μπλέντερ (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο υγρό από την κατσαρόλα).
Βάζουμε τη σούπα σε καθαρή κατσαρόλα και δίνουμε μια βράση (αν είναι αραιή τη βράζουμε λίγο, αν είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο υγρό από το γάλα στο οποίο έβρασε).
Προσθέτουμε το ξύδι, αλάτι και το πιπέρι .
Σερβίρουμε με στήμονες σαφράν ή κρουτόν.
Συνοδεύεται με κριτσίνια.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

Tuesday 9 November 2010

Ομελέτα με κουμαρομανίτες

Λατρεύω τα μανιτάρια, θα μπορούσα να τα τρώω ακόμα και κάθε μέρα.
Τα άγρια μανιτάρια δεν τα γνωρίζω και πολύ καλά, αλλά που θα πάει?? Κάποια στιγμή θα μάθω να τα αναγνωρίζω!
Τα συγκεκριμένα τα μάζεψα από τα βουνά στα σύνορα του νομού Φθιώτιδας και Ευρυτανίας εκεί από όπου έλκω και την καταγωγή μου.
Αν δεν τα γνωρίζετε θα σας συμβούλευα να μην δοκιμάσετε το συγκεκριμένο σπορ, γιατί είναι άκρως επικίνδυνο!
Κι εγώ που τα μάζεψα, είχα την επίβλεψη κάποιου γνώστη.Χρειαζόμαστε:
½ κιλό μανιτάρια (κάλλιστα μπορεί να γίνει και με αυτά του εμπορίου)
4 αυγά
1 κούπα τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο (εγώ έβαλα Αμφιλοχίας)
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
πιπέρι,
(αλάτι δεν έβαλα καθόλου λόγω του τυριού)
ξύδι,
λάδι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πολύ καλά, με ένα βρεγμένο σφουγγάρι.
Tα αχνίζουμε μέσα σε νερό που βράζει για 3 έως 5 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.
Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και ανάβουμε το φούρνο.
Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε λάδι και λαδώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματά του.
Ρίχνουμε στο πυρέξ τα μανιτάρια, ραντίζουμε με λίγο ξύδι και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού το ξύδι και το λάδι.
Τα βάζουμε στο φούρνο και περιμένουμε μέχρι να ψηθούν. (δυστυχώς χρόνο αναμονής δεν μπορώ να δώσω γιατί τα έψησα στην στόφα, αλλά ο καθένας στο φούρνο του μπορεί να υπολογίσει και να τσεκάρει).
Ενώ περιμένουμε να γίνουν τα μανιτάρια , χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το τυρί το γάλα και το πιπέρι.
Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Προσθέτουμε και το μείγμα των αυγών.
Βάζουμε και πάλι το πυρέξ στον φούρνο, μέχρι τα αυγά να φουσκώσουν και να ροδοψηθούν.
Πάρτε πιρούνια και απολαύστε!!!!
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

Monday 8 November 2010

Πιπεριές Φλωρίνης τουρσί

Οι πιπεριές Φλωρίνης μας έρχονται χρόνια τώρα από την ομώνυμη περιοχή της χώρας μας και συμπληρώνουν γευστικά ευχάριστα το τραπέζι μας.
Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και πιο συγκεκριμένα περιέχουν υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ' ότι το πορτοκάλι.
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να τις μαγειρέψει κανείς, εδώ θα δώσουμε τον πιο εύκολο τρόπο για να έχουμε ένα πεντανόστιμο ορεκτικό.

Θα χρειαστούμε :
15-20 πιπεριές Φλωρίνης
1 ποτήρι κρασιού λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ξύδι μπαλσάμικο
προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας
Πάμε να τις φτιάξουμε.
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε.
Τις τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου και τις αλείφουμε με λάδι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να αλλάξουν χρώμα (περίπου 20 λεπτά) και μετά τις γυρίζουμε με μια πιρούνα για να ψηθούν το ίδιο και από την άλλη μεριά.
Όταν είναι έτοιμες τις τοποθετούμε σ' ένα μπολ και τις σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε με τους υδρατμούς να μαλακώσει η φλούδα και να ξεκολλάει εύκολα από την σάρκα της πιπεριάς.
Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και κατόπιν μια - μια τις ξεφλουδίζουμε και τις καθαρίζουμε όσο μπορούμε από τα σπόρια.
Τις βάζουμε σε γυάλινο σκεύος ή σε πλαστικό τάπερ, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά μας και τα ρίχνουμε από πάνω.
Προσθέτουμε το λάδι μέχρι να τις σκεπάσει καλά και το ξύδι.
Τις αφήνουμε στις άκρη 2 ώρες περίπου για να ανακατευτούν οι γεύσεις και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία.
Vasia B.

Saturday 6 November 2010

Τρισδιάστατη τέχνη

Τον λένε John Pugh και είναι ένας Καλιφορνέζος καλλιτέχνης.
Από τα τέλη του 1970 δημιουργεί τοιχογραφίες που δίνουν την ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων.
Ο Pugh νοιώθει ότι μέσα από την τέχνη του μπορεί να επικοινωνεί με ένα σωρό κόσμο.
Ελάτε να θαυμάσουμε μερικές από τις δημιουργίες του.
Ολοι οι τοίχοι είναι τελείως επίπεδοι, δείτε όμως πως δίνουν την αίσθηση του τρισδιάστατου!!Δεν θα ήταν όμορφο να βλέπαμε παρόμοια έργα να ομορφαίνουν τους τοίχους σε κάποιες γκρίζες μεγαλουπόλεις??
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...