Monday, 11 April 2011

Ριζότο με καλαμαράκια

Εντάξει, δεν θέλω να είμαι η …. αμαρτωλή της παρέας και να σας κολάζω ημέρες νηστείας που έχουμε, γι αυτό σήμερα σας μαγείρεψα νηστίσιμο φαγάκι.
Το φαγάκι αυτό το κάνω πολύ συχνά γιατί αρέσει πολύ σε όλους μας και κυρίως στους γιόκες μου.
Εννοείται ότι γίνεται πολύ εύκολα, ως γνωστόν εγώ δύσκολες συνταγές δεν κάνω.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
700 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο, επίσης σε φετάκια
1 πράσινη πιπεριά , την κόβουμε σε λωρίδες
4-5 ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1 κουταλάκι πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
ένα φλιτζανάκι ούζο
2-3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια)
300 γρ ρύζι Arborio ή Carnaroli
αλάτι, πιπέρι,
πάπρικα γλυκιά
Πάμε για μαγείρεμα:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια όπως περιγράφει η Μαρία μας εδώ και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το ούζο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ρύζι) και 3 κούπες (600 ml) νερό.
Μόλις πάρουν όλα μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι..
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.
Το παρακολουθούμε τακτικά μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό (εγώ χρειάστηκε να προσθέσω άλλες 2 κούπες (400 ml).
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα, αφήνουμε να περάσουν 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
Σημείωση: Αν τα καλαμαράκια μας είναι φρέσκα είναι λίγο πιο σκληρά, γι αυτό αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μισο-μαλακώσουν και μετά προσθέτουμε το ρύζι.
ΤΙΡ: Προτιμείστε να το φτιάξετε με φρέσκια ντομάτα, νομίζω γίνεται πολύ πιο νόστιμο. Το έχω παρατηρήσει σε όλα τα ζυμαρικά με θαλασσινά που φτιάχνω.
Τώρα αν αντί για φρέσκια ντοματούλα βάλετε κονκασέ, δεν χάλασε και ο κόσμος, πάλι νοστιμότατο θα γίνει το φαγάκι.
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα να έχουμε!!

48 comments:

Λίλα said...

Έτσι, έτσι.....γυρίζουμε στους καφέδες και μετά πετάμε ένα νηστίσιμο για να εξιλεωθούμε:))))
Υπέροχο φαγάκι το δίχως άλλο, να προσθέσω μόνο οτι γίνεται υπέροχο και με φρέσκα θράψαλα που είναι και πιο οικονομικά! Καλημέρα!!!!

anthivolon said...

Όμορφο νηστίσιμο φαγάκι!!! Ό,τι πρέπει για τις μέρες που μας έρχονται!!! Θα δοκιμασθεί η συνταγή σου οπωσδήποτε!!
Καλή εβδομάδα

Ελπινίκη said...

Αγαπημενο φαγητακι... τα καλαμαρακια τα λατρευω σε καθε εκδοχη!
Καλημερα!

voyager said...

Καλημέρα!
τι φαγητό!!! μου τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί.

Ξανθή said...

Καλή εβδομάδα!!
Ωραίο φαγητό!!!

Σοφία Ζ. said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Ωραία συνταγή αλλά πειράζει που προτιμώ το ρυζότο με γαρίδες ή μύδια; Το μαγειρεμένο καλαμάρι ή χταπόδι δεν μπορώ να πω ότι με τρελαίνει! Φιλάκια!

Odile said...

I love this recipe, cause I love the rise, whit all. Good day for all and hello from spain.

Νίκη said...

Αγαπημένο ,μαμαδίστικο φαγητο, μεγαλώνει παιδιά εδω και χρόνια.
Καλή εβδομάδα.

Thalassitsa said...

μμμ πεντανοστιμο, θα το κανω σιγουρα αυτη τη βδομαδα!

simonmad said...

Σ' όλη τη "γειτονιά" παίρνουν και δίνουν οι συνταγές με μαλάκια και ρύζι/μακαρονάκι! Νοστιμότατη κι αυτή με τα καλαμαράκια!
Την καλημέρα μου, κορίτσια :-))

Maria Tzirita said...

Εγώ θα το φτιάξω, αλλά χωρίς τα καλαμαράκια - πειράζει Ελενάκι μου;
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιλάκι τι να εξιλεωθούμε??
Εξιλεώνομαι έτσι εύκολα εγώ?? χα χα χαα!!!
Και με θράψαλα σούπερ, αλλά και με ότι θαλασσινό θέλεις!!
Να σου πω την αμαρτία μου, αν πετύχω θράψαλα τα κάνει ο καλός μου στα κάρβουνα!
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Μπέτυ μου, να σαι καλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελπινίκη μου συμφωνώ!
Τα καλαμαράκια όπως και να τα κάνεις νόστιμα είναι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Voyager, κόπιασε να σε κεράσουμε από καρδιάς!
Καλή σου βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Ξανθή μου!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι και γαριδοπίλαφο διαθέτουμε και μυδοπίλαφο, έχουμε δηλαδή φαγάκια για όλα τα γούστα χα χα χαα!
Με ότι θαλασσινό θέλεις γίνεται το ριζότο, όπως και να το κάνεις νόστιμο είναι!
Φιλιά Σοφάκι!

ΕΛΕΝΑ said...

Hi Odile, thank you!
Have a nice week!!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη μου πες τα, πες τα:)
Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Θαλασσίτσα καλημέρα, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Simonmad, είναι που οι μέρες τις ζητούν τέτοιες συνταγούλες!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου χωρίς??
Δεν κάνει καλαμαράκια ή δεν σου αρέσουν??
Ελπίζω όλα να πηγαίνουν καλά!
Πολλά φιλιά!

eleni said...

Ελενάκι,λίγο ρυζάκι θα τσιμπήσω μόνο χιχι..
Αρέσει το φαγάκι σου στους υπόλοιπους και ...τα προτιμώ από τηγανιτά,που κατακαίγομαι.
Καλή εβδομάδα-φιλάκια!

The Dark Chef said...

Για κάτι διαφορετικό από τις θαλασσινές μακαρονάδες, να κι ένα πιάτο με ρυζάκι!
Ωραίο άρωμα θα δίνει το δεντρολίβανο, το αγαπάω πολύ αυτό το φυτό. :)
Καλή βδομάδα!

Eva Z. said...

Μ' αρέσουν τα καλαμαράκια. Τα λατρεύω τηγανιτά..Αυτή την εκδοχή δεν την έχω δοκιμάσει...αλλά δεν θα έλεγα όχι...Φιλάκια...καλή εβδομάδα..

Katerina said...

καλή εβδομάδα Ελενα μου!


να περνάς όμορφα!!

Xara said...

Καλή εβδομάδα κ απο μένα!!
Τέλεια η πρόταση σου!

Vasia b. said...

Συνηθίζω να τα κάνω με κοφτό μακαρονάκι εναλλακτικά με το χταπόδι!Με ρυζάκι δεν το έχω δοκιμάσει και θα το κάνω γιατί φαίνεται πολύ νόστιμο!!
Πολλά νηστίσιμα φιλάκια χαχαχα!!
Καλη εβδομάδα να έχουμε!!!

Helengr said...

Λατρεύω τις νόστιμες προτάσεις, το ρυζάκι και τα θαλασσινά, τέλειος συνδυασμός! Έμεινε να δοκιμάσω λίγο; Καλή εβδομάδα, φιλιά.

Asteri said...

Ήρθα ... παίρνω την μερίδα και φεύγωωωωωωω χεχε
Φιλιά

Vita said...

Ωραία η ιδέα του δενδρολίβανου Έλενα! Δεν έχω βάλει ποτέ σ' αυτό το φαγητό ενώ είναι από τα μυριστικά που μας αρέσουν.

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου εμάς και τηγανητά μας αρέσουν και όπως να ναι μαγειρεμένα μας αρέσουν, είδες τι βολικοί είμαστε? χα χα χαα!
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Dark Chef, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφα ταιριάζει το δεντρολίβανο!
Πάντα το προσθέτω σ' αυτό το φαγάκι!
Καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευάκι, κόπιασε να σου σερβίρω να το δοκιμάσεις!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ:)

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Χαρά μου, να σαι καλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου νηστίσιμα φιλάκια κι από μένα, αλλά και αρτύσιμα μαζί χα χα χαα!
Καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Ελενάκι μου, η μερίδα σου είναι σερβιρισμένη!

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλιά Αστεράκι, καλή σου βδομάδα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Vita μου όπως έλεγα και παραπάνω, το δεντρολίβανο ταιριάζει πάρα πολύ!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

thalassamov said...

Νοστιμότατο και νηστισιμότατο!!!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))
μιάμι μιαμ

Εφη said...

Ιδέα για να αρχίσουμε επιτέλους τη νηστεία! Και μάλιστα πεντανόστιμη!

Maria B. said...

Επιτέλους μπορεσα να μπω στα σχόλια !! εχθές όλη μέρα μου έκανε νούμερα! Τι κρίμα που άργησα να έρθω και μάλλον δεν θα έχει μείνει τίποτα για μένα !!!!

Λενάκι μου πεντανόστιμο φαγάκι καλά που μας το πρότεινες !


φιλια πολλά μικρούλι μου και καλή σου μέρα!!!

manousina said...

Και εγώ που νηστεύω τόσο καιρό και τρώω από τα μπλογκ σας, τι θα κάνω;;;; Θα πιώ δυο ουζάκια και θα γευτώ τα καλαμαράκια σου.....
Φιλάκια

ΕΛΕΝΑ said...

thalassamov το νηστισιμότατο μου άρεσε χα χα χαα!!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι, κάποια στιγμή πρέπει να την αρχίσουμε κι εμείς, οι αμαρτωλές της παρέας καταντήσαμε:PPP
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου σκέτο δράμα ήταν χθες ο blogger, κι εγώ είχα πολλά προβλήματα!
Ολο νάζια μας κάνει τον τελευταίο καιρό, για να δούμε που το πάει!
Φιλιά πολλά φιλεναδίτσα!

ΕΛΕΝΑ said...

Manousina έλα, βάζω ουζάκι:)
Είπα να αρχίσω επιτέλους κι εγώ την νηστεία!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...