Monday 31 October 2011

Πουρές πατάτας σπιτικός

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι δεν είμαι από τα άτομα που θα αφορίσουν οτιδήποτε ετοιματζίδικο και αγοραστό.
Δεν φτιάχνω τραχανά και χυλοπίτες, τα αγοράζω από το σούπερ μάρκετ ή αν είμαι στα πάτρια από τον αγροτικό συνεταιρισμό μας, δεν φτιάχνω ζυμαρικά χειροποίητα, ανοίγω φύλλο μόνο όταν είμαι στο πολύ τσακίρ κέφι, φτιάχνω μόνη μου την σαντιγί αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να χτυπήσω με γάλα και μια garni, φτιάχνω σπιτικό ζωμό αλλά αν δεν έχω θα χρησιμοποιήσω έτοιμο, βιολογικό ή μη.
Θα ομολογήσω όμως ότι εδώ και χρόνια, πουρέ τρώμε μόνο σπιτικό
Ο έτοιμος πουρές είναι μεγάλη ευκολία και μην μου πείτε ότι υπάρχει κάποιος που έστω μια φορά δεν τον έχει χρησιμοποιήσει.
Όμως και ο σπιτικός είναι πανεύκολος, και ναι, η γεύση του και η υφή του δεν έχει καμία σχέση με του εμπορίου.
Δοκιμάστε την συνταγή μου για σπιτικό πουρέ, και είμαι σίγουρη ότι θα αφήσετε πλέον στην άκρη τον έτοιμο.

Τα υλικά μας:
1 κιλό πατάτες
80 γρ. βιτάμ
50 γρ. Μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος
150 ml γάλα φρέσκο
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού ή λαχανικών (ή 2 κουταλάκια ζωμό σε κόκκους)
Πάμε να τον φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλες και τις βάζουμε να βράσουν σε νερό που να τις καλύπτει αρκετά και στο οποίο έχουμε διαλύσει τον ζωμό.
Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν – περίπου μετά από 25-30 λεπτά - τις στραγγίζουμε από τα νερά.
Τις βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε όλα τα υλικά πολύ καλά, σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα (όχι στο τέρμα), μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Έτοιμος ο σπιτικός πουρές μας!

Σημειώσεις και tips:
1) Μπορείτε να βάλετε ότι βούτυρο σας αρέσει, εγώ βάζω και μια ποσότητα Μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος, γιατί δίνει πολύ ωραίο άρωμα στον πουρέ.
2) Μπορείτε να βράσετε τις πατάτες σε σκέτο νερό ή σε σπιτικό ζωμό ο οποίος θα είναι ανάλογος με το κρέας που θα συνοδεύσει ο πουρές (π.χ ζωμός κότας αν ο πουρές θα συνοδεύσει το κοτοπουλάκι σας).
3) Θα έχετε παρατηρήσει, ότι ο έτοιμος πουρές πιάνει μια κρούστα στην επιφάνεια αν τον αφήσετε ξεσκέπαστο.
Ο πουρές που σας δίνω ΔΕΝ πιάνει κρούστα, δεν ρέει, παραμένει βελούδινος και απαλός μέχρι να … εξαφανιστεί.
4) Ο πουρές συνοδεύει νόστιμα, τόσο τα κοκκινιστά μας όσο και τα λεμονάτα κρεατικά μας!
5) Αν ο ζωμός που θα χρησιμοποιήσετε περιέχει αλάτι, μειώστε ή αφαιρέστε το αλάτι από τα υλικά.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα φίλοι μου!

Saturday 29 October 2011

Με πολλή φαντασία!!

Μερικοί άνθρωποι έχουν πολλή φαντασία, και ίσως αρκετό ελεύθερο χρόνο!
Δεν συμφωνείτε?
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Friday 28 October 2011

Η Σημαία

Πάντα κι ὅπου σ᾿ ἀντικρίζω,
μὲ λαχτάρα σταματῶ,
ὑπερήφανα δακρύζω,
ταπεινὰ σὲ χαιρετῶ.

Δόξα ἀθάνατη στολίζει
κάθε θεία σου πτυχὴ
καὶ μαζί σου φτερουγίζει
τῆς πατρίδος ἡ ψυχῆ.

Ὅταν ξάφνου σὲ χαϊδεύει
τ᾿ ἀγεράκι τ᾿ ἀλαφρό,
μοιάζεις κύμα, ποὺ σαλεύει
μὲ χιονόλευκον ἀφρό.

Κι ὁ σταυρὸς ποὺ λαμπυρίζει
στὴν ψηλή σου κορυφή,
εἶν᾿ ὁ φάρος ποὺ φωτίζει
μίαν ἐλπίδα μας κρυφή.

Σὲ θωρῶ κι ἀναθαρρεύω
καὶ τὰ χέρια μου χτυπῶ,
σὰν ἁγία σὲ λατρεύω,
σὰ μητέρα σ᾿ ἀγαπῶ.

Κι ἀπ᾿ τὰ στήθη μου ἀνεβαίνει
μία χαρούμενη φωνή:
«Νἆσαι πάντα δοξασμένη,
ὦ Σημαία γαλανή!»
Ι. Πολέμης

Πόσο πατριωτισμό και πόσα ρίγη ψυχής κρύβουν αυτοί οι στίχοι του Πολέμη!!!!!
Τι κρίμα που οι πολιτικοί μας, αυτά τα ανθρωπάκια – οι έμμισθοι υπάλληλοί μας, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης αφαίρεσαν από τα δημοτικά σχολεία τέτοιου είδους αριστουργήματα και ποιητές τέτοιου βεληνεκούς!!
Οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες είπε ο Winston Churchill σε μια από τις ομιλίες του στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941, αναφερόμενος στην αυτοθυσία των Ελλήνων που με το μεγαλειώδες ΟΧΙ άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.
Όλα τα μεγάλα κεφάλαια της Ελληνικής ιστορίας αρχίζουν και τελειώνουν μ’ ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι πολιτογραφημένη εδώ και τρείς χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα μας !
Για να δούμε, πότε θα δώσουμε κι εμείς το δικό μας ΟΧΙ στις ατιμωτικές προκλήσεις που ποδοπατούν το σύνταγμα και την αξιοπρέπειά μας !!!
Τι ειρωνεία βέβαια τα σημερινά δεδομένα γι αυτούς που θυσιάστηκαν πιστεύοντας στην ελευθερία της πατρίδος μας!!!
Πιστεύω να είναι κοντά η ώρα που θα πούμε ΑΕΡΑ και θα τους κάνουμε να πάρουν δρόμο και δρομάκι οπως έλεγε η τραγουδίστρια της νίκης,η αείμνηστη Σοφία Βέμπο στο τραγούδι ''Βάζει ο Ντουτσε την στολή του ''
Μπορείτε εδώ να δείτε ένα άρθρο που σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους ήρωές μας και ας μην ξεχνάμε ότι για να μπορεί να κυματίζει η σημαία μας ελεύθερη σε καμπους, βουνά και θάλασσες είναι .....
απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά.

Thursday 27 October 2011

Μιλφέιγ με μερέντα

Χθες ήταν του Αγίου Δημητρίου και γιόρταζε ο αντρούλης μου!
Ζητώ συγγνώμη από τους φίλους bloggers που δεν πρόλαβα να τους επισκεφτώ στα σπιτάκια τους, αλλά στο σπίτι επικρατούσε ένας πανικός!
Ευχάριστος μεν, πανικός δέ!
Χθες δεν σας κέρασα γλυκάκι, γιατί δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω και να κάνω την ανάρτηση εγκαίρως, μιας και το είχα φτιάξει το προηγούμενο βράδυ!
Δεν θα σας άφηνα όμως χωρίς κέρασμα εννοείται!
Κοπιάστε λοιπόν να σας κεράσω σοκολατένιο μιλφέιγ που έφτιαξα για την γιορτή του καλού μου!

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
2 πακέτα σφολιατίνια (200 γρ. το καθένα)
400 γρ. μερέντα
180 γρ. βιτάμ
2 φακέλους σαντιγί Garni ή 400 ml κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
τριμμένη σοκολάτα ή 5-6 κουταλιές κουβερτούρα σε νιφάδες
Στην πράξη:
Κόβουμε προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι τα σφολιατίνια στην μέση κατά μήκος.
Φυλάμε καμιά δεκαριά στην άκρη για την διακόσμηση.
Λιώνουμε το βιτάμ και το ενώνουμε με την μερέντα. Χτυπάμε με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός τα 2 υλικά να ενωθούν καλά.
Στον πάτο ενός μεσαίου πυρέξ (όχι πολύ μεγάλου) στρώνουμε μια σειρά με σφολιατίνια.
Πάνω από αυτά απλώνουμε το μείγμα της μερέντας.
Καλύπτουμε με μιαν ακόμη σειρά από σφολιατίνια.
Ετοιμάζουμε την σαντιγί Garni σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Η εναλλακτικά χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές άχνη σε σφιχτή σαντιγί.
Απλώνουμε την σαντιγί πάνω από όλα τα υλικά στο πυρέξ.
Πάνω από την σαντιγί τρίβουμε τα 10 σφολιατίνια που κρατήσαμε στην άκρη.
Πάνω απ’ όλα πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες κουβερτούρας.
Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για να κρυώσει καλά το γλυκό μας!
Όταν κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Τώρα όπως βλέπω έχει κρυώσει μια χαρά, οπότε φέρνω πιατάκια, κουταλάκια και μια σπατουλίτσα και σας περιμένω!!

Wednesday 26 October 2011

Τυρόπιτα σουφλέ

Η τυροπιτούλα που βλέπετε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσες έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα.
Και με αυτό βέβαια δεν εννοώ ότι πιο νόστιμη δεν έχετε φάει, ποτέ δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο, ξέρετε τι σεμνή και ταπεινή που είμαι:P
Εννοώ ότι στην γεύση δεν θυμίζει τυρόπιτα, αλλά σουφλέ τυριών, το οποίο όμως κόβεται όμορφα και σερβίρεται σε κομμάτια.
Ένα πολύ γευστικό, κρεμώδες σουφλέ άσπρων τυριών, που σας προτείνω να δοκιμάσετε και να το απολαύσετε!

Χρειαζόμαστε:
9 φύλλα κρούστας
300 γρ. φέτα
400 γρ. ανθότυρο
160 γρ. βούτυρο φρέσκο
200 ml γάλα φρέσκο
πιπέρι
Επιπλέον
4 αυγά
120 ml γάλα
Στην πράξη
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη, θα το χρησιμοποιήσουμε για να βουτυρώσουμε τα φύλλα.
Τρίβουμε την φέτα, λιώνουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε τα τυριά.
Προσθέτουμε 200 ml γάλα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.
Στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ανά δύο στα ενδιάμεσα.
Πάνω από αυτά αδειάζουμε την τυρένια γέμισή μας.
Καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, βουτυρώνοντας και αυτά στα ενδιάμεσα.
Χαράζουμε (αρκετά βαθιά) την πίτα σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Χτυπάμε καλά τα αυγά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε 120ml γάλα και ξαναχτυπάμε.
Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε την πίτα μας, αφού προηγουμένως έχουμε τρυπήσει την επιφάνειά της σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι.
Αφήνουμε μισή ώρα να απορροφηθεί το μείγμα των αυγών (δεν θα απορροφηθεί όλο αλλά δεν πειράζει, ακόμα και αν επιπλέει το μείγμα αυγών-γάλακτος στην επιφάνεια της πίτας.)
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 50-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε το τυροπιτο-σουφλέ μας!
Καλή επιτυχία!
Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Δημητρούλες, Δημήτρηδες και νομίζω σήμερα γιορτάζουν και οι Δημοσθένηδες αν δεν κάνω λάθος!
Χρόνια τους πολλά!

Monday 24 October 2011

Χοιρινό με σάλτσα πράσου

Τώρα που τα πράσα είναι στην εποχή τους, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό νοστιμιές με αυτά!
Δοκιμάστε το ταπεινό πλην πεντανόστιμο πρασόρυζο ή μια νόστιμη πρασοκρεατόπιτα ή προσθέστε τα σε μια απολαυστική πατατόσουπα και θα ακολουθήσουν πολλές άλλες πρασοσυνταγές !
Το σημερινό μας φαγάκι είναι τολμώ να πω από τα πιο νόστιμα πρασο-φαγάκια που φτιάχνω.
Μπουκίτσες χοιρινό τυλιγμένες σε μια βελούδινη άσπρη σάλτσα πράσου.
Συνοδέψτε τες με τηγανιτές πατατούλες ή με ένα νόστιμο ρυζάκι.
Πάμε να το φτιάξουμε:

Θα χρειαστούμε:
1300-1500 γρ. χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
5-6 πράσα (το άσπρο μέρος μόνο)
2 μέτρια καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κλαράκια δεντρολίβανο (τα φυλλαράκια μόνο)
μισή κούπα μαϊντανό
λίγο ρίγανη
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
αλάτι – πιπέρι
λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος
Στην πράξη:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια, τα πράσα και τα καρότα σε ροδέλες.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Βάζουμε σε ένα πιάτο αλεύρι, αλευρώνουμε τις μπουκίτσες και τινάζουμε την περίσσεια του αλευριού.
Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι (καλύτερα προτιμείστε κάποιο ελαφρύ), μέχρι να ροδίσουν.
Σε καθαρή αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα πράσα, το κρεμμύδι και τα καρότα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το κρέας, τα μυρωδικά και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει καλά το φαγητό.
Προσθέτουμε επίσης πιπεράκι και αλάτι με προσοχή, γιατί το κρέας είναι ήδη αλατισμένο.
Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για 1-1,5 ώρα.
Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε πολύ συχνά, για να μην μας κολλήσει λόγω του αλευριού.
Δοκιμάστε το, γίνεται πολύ πολύ νόστιμο!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

Saturday 22 October 2011

Σπήλαια Διρού

Κάτω απ’ τα ξακουστά μανιάτικα χώματα κρύβεται μια ανείπωτη ομορφιά!
Ποιά είναι αυτή ??
Το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο!!!!!!!!!
Υπάρχει άραγε κανείς που να μην έχει ακούσει για τα σπήλαια του Διρού ???
Σίγουρα όχι, πόσοι όμως έχουν καταφέρει να τα επισκεφθούν??
Σίγουρα λιγότεροι !
Μέχρι πρότινος, ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ με την οικογένειά μου!
Δυστυχώς, ενώ έχω πάει πάμπολλες φορές στο Διρό, δεν είχα αξιωθεί να επισκεφθώ τα σπήλαια και λέω δυστυχώς γιατί έτσι κάνουμε συνήθως, ότι έχουμε δίπλα μας δεν του δίνουμε την δέουσα προσοχή!!!
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές φωτογραφίες που καταφέραμε να τραβήξουμε.
Η είσοδος του σπηλαίου
Πριν γίνει η επιβίβαση στις βάρκες, πρέπει να φορεθούν απ’ όλους γιλέκα σωσίβια
Το θέαμα που αντικρίζει κανείς είναι ασύλληπτο, καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να δώσει το μέγεθος της μαγείας που νοιώθεις όταν τα αντικρίζεις!
Μόνο να σκεφθούμε πόσων εκατοντάδων χρόνων είναι μας πιάνει ένα απέραντο δέος
Λίγο πιο πάνω από την έξοδο του σπηλαίου της Βλυχάδας, υπάρχει και το σπήλαιο της Αλεπότρυπας, όπου βρίσκεται το Νεολιθικό Μουσείο του Διρού, με ευρήματα της ζωής των ανθρώπων της Νεολιθικής εποχής.
Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο βρίσκεται και η υπέροχη κρυστάλλινη θάλασσα του Διρού
Σας αφιερώνω με όλη μου την αγάπη, κάποιες φωτογραφίες από το αγαπημένο μου Λιμένι και Οίτυλο !!!
Και μετά από όλη αυτή την περιπλάνηση και τον ποδαρόδρομο, μην μου πείτε ότι δεν θέλετε να καθίσετε σε μια υπέροχη ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα με την θέα που βλέπετε στις παραπάνω φωτογραφίες?
Λοιπόν αυτή η ταβέρνα είναι στο καραβοστάσι στο Οίτυλο.
Στρίβετε στην πινακίδα που λέει είσοδος Α' (ρωτήστε κιόλας μήπως και δεν θυμάμαι καλά....ου γαρ έρχεται μόνον!!) και πηγαίνετε κατ’ ευθείαν στην ταβέρνα “Ο Φάρος”, του Παντελή και του Αποστόλη Αποστολάκη, τηλέφωνο 27330 59204.
Πριν από αρκετά χρόνια είχα δοκιμάσει τις κουτσομούρες που είχε και είχα πάθει !!!
Δεν μου είχε ξανατύχει ποτέ και πουθενά να καταπίνω την κουτσομούρα και να νομίζω ότι έχω την γεύση της θάλασσας!!!
Από τότε βέβαια όταν πηγαίνουμε, το πρώτο πράγμα που ζητάω είναι κουτσομούρες..
Τα ψάρια που έχει είναι όλα από την γύρω περιοχή και είναι όλα ΤΕΛΕΙΑ!!!
Εάν πάτε εποχή που είναι ανθισμένα τα γαρύφαλλα, ζητήστε τους να σας κόψουν δυο - τρία, το άρωμά τους είναι απίστευτο!
Οι γαρυφαλλιές της γιαγιάς τους είναι όλα τα λεφτά.
Αλήθεια θυμόσαστε το άρωμα της παλιάς γαρυφαλλιάς ??? Δεν ήταν υπέροχο?
Περισσότερες πληροφορίες για τα σπήλαια μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Φιλιά πολλά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!

Friday 21 October 2011

Κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος με πατάτες στη γάστρα

Λατρεμένο Κυριακάτικο φαγάκι.
Αν δε το μαγειρέψουμε στην γάστρα, γίνεται απίστευτο !!!!
Εμείς τις Κυριακές μαζευόμαστε αρκετοί στο σπίτι κι έτσι μαγειρεύουμε μπόλικες μερίδες!
Γι αυτό και οι ποσότητες που δίνω, είναι για περίπου 9-10 μερίδες.

Για να φτιάξουμε το κρέας χρειαζόμαστε:
3 κιλά κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος
(Διαλέγουμε όποιο μέρος μας αρέσει δηλαδή χεράκι ή μπούτι μαζί με την νεφραμιά (παϊδάκια) και ζητάμε από τον χασάπη να μας το σπάσει για φούρνο)
λίγο ξύδι
μισή κουταλιά της σούπας αλάτι
μισή κουταλιά της σούπας πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο χωρισμένες σε μικρές λωρίδες
μισό με ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Για τις πατάτες
περίπου 4 κιλά πατάτες
1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι
μισή κουταλιά της σούπας πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
χυμό από μισό πορτοκάλι
μια κουταλιά του γλυκού σκόνη μουστάρδας ή ρευστή
2 σκελίδες σκόρδο χωρισμένες σε μικρές λωρίδες
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

Πάμε να τα συναρμολογήσουμε:
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας , το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην γάστρα ή στο ταψί.
Το ραντίζουμε με λίγο ξύδι και ρίχνουμε το αλάτι , το πιπέρι και το λάδι.
Τρυπάμε σε διάφορα μέρη το κρέας και βάζουμε μέσα τα κομματάκια του σκόρδου.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες.
Τις βάζουμε στην γάστρα και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι , την ρίγανη και τις ανακατεύουμε.
Στύβουμε τα λεμόνια μαζί με το πορτοκάλι και στο χυμό τους διαλύουμε την μουστάρδα και ραντίζουμε τις πατάτες .
Ρίχνουμε σε διάφορα μέρη ανάμεσα στις πατάτες τα κομματάκια του σκόρδου και τέλος περιχύνουμε με το λάδι.
Κουνάμε λίγο το ταψί για να ενωθούν τα υγρά μεταξύ τους, το σκεπάζουμε με το καπάκι του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε πάνω κάτω φωτιά και σε φουλ θερμοκρασία για περίπου 1,30 ώρα.
Σε μια ώρα από τότε που το βάλαμε στο φούρνο, το βγάζουμε, γυρίζουμε το κρέας και ανακατεύουμε ελαφριά τις πατάτες.
Ένα τέταρτο πριν γίνει το φαγητό το ξεσκεπάζουμε, διορθώνουμε στο αλάτι και στο πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα.
Άριστος συνοδός του φαγητού φρέσκο και ζεστό ψωμάκι μαζί με μια ωραία και δροσερή μαρουλοσαλάτα με άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Και φυσικά κρασάκι ή μπυρίτσα !!!
Το σίγουρο είναι ότι μετά το φαγοπότι θα πέσουμε για ύπνο και θα λέμε ... Αχ! Βοήθα Παναγιά μου να μην σκάσω και να την βγάλω καθαρή !!!!!!!χιχιχιιχιχιχιχ!!!

ΤΙΡ: Στην περίπτωση που δεν έχετε γάστρα ή οι ποσότητες που θέλετε να φτιάξετε είναι μεγάλες και δεν χωράνε στο μέγεθος της γάστρας μπορείτε να κάνετε μια αυτοσχέδια, όπως έκανα κι εγώ, για να γίνει το φαγάκι σας πεντανόστιμο.
Αφού βάλετε το φαγητό στο ταψί του φούρνου, το σκεπάζετε με το άλλο ταψί που έχει η κουζίνα, που ψήνουμε τα κουλουράκια.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από πάνω ένα ταψί μικρότερο και να σκεπάσετε με αυτό το φαγητό και voila έχετε γάστρα στα μέτρα σας !!!!!!!!

Thursday 20 October 2011

Μαρμελάδα σύκο

Όσο ακόμα βρίσκουμε σύκα και προλαβαίνουμε, πάμε να φτιάξουμε μία από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες!!
Μαρμελάδα σύκο, μια πραγματικά απολαυστική μαρμελάδα για το πρωινό σας, για να την απλώσετε σε τάρτες ή πάστα φλώρα, ή ακόμα και για να συνοδεύσει το γιαουρτάκι σας.

Θα χρειαστούμε:
2 κιλά σύκα (θέλουμε να ζυγίζουν 2 κιλά καθαρισμένα, χωρίς την φλούδα τους)
1/2 κιλό ζάχαρη
χυμό από 2 λεμόνια
Πως την φτιάχνουμε:
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Βάζουμε τα σύκα σε μία κατσαρόλα και πάνω από αυτά απλώνουμε την ζάχαρη.
Τα αφήνουμε έτσι για μία ώρα
Κατόπιν βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας.
Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Ανακατεύουμε και αν δούμε ότι χρειάζεται, συμπληρώνουμε 1 σφηνάκι νερό, δεν θα χρειαστεί παραπάνω
Όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να πάρουν όλα μια βράση.
Αφήνουμε την μαρμελάδα στην κατσαρόλα όλη νύχτα.
Αν την επόμενη μέρα δούμε ότι έχει βγάλει υγρά, την βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα.
Δεν απομακρυνόμαστε καθόλου γιατί είναι επικίνδυνο να μας κολλήσει.
Μόλις κρυώσει την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

Wednesday 19 October 2011

Μοσχαράκι με φασολάκια

Πήγα στο χωριουδάκι μου πριν δύο Σαββατοκύριακα και η κουμπαρούλα μου με φόρτωσε καλούδια από το περιβόλι της.
Ανάμεσα σ’ αυτά και φρεσκότατα λαχταριστά φασολάκια.
Είχα καιρό να τα μαγειρέψω με κρέας, συνήθως τα τρώμε λαδερά, αλλά μιας και ο αντρούλης μου τα είχε πεθυμήσει με μοσχαράκι, θα του χαλούσα εγώ χατίρι?
Ποτέ!!!

Τα υλικά μας:
1,5 κιλό μοσχαράκι ποντίκι ή κιλότο κομμένο σε μερίδες
1,5 κιλό φρέσκα φασολάκια
1-2 κρεμμύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες ώριμες ή ένα κουτί τοματάκια κονκασέ
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1/3 κούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά ξερό
αλάτι-πιπέρι
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα φασολάκια, αφαιρώντας προσεκτικά τις ίνες με το ειδικό εργαλείο.
Αν είναι πλατιά τα κόβουμε κατά μήκος στην μέση.
Τα πλένουμε με άφθονο νερό.
Πολλοί συνηθίζουν να πλένουν τα φασολάκια προτού τα καθαρίσουν.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φετάκια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες αποφλοιωμένες και πολύ ψιλοκομμένες, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 κούπα νερό, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας.
Κατόπιν αφαιρούμε προσεκτικά το κρέας από την κατσαρόλα και βάζουμε στην κατσαρόλα τα φασολάκια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι, λίγο ακόμα λάδι και 1 κούπα νερό.
Αφήνουμε τα φασολάκια να μαγειρευτούν για περίπου μισή ωρίτσα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 ακόμη λεπτά, να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
Φετούλα και φρέσκο ψωμάκι, απαραίτητα συνοδευτικά στο φαγάκι μας!
Κρασάκι επιβάλλεται!
Καλή επιτυχία, καλή σας μέρα!

Tuesday 18 October 2011

Μελιτζάνες και κολοκυθάκια τηγανιτά

Οποιος γυρίζει μαθαίνει, δεν λέει ο λαός μας ???
Έτσι κι εγώ λοιπόν, πηγαίνοντας σ’ ένα γάμο το Σάββατο και μετά στο τραπέζι, έμαθα από τον φίλο και συνάδελφό μου τον καπτα-Χρήστο (μεγάλοι μάγειροι τελικά οι καπεταναίοι!!!) να τηγανίζω τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

Υλικά
Μελιτζάνες και κολοκυθάκια
Μπύρα
Αλεύρι
Ελαφρύ λάδι και λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε /κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια στρογγυλά ή μακρόστενα, τ’ αλατίζουμε λίγο και τα αλευρώνουμε.
Τα περνάμε από την μπύρα που την έχουμε βάλει σ’ ένα λεκανάκι.
Τινάζουμε την περιττή μπύρα και τα ξαναπερνάμε από το αλεύρι.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι που το έχουμε βάλει σε κατσαρολίτσα και όχι στο τηγάνι.
ΔΕΝ ρίχνουμε πολλά μαζί για να έχουν χώρο στην κατσαρόλα να γυρίζουν και να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Μόλις χρυσίσουν από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε από την άλλη.
Σε λίγο είναι έτοιμα και τραγανά για να τα απολαύσουμε με μια ακόμη μπυρίτσα, αλλά αυτήν την φορά στο ποτήρι !!!!!!!!!!
Ο καπτα-Χρήστος μου έδωσε και μια υπέροχη συνταγή για γαύρο αλλά τώρα που έχω την συνταγή δεν έχει γαύρο στην αγορά.!!
Πιστεύω από βδομάδα να βρω και να τον φτιάξω.
Καλημέρα είπα ? δεν είπα!
Πολλές πολλές καλημέρες λοιπόν !!

Monday 17 October 2011

Sorbet σοκολάτα

Προχθές μου ήρθε η έκτακτη εισφορά!
Στο τσακ γλίτωσα το εγκεφαλικό φίλοι μου!
Κοίταζα, ξανακοίταζα, έλεγα μπας και κάνανε λάθος και το στείλανε σε μένα ενώ έπρεπε να το στείλουν σε κάποιον με πενταπλά εισοδήματα από αυτά που έχω, αλλά αλλοίμονο….. για μένα ήταν.
Αφού το πήρα απόφαση, είπα ας φτιάξω τουλάχιστον κάτι να γλυκαθούμε μετά την πίκρα που πήραμε. Κάτι σοκολατένιο και εύκολο, δεν είχα … ψυχικά κουράγια για κάτι δύσκολο και περίπλοκο!
Κερασμένο σε όλους εσάς που έχετε πάρει ανάλογη πίκρα αυτές τις μέρες!
Πάμε να γλυκαθούμε λιγάκι!

Τα υλικά μας:
275 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πικρή
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
280 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
Στην πράξη:
Λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή στο μπεν μαρί τις δύο σοκολάτες.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη καλά.
Πριν φτάσει σε σημείο βρασμού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Προσθέτουμε στο σιρόπι την λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη, εκτός αν διαθέτουμε παγωτομηχανή.
Αν δεν διαθέτουμε, θα χρειαστεί 2-3 φορές να χτυπήσουμε το μείγμα, κάθε 2-3 ώρες, ώστε το sorbet μας να αποκτήσει απαλή υφή.
Σημείωση: Το γλυκάκι που βλέπετε, είναι στην ουσία μια σοκολατένια γρανίτα, δεν έχει καμία σχέση γευστικά με παγωτό σοκολάτα.
Αυτό το λέω γιατί ο γιόκας μου όταν το δοκίμασε μου είπε «δεν μοιάζει καθόλου με τα άλλα παγωτά σοκολάτας που φτιάχνεις».
Και μετά την «ετυμηγορία» του, άδειασε ένα ολόκληρο μπολ το παιδάκι μου!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη, γλυκιά εβδομάδα!!

Saturday 15 October 2011

Tips για το σπίτι Νο 4

Καιρό έχω να σας δώσω tip-άκια που πολλές φορές μας λύνουν τα χέρια και κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη!
Πάμε να δούμε κάποια από αυτά, που ελπίζω να σας βοηθήσουν!

Αν η λεκάνη της τουαλέτας έχει γεμίσει άλατα ρίχνουμε το βράδυ λευκό ξύδι ,το επόμενο πρωί ρίχνουμε μια κατσαρόλα βραστό νερό και η λεκάνη μας θα λάμπει.

Για να μην χάνετε τις κάλτσες σας και να εξοικονομείτε χρόνο στο ταίριασμα των ζευγαριών, κάντε το έξης κόλπο.
Αγοράστε αρκετές παραμάνες ασφαλείας και πιάστε μαζί κάθε ζευγάρι από την μέσα πλευρά πριν τις βάλετε στο καλάθι με τα άπλυτα.
Θα γλιτώσετε πολύ κόπο και χρόνο.

Για λόγους υγιεινής, καθαριότητας αλλά και ευκολίας, "ντύστε" με μεμβράνη το τραπέζι της κουζίνας, ή τον πάγκο εργασίας, για να ανοίξετε φύλλο για τις πίττες σας, ή να απλώσετε και να "δουλέψετε" οποιαδήποτε ζύμη.
'Όταν ολοκληρώσετε την εργασία σας, απλώς μαζεύετε την μεμβράνη και ο χώρος παραμένει καθαρός.

Τα μπουκάλια από τα τελειωμένα αρώματα συνεχίζουν να αναδύουν τη μυρωδιά τους, αν τα τοποθετήσετε χωρίς το καπάκι τους, στα συρτάρια με τα εσώρουχα και τα ασπρόρουχά σας.

Έχετε καθρέπτες ή γυαλικά που έχουν γρατσουνιές;
Δοκιμάστε να τρίψετε επάνω στις γρατσουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) με ένα μαλακό ύφασμα!
Κάνει θαύματα!!!!

Τρίζουν οι μεντεσέδες σας?
Αντί για λάδι που λερώνει βάλτε λίγη βαζελίνη και ανοιγοκλείστε μερικές φορές την πόρτα σας.

Για ποτήρια με έξτρα λάμψη και χωρίς σημάδια από ποτά, προσθέστε λίγο ξύδι στο τελευταίο ξέβγαλμα η αν τα ποτήρια έχουν σημάδια λόγω σκληρότητας του νερού, τρίψτε τα με μία πετσέτα βουτηγμένη στο ξύδι.

Για την απομάκρυνση των κηλίδων στο φούρνο, διασκορπίστε αλάτι στην περιοχή όταν ο φούρνος είναι ακόμη ζεστός και καθαρίστε μόλις η επιφάνεια κρυώσει.
Οι λεκέδες από λάδι μπορεί να απομακρυνθούν µε ένα πανί, το οποίο έχετε ποτίσει µε ξύδι.
Οι επίμονοι λεκέδες φεύγουν αφού η περιοχή ραντιστεί µε νερό και κατόπιν τριφτεί µε ανοξείδωτο σφουγγαράκι και μαγειρική σόδα.

Ένα αφέψημα από σπανάκι κάνει θαύματα έπειτα από μια γερή κρασοκατάνυξη. Είναι πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου, που αποβάλλουν το αλκοόλ από τον οργανισμό.

Ήρθε η ώρα να πέσετε στα γόνατα για τις δουλειές του κήπου;
Δεν είναι ανάγκη να λερωθείτε κιόλας !
Μπορείτε να δέσετε σακούλες ως επιγονατίδες για να προστατέψετε το παντελόνι σας από ανεπιθύμητους λεκέδες.

Βάλτε κανά δυο πλαστικές σακούλες στην τσάντα σας τον χειμώνα αφού μία πλαστική σακούλα μπορεί να φιλοξενήσει την βρεγμένη σας ομπρέλα, ώστε να μην γεμίζετε παντού νερά ή ακόμη και να την βάλετε βρεγμένη στην τσάντα σας.

Για να καθαρίσετε από τα άλατα το μπάνιο σας χωρίς χημικά χρησιμοποιήστε coca – cola σπάει όλα τα άλατα.
Φανταστείτε τι κάνει στο στομάχι μας !!!

Σε βαποριζατέρ βάλτε μαλακτικό ρούχων με νεράκι και ψεκάστε τις ντουλάπες.

Αν πλένετε μόνοι σας τα χαλιά σας στο τελευταίο ξέβγαλμα ρίχτε μαλακτικό ρούχων και μην το ξεβγάλετε, τα χαλιά σας θα είναι πολύ απαλά και το σπίτι σας θα μυρίζει φρεσκάδα για πολύ καιρό.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε στο ψυγείο η στην κατάψυξη φαγητό με κόκκινη σάλτσα σε πλαστικό δοχείο, αλείψτε το με ωμό λάδι και έτσι δεν θα βάψει από την σάλτσα.

Ένα πολύ καλό απολυμαντικό , για οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά , αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος , είναι το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπ-φρουτ, μπορούμε να το βρούμε στα φαρμακεία.
Είναι 10-100 φορές πιο ισχυρό απολυμαντικό από την χλωρίνη, ενώ παράλληλα καθόλου επιβλαβές για τον οργανισμό.

Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Μέτη

Thursday 13 October 2011

Χοιρινό γιουβετσάκι

Αγαπημένο κυριακάτικο φαγάκι μας, εξαιρετικά νόστιμο, που το νοστιμίζουν ακόμη περισσότερο κυβάκια ή μπαστουνάκια από τυρί που μπαίνουν σε διάφορα σημεία στο φαγάκι μας και λιώνουν όμορφα μέσα σ’ αυτό.
Σημειωτέον ότι αυτό το γιουβετσάκι είναι «άσπρο» και όχι «κόκκινο»
Γίνεται απίστευτα αρωματικό με τα συγκεκριμένα μυρωδικά, είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση!
Πάμε να το μαγειρέψουμε!

Τα υλικά μας:
1,5 κιλό τρυφερό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
250 γρ. ρεγκάτο ή γραβιέρα πικάντικη
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κοφτά κουταλάκια ρίγανη
1 κοφτό κουταλάκι θυμάρι
1-2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι – πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε κι αυτό, να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, 1 λίτρο νερό ή ζωμό, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγάκι μας να μαγειρευτεί για 50-60 λεπτά.
Αφαιρούμε τα κλαράκια δεντρολίβανου και αδειάζουμε το φαγητό στη γάστρα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για μισή ωρίτσα ή μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι.
Ελέγχουμε τακτικά μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι, εγώ πρόσθεσα άλλες δυο κούπες.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο.
Κόβουμε το τυρί σε κυβάκια ή μπαστουνάκια και το μπήγουμε σε διάφορα σημείο ανάμεσα στο φαγάκι μας.
Κλείνουμε την γάστρα και την αφήνουμε σε ζεστό αλλά κλειστό φούρνο, να λιώσει όμορφα το τυράκι.
Απολαμβάνουμε το νόστιμο φαγάκι μας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυράκι.
Καλή επιτυχία!

Να και δύο βραβεία που πήραμε από τις αγαπημένες μας φίλες Effie, Helen Gr , Rena Christodoulou, Ζαχαρούλα και τον φίλο μας Σκρουτζάκο

Τις ευχαριστούμε από καρδιάς και τα χαρίζουμε σε όλο το μπλογκοπαρεάκι μας με πολλή αγάπη!
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...