Monday, 18 June 2012

Ελιοκρεμμυδόψωμο


Αυτό το ψωμάκι, από την πρώτη στιγμή που είδα την συνταγή κάποιο απόγευμα, στην εκπομπή Chef στον αέρα, το λάτρεψα!
Το έφτιαξα την επόμενη κιόλας μέρα.
Από τότε δεν περνάει εβδομάδα που να μην το φτιάξω.
Ζυμωμένο με αλεύρι ολικής άλεσης, που του ταιριάζει ιδιαίτερα και με μια μυρωδάτη γέμιση που κάνει το σπίτι να μοσχοβολάει όση ώρα ψήνεται, είναι σκέτος πειρασμός!
Τρώγεται άνετα και σκέτο, σαν σνακ.
Ιδανικό όχι μόνο σαν ψωμάκι, αλλά και σαν μεζεδάκι.
Όσο για τον μπουφέ σας…. πιστέψτε με θα κλέψει την παράσταση!
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
250 ml ελαιόλαδο (1 ποτήρι)
250 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού (1 ποτήρι)
200 γρ. ελιές μαύρες
200 γρ. κρεμμύδια ξερά
12-15 γρ. δυόσμο ξερό
Στην πράξη:
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού.
Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι.
Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και εύπλαστη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την γέμιση.
Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές (εγώ χρησιμοποιώ το εργαλείο που αφαιρεί τα κουκούτσια από τα κεράσια, ένα φτηνούλι είναι μα πολύ εύχρηστο)
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με τις ελιές και τον δυόσμο.
Πιθανόν η ποσότητα του δυόσμου να σας φανεί αρκετή, η αρχική συνταγή έλεγε για 15 γρ., εγώ συνήθως βάζω 10-12 γρ. αλλά πιστεύω ότι και όλον τον δυόσμο αν βάλω μια χαρά θα είναι.
Αφήνουμε στην άκρη την γέμιση να ενωθούν όλα τα αρώματα.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
Παίρνουμε μια λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε επάνω το ένα κομμάτι της ζύμης και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο μακρόστενο, όχι πολύ λεπτό, στο μήκος της λαδόκολλας.
Πάνω από την ζύμη απλώνουμε κατά μήκος την μισή γέμιση.
Με την βοήθεια της λαδόκολλας, ανασηκώνοντας την, τυλίγοντας και πιέζοντας ελαφρά, φτιάχνουμε ένα ρολό.
Το κλείνουμε από το πάνω και κάτω άκρο, κλείνοντας έτσι την γέμιση.
Το τοποθετούμε προσεκτικά σε καλά λαδωμένο ταψί αντικολλητικό.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Ψήνουμε τα 2 ρολά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά.
Όταν ψηθούν, τα τοποθετούμε με προσοχή σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν.
Είναι πραγματικά από τα πιο νόστιμα ψωμάκια που θα έχετε δοκιμάσει!
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα σας εύχομαι!!

60 comments:

ElenaG said...

Αυτό είναι!!!! ένα αλμυρό το πρωί είναι ότι καλύτερο!!!
Ειλικρινά πάντα είχα την απορία γιατί στην Ελλάδα ενώ έχετε τόσες ελιές γενικά υστερείτε στις συνταγές
με αυτές...τελευταία βλέπω πως ψάχνεστε!
Στη Κύπρο οι "ελιοτες" πάντα έχουν τη τιμητική τους!

Καλημέρα και καλή βδομάδα!:-)

Helen Gr said...

Να λοιπόν πώς αρχίσει νόστιμα η μέρα και η εβδομάδα μας!
Να είσαι καλά, Έλενά μου! Στείλε φετούλες προς τα εδώ!
Φιλιά, καλημέρα!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Έλενά μου!! Επανήλθα δριμύτερη και το ψωμάκι σου αρωματικό, μοσχοβολιστό και πεντανόστιμο με τρέλλανε όπως λάτρεψα τα αμπελόφυλλα της Ειρήνης που θα τα φτιάξω αύριο!!!! Καλή εβδομάδα και φιλάκια, χρυσοχέρα μου!!
Ένα κομματάκι για δεκατιανό δεν μου στέλνεις;;;;;;

Στέλλας Κουζινομπερδέματα said...

Πολύ εύκολο Έλενα.
Και μπορώ να καταλάβω γιατί ξετρελάθηκες μ' αυτό το μυρωδάτο ψωμάκι!!
Την καλημέρα μου.

tanyadmin said...

καλημέρααα..μα πόσο νόστιμα μπορεί να είναι...καραμελωμένα...μοσχομυρίζουν...μπορώ να έχω ένα κομμάτι;;;;

The Dark Chef said...

Ωραία κι εύκολη πρόταση, ιδανικό μεζεδάκι για ούζο ή παγωμένο κρασάκι!
Η ζύμη θα είναι τριφτή και "μπισκοτένια" σαν τάρτα πιο πολύ, πάντως νομίζω πως και σε ζύμη με μαγιά η γέμιση ταιριάζει εξίσου ωραία!
Καλή βδομάδα να έχουμε! :)

Nana Tsouma said...

Ενα αυγο χτυπημενο μεσα στη γεμιση μήπως θα την έδενε καλύτερα;
Καλημερουδια!!!!!!!!!!!

Betty's Cuisine said...

Καλημερούδια κι από μένα!
Ενδιαφέρουσα η πρόταση, τώρα το καλοκαιράκι όσα ουζομεζεδάκια κι αν έχουμε ποτέ δεν είναι αρκετά, γι αυτό καταγράφεται!
Φιλάκια και καλή βδομάδα...

ΕΛΕΝΗ said...

Καλημέρα Ελενάκι και καλή εβδομάδα!!!Υπέροχο φαίνεται, θα πάρω 2-3 φετούλες όμως γιατί μου έσπασε τη μύτη η μυρωδιά!!!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ελενάκι και καλή εβδομάδα!
Το ψωμάκι σου φαίνεται υπέροχο!
Μ' αρέσει πολύ η γεύση από το αλεύρι ολικής και η παρουσία πορτοκαλιού στη ζύμη θα της δίνει σούπερ άρωμα!!
Όσο για τη γέμιση και μόνο που είδα κρεμμύδια, πετάω τη σκούφια μου από χαρά!
Τέλειο!
Φιλάκια πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, μυρωδάτα τα ελιοκρεμμυδόψωμά σου!! Και είναι η ώρα που τσιμπάω το κατιτίς μου. Αυτή η πρόταση είναι ότι πρέπει, για τσιμπολογήματα, αλλά και σε μπουφέ όπως λες, θα...γράψει!
Μου έκανε εντύπωση ότι, ζύμη δεν έχει κανένα διογκωτικό πρόσθετο. Παρόλα αυτά, δείχνει αφράτη και τριφτή. Καλοφάγωτα!!
Καλή εβδομάδα να έχουμε.

Conna said...

Κρεμμυδάκι και ελίτσα ... τέλειο !!

Φιλιά

simonmad said...

Ελιοκρεμμυδοψωμάκι! Το απόλυτο σνακ για όλες τις ώρες! Εύκολη συνταγή και πρέπει να είναι γευστικότατη! Ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα :-))

ΕΛΕΝΑ said...

Elena G, καλημέρα Ελενά μου!
Κι όμως, χρησιμοποιούμε πάρα πολύ τις ελιές, τόσο σε φαγητά όσο και αρτοπαρασκευάσματα.
Μέχρι και γλυκό κουταλιού με ελιές κάνουμε.
Εχουμε ήδη βάλει αρκετές συνταγές με ελιές και θα βάλουμε και πολλές ακόμα.
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου στέλνω όσες φετούλες θέλεις!!!
Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου καλώς την!
Ελα και μας έλειψες!
Καλώς δέχθηκες και τους δικούς σου!
Εννοείται σου στέλνω;-)
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Στελλίτσα μου πραγματικά μας ενθουσίασε αυτό το ψωμάκι!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Τάνια και το ρωτάς??
Πολλά κομμάτια!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφη σε αυτό το ψωμάκι νομίζω ταιριάζει πιο πολύ μια τέτοια ζύμη, από μια ζύμη με μαγιά!
Δεν είναι τόσο τριφτή όσο η ζύμη της τάρτας, είναι κάτι ανάμεσα θα έλεγα.
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Νανά μου η γέμιση είναι αρκετά δεμένη, θεωρώ ότι δεν της χρειάζεται το αυγό.
Η αλήθεια είναι ότι την συνταγή αυτή την είχαν παρουσιάσει Μεγάλη Εβδομάδα, ήταν δηλαδή ένα νηστίσιμο ψωμάκι.
Αλλά και εκτός νηστείας, δεν θα της πρόσθετα αυγό να σου πω την αλήθεια.
Φιλιά, καλή βδομάδα!

eirini said...

Ω ρε Έλενα πρωϊ-πρωϊ!!!!
Τί νόστιμο που θα είναι αυτό!!!!!
Πολύ ωραία συνταγή... το λιγουρεύομαι απίστευτα μιλάμε!!!!
Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μπέτυ μου όπως τα λες, τα μεζεδάκια πάντα καλοδεχούμενα τώρα το καλοκαίρι!
Αυτό το ψωμάκι είναι πραγματικά λαχταριστό, κάθε βδομάδα το φτιάχνω, πιστεύω ότι ειδικά σε σένα και την Ερμιόνη θα αρέσει πολύ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι δεν μπορείς να φανταστείς τι υπέροχο άρωμα έχει!!
Δοκίμασέ το!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη μου δες τι γράφω στην Μπέτυ παραπάνω, πιστεύω ότι είναι ένα ψωμάκι που εσένα ειδικά θα σου αρέσει πολύ!
Είναι στ' αλήθεια υπέροχο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου αν και δεν έχει κανένα διογκωτικό η ζύμη, γίνεται τέλεια!!
Και μπόλικη!
Οι δόσεις αυτές δίνουν δυο αρκετά μεγάλες φρατζόλες!
Για την μυρωδάτη γέμιση δεν στο συζητάω, μοσχοβολάει όλο το σπίτι όσο ψήνονται!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Conna, που είσαι εσύ καλό μου??
Ελα να σε κεράσω ελιοκρεμμυδοψωμάκι!
Φιλιάααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Simonmad και εύκολο και υπέροχα νόστιμο!!
Καλή βδομάδα και σε σένα εύχομαι, φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου, έλα να σου κόψω φετούλα!
Φιλιά πολλά πολλά!

Μαριλένα said...

μη σου πω θα το κάνω σήμερα κιόλας!!

εμ όχι! αύριο! έχω τιμωρία τον ..Φάνη, γιατί μ' άφησε και πηγα μονη μου να ψηφίσω: αυτός πήγε πρωί και βαρέθηκε να 'ρθει το απόγευμα μαζί μου!!

μη σου πω, θα του το φτιάξω την ..άλλη βδομάδα!!

φιλιά πολλάαααα!!
καλή βδομάδαααα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλένααααααααα!!
Βρε μην το τιμωρείς έτσι σκληρά το παιδί, θα με αναγκάσεις να έρθω να του το φτιάξω εγώ χα χα χαα!
Φιλιά πολλά φιλεναδίτσα!

eleni said...

Αρωματικό και νόστιμο,Έλενα!
Παρακολουθώ αυτή την εκπομπή και μ΄αρέσουν οι προτάσεις της.
Φιλιά!

Summertime Blues said...

καλημέρα, καληβδομάδα!!!
φαίνεται πολύ καλό, αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια.
λοιπόν, είδες τα κλικ της καρδιάς στο μπλογκ μου;
είναι πονηρό, άμα το πατάς σε στέλνει εδώ!!!

Λίλα said...

Mα τι ωραίο ρολάκι είναι αυτό? Εμένα θα μου άρεσε και γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα!!!

Selcouth said...

Αυτά είναι! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι από τα πιο νόστιμα ψωμάκια που έχω δοκιμάσει!
Κρεμμύδια, ελιές, δυόσμος, αγαπημένα μου!

Γειά στα χέρια σου Έλενα! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Eλενάκι μου σε ευχαριστώ!!
Πραγματικά έχει όμορφες προτάσεις η εκπομπή, γιατί νομίζεις μαγείρεψε και η Αμαλία μας στην εκπομπή??? χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Blues τι όμορφοοοοοοοοοοοο!!!!
Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ, με συγκίνησες!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λουλουδένια μας με ότι θέλεις το γεμίζεις, έτσι κι αλλιώς είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο ψωμακι!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Selcouth μου φτιάξτο και είμαι σίγουρη θα ξετρελαθείς, υπέροχο είναι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Eri said...

Τέλειο κ ακούγεται και φαίνεται Έλενα μου μαρέσει ο συνδιασμός γεύσεων φυσικά! Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

Maria B. said...

Που είσαι Λενάκι μου γλυκό ???
ολο δημιουργίες μου είσαι !!! το σχήμα του ΑΨΟΓΟ !!!!!
χρυσοχέρα μου εσύ !!!!!!!!!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ

rena said...

Σνακ για όλες τις ώρες είναι αυτό,φαντάζομαι την μυρωδιά!!!

Aretaki said...

ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!ΕΛΕΝΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ?

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη μου ο συνδυασμός γεύσεων ειναι φοβερός και το ψωμάκι γίνεται απίστευτα νόστιμο και μυρωδάτο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαράκι μου ευχαριστώ βρε!!!!
Ελα να σου δώσω την μια από τις δυο φρατζολίτσες που έφτιαξα σήμερα!
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι άλλο να σου λέω και άλλο να το δοκιμάσεις!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αρετάκι μου ότι θέλει μπορεί καθένας να προσθεσει.
Θα σου πω όμως κάτι.
Η γέμιση αυτή, με ελιές, κρεμμύδια και μπόλικο δυόσμο, είναι τόσο απίστευτα νόστιμη, που προσωπικά δεν θα την "βάραινα" με τίποτε άλλο.
Ισως να πρόσθετα μερικές λιαστές ντοματούλες μόνο.
Η φέτα θεωρώ ότι θα της αλλάξει πολύ την γεύση και αυτόν τον υπέροχο συνδυασμό, όπου η γλυκύτητα των κρεμμυδιών εξισορροπείται τέλεια με το πικάντικο των ελιών.
Φιλιά, καλή βδομάδα!

mia said...

Έλενα καλησπέρα...φτιάχνω τακτικά ελαιοψωμο και το έχω για δεκατιανό στο μαγαζί...μου ανεβάζει και λίγο την πίεση ...είμαι υποτασική...χα
Έτσι δεν το έχω δοκιμάσει ...ευκαιρία λοιπόν...

Taelia said...

Πωπω!! Πιστεύω θα αρέσει πολύ αυτό το ψωμάκι!! Μπαίνει στους σελιδοδείκτες και στα.. προσεχώς!! Σ' ευχαριστούμε για τη συνταγή!! Φιλάκια!!

Villy @ For the love of Feeding said...

Απίθανο!!

Φανή Παπ., Ζωγράφος said...

Φαίνεται απίθανο!!!Θα το δοκιμάσω!!!φιλάκια.

ΕΛΕΝΑ said...

Mia μου, αν σου αρέσουν τα ελιοψωμάκια, αυτό θα σε ενθουσιάσει!
Σου το συνιστώ ένθερμα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Taelia μου, να το δοκιμάσεις!
Από τα πιο νόστιμα ψωμάκια!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Villy μου σ'ευχαριστώ!
Καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Φανή να σαι καλά!
Καλή σου εβδομάδα!

Elena said...

Λατρεύω το ελιοκρεμμυδόψωμο Ελενάκι μου και το δικό σου είναι πεντανόστιμο!!! Να'χουμε μια όμορφη και χαρούμενη εβδομάδα! Πολλά φιλάκια!

Marί said...

Πολύ νόστιμο και γλυκό ψωμάκι πρέπει να είναι αυτό, γεια στα χεράκια σου. Φιλιά πολλά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ said...

Ήθελα να το δοκιμάσω πρώτα και μετά να αφήσω σχόλιο. Ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. Χαίρομαι που μας έδωσες τη συνταγή. Και πολύ χορταστικό να συμπληρώσω.

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι το ελιοκρεμμυδόψωμο είναι από τα πιο νόστιμα και μυρωδάτα ψωμάκια πραγματικά!
Φιλιά, καλή βδομάδα και σε σένα εύχομαι!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρί μου είναι, είναι!
Και πανεύκολο να το φτιάξουμε!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι το φτιαξες???
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε και το ευχαριστηθήκατε!!
Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...