Tuesday 14 August 2012

Αμπελοφάσουλα με αρακά γιαχνί

Τα αμπελοφάσουλα είναι τα αγαπημένα φρέσκα φασολάκια της οικογένειας.
Όταν είναι στην εποχή τους, φροντίζω να τα προμηθεύομαι συχνά και τα μαγειρεύω με πολλούς τρόπους.
Λαδερά, μόνα τους ή με αρακά και πατάτες όπως σήμερα, με άλλα λαχανικά ή χωρίς την προσθήκη ντομάτας ή ακόμα και με κάποιο είδος κρέατος.
H συνταγή που σας προτείνω να δοκιμάσετε σήμερα είναι απλή, αλλά πολύ πολύ νόστιμη!
Πάμε να δούμε πως τα μαγειρεύουμε!
Θα χρειαστούμε:
400 γρ. αμπελοφάσουλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
400 γρ. αρακά καθαρισμένο
2 μεγάλες πατάτες
1 κιλό ντομάτες φρέσκες ή 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ (1 κουτί)
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ξερό δυόσμο
λίγη μαντζουράνα
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
μια πρέζα ζάχαρη
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις ίνες τους.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια την κάθε μία.
Αφαιρούμε από τις φρέσκες ντομάτες τις φλούδες και τα σπόρια και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αν όμως θέλουμε η ντομάτα να "φαίνεται" στο φαγητό μας, τότε την τρίβουμε στο χονδρό του τρίφτη
Καθαρίζουμε τη σκελίδα του σκόρδου και την κόβουμε στα δύο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και το σκόρδο να σωταριστούν.
Προσθέτουμε και τις πατάτες και τις αφήνουμε 3-4 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα. Ανακατεύουμε να μην κολλήσουν.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τον αρακά, τα φασολάκια, τον πολτό της φρέσκιας ντομάτας ή τα κονκασέ, τον πελτέ, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την μαντζουράνα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τόσο νερό, να σκεπάζει το φαγητό μας.
Δεν βάζουμε από την αρχή πολύ νερό, για να μην γίνει το φαγητό μας νερόβραστο. Μόνο αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει σκεπασμένο, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και να δέσει η σάλτσα του.
Ελέγχουμε το φαγητό μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειασθεί να προσθέσουμε νερό. Φροντίζουμε να ανακινούμε πότε πότε την κατσαρόλα, για να μην μας κολλήσει το φαγητό.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

24 comments:

Chrisi said...

Καλημέρα ,καλημέρα ,πωπω μου φτιάξατε τη μέρα τώρα,τα αμπελοφάσουλα είναι τα αγαπημένα μου ,με αρακά όμως πρώτη φορά τα βλέπω,ευκαιρία να δοκιμάσω τη συνταγή,καταπληκτικά είναι και με μοσχάρι,φιλιά πολλά.

Unknown said...

Εξαιρετική ιδέα για το τι θα μαγειρέψω σήμερα!!!Ευχαριστούμε και αύριο με υγεία.Χρόνια πολλά σε όσους αγαπημένους σας γιορτάζουν.Φιλιά!!!!

Ξανθή said...

Τα αμπελοφάσουλα μέχρι στιγμής τα έχω φάει σαλάτα και σε μια πίτα που έφτιαξα πέρσι, δεν ξέρω γιατί αλλά δεν τα έχω κάνει ποτέ μαγειρευτά.
Καλημέρα.

Μαριλένα said...

καλημέρα! και σε μας αγαπημένο αν και μ' αυτό τον τρόπο δεν τα έχω μαγειρέψει ποτέ :)
ευχαριστούμε για την ιδέα!
:))

Selcouth said...

Τα αμπελοφάσουλα τα φτιάχνει μια φίλη μου και μου άρεσαν όταν τα δοκίμασα. Και ο αρακάς μου αρέσει! Γενικότερα φαίνεται πολύ νόστιμο φαγητό Ειρήνη!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!

papagalos28 said...

Λοιπόν αυτή τη συνταγή θα τη φτιάξω κόντρα στο κατεστημένο αρακά και φασολάκια που μαγειρεύει η μάνα μου για την αδερφή μου( δλδ εντελώς απλοϊκά!!) !!! Φαίνεται μιαμ και όταν την φτιάξω θα σου πω!! Καλημέρα και καλή συνέχεια!!

Lila Xagorari said...

Ωραία παραδοσιακή συνταγή...ευχαριστούμε Ειρήνη!!

Effie's Sweet Home Designs said...

Μου αρέσει!!!!!!
Κορίτσια μου, φιλάκια σε όλες σας!!!!!

Anonymous said...

Εποχιακό και παραδοσιακό!Πολύ ωραίο!!!

Tante Kiki said...

Ό,τι πρέπει για σήμερα Ειρήνη μου!! Νηστίσιμο και νόστιμο! Αυτό τον συνδυασμό δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ μου αλλά μου φαίνεται πολύ λαχταριστός!!
Φιλιά και καλό Δεκαπενταύγουστο!

Ειρήνη Ε. said...

Neli, το φαγάκι μας είναι νηστήσιμο, κατάλληλο για την νηστεία των ημερών. Με μοσχαράκι, ταιριάζει ωραιότατα! Αλλά αυτό από τις 15 Αυγούστου και μετά.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Αρμονία, για σήμερα, τα αμπελοφάσουλα με τον αρακά, είναι ότι πρέπει.
Σου εύχομαι επίσης, χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή της Παναγίας μας. Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Ξανθή, είμαι σίγουρη πως, όταν τα δοκιμάσεις και μαγειρευτά, θα ξετρελαθείς από την γεύση τους, γιατί είναι πεντανόστιμα!! Τα τρυφερά αμπελοφάσουλα είναι τα καλύτερα και δεν θέλουν σχεδόν καθόλου καθάρισμα από τις ίνες. Να προτιμήσεις αυτά.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, ο συνδυασμός που δείχνουμε στη σημερινή συνταγή είναι πολύ νόστιμος. Δύο ωραιότατα λαχανικά, μαγειρεμένα μαζί με τις πατατούλες και την σάλτσα ντομάτας, δίνουν εξαιρετικό φαγητό.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Selcouth, δοκίμασε και αυτήν την πρόταση. Μου αρέσουν πολύ τα λαδερά και τα φτιάχνω συχνά, άσχετα αν είναι νηστεία ή όχι. Τα συνοδεύω με τυράκι, συνήθως φέτα ή κασέρι, που τους ταιριάζει πολύ.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

papagalos28, κάνε την επανάστασή σου και φτιάξε το λαδερό που σου αρέσει λίγο διαφορετικά. Όπως προτείνουμε σήμερα. Θα τους καταπλήξεις με την ωραία γεύση του! Είναι πράγματι, μιάμ!!
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, το λαδερό φαγητό, παραδοσιακά, μαγειρεύεται σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Υγιεινό και νόστιμο, μας προσφέρει τις θρεπτικές ουσίες των λαχανικών, που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στην χώρα μας. Δοκίμασέ το.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, χαίρομαι που σου αρέσει το λαδερό φαγάκι μας. Πολλά φιλιά και σε σένα, από όλες μας.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Χρυσούλα, τα αμπελοφάσουλα είναι στην εποχή τους τώρα. Επειδή όμως, τα βρίσκουμε και κατεψυγμένα, όπως επίσης και τον αρακά, νομίζω ότι είναι φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου. Τα φρέσκα λαχανικά βέβαια, είναι ακόμα πιο νόστιμα.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, ότι πρέπει για σήμερα, αλλά και για όποτε θέλουμε, τα αμπελοφάσουλα και ο αρακάς. Είναι τόσο νόστιμο φαγάκι! Άσε που προσφέρεται για "βούτες" με ψωμάκι στην σαλτσα του!
Χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή της Παναγίας.
Καλό απόγευμα.

ΕΛΕΝΑ said...

Για όσους νηστεύουν και όχι μόνο, ένα υπέροχα νόστιμο λαδερό η σημερινή σου πρόταση Ειρήνη μου!!
Στα αμπελοφάσουλα έχω μεγάλη αδυναμία, γιαχνί με πατατούλες τα φτιάχνω κι εγώ, ο συνδυασμός με τον αρακά θα τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα φαντάζομαι!
Φιλιά και καλώς μας επέστρεψες!

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, καλώς σας βρήκα. Τα κεφάλια μέσα από σήμερα δεν λένε; Διακοπές τέλος!!
Την ξέρω την αδυναμία που έχεις στα αμπελοφάσουλα και εγώ τα αγαπώ πολύ. Τα θεωρώ τα πιο νόστιμα από τα φρέσκα φασολάκια, γι' αυτό τα μαγειρεύω με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς και ο σημερινός. Γίνονται πολύ νόστιμα και είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψεις!!
Καλό βράδυ.

mia xara said...

Πολύ νόστιμο καλοκαιρινό φαγάκι μας έκανες Ειρήνη!!!Γεια στα χέρια σου! Πολλές ευχές για τη Μαρία σας, τόσο από μένα όσο και από τη Μαρία που είναι ακόμα διακοπές..Φιλάκια!

Ειρήνη Ε. said...

Mia xara, σας ευχαριστούμε και εσένα και την Μαρία, για τις ευχές σας. Ευχόμαστε και εμείς πολύχρονη η Μαρια και ευτυχισμένη.
Το φαγάκι μας, είναι νοστιμότατο. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε και να το απολαύσουμε όλες τις εποχές του χρόνου, χάρη στους καταψύκτες!!! Τώρα όμως που τα αμπελοφάσουλα είναι στην εποχή τους, φρέσκα-φρέσκα με όλη τους την νοστιμιά, ευκαιρία να το φτιάξουμε.
Χρόνια πολλά για την σημερινή ημέρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...