Thursday 31 July 2014

Αναποδογυριστή τάρτα με κρεμμύδια


Νόστιμη και εύκολη, αλμυρή ταρτούλα, σας έχουμε σήμερα.
Τα κρεμμύδια σοτάρονται και αποκτούν μια ωραία γλυκύτητα, τα μανιτάρια νοστιμίζουν από την παρουσία της πάπρικας, του δυόσμου και του κύμινου. Μια στρώση τριμμένου τυριού cheddar, συμπληρώνει άψογα το γευστικό σύνολο.
Και τέλος, το φύλλο σφολιάτας τοποθετείται από επάνω και όχι από κάτω! Ροδοψήνεται και γίνεται τραγανό. Παραμένει τραγανό και όταν το σερβίρουμε, έχοντας αναποδογυρίσει την τάρτα σε ωραία πιατέλα.
Η συνταγή αυτή, μπορεί να παρουσιαστεί σαν κύριο φαγητό μαζί με μια πράσινη σαλάτα. Σαν μεζεδάκι, μαζί με κρασί ή μπύρα. Ακόμα και σαν ορεκτικό σε έναν μπουφέ.
Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
1 μακρόστενο φύλλο σφολιάτας
800 γρ. ξερά κρεμμύδια
500 γρ. μανιτάρια
150 γρ. τυρί τσένταρ
70 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
30 ml. ελαιόλαδο (2 κουταλιές)
15 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
μισό κουταλάκι ξερό δυόσμο
1/4 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/4 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες.
Με μια καθαρή πετσέτα, σκουπίζουμε τα μανιτάρια. Δεν τα πλένουμε γιατί απορροφούν υγρά, τα οποία μετά βγάζουν στο φαγητό μας. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και την μαργαρίνη με βούτυρο να ζεσταθούν καλά, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις φέτες των κρεμμυδιών. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη. Σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις φέτες των μανιταριών. Αφήνουμε να σοταριστούν και αυτές, ως να απορροφηθούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το βαλσαμικό ξύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό αλάτι και πιπέρι.

Μόλις δούμε ότι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια έχουν μαλακώσει, κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη, να πέσει η θερμοκρασία τους.
Τρίβουμε το τυρί τσένταρ και το αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ, διαστάσεων 25εκ. Χ 35εκ. Απλώνουμε την γέμιση κρεμμυδιών-μανιταριών, στον πυθμένα του ταψιού. Φροντίζουμε να έχουν το ίδιο πάχος παντού. Από πάνω σκορπάμε το τριμμένο τυρί.

Απλώνουμε την σφολιάτα, επάνω από την γέμιση. Φροντίζουμε να φθάνει μέχρι τις άκρες και την γυρίζουμε λίγο προς κάτω.
Τρυπάμε την σφολιάτα σε πολλές μεριές, με ένα πιρούνι φαγητού. Αυτό θα βοηθήσει την ζύμη να φουσκώσει παντού το ίδιο. Επίσης οι υδρατμοί της γέμισης που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια του ψησίματος, θα μπορούν θα διαφύγουν από τις τρυπούλες που δημιουργήσαμε στην σφολιάτα.

Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο μας, ή ως να ροδίσει η σφολιάτα.
Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Κατόπιν με ένα μαχαίρι, ξεχωρίζουμε τις άκρες της τάρτας, από τα τοιχώματα του ταψιού.
Τοποθετούμε μια μεγάλη, μακρόστενη πιατέλα επάνω από την τάρτα. Κρατώντας το πυρέξ και την πιατέλα μαζί, αναποδογυρίζουμε την τάρτα. Καλύτερα να τα πιάσουμε με δύο πετσέτες, γιατί το πυρέξ θα είναι ακόμα ζεστό.
Εγώ αναποδογύρισα την τάρτα μου σε μεγάλο ξύλο κοπής, αφού πρώτα το κάλυψα με αντικολλητικό χαρτί.
Κόβουμε σε μερίδες ή μικρά κομματάκια, αναλόγως πως πρόκειται να προσφέρουμε την τάρτα μας. Σερβίρουμε αμέσως.
Προτιμάμε να την καταναλώσουμε ζεστή. Αν μείνει και κρυώσει, θα πρέπει να την ζεστάνουμε ξανά.
Αντί για το τυρί τσένταρ, μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη γραβιέρα.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

10 comments:

mm_skg said...

Καλημερα Ειρηνη!
Σημερα μου φαινεται ειναι η μερα των κρεμμυδιων - κι εγω εφτιαξα κατι με κρεμμυδια! Υπεροχη ταρτα, το κρεμμυδι γινεται ιδιαιτερα νοστιμο και μαζι με τα υπολοιπα υλικα, φανταζομαι τι γευση!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη!!
Πολύ ωραία η τάρτα σου... εγώ τη συγκεκριμένη κρεμμυδόταρτα τη φτιάχνω με ζύμη σαμπλέ αλλά η πρότασή σου με τη σφολιάτα με ενθουσίασε και θα τη δοκιμάσω!
Καλή συνέχεια!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου τι νόστιμη ταρτούλα είναι αυτή?Πόσο θα θελα να είχα ένα κομματάκι!Εχει και ωραία εμφάνιση!
Φιλάκια πολλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Απαιχτη η πίτα σου Ειρήνη μου, πανέμορφη εμφανισιακά, και σίγουρα υπέροχη γευστικά με την γλύκα των κρεμμυδιών να κυριαρχεί!!
Ελπίζω να περνάς όμορφα στις διακοπούλες σου!
Φιλιά!

Unknown said...

Τι ωραία ιδέα Ειρήνη! Με αυτό τον τρόπο η σφολιάτα παραμένει σίγουρα τραγανή! Πολύ έξυπνη η τάρτα σου!
Φιλιά πολλά!

DIMI said...

Τί υπέροχη και νόστιμη πού είναι η ταρτούλα σου Ειρήνη μου!!Τό καλύτερο μεζεδάκι μαζί μέ μπύρα παγωμένη!!Θά τήν δοκιμάσω!Καλό μεσημέρι!Φιλάκια!!

- spoonstories- said...

Οτιδήποτε έχει σχέση με πολλά κρεμμύδια μου αρέσει. Ειδικά αυτή η τάρτα με τόσα όμορφα υλικά πως γίνεται να μην είναι νόστιμη? Έχει και την ιδιαιτερότητα με τη ζύμη οπότε θα πάρω 2 κομμάτια!!
Φιλιά και ελπίζω να περνάς καλά!

Magia da Inês said...

✿✿° ·..
Com todos esses temperos e ingredientes, só fica bom demais!!!!

Beijinhos e bom restinho de semana!
✿✿° ·..

Magda said...

Καλησπέρα Ειρήνη και λοιπές χρυσχέρες! Τις αναποδογυριστές τάρτες όσο κι αν τις θαυμάζω, ακόμα δεν τις έχω πάρει τον αέρα. Η δικιά σου με τα κρεμμύδια με κάνει να θέλω να την δοκιμάσω άμεσα όμως, καθώς είμαι παλαβή για τα κρεμμύδια, ειδικά όταν ψήνονται και είναι μες στη γλύκα!
Καλό μήνα και φιλιά σε όλες!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου γεια στα χεράκια σου, πολύ ωραία είναι! Τα κρεμμύδια είναι από τις αδυναμίες μου, μαζί με τα άλλα υλικά ταιριάζουν υπέροχα!

Φιλάκια πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...