Wednesday 10 September 2014

Φιογκάκια από τα χεράκια σας


Ακούσατε φιογκάκια και ήρθατε κουνιστές και λυγιστές να στολιστείτε???
Παίξατε και χάσατε!!!!
Αυτά τα φιογκάκια δεν θα στολίσουν τα μαλλάκια σας, αλλά τα πιατάκια σας!
Σας έχω πει κι άλλες φορές νομίζω πόσο εύκολο είναι να έχουμε τα δικά μας φρέσκα ζυμαρικά στο σπίτι.
Για να δούμε πόσο!!

Θα χρειαστούμε:
250 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. αλεύρι σκληρό
5 αυγά
μισό τσόφλι αυγού ελαιόλαδο
αλάτι
Τι κάνουμε:
Πριν ξεκινήσω να σας πω τι κάνουμε, μια επισήμανση όσον αφορά την ποσότητα των αυγών.
Θα χρειαστούμε 1 αυγό ανά 100 γρ. αλεύρι. Αν όμως θεωρείτε τη ποσότητα μεγάλη, μπορείτε να βάλετε και λιγότερα αυγά, τα φιογκάκια θα γίνουν το ίδιο νόστιμα, πιστέψτε με – προσωπικά θεωρώ μάλλον υπερβολικά τα 10 αβγά στο 1 κιλό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να πάρει αέρα, έτσι ώστε να έχουμε αφράτη ζύμη.
Ανοίγουμε στο κέντρο του μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με το λάδι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε - είναι και αγχολυτικό και σφίγγει και τα μπρατσάκια - μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και απαλή. Σιγά το δύσκολο!
Πάμε να παίξουμε τώρα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια.
Αν έχουμε το ειδικό μηχάνημα της ζύμης, περνάμε μερικές φορές τη ζύμη και στο τελικό στάδιο ορίζουμε το πάχος που θέλουμε ( οι οδηγίες του μηχανήματος, μας κατατοπίζουν για το πάχος που επιθυμούμε κάθε φορά)

Αν όμως δεν το έχουμε, τότε χεράκια, αλεύρι στο πάγκο και πλάστη... παλιά μας τέχνη κόσκινο!
Κι εγώ σχετικά πρόσφατα το πήρα το machine, μέχρι τώρα έφτιαχνα ζυμαρικά ιδίοις εμού χερσί και τον πλάστη.
Κόβουμε το φύλλο που έχουμε ανοίξει σε ισομεγέθη κομμάτια ( το ροδάκι της πίτσας είναι θησαυρός ),

τα χωρίζουμε και τα σουρώνουμε στη μέση, έτσι ώστε να σχηματιστούν τα φιογκάκια μας.

Τα απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια να στεγνώσουν για περίπου 2 ώρες αν τα θέλουμε της ώρας ή τα αφήνουμε σκεπασμένα με γάζα για 2-3 ημέρες να ξεραθούν εντελώς αν έχουμε φτιάξει μεγαλύτερη ποσότητα και θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε.
Σερβίρονται με 1012 τρόπους!!!
Με σάλτσα ντομάτας, με κρέμα γάλακτος, με σάλτσα ροκφόρ, με μανιτάρια, με λαχανικά, με κρεατικά, με...με...με...
Σημειώστε μόνο ότι θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού, ειδικά αν είναι της ώρας.
Άντε ... ποδίτσες και στη κουζίνα.!!!
Ασπασμούς
SpIrToKoYto

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την συνταγή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο μέιλ του blog μας syntageskardias@yahoo.com ή στο γκρουπάκι ή την σελίδα μας στο facebook.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...