Saturday 6 September 2014

Τούρτα ανανά με παντεσπάνι lime


Τις τούρτες μου συνήθως τις φτιάχνω για κάποιες ξεχωριστές περιστάσεις. Εορτές, γενέθλια, άφιξη αγαπημένων προσώπων ή κάτι ανάλογο.
Η τούρτα που θα σας δείξω σήμερα, φτιάχτηκε για κάποια γενέθλια. Εξωτικό άρωμα και γεύση ανανά, που άρεσε πολύ στον εορτάζοντα!
Όταν σβήσαμε τα κεράκια και την δοκιμάσαμε μου δήλωσε με φανερή ικανοποίηση: “Λοιπόν όπου προστίθεται ο ανανάς, δίνει την αίσθηση δροσιάς στην γεύση!!” Μετά από αυτό, αποφάσισα ότι θα φτιάχνω το γλυκάκι αυτό ανεξαρτήτου περιστάσεως!
Η συγκεκριμένη τούρτα ανανά, δεν καλύπτεται και στα πλάγια από κάποια κρέμα όπως γίνεται συνήθως. Αυτό την κάνει ακόμα πιο ελαφριά.
Είναι ένα γλυκό που μπορούμε να παρουσιάσουμε και την πιο ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, προσφέροντας στους καλεσμένους μας ένα πραγματικά δροσερό και νόστιμο επιδόρπιο. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να την απολαύσουμε οποτεδήποτε θελήσουμε.
Πάμε να την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για το παντεσπάνι
μια δόση παντεσπάνι λάιμ από εδώ
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
200 ml. νερό
1- 2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή λάιμ
Για την κρέμα
700 ml. χυμό ανανά ή 350 ml. χυμό ανανά + 350 ml. νερό
190 γρ. ζάχαρη απλή
5 κρόκους αυγών
75 γρ. κορν φλάουρ ή 75 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
ξύσμα από μισό lime
Για το γαρνίρισμα
φέτες φρέσκου ανανά ή κονσέρβας
κερασάκια μαρασκίνο
σαντιγί
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι lime σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουμε εδώ. Αφού κρυώσει εντελώς, το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη ή το κλείνουμε σε αεροστεγές κουτί, ως να το χρειαστούμε.
Όπως έχουμε πει στην περιγραφή της συνταγής για το παντεσπάνι που χρησιμοποιούμε σε αυτήν την τούρτα, πρόκειται για ένα παντεσπάνι νόστιμο, σταθερό και αφράτο. Χρειάζεται όμως καλό βρέξιμο με το σιρόπι γιατί στεγνώνει εύκολα.
Καθώς η τούρτα μας δεν καλύπτεται στα πλάγια από κάποια κρέμα ώστε να μην στεγνώσει, το καλό βρέξιμό του είναι απαραίτητο.
Φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, τον χυμό ανανά ή τον χυμό ανανά με το νερό, να ζεσταθούν.
Σε μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κορν φλάουρ ή το άνθος αραβοσίτου βανίλιας καθώς και το άρωμα βανίλιας. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα των αυγών.
Ρίχνουμε λίγο λίγο ζεστό χυμό μέσα στο μείγμα, όσο μια κουτάλα της σούπας, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με τον ζεστό χυμό ανανά. Βράζουμε την κρέμα μας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα των αυγών ή με ξύλινη κουτάλα, ως να δέσει καλά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε και το ξύσμα λάιμ. Αφήνουμε πέντε λεπτά στην άκρη την κρέμα μας, να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Ανακατεύουμε που και που για να μην κάνει κρούστα.
Καλύπτουμε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη που θα εφάπτεται με την επιφάνειά της. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς. Την βάζουμε στο ψυγείο ως να την χρειαστούμε.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3-4 λεπτά, μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά. Αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.
Συνθέτουμε την τούρτα.
Κόβουμε το παντεσπάνι στα δύο οριζοντίως, σχηματίζοντας δύο δίσκους.
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος. Βρέχουμε καλά το παντεσπάνι. Απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα.
Σκεπάζουμε την κρέμα με τον δεύτερο δίσκο παντεσπανιού και βρέχουμε καλά και αυτόν. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Στολίζουμε την τούρτα μας με κομμάτια ανανά, κερασάκια μαρασκίνο και σαντιγί.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο ως να το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την συνταγή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο μέιλ του blog μας syntageskardias@yahoo.com ή στο γκρουπάκι ή την σελίδα μας στο facebook.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...