Wednesday 30 April 2014

Trifle με φράουλες


Τώρα που οι φράουλες είναι στην εποχή τους, σας προτείνουμε ένα εύκολο μα τόσο γευστικό γλυκάκι!
Προμηθευτείτε κατακόκκινες αρωματικές φραουλίτσες, και πάμε να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε!

Θα χρειαστούμε:
μισό πακέτο σφολιατίνια (θα τα βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετς)
250 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. τυρί κρέμα
20 ml γάλα εβαπορέ (να είναι πολύ κρύο, από το ψυγείο)
2 βανίλιες
1 κεσεδάκι φράουλες
Τι κάνουμε:
Σπάμε τα σφολιατίνια σε μικρότερα κομμάτια.
Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις κόβουμε σε μεσαία καρέ.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη σε σφικτή σαντιγί. Αν την προτιμάμε πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγη ακόμη άχνη.
Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, τις βανίλιες και το εβαπορέ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά.
Ενώνουμε το μείγμα με την σαντιγί, ανακατεύοντας καλά, ώστε να πάρουμε μια κρέμα.
Παίρνουμε τα ποτήρια στα οποία θα σερβίρουμε το γλυκό μας και τοποθετούμε στην βάση λίγα χοντροσπασμένα σφολιατίνια.
Πάνω από αυτά απλώνουμε κρέμα, λίγες φράουλες και επαναλαμβάνουμε μια ακόμη δόση σφολιατίνια, κρέμα και τέλος φράουλες.
Αν θέλουμε, περιχύνουμε με σιρόπι φράουλας.
Βάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε το γλυκό μας.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Tuesday 29 April 2014

Cupcakes με φράουλες και λευκή σοκολάτα


Η Άνοιξη βρίσκεται επισήμως και ημερολογιακά εδώ!! Μια εποχή που όλη αγαπάμε για την ομορφιά που χαρίζει στην φύση, αλλά και γιατί μας θυμίζει ότι έρχεται το καλοκαίρι!
Για μένα ο ερχομός της Άνοιξης δεν είναι μόνο τα μυρωδάτα λουλούδια και οι ανθισμένοι αγροί. Στην αγορά εμφανίζονται οι φράουλες που υπεραγαπώ!!
Κάθε χρόνο εκτός από την μαρμελάδα ή κάποια κλασσικά γλυκά με την πεντανόστιμη φραουλίτσα ως κύριο συστατικό, όλο και κάτι καινούργιο θα σκαρώσω.
Αυτή την φορά έφτιαξα cupcakes με φρέσκες φράουλες και λευκή κουβερτούρα, όλο άρωμα και γλύκα.
Τα κεκάκια στολίστηκαν με τυρογλάσο, κατακόκκινες φράουλες και έγιναν ένα ωραίο, χρωματιστό ανοιξιάτικο κέρασμα.
Πάμε να σας πω πως θα τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
90 γρ. φράουλες
30 γρ. λευκή κουβερτούρα
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
2 μεγάλα αυγά
100 γρ. ζάχαρη
130 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη
90 γρ. φρέσκο χλιαρό γάλα
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Τι κάνουμε:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε σε μικρά καρεδάκια και τις βάζουμε πάνω σε διπλό χαρτί κουζίνας. Τις σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι χαρτιού κουζίνας. Αφήνουμε τις φράουλες για μια ώρα να απορροφηθούν τα υγρά τους.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά τις υποδοχές σε ένα ταψάκι για 12 muffins.Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι. Ή τοποθετούμε στις υποδοχές, 12 χάρτινες αντικολλητικές θηκούλες για κεκάκια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Κόβουμε την λευκή κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την ανακατεύουμε με το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα κομματάκια από τις φράουλες και ανακατεύουμε να καλυφθούν από το αλεύρι.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 5 λεπτά, να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε σταδιακά την λιωμένη μαργαρίνη καθώς και την βανίλια. Τα χτυπάμε όλα μαζί με το μίξερ για 3-4 λεπτά ακόμα. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού και το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με κουτάλι ή πλαστική σπάτουλα.
Όταν τα υλικά έχουν ενοποιηθεί, μοιράζουμε το μείγμα στις 12 υποδοχές του ταψιού μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθ. Κελσίου, για 20-25 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας. Αν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο ενός από τα κεκάκια, πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Κατόπιν μεταφέρουμε τα κεκάκια σε σχάρα μπισκότων για να κρυώσουν εντελώς.
Αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως, αφού κρυώσουν εντελώς τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.
Καταναλώνονται όπως είναι.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με μια τυροκρέμα φτιαγμένη με τυρί κρέμα, λίγη κρέμα γάλακτος, άχνη ζάχαρη όση θέλουμε και λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. 
Αντί για τυροκρέμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα σαντιγί.
Στολίζουμε με φρέσκες φράουλες.
Αν μας περισσέψουν κεκάκια χωρίς κάποια κρέμα για στόλισμα, τα φυλάμε στην κατάψυξη σε κουτί που κλείνει καλά.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Monday 28 April 2014

Κοτόπουλο με μπρόκολο


Το λατρέψαμε αυτό το φαγάκι!
Ίσως γιατί όλοι στο σπίτι αγαπάμε το μπροκολάκι, και το μαγειρεύω αρκετά συχνά.
Στην σημερινή συνταγή μας το κοτοπουλάκι πασπαλίζεται με μυρωδικά και σκόρδο, σιγομαγειρεύεται και μετά μπαίνει στον φούρνο με το μπροκολάκι, περιχυμένο με κρέμα γάλακτος, κίτρινα τυριά και cream cheese, όπου γκρατινάρεται για μερικά λεπτά.
Μπορείτε να φανταστείτε το αποτέλεσμα???
Σούπερ γιάμι!!!! Σας το εγγυώμαι!!!
Πάμε να το φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
2 στήθη κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε κυβάκια
2 μεγαλούτσικα μπρόκολα
200 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
μισό φλιτζανάκι λευκό κρασί
2 φλιτζανάκια νερό
1 γεμάτο κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κουταλάκι δυόσμο
μισό κουταλάκι κόλιαντρο
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
400 ml κρέμα γάλακτος
1-2 χούφτες τριμμένα κίτρινα τυριά
αλάτι - πιπέρι
Στην πράξη:
Βγάζουμε από το ψυγείο το Φιλαδέλφεια και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ωρίτσα.
Χωρίζουμε τα μπρόκολα σε μπουκετάκια, αφαιρούμε τυχόν σκληρά μέρη και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Το μπρόκολο δεν πρέπει να μας λιώσει, να μαλακώσει μεν, αλλά να «κρατάει».
Επίσης προτιμάμε να το βράσουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, γιατί έτσι διατηρεί το πράσινο χρώμα του και δεν κιτρινίζει.
Σε αντικολλητικό τηγάνι με σκέπασμα, σοτάρουμε τα κυβάκια του κοτόπουλου σε ελαιόλαδο, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα για κοτόπουλο, το σκόρδο, τον δυόσμο, τον κόλιαντρο και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε 2 φλιτζανάκια νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος μας και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, να μαλακώσει το κοτόπουλο και να είναι έτοιμο.
Στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το μπρόκολο και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ.
Τα πασπαλίζουμε με τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος, να ενωθούν μεταξύ τους.
Με μια κουτάλα, περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα υλικά στο πυρέξ.
Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο για μερικά λεπτά, να γκρατιναριστεί το φαγητό και να λιώσουν τα τυριά.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!

Saturday 26 April 2014

Φράουλες - Part 1


Φράουλες!!! Έφτασε επιτέλους η εποχή τους!
Και ποιος δεν αγαπά αυτό το υπέροχο, όλο άρωμα φρούτο??
Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις φραουλονοστιμιές που έχουμε μέχρι σήμερα ετοιμάσει, και θα σας τις παρουσιάσουμε σε 2 αναρτήσεις, μιας και είναι αρκετούτσικες.
Και φυσικά οι αναρτήσεις αυτές θα συμπληρώνονται με τις νέες φραουλονοστιμιές μας.
Θα σας υπενθυμίσουμε ότι έχουμε προσθέσει στις Κατηγορίες μας την πολύ ενδιαφέρουσα Κατηγορία «Προτάσεις για …..» όπου εκεί μπορείτε να βρίσκετε τις συγκεντρωτικές προτάσεις μας, κάτι που πιστεύουμε είναι αρκετά εξυπηρετικό.
Είναι μια Κατηγορία που θα ανανεώνεται συνέχεια με πολλές πολλές προτάσεις!
Για να δούμε τι φραουλονοστιμιές έχουμε ετοιμάσει λοιπόν!

Λικέρ φράουλα

Μαρμελάδα φράουλα

Μαρμελάδα σοκολάτα-φράουλα

Strawberry curd

Μαρμελάδα φράουλα με λικέρ φράουλας

Γλυκό κουταλιού φράουλα 1

Γλυκό κουταλιού φράουλα 2

Κέικ φράουλα-σοκολάτα

Κέικ σοκολάτα-φράουλα

Κέικ φράουλας με άρωμα λεμονιού

Strawberry Lemonade

Sorbet φράουλα

Παγωτάκια με γιαούρτι και φράουλες

Παγωτό φράουλα

Cheesecakes με φράουλες στο ποτήρι

Παγωτό cheesecake φράουλα

Σάλτσα φράουλα για τα παγωτά και το γιαουρτάκι σας

Προφιτερόλ με φράουλες και λευκή σοκολάτα

Προφιτερόλ φραουλοσοκολατένιο

Τραγανές μπάρες με φράουλες

Κρέπες με φράουλες, μασκαρπόνε και νουτέλα

Ρολό με μαρμελάδα φράουλα

Δείτε επίσης μια πολύ χρήσιμη ανάρτηση για φράουλες και φραουλιές, όπου θα βρείτε και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς καταψύχουμε και διατηρούμε τις φράουλες όλο τον χρόνο.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αν έχετε κάποια απορία, παρακαλούμε διατυπώστε την στην αντίστοιχη συνταγή, και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!

Friday 25 April 2014

Εκμέκ τσουρέκι


Φτιάξαμε και ξαναφτιάξαμε τα τσουρεκάκια μας το Πάσχα!
Τα απολαύσαμε με το καφεδάκι ή το γάλα μας, τα κεράσαμε, τα χαρίσαμε σε συγγενείς και φίλους, τα ευχαριστηθήκαμε!!!
Αν όμως είστε από αυτούς που σας περίσσεψαν τσουρέκια, τότε ευκαιρία να φτιάξετε ένα υπέροχο γλυκάκι και να τα αξιοποιήσετε!
Ένα γλυκάκι εύκολο, γρήγορο, εμφανίσιμο και πολύ πολύ νόστιμο!
Η γεύση του μοναδική, κάθε κουταλιά του είναι σκέτη απόλαυση!!
Μαστίχα, κανέλα, αμύγδαλο, κρέμα… απλά τέλειο!!!!!
Πάμε να το φτιάξουμε???

Τα υλικά μας:
Για τη βάση:
8-10 φέτες από τσουρέκι ( πάχους 1 εκ. περίπου)
λίγη κανέλα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ¾ φλιτζάνι τσαγιού νερό
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την κρέμα:
550 ml γάλα
2 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κόρν φλάουρ
35 γρ. βούτυρο
1 βανίλια άρωμα
Για την επικάλυψη:
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Για την διακόσμηση:
αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο
κερασάκια γλασέ
Τι κάνουμε:
Στρώνουμε τις φέτες από το τσουρέκι σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα τυχόν κενά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά.
Αφού πάρει 2-3 βράσεις, αποσύρουμε από την φωτιά και όπως είναι καυτό σιροπιάζουμε καλά τις φέτες του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα.
Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τους κρόκους με τη ζάχαρη και αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με το γάλα. Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει τελείως. Όταν πήξει η κρέμα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε επάνω από τις φέτες τσουρεκιού την κρέμα απευθείας, χωρίς να κρυώσει, και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Σκεπάζουμε το γλυκό μας με μια διαφανή μεμβράνη που θα ακουμπά επάνω στη κρέμα, για να μην πιάσει κρούστα όση ώρα θα κρυώνει.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη:
Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε σφιχτή σαντιγί.. Απλώνουμε την σαντιγί πάνω από την κρέμα, αφού αφαιρέσουμε φυσικά την διαφανή μεμβράνη.
Αν θέλουμε, με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές, και έχουμε έτσι ένα όμορφο σχέδιο.
Πασπαλίζουμε το γλυκό μας με αμυγδαλάκι φιλέ και διακοσμούμε με κερασάκια γλασέ.
Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Η …. τεμπέλικη εκδοχή:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα, με 2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια και το αντίστοιχο γάλα που αναγράφεται στην συσκευασία.
Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε την σαντιγί της επικάλυψης, με 1 φακελάκι σαντιγί Garni και το αντίστοιχο γάλα που αναγράφεται στην συσκευασία.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Thursday 24 April 2014

Τριπλά μπριός με πατάτα και τσένταρ


Τριπλά μπριοσάκια με πατάτα και τσένταρ, πολύ αφράτα, μυρωδάτα, για όλες τις ώρες. Για πρωινό, για δεκατιανό, για μπουφέ, για πάρτι, για ένα μεζεδάκι.
Παντού μπορούν να προσφερθούν. Σκέτα, σαν συνοδευτικά ή αντί για ψωμάκι σε ένα τραπέζι.
Γεμισμένα με την γέμιση της προτίμησής μας, θα συνοδεύσουν το καφεδάκι μας, αν μας αρέσουν οι αλμυρές γεύσεις. Προσωπικά, μου αρέσει η αντίθεση αλμυρού-γλυκού.
Σερβίρονται μαζί με άλλους μεζέδες και ουζάκι, τσίπουρο ή κρασί.
Σε ένα πλούσιο πρωινό μαζί με το γάλα των παιδιών, αλειμμένα με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και την αγαπημένη τους μαρμελάδα.
Μπορούν να καταψυχθούν και όταν τα χρειαστούμε, απλώς τα ξεπαγώνουμε και τα ζεσταίνουμε στον φούρνο, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Όλοι θα νομίσουν ότι μόλις ψήθηκαν!
Είναι δε τόσο αφράτα, που δεν θα πιστέψουν ότι τα φτιάξαμε με τα χεράκια μας!
Πάμε να σας δείξω πως θα τα φτιάξετε και εσείς.

Τα υλικά μας:
650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
10 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
7 γρ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο αγελάδας
130 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
200 γρ. πουρέ πατάτας
2 μεγάλα αυγά
100 ml. χλιαρό νερό
Για το πασπάλισμα
χτυπημένο αυγό
τριμμένο τυρί τσένταρ
σουσάμι
γλυκιά πάπρικα
Στην πράξη: 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι και τ’ αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπολ βάζουμε τον πουρέ πατάτας, την μισή ζάχαρη, τα αυγά, την ξηρή μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά. Θα έχουμε τώρα μία κολλώδη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος. Θα χρειαστεί περίπου 1,5 ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το βούτυρο σε άλλο μπολ. Τα χτυπάμε με το μίξερ μερικά λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό, στη φουσκωμένη ζύμη.
Ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι, καθώς και το τριμμένο τσένταρ.
Ζυμώνουμε μερικά λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά κολλώδη ζύμη, που όμως θα ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει και στο μίξερ, βάζοντας το εξάρτημα γάντζο.
Κατόπιν βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά, να γίνει απαλή.
Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα και την βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε και πάλι με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνουμε καλά τις υποδοχές σε ένα ταψάκι για δώδεκα μάφινς.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 23 εκ.
Πατάμε την φουσκωμένη ζύμη με το χέρι μας.
Παίρνουμε ποσότητες ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και τις πλάθουμε μπαλίτσες.
Τοποθετούμε ανά 3, την μία δίπλα στην άλλη, μέσα σε κάθε θηκούλα του ταψιού για μάφινς.

Με την υπόλοιπη ζύμη, πλάθουμε εννέα μπαλίτσες. Τις βάζουμε μέσα στο στρογγυλό ταψάκι, σε απόσταση η μια από την άλλη, γιατί θα φουσκώσουν.
Αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια των μπριός με το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, τριμμένο τυρί τσένταρ ή γλυκιά πάπρικα.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε κάθε τριπλό μπριοσάκι με ένα από τα τρία ή και με τα τρία εναλλάξ. Έτσι θα έχουμε και τις τρεις γεύσεις σε ένα.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στα ταψάκια, για 10 λεπτά. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν εντελώς.
Όσα δεν πρόκειται να καταναλωθούν την ίδια ημέρα, τα διπλώνουμε σε πλαστική μεμβράνη γιατί στεγνώνουν εύκολα.
Τα μπριοσάκια αυτά, μπορούν άνετα να φυλαχθούν στην κατάψυξη σε κουτί που κλείνει καλά. Όταν θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, αφού τα ξεπαγώσουμε τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά και είναι της ώρας!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Wednesday 23 April 2014

Boston Pie


Ξέρω ότι τσουρέκια, κουλουράκια και διάφορα άλλα γλυκάκια καταναλώθηκαν γενναία αυτές τις μέρες.
Όμως σήμερα έχουμε ένα σωρό αγαπημένους εορτάζοντες στο blog μας, έτσι δεν μπορούσαμε να μην σας κεράσουμε γλυκό για το καλό!
Γιορτάζει ο καλός μου, του εύχομαι από καρδιάς να είναι πάντα γλυκαμένος.
Γιορτάζουν ακόμα, η κορούλα και η μανούλα της Μέτης μας, ο γιος της Βάσιας μας, και έχει γενέθλια ο αντρούλης της Ειρήνης μας!
Έτσι ετοίμασα ένα σπέσιαλ γλυκάκι, με αφράτο σιροπιασμένο παντεσπάνι, μια νόστιμη κρέμα βανίλιας στη μέση και από πάνω γκανάζ σοκολάτας, για να σας κεράσουμε!
Περάστε να σερβιριστείτε!

Τα υλικά μας:
Για το παντεσπάνι 22 εκ.:
5 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρινάπ (που φουσκώνει μόνο του)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
Για την κρέμα βανίλια:
600 ml φρέσκο γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
65 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
55 γρ. βούτυρο τύπου Κέρκυρας ή αγελαδινό
Για το σιρόπι:
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 βανίλια
Για την γκανάζ (επικάλυψη):
60 γρ. σοκολάτα γάλακτος
125 γρ. σοκολάτα υγείας
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να φουσκώσει και να πήξει το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα στρογγυλό σκεύος 22εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-22 λεπτά περίπου.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να μη στεγνώσει.
Όταν κρυώσει, το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε δυο δίσκους.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας. 
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, τις βανίλιες και τους κρόκους αυγών. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, να ζεσταθεί καλά το μείγμα μας.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενωθεί με το αλεύρι. Αφήνουμε 1 λεπτό ακόμη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το ζεστό μείγμα από το πρώτο κατσαρολάκι μέσα στη κατσαρόλα με το αλεύρι και δουλεύουμε ζωηρά και γρήγορα με ένα σύρμα για μη μας σβολιάσει η κρέμα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια διαφανή μεμβράνη κουζίνας για να μη δημιουργηθεί κρούστα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει τελείως.
Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε αντί να φτιάξουμε την κρέμα όπως περιγράφω, να ετοιμάσουμε μια κρέμα με ένα φακελάκι έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής και το αντίστοιχο γάλα.
Ετοιμάζουμε τη γκανάζ (επικάλυψη).
Σπάμε τις σοκολάτες σε κομματάκια. Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος, την αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τις σπασμένες σοκολάτες. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, αλλά προσέχουμε όταν περιχύσουμε το γλυκό να μην έχει προλάβει να πήξει η σοκολάτα.

Συναρμολόγηση. 
Τοποθετούμε σε μία πιατέλα ένα δίσκο παντεσπάνι και τον βρέχουμε με το μισό σιρόπι. Πάνω του απλώνουμε όλη τη κρέμα, η οποία θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως. Πάνω από την κρέμα τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι και τον βρέχουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Περιχύνουμε την επιφάνεια με τη γκανάζ σοκολάτας.
Τοποθετούμε τη τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν την σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Tuesday 22 April 2014

Pizzadillas


Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!
Καλώς σας ξαναβρίσκουμε φίλοι μας!
Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα τις άγιες τούτες μέρες!
Κοντά σας και πάλι, με πολλές πολλές νέες συνταγές!
Και μιας και γλυκάκια καταναλώσαμε μπόλικα αυτές τις μέρες, πάμε σήμερα να ετοιμάσουμε μιαν αλμυρή λιχουδιά!

Η νέα μόδα στην πίτσα, λέγεται pizzadillas!!
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πίτσα μέσα σε tortillas.
Ένα tortillas καλτσόνε, θα έλεγα εγώ!
Γεμισμένο με τα αγαπημένα μας υλικά για πίτσα, περασμένο ελαφρά στο τηγάνι, ίσα να λιώσουν τα τυριά και να χρυσίσει η tortilla, θα σας μείνει αξέχαστο με την νοστιμιά του!!
Πάμε να σας πω πόσο εύκολα θα ετοιμάσουμε pizzadillas!!
Δεν θα δώσω ποσότητες υλικών, εξαρτώνται από το πόσες pizzadillas θέλουμε να φτιάξουμε.
Θα σας δώσω όμως αναλυτικά την παρασκευή τους, όπου θα διαπιστώσετε πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούμε να απολαύσουμε την νοστιμιά τους!

Τα υλικά μας:
Tortillas
κέτσαπ ή σπιτική σάλτσα ντομάτας
λίγη ρίγανη
Για την γέμιση
τριμμένη μοτσαρέλα (απαραίτητη)
πιπεριές σε λεπτές λωριδίτσες
μανιτάρια
αλλαντικά που προτιμάμε (ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα κλπ)
ελιές
(όποια από τα παραπάνω υλικά ή συνδυασμούς υλικών προτιμάμε και γενικά ότι υλικά συνήθως βάζουμε σε μια πίτσα)
Στην πράξη:
Τοποθετούμε μια tortilla στον πάγκο εργασίας μας.
Αλείφουμε την επιφάνειά της με κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

Πασπαλίζουμε την μισή επιφάνεια με τριμμένη μοτσαρέλα.

Από πάνω απλώνουμε τα υλικά που προτιμάμε.

Πάνω απ’ όλα πασπαλίζουμε και πάλι με τριμμένη μοτσαρέλα

Διπλώνουμε στα δύο την tortilla, ώστε η πλευρά χωρίς γέμιση, να καλύψει τα υλικά της γέμισης.

Βάζουμε λίγο ελαφρύ λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, γυρίζοντας με μία σπάτουλα την pizzadilla, ώστε να χρυσίσει και από τις δυο πλευρές και να λιώσουν όμορφα τα τυριά στο εσωτερικό της.

Κόβουμε την κάθε pizzadilla σε 3 τρίγωνα, και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά:
- Έχει σημασία το τηγάνισμα να μην γίνει σε δυνατή φωτιά, αλλιώς θα πάρουμε μια καμένη pizzadilla και αυτό δεν το θέλουμε. Η φωτιά μας θα είναι μέτρια προς χαμηλή, δηλαδή με ανώτερο το 9, θα τηγανίσουμε στο 5. Θα γυρίσουμε προσεκτικά την pizzadilla 2-3 φορές με μια φαρδιά σπάτουλα και θα πάρει έτσι ένα όμορφο χρυσό χρώμα, ενώ τα τυριά θα λιώσουν όμορφα στο εσωτερικό της.
- Επειδή όπως είπαμε δεν χρειάζεται πολύ τηγάνισμα, αν βάλουμε υλικά που χρειάζονται περισσότερη ώρα για να μαγειρευτούν (όπως λουκάνικα, μανιτάρια, μπέικον κλπ), θα τα σωτάρουμε πρώτα να μαλακώσουν και μετά θα τα προσθέσουμε στην γέμιση, καλά στραγγισμένα.
Φτιάξτε pizzadillas μια φορά, και σας εγγυώμαι θα τις φτιάχνετε συνέχεια!
Καλή επιτυχία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...