Saturday 31 May 2014

Παγωτό με γιαούρτι και φράουλες


Ήρθε ο καιρός πιστεύω να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα σπιτικά παγωτάκια μας!
Τι καλύτερο από ένα σπιτικό δροσερό παγωτάκι τώρα που το καλοκαιράκι έφθασε για τα καλά??
Όπως θα δείτε, έχουμε ειδική Κατηγορία για τα παγωτά μας, εκεί θα βρείτε πολλές πολλές ιδέες, όλες δροσερές και υπέροχες!!! Και φυσικά θα ακολουθήσουν κι άλλες συνταγές, έχουμε ετοιμάσει υπέροχα παγωτάκια που θα σας δείξουμε εν καιρώ!
Το σημερινό παγωτό με γιαούρτι και φρέσκες φράουλες είναι απολαυστικό, δροσερό, ελαφρύ και δεν χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για να το ετοιμάσουμε!
Εκτός από φράουλες, μπορούμε να το φτιάξουμε και με άλλα φρούτα, υπολογίζοντας η ποσότητα των φρούτων να είναι ανάλογη με την ποσότητα που δίνουμε για τις φράουλες.
Πάμε να το ετοιμάσουμε και να δροσιστούμε!

Τα υλικά μας για 6-8 παγωτάκια:
200 ml στραγγιστό γιαούρτι 2%
200 ml φρέσκο γάλα πλήρες
¾ κούπας ζάχαρη άχνη (ή και περισσότερη αν το θέλουμε πιο γλυκό)
8-10 φράουλες
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το γάλα και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.
Ρίχνουμε τις φράουλες στο multi για να κοπούν σε μικρά κομμάτια, όχι να πολτοποιηθούν. Έτσι το παγωτάκι μας θα έχει και κομμάτια από φράουλες. Αν όμως προτιμάμε το παγωτό μας χωρίς κομμάτια από τις φράουλες, τότε πολτοποιούμε τις φράουλες στο μούλτι με λίγο από το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να μας δώσουν ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε τις φράουλες στο μείγμα του γιαουρτιού και ανακατεύουμε.
gif maker
Μοιράζουμε το νέο μείγμα σε θηκάκια για γρανίτες, τα σκεπάζουμε με τα ξυλάκια τους και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4-6 ώρες.

Όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, τα βγάζουμε από την κατάψυξη, βυθίζουμε τα θηκάκια σε ζεστό νερό για 1-2 δευτερόλεπτα και έτσι τα παγωτάκια μας αφαιρούνται εύκολα από τις θήκες, τραβώντας τα από τα ξυλάκια.
Καλή επιτυχία, καλό, δροσερό Σαββατοκύριακο, καλό μήνα να έχουμε από αύριο!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Friday 30 May 2014

Κοτομπέικον με τυρί κρέμα


Το έχετε καταλάβει πιστεύω, ότι το κοτόπουλο είναι η χαρά μου στο μαγείρεμα.
Και μάλιστα το άσπρο κρέας του κοτόπουλου, που μου δίνει την δυνατότητα να το μαγειρέψω με ένα σωρό τρόπους.
Αυτή τη φορά πήρα φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου, τα γέμισα με τυρί Φιλαδέλφεια και πράσινες πιπερίτσες, τα τύλιξα σε μπέικον και τα έψησα. Έγιναν ζουμερά και πεντανόστιμα!!!
Μια ωραία ιδέα για κάποιο τραπέζι σας ή μπουφέ, όπου σίγουρα θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με την νοστιμιά της συνταγής σας.
Πάμε να τα φτιάξουμε και παρέα!
(Η ιδέα της συνταγής από εδώ)

Θα χρειαστούμε:
2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε φιλετάκια
200-300 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
1 πράσινη πιπεριά
10-15 φέτες μπέικον
λίγο αλάτι
ελαιόλαδο
Στην πράξη :
Κόβουμε το κοτόπουλο σε φιλετάκια και τα χτυπάμε λίγο να λεπτύνουν. Αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει και ο χασάπης μας, αν του το ζητήσουμε.
Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά καρεδάκια.
Κόβουμε τις λωρίδες του μπέικον κάθετα στην μέση, ώστε από την κάθε μια, να πάρουμε 2 μακρόστενες λωρίδες.
Παίρνουμε ένα φιλετάκι και το αλατίζουμε ελαφρά.
Απλώνουμε σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του μια ποσότητα από το τυρί κρέμα.
Πασπαλίζουμε με καρεδάκια πράσινης πιπεριάς.

Κλείνουμε την γέμιση μέσα στα φιλετάκια και τυλίγουμε κάθε ρολάκι με 2 λωρίδες μπέικον, στερεώνοντάς το με οδοντογλυφίδες πάνω στο κοτόπουλο.
Βάζουμε τα ρολάκια σε πυρέξ στο οποίο έχουμε βάλει ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο πυρέξ λίγο νεράκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ένα τεταρτάκι ακόμα, να πάρει χρώμα το μπέικον.
Αφαιρούμε τα ρολάκια από το πυρέξ και τα τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Αφού κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και τα λαχταριστά γεμιστά ρολάκια μας, είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!

Thursday 29 May 2014

Ντιπ με cream cheese


Θυμάστε τα τριπλά μπριοσάκια με πατάτα και τσένταρ που είχα φτιάξει τις προάλλες??
Τα είχαμε συνοδεύσει με το ντιπ με τυριά και cream cheese, που θα σας δείξω σήμερα!
Αλείψαμε τα μπριοσάκια με το ντιπ και απολαύσαμε μιαν εξαιρετική νοστιμιά!
Είναι ένα ντιπ πανεύκολο και πεντανόστιμο. Γίνεται στην στιγμή και προσφέρεται αμέσως!
Θα μας βολέψει αν θελήσουμε να κεράσουμε ένα γρήγορο μεζεδάκι σε φίλους που ήρθαν απρόσμενα.
Ιδανικό άλειμμα σε ψωμάκια, κράκερς, αλμυρά στικς, παξιμαδάκια ή κριτσίνια.
Μπορεί επίσης να αποτελέσει την γέμιση για αλμυρά σουδάκια.
Ορεκτικό για ένα μπουφέ ή τραπέζι.
Είναι μια συνταγή που θα σας ενθουσιάσει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Είμαι σίγουρη ότι θα την κρατήσετε και θα την φτιάξετε πολλές φορές στο μέλλον!
Πάμε να σας πω πως θα το ετοιμάσουμε!!

Τα υλικά μας:
300 γρ. cream cheese
100 γρ. τσένταρ
30 γρ. παρμεζάνα
μισό φλιτζάνι μαγιονέζα
50 ml. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη ή το μπλέντερ μας.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρεμμυδάκι. Ψιλοκόβουμε το λευκό του μέρος και όσο από το πράσινο μέρος είναι τρυφερό. Προτιμούμε μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι. Ένα μεγάλο, θα δώσει πολύ έντονη γεύση στο ντιπ, που ίσως δεν θα μας αρέσει.
Βάζουμε σε μπολ το cream cheese. Το χτυπάμε με το σύρμα των αυγών, να αφρατέψει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ χειρός, στην χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε την μαγιονέζα και συνεχίζοντας το χτύπημα λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
Σταματάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε στο μείγμα τα δύο είδη τυριών, την πάπρικα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή και λευκό αν θέλουμε. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι.
Σερβίρουμε αμέσως σε ωραίο μπολάκι.
Αν θέλουμε στολίζουμε το ντιπ μας με κάποια γαρνιτούρα. Όπως ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι, κόκκινη πιπεριά ή το πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε το μπολ με το ντιπ σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα. Γύρω του θα βάλουμε πατατάκια, κρακεράκια, κριτσίνια, στικς καρότου, αγγουριού ή ότι άλλο μας αρέσει.
Όσο ντιπ μας περισσέψει ή αν δεν πρόκειται να το σερβίρουμε αμέσως, το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Wednesday 28 May 2014

Γλυκό κουταλιού φέτες πορτοκάλι


Το γλυκάκι αυτό είναι υπέροχο όπως βλέπετε στην όψη.
Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι εκτός από την εμφάνιση, η φίνα γεύση του θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας και θα σας κάνει απολαύσετε μέχρι και την τελευταία σταγόνα από το παιχνιδιάρικο πορτοκαλο-κίτρινο σιρόπι του!!! (καλέ τι ποιητική διάθεση είναι αυτή που έχω σήμερα ?? χιχιι!!)
Δεν χρειάζεται να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα, αφού καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου υπάρχουν πορτοκάλια, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε το γλυκάκι όσο συχνά θέλετε και να είναι πάντα φρέσκο!
Την ιδέα και αρκετές συμβουλές για την παρασκευή του γλυκού, τις οφείλω στην Γιάννα Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γη και την ευχαριστώ πολύ για αυτό. Η Γιάννα φτιάχνει τα πιο πρωτότυπα και τα πιο νόστιμα International γλυκάκια!!!

Θα χρειαστούμε:
4 πορτοκάλια χονδρόφλουδα και μεγαλούτσικα (περίπου 1 κιλό)
(κατά προτίμηση ακέρωτα και χωρίς κουκούτσια)
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
1 σφηνάκι κονιάκ
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται και ρίχνουμε λίγο ξύδι. Τ’αφήνουμε 10 με 20 λεπτά και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα σκουπίζουμε, αφαιρούμε τυχόν στίγματα και τα τρίβουμε στο ψιλό μέρος του τρίφτη ελαφρά, αφήνοντας λίγη από τη φλούδα για να διατηρηθεί το χρώμα και τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται σε αυτή.
Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει το ένα δίπλα στο άλλο και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται πολύ καλά. Τα βράζουμε για 30-40 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός)
Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν –περίπου 1 ώρα.
Όταν κρυώσουν τα βάζουμε ένα ένα σε μια επιφάνεια κοπής.
Κόβουμε 2 φέτες οριζόντια, από την πάνω και από την κάτω μεριά του φρούτου και χωρίζουμε το πορτοκάλι στη μέση. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε φέτες πάχους περίπου σαν ένα δάκτυλο ή και πιο χοντρές ανάλογα με τα γούστα μας.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη. Αν είναι αρκετή η ποσότητα και χρειάζονται περισσότερες από μια στρώσεις, τα βάζουμε εναλλάξ, δηλαδή μια στρώση πορτοκάλι και μια στρώση ζάχαρη.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10-12 ώρες.
Μόλις περάσει ο προαναφερόμενος χρόνος προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τον χυμό του λεμονιού και τα βάζουμε στη φωτιά.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ.
Στην περίπτωση που έχουμε κόψει λεπτές τις φέτες του πορτοκαλιού, τις αφαιρούμε κατά την διάρκεια του δεσίματος για να μην μας διαλυθούν και τις προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος, μαζί με το κονιάκ.
Όταν το γλυκό μας κρυώσει λιγάκι, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο.
ΤΙΡ: Εκτός από το σερβίρισμά του σαν γλυκό του κουταλιού, μπορούμε να το προσθέσουμε πάνω από κέικς, από παγωτά καθώς επίσης πάνω από διάφορα κρεμώδη γλυκά τύπου πανακότα κλπ
Καλή επιτυχία!!

Tuesday 27 May 2014

Φριτάτα με πιπεριές και μανιτάρια


Η φριτάτα (frittata) όπως είχα πει και παλιότερα, δεν είναι μια ατομική ομελέτα, αλλά ούτε και μια ομελέτα φούρνου.
Το μαγείρεμά της γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο τηγάνι, και ολοκληρώνεται στον φούρνο.
Απαραίτητο σκεύος ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο να μπορεί να μπει στον φούρνο.
Αν πάλι δεν μπαίνει, κανένα πρόβλημα!! Καλύπτουμε το χερούλι του με αλουμινόχαρτο, και μπαίνει στον φούρνο μια χαρά για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Η σημερινή φριτάτα, είναι μια σούπερ πλούσια ομελέτα, με πιπεριές, μανιτάρια, πατάτες, καλαμπόκι και τυριά.
Ιδανική για ένα σπέσιαλ πρωινό ή για βραδινό, αλλά και για μεσημεριανό ακόμα παρέα με μια νόστιμη σαλάτα.

Θα χρειαστούμε: 
7 αυγά
400-450 γρ. πατάτες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης (όχι από βάζο)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
120 γρ. μανιτάρια τεμαχισμένα
150 γρ. καλαμπόκι κονσέρβας
100 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (έβαλα ρεγκάτο)
125 ml κρέμα γάλακτος
1 γεμάτη κουταλιά μαγιονέζα
3 κουταλιές βούτυρο (όχι λιωμένο)
Τι κάνουμε: 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε πολύ καλά με μίξερ χειρός τα αυγά, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την μαγιονέζα, και συνεχίζουμε λίγο ακόμα το χτύπημα.
Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις τηγανίζουμε. Τις τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις αλατίζουμε ελαφρά.
Πλένουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και μετά σε καρεδάκια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινη πιπεριά αντί της Φλωρίνης, αν την προτιμάμε.
Βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, την πιπεριά και το καλαμπόκι.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη, να μαλακώσουν όλα τα υλικά στο τηγάνι.
Πάνω από όλα τα υλικά απλώνουμε τις πατάτες.
Περιχύνουμε όλα τα υλικά στο τηγάνι με το μείγμα των αυγών.
Αφήνουμε για λίγο το τηγάνι στην φωτιά, να μισοψηθούν τα αυγά από την κάτω μεριά.
Κατόπιν τυλίγουμε το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μας, μέχρι να ψηθεί και να χρυσίσει και η πάνω επιφάνεια της frittata.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, και μετά κόβουμε την φριτάτα σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Monday 26 May 2014

Coffee rolls


Για εσάς που λατρεύετε το άρωμα και την γεύση του καφέ, κερνάμε σήμερα λαχταριστά πεντανόστιμα ρολάκια.
Το τυρί κρέμα στην γέμιση απογειώνει την γεύση τους και εσείς απολαμβάνετε ένα υπέροχο γλυκάκι, ιδανικό για να συνοδεύσει το καφεδάκι σας.
Πάμε να σας δείξω πόσο εύκολα θα ετοιμάσουμε τα όλο άρωμα καφέ, ρολάκια μας.

Υλικά για 20-22 τεμάχια:
1 φύλλο σφολιάτας
1 συσκευασία τυρί κρέμα (200 γρ.)
1,5 κουταλάκι νες καφέ
2 κουταλιές γεμάτες ζάχαρη
Για την διακόσμηση:
γλάσο με ζάχαρη άχνη και νερό (προαιρετικά)
Τι κάνουμε:
Τοποθετούμε την σφολιάτα σε μια καθαρή επιφάνεια.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της το τυρί κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τον καφέ και την ζάχαρη.
Τυλίγουμε σε ρολό (όχι σφικτά) και τοποθετούμε στη κατάψυξη για 15-20 λεπτά. Τοποθετώντας το ρολό στην κατάψυξη, πετυχαίνουμε να διατηρήσει όμορφα το σχήμα του.
Επειδή υπάρχει περίπτωση να βγάλει το ρολό λίγα υγρά, καλό θα είναι πριν το βάλουμε στην κατάψυξη να το τυλίξουμε σε μία λαδόκολλα.
Όταν το βγάλουμε από την κατάψυξη, το κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, μέχρι τα ρολάκια μας να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές.
Αν θέλουμε, ετοιμάζουμε ένα γλάσο με ζάχαρη άχνη και λίγο νεράκι και περιχύνουμε τα ρολάκια μας όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Saturday 24 May 2014

Κοτόπουλο της Χαβάης, με ρύζι καρύδας


Υπέροχο και άκρως εξωτικό το σημερινό μας φαγάκι!!!
Εάν αγαπάτε τις εξωτικές γεύσεις, θα το λατρέψετε κι εσείς!
Το κοτόπουλο μαρινάρεται για ένα ολόκληρο βράδυ σε μια απίστευτη μαρινάδα, απορροφά όλους τους χυμούς και τα αρώματά της και την επόμενη μέρα είναι έτοιμο να το ψήσουμε και να το απολαύσουμε.
Το συνοδεύουμε με ένα υπέροχο coconut rice, δηλαδή ρυζάκι μπασμάτι μαγειρεμένο μέσα σε γάλα καρύδας, και απολαμβάνουμε έναν συνδυασμό γεύσεων που θα μας μείνει αξέχαστος.
Την συνταγή βρήκα σε πολλά ξένα blogs και sites, που τα περισσότερα εικάζουν ότι έχουν την πρωτότυπη συνταγή, έτσι δεν ξέρω να σας πω την Πηγή της.
Έτσι κι αλλιώς της έχω αλλάξει τα φώτα, προσθέτοντας και χυμό ανανά στην μαρινάδα για ακόμη πιο εξωτικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως αλλάζοντας τον τρόπο μαγειρέματος. Αντί να ψήσω το κοτοπουλάκι στεγνό στην σχάρα μετά το μαρινάρισμα, το έψησα μέσα στην ίδια την μαρινάδα και δεν το μετάνιωσα καθόλου ομολογώ. Έγινε ζουμερό και πεντανόστιμο!
Για την συγκεκριμένη συνταγή, προτιμάμε κόκκινο κρέας κοτόπουλου, από το οποίο έχουμε φροντίσει να αφαιρέσουμε την πέτσα και τυχόν λίπη. Εγώ χρησιμοποίησα ολόκληρα μπούτια από κοτόπουλο. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με φτερούγες.
Πάμε να μαγειρέψουμε το εξωτικό μας κοτοπουλάκι!

Θα χρειαστούμε:
6-8 ολόκληρα μπούτια από κοτόπουλο
Για την μαρινάδα
1 κούπα σάλτσα σόγιας
1 κούπα νερό
μισή κούπα καστανή ζάχαρη
125 ml γάλα καρύδας
100 ml χυμό ανανά
1 κουταλιά σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι σησαμέλαιο (προαιρετικά)
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Επιπλέον
1 κουταλιά κορνφλάουρ
(η κούπα μου είναι χωρητικότητας 200 ml)
Τι κάνουμε:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαθύ μπολ.
Η ποσότητα της μαρινάδας είναι αρκετή, έτσι πρέπει να είναι. Αν ψήσετε λιγότερα κομμάτια κοτόπουλου, μειώστε τις ποσότητες ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αναλογία σόγιας-νερού, πρέπει να είναι 1:1
Τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα στην μαρινάδα, να καλύπτεται καλά από τα υγρά της, και το αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα, αραδιάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο μεγάλο (και βαθύ κατά προτίμηση) ταψί της κουζίνας μας. Προσθέτουμε στο ταψί και την μαρινάδα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 1 ώρα ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο.
Στα μισά του ψησίματος, γυρίζουμε το κοτόπουλο και από την άλλη μεριά.
Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, αφαιρούμε από το ταψί τα κομμάτια.
Προσεκτικά σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι να βράσουν με μια κουταλιά κορνφλάουρ. Σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Η σάλτσα μας δεν θα γίνει πηχτή, θα αποκτήσει την πυκνότητα μελιού. Έτσι κι αλλιώς, όσο μένει, πήζει.
Σερβίρουμε το κοτοπουλάκι περιχυμένο με την σάλτσα και το συνοδεύουμε με coconut rice.

Coconut rice (ρύζι καρύδας)

Τα υλικά μας:
170 γρ. ρύζι μπασμάτι (1 κούπα)
400 ml γάλα καρύδας
400 ml νερό
1 κουταλιά τριμμένο ινδοκάρυδο
λίγο αλάτι
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα βάζουμε στην φωτιά να βράσουν.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την φωτιά αρκετά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Κατόπιν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά.
Δεν απομακρυνόμαστε, γιατί μπορεί να «φουσκώσει» το γάλα και να χυθεί. Ελέγχουμε και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, το ρύζι θα έχει απορροφήσει όλα τα υγρά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και αφήνουμε το ρύζι ξεσκέπαστο για ένα δεκάλεπτο πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!

Friday 23 May 2014

Φωλίτσες με ανθότυρο


Το ανθότυρο και η σφολιάτα προορίζονταν για τυρόπιτα.
Στην πορεία όμως τα σχέδια άλλαξαν κι έτσι προέκυψαν φωλίτσες με ανθότυρο, που θύμιζαν πολύ έντονα στη γεύση … πιτσάκια, λόγω πιπεριάς, ντομάτας και κίτρινου τυριού!
Αφράτα και πολύ πολύ νόστιμα, τέλεια ιδέα για να συνοδεύσουμε την παγωμένη μας μπυρίτσα, άξια να σταθούν σαν ορεκτικό σε ένα τραπέζι ή σε μπουφέ.
Εύκολα να γίνουν και με πολύ απλά υλικά!
Πάμε να τα φτιάξουμε!

Υλικά για 12 κομμάτια:
1 φύλλο σφολιάτας
3,5 φλιτζάνια τσαγιού ανθότυρο
μισό φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
1 κουταλιά αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μισό κουταλάκι ρίγανη
λίγο αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα (12 φετούλες δηλαδή)
12 λεπτές ροδέλες πράσινης πιπεριάς
12 κουταλιές τριμμένο κίτρινο τυρί (όπως γκούντα ή ένταμ)
Επιπλέον
ελαιόλαδο για να αλείψουμε τις υποδοχές
Τι κάνουμε:
Λαδώνουμε καλά τις 12 υποδοχές στο μαφινοταψάκι μας.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε μια καθαρή επιφάνεια και το κόβουμε σε 12 ίσα τετράγωνα.
Τα τοποθετούμε στις λαδωμένες θήκες, στρώνοντας τα έτσι ώστε να σχηματίζουν «φωλίτσες».
Πατάμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι να λιώσει και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ το γάλα, το αλεύρι, την ρίγανη, το αλάτι και τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες επάνω από τις σφολιάτες, και το απλώνουμε καλά με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά τριμμένο τυρί και τοποθετούμε από επάνω μια φετούλα ντοματούλας και μια ροδελίτσα πιπεριάς.
Ψήνουμε τις φωλίτσες σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου (μέχρι να ψηθούν και πάρουν χρώμα οι σφολιάτες μας).
Απολαμβάνουμε με την μπυρίτσα μας!
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Thursday 22 May 2014

Ρολάκια κιμά γεμιστά


Ρολάκια κιμά γεμιστά με κρεμμύδια, πιπεριές και τυράκι.
Το κλασσικό βραστό αυγό δεν θέλησα να το παραλείψω, αν και μπορούσα, αυξάνοντας την υπόλοιπη γέμιση. Αλλά το έχω συνδέσει με το φαγάκι αυτό, μιας και το ρολό κιμά ήταν από τα αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων.
Δεν ξεχνώ ποτέ την ώρα που ψηνόταν στον φούρνο μας, πως γέμιζε το σπίτι από το άρωμα του κρασιού με το οποίο περιχύναμε το ρολό, πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο. Τα λαχανικά και το τυρί είναι δικές μου προσθήκες. Η μητέρα μου δεν τα προσθέτει.
Εδώ βλέπουμε το φαγητό μας φτιαγμένο σε ατομικές μερίδες, για ευκολία και πιο γρήγορο ψήσιμο.
Όπως και να είναι, θεωρώ το γεμιστό ρολό κιμά αξεπέραστο, οικογενειακό, κυριακάτικο έδεσμα. Από αυτά που μένουν στην μνήμη μικρών και μεγάλων!
Αν και εσείς συμφωνείτε μαζί μου και θέλετε να δοκιμάσετε την δική μου εκδοχή, διαβάστε την συνταγή παρακάτω και καλή σας επιτυχία!

Τα υλικά μας:
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα χωρίς φλούδα και σπόρους
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
μισό κουταλάκι ρίγανη
4 αυγά βρασμένα σφιχτά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φετούλες
μισή κίτρινη πιπεριά
μισή κόκκινη πιπεριά
3 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο
3 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
λίγη ξερή ρίγανη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον
3-4 μεγάλες πατάτες
1 φλιτζάνι πουμαρό
μισό κουταλάκι ξερό δυόσμο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
μισό ποτηράκι κρασιού, κρασί
Στην πράξη:
Για το μείγμα του κιμά:
Βάζουμε τον κιμά σε ευρύχωρο μπολ.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε στο μούλτι μαζί με την ντομάτα, από την οποία έχουμε αφαιρέσει τα φλούδια και τους σπόρους. Τα ρίχνουμε στο μπολ, καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μείγμα του κιμά. Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, να σφίξει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε όπως τις τηγανητές, αλλά πιο χονδρές σε πάχος. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για την γέμιση:
Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες μήκους τριών εκατοστών.
Βάζουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε τις λωρίδες πιπεριάς στο τηγάνι και τις σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται, ρίχνουμε μέσα και τις φετούλες του ξερού κρεμμυδιού. Αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν.
Απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, να χλιάνουν τα κρεμμύδια και οι πιπεριές.
Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μπολ. Το λάδι που έμεινε στο τηγάνι που σοτάραμε τα λαχανικά μπορούμε να το προσθέσουμε στο μείγμα του κιμά. Θα δώσει επιπλέον γεύση.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, εκτός από τα βραστά αυγά. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό μας.
Παίρνουμε το ένα τέταρτο της ζύμης του κιμά στο χέρι μας. Το πλάθουμε και το πλαταίνουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε στο κέντρο το ένα τέταρτο της γέμισης και το ένα βραστό αυγό. Κλείνουμε προσεκτικά την γέμιση μέσα στον κιμά, προσέχοντας να την καλύπτει γύρω γύρω.
Τοποθετούμε το γεμιστό ρολάκι στο ταψί, βάζοντας το σημείο που κλείσαμε την γέμιση προς τα κάτω.
Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και για τα άλλα τρία ρολάκια.
Γύρω γύρω τοποθετούμε τις κομμένες πατάτες.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο. Ραντίζουμε με το πουμαρό και με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Μπορούμε να ραντίσουμε το φαγητό μας πριν μπει στον φούρνο με μισό ποτηράκι του κρασιού, κρασί της αρεσκείας μας. Ταιριάζει και δίνει εξαιρετική γεύση στο φαγητό αυτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς, ως να ψηθούν τα ρολάκια και οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.
10-15 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.
Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

Wednesday 21 May 2014

Τούρτα αμυγδάλου


Κάθε χρόνο τέτοια μέρα είθισται να κερνάει η Έλενα για όλους τους εορτάζοντες του blog μας, που δεν είναι και λίγοι!!!!
Φέτος μου ζήτησε να σας κεράσω εγώ, μιας και είμαι επίσης εορτάζουσα.
Και μάλιστα ήθελε να κεράσουμε συγκεκριμένο γλυκάκι, την αγαπημένη της τούρτα, που από την ημέρα που μοιράστηκα μαζί της την συνταγή μου, την έχει φτιάξει πολλές φορές όπως ξέρω!!
Για όλους τους αγαπημένους μας λοιπόν εορτάζοντες – την κορούλα και την μανούλα της Μαρίας μας, την κορούλα της Ειρήνης μας, την Έλενα και τον γιόκα της, μα και εμένα – κερνάμε μια ιδιαίτερα νόστιμη και λαχταριστή τούρτα αμυγδάλου, που εκτός των άλλων, εντυπωσιάζει με την ευκολία παρασκευής της!

Τα υλικά μας:
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
1 κούπα τσαγιού νερό
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά σιρόπι από γλυκό κεράσι ή γλυκόζη
1 βανίλια
Για την κρέμα:
1 φάκελο έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ ή βανίλια
γάλα ανάλογο με τις οδηγίες της συσκευασίας
Επιπλέον:
500 ml κρέμα γάλακτος (προτιμάμε κρετόρε, που δεν είναι τελείως άγλυκη)
1,5 κούπα τσαγιού καβουρντισμένο αμυγδαλάκι φιλέ
8-10 κερασάκια μαρασκίνο
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες, μέχρι να φουσκώσει και πήξει το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και χτυπάμε για 1 λεπτό με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα στρογγυλό σκεύος 22 ή 24 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 18-20 λεπτά περίπου.
Μόλις βγάλουμε το ταψάκι από τον φούρνο, αφήνουμε το παντεσπάνι λίγο να κρυώσει και μετά το αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα, αφαιρούμε το χαρτί και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να μη στεγνώσει.
Όταν κρυώσει, το χωρίζουμε οριζόντια με ένα μαχαίρι σε δυο δίσκους.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν 4-5 βράσεις, σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα.
Φτιάχνουμε την κρέμα μιλφέιγ ή την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια, σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί. Προσθέτουμε 1,5 κούπα τσαγιού από αυτή τη σαντιγί, μέσα στη κρέμα που ετοιμάσαμε πριν. Ανακατεύουμε καλά.
Την υπόλοιπη σαντιγί την αφήνουμε στην άκρη, θα την χρησιμοποιήσουμε αργότερα για την επικάλυψη - διακόσμηση της τούρτας.
Συναρμολόγηση
Τοποθετούμε τον ένα δίσκο παντεσπάνι σε μια πιατέλα και βρέχουμε με ένα πινέλο την επιφάνειά του με το μισό σιρόπι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 2-3 κουταλιές από το καβουρντισμένο αμυγδαλάκι. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη κρέμα.
Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι πάνω από την κρέμα και τον βρέχουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.
Καλύπτουμε με σαντιγί ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια της τούρτας, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ. Αν θέλουμε κρατάμε λίγη για να κάνουμε ροζέτες.
Διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας!
Τοποθετούμε τη τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες προτού σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Tuesday 20 May 2014

Προφιτερόλ φραουλοσοκολατένιο


Το εξαιρετικό γλυκάκι που θα σας κεράσουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της "συνεργασίας" επιτυχημένων συνταγών που ήδη σας έχουμε παρουσιάσει.
Strawbery curd, μαρμελάδας σοκολάτα-φράουλα και μιας πολύ επιτυχημένης ζύμης για σου.
Το αποτέλεσμα;;; Ένα φοβερό φραουλοσοκολατένιο προφιτερόλ!
Είχα ήδη δοκιμάσει την μαρμελάδα σοκολάτα-φράουλα της Έλενας με απόλυτη επιτυχία, στην τούρτα που σας δείξαμε πριν λίγες ημέρες. Αποφάσισα λοιπόν να την προσθέσω και εδώ, αντί κάποιας σάλτσας σοκολάτας όπως συνήθως.
Αντί για λευκή κρέμα ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποίησα την strawberry curd και αυτή της Έλενας. Εύκολη αρωματική και νόστιμη, μπορεί να ετοιμαστεί 2-3 μέρες πριν και να φυλαχτεί στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο μπολ ή βάζο.
Συνταγή για τα σου χρησιμοποίησα την δική μου, με την ίδια επιτυχία πάντα.
Όπως βλέπουμε όλα τα συνθετικά του προφιτερόλ, ετοιμάζονται από την προηγούμενη ημέρα. Πολύ βολικό και χρήσιμο για την σωστή αξιοποίηση του χρόνου μας.
Αλλά και το ίδιο το γλυκό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, για το πως μπορούμε να συνδυάσουμε συνταγές που μας αρέσουν δίνοντας ένα καινούργιο, πεντανόστιμο αποτέλεσμα!
Άψογη η "συνεργασία", δεν νομίζετε;;!!

Θα χρειαστούμε:
1 δόση ζύμης για σου από εδώ
1 δόση strawberry curd από εδώ
1 γεμάτο κουταλάκι σαντιγί
μισό μασουράκι άρωμα βανίλια
1 δόση μαρμελάδα φράουλα-σοκολάτα από εδώ
Για τη διακόσμηση
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
μισό μασουράκι άρωμα βανίλιας
άχνη ζάχαρη
φρέσκες φράουλες
μαύρη τρούφα ζαχαροπλαστικής
Τι κάνουμε:
Από την προηγούμενη ημέρα ή 2-3 ημέρες πριν, ετοιμάζουμε την μαρμελάδα σοκολάτα-φράουλα και την strawberry curd. Τις φυλάμε στο ψυγείο σκεπασμένες ή κλεισμένες σε γυάλινα βάζα.
Την προηγούμενη από την ημέρα που θα σερβίρουμε το προφιτερόλ, ετοιμάζουμε τα σου ως εξής.
Φτιάχνουμε την ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες.
Στρώνουμε το μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί. Με έναν διαβήτη φτιάχνουμε κύκλους διαμέτρου επτά εκατοστών. Γυρίζουμε το χαρτί ανάποδα για να μην βγει το μολύβι επάνω στα σου, όταν θα ψήνονται.
Μοιράζουμε την ζύμη των σου επάνω στους κύκλους, προσέχοντας να μην ξεφεύγουν από την περίμετρό τους.
Ψήνουμε τα σου σύμφωνα με τις οδηγίες. Αφού κρυώσουν εντελώς, τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Την ίδια ημέρα φτιάχνουμε την σαντιγί. Χτυπάμε σε μπολ που έχουμε αφήσει στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον, την κρέμα γάλακτος μαζί με την βανίλια και όση ζάχαρη άχνη θέλουμε. Εξαρτάται από το πόσο γλυκιά μας αρέσει η σαντιγί μας.
Συνθέτουμε το γλυκό μας.
Χρησιμοποιούμε γυάλινα μπολάκια ή κωνικά ποτήρια με πόδι.
Με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε λίγο την μαρμελάδα σοκολάτα φράουλα, ώστε να αποκτήσει πιο μαλακή υφή.
Ανακατεύουμε την strawberry curd με ένα γεμάτο κουταλάκι σαντιγί και μισό μασουράκι βανίλιας.
Βάζουμε στον πυθμένα κάθε μπολ ή ποτηριού 2 κουταλιές μαρμελάδας.
Κόβουμε ένα σου στα δύο και αφαιρούμε όσο από το εσωτερικό του δεν μας χρειάζεται.
Γεμίζουμε καλά το σου με την φραουλένια κρέμα. Βάζουμε λίγη κρέμα ακόμα περιμετρικά του σου. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό σου.
Βάζουμε σε κορνέ την κρέμα σαντιγί και γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού μας.
Στολίζουμε με σκούρα τρούφα ζαχαροπλαστικής και φρέσκες φράουλες ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα άλλα μπολάκια ή ποτήρια.
Βάζουμε στο ψυγείο τα σοκολατοφραουλένια προφιτερόλ μας, έως να τα σερβίρουμε.
Μπορούμε όμως να τα απολαύσουμε αμέσως όπως εγώ, που δεν είχα την υπομονή να περιμένω!!!!

Σημειώσεις:
- Ασφαλώς, δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε όλα τα προφιτερόλ την ίδια ημέρα. Φτιάχνουμε όσα θα καταναλώσουμε.
- Τα σου φυλάσσονται στην κατάψυξη σε κουτί που κλείνει καλά. Θα τα αποψύξουμε δύο ώρες περίπου πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
- Η strawberry curd μπορεί να παραμείνει στην ψύξη για μερικές ημέρες.
Η μαρμελάδα φράουλα-σοκολάτα, διατηρείται κλεισμένη σε βάζο στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Να και δυο ακόμα προτάσεις για να ετοιμάσουμε με τα ίδια υλικά δυο πανεύκολα γλυκάκια!
α) Κόβουμε ένα σου στα δύο. Το βάζουμε σε πιάτο γλυκού. Καλύπτουμε το σου με strawberry curd, δίνοντας στην κρέμα στρογγυλή μορφή. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό σουδάκι.
Γαρνίρουμε με λίγη σαντιγί και μια κατακόκκινη φραουλίτσα την κορυφή. Σερβίρουμε αμέσως.
β) Κόβουμε τα σου στα δύο και αφαιρούμε από το εσωτερικό όσο δεν χρειαζόμαστε. Βάζουμε μια κουταλιά strawberry curd στο κέντρο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό.
Φυλάμε τα γεμισμένα σου στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Monday 19 May 2014

Τυροπιτάκια με ...... βραστή ζύμη


Την συνταγή αυτή την είχα βάλει εδώ και καιρό στο μάτι, όταν την ανακάλυψα σε ένα παλιό τεύχος του Γαστρονόμου.
Μου είχε κινήσει μεγάλη περιέργεια, ο τρόπος παρασκευής της ζύμης της.
Λάδι, νερό και αλεύρι έβραζαν στην κατσαρόλα και μας έδιναν μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
Στην ζύμη αυτή μπορούσαμε να τυλίξουμε τυριά και αυγά, όπως συνηθίζουμε στα τυροπιτάκια (αυτό έκανα και εγώ), σπανάκι με γέμιση όπως της σπανακόπιτας, επίσης ψιλοκομμένη και σοταρισμένη συκωταριά, αλλά και χορταρικά με τυριά και αυγά (στο περιοδικό αναφερόταν ότι έτσι την φτιάχνουν οι Σαρακατσάνοι του Έβρου) .
Επίσης γινόταν αναφορά ότι η συνταγή αυτή ήταν πολύ αγαπητή στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.
Δεν γνωρίζω την προέλευση της συνταγής, αυτό που γνωρίζω είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα μου έδωσε ξεχωριστά και πολύ ιδιαίτερα τυροπιτάκια.
Σίγουρα στο μέλλον θα δοκιμάσω να γεμίσω την διαφορετική αυτή ζύμη και με άλλα υλικά.
Μείωσα τις ποσότητες των υλικών στο 1/3 της αρχικής συνταγής (γιατί οι αρχικές ποσότητες μου φάνηκαν αρκετούτσικες) και έφτιαξα 15 νόστιμα τυροπιτάκια. Αν θέλετε περισσότερα, προσαρμόστε ανάλογα τα υλικά.

Θα χρειαστούμε:
310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαιόλαδο
300 ml νερό
μια τσιμπιά αλάτι
170 γρ. φέτα
1 αυγό
Τι κάνουμε:
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας να βράσει το νερό, το λάδι και το αλάτι.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού προσθέσουμε όλο το αλεύρι, αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το μείγμα θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, να είναι ελαστικό και εύπλαστο.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το αυγό.
Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη και ανακατεύουμε.
Όταν κρυώσει αρκετά η ζύμη μας, παίρνουμε στα χέρια μας ένα κομμάτι μεγέθους όσο ένα αυγό περίπου, το πλαταίνουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και βάζουμε στο κέντρο του ένα περίπου κουταλάκι από την γέμιση της φέτας-αυγού.
Κλείνουμε την ζύμη δίνοντας σχήμα μισοφέγγαρου και πιέζοντας περιμετρικά ώστε να κολλήσει το πάνω με το κάτω άκρο.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε ελαφρά με λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά περίπου (ψήσιμο πάντα ανάλογα με τον φούρνο μας).
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!

Saturday 17 May 2014

Τούρτα με μαρμελάδα σοκολάτα-φράουλα


ΦΡΑΟΥΛΕΣ!!! Τι υπέροχο φρούτο!!
Εξαίσιος συνδυασμός χρώματος, γεύσης αλλά και αρώματος! Αυτό το εκπληκτικό άρωμα που μένει για ώρα στα χέρια μας, έστω και αν απλώς αγγίξουμε μία από αυτές!!
Είτε σκέτες, με λίγη ζάχαρη ή λίγη σαντιγί, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα είτε μέσα σε κάποιο γλυκάκι, είναι σκέτη απόλαυση! Φυσικά τώρα που είναι η εποχή τους, τις αξιοποιώ με διάφορους τρόπους και συνταγές.
Πρόσφατα για μια ξεχωριστή γιορτινή περίσταση, έφτιαξα την τούρτα που θα σας δείξουμε σήμερα.
Ήθελα ένα δροσερό γλυκό τύπου τούρτας, που όμως δεν θα ήταν δύσκολο στην ετοιμασία του.
Για παντεσπάνι χρησιμοποίησα ένα αφράτο κέικ βανίλιας. Η κρέμα του είναι ελαφριά τυροκρέμα.
Την χρωματική αντίθεση στο γλυκό μας δίνει εκτός από τις φράουλες, η μαρμελάδα φράουλα σοκολάτα της Έλενας.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε την νοστιμιά που έδωσε αυτή η ιδιαίτερη και πανεύκολη μαρμελάδα στην τούρτα! Ούτε και εγώ όταν σχεδίαζα την συνταγή, παρά μόνο όταν την δοκίμασα! Απλά ΥΠΈΡΟΧΗ!!
Θα σας πω εδώ το "κοινότυπο": δοκιμάστε αυτήν την τούρτα και θα με θυμηθείτε!!!!!
Ας δούμε πως θα την ετοιμάσουμε!!

Θα χρειαστούμε: (για μία τούρτα με διάμετρο 20 εκ.)
Για το κέικ-παντεσπάνι βανίλιας
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι αλάτι
130 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη απλή
130 ml. χλιαρό γάλα
3 μεγάλα αυγά
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για την κρέμα
250 γρ. τυρί κρέμα
400 ml. κρέμα γάλακτος ζαχ/κής 35% λιπαρά
130 γρ. μαρμελάδα φράουλα σοκολάτα
4 κουταλιές άχνη ζάχαρη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 φύλλο ζελατίνης
1 κουταλιά νερό
6 κουταλιές κονιάκ
Για την διακόσμηση
φρέσκες φράουλες
κρέμα σαντιγί
Τι κάνουμε:
Μία ημέρα νωρίτερα από την ημέρα που θα φτιάξουμε την τούρτα, ετοιμάζουμε το κέικ-παντεσπάνι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στην ίδια διάμετρο και καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι το αντικολλητικό χαρτί και τα πλαϊνά του ταψιού. Τινάζουμε το ταψάκι να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε μπολ βάζουμε την ζάχαρη μαζί με την μαργαρίνη με βούτυρο. Χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα ως να ενσωματωθούν εντελώς.
Σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε την βανίλια και το γάλα, ανακατεύοντας τώρα με σπάτουλα ή κουτάλι. Ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας με προσοχή, ως να πετύχουμε ένα ενιαίο μείγμα κέικ. Το αδειάζουμε μέσα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει.
Στρώνουμε την επιφάνεια του μείγματος με το κουτάλι και το βάζουμε στον φούρνο στην μεσαία θέση. Ο φούρνος μας θα είναι ήδη προθερμασμένος στους 175 βαθμούς Κελσίου. Το κέικ παντεσπάνι θα είναι έτοιμο, αν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο και βγει καθαρή. Ο φούρνος μου που είναι μέτριος σε δύναμη, χρειάστηκε 55 λεπτά περίπου.
Αφού βγάλουμε το ταψάκι από τον φούρνο, το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα μπισκότων και αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς. Αφαιρούμε προσεκτικά την λαδόκολλα.
Έφτιαξα το παντεσπάνι μου 2-3ημέρες πριν. Αφού κρύωσε εντελώς, το τύλιξα σε διαφανή μεμβράνη και κατόπιν σε αλουμινόχαρτο. Το έβαλα στην κατάψυξη. Τρεις ώρες πριν το χρησιμοποιήσω το έβγαλα, αφαίρεσα το περιτύλιγμα και το άφησα να αποψυχθεί μέσα σε καθαρή πετσέτα. Έτσι κέρδισα χρόνο την ημέρα που έφτιαξα την τούρτα, αφού δεν έπρεπε να ασχοληθώ και με την δική του ετοιμασία.
Συνθέτουμε την τούρτα, φτιάχνοντας πρώτα την κρέμα.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε την ζελατίνα με μια κουταλιά νερό. Αφού μαλακώσει, βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ως να λιώσει η ζελατίνα. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της αλλά όχι να στερεοποιηθεί.
Σε μπολ βάζουμε την κρέμα τυριού και την χτυπάμε για ένα λεπτό με το μίξερ να αφρατέψει. Κατόπιν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την ζελατίνα, το άρωμα βανίλιας και την άχνη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ ως να αφρατέψει και να πήξει η κρέμα.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι την μαρμελάδα φράουλα σοκολάτα. Με ένα κουτάλι την ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να αραιώσει η υφή της.
Με ένα μαχαίρι που κόβει καλά, ισιώνουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του παντεσπανιού, αφαιρώντας ότι περισσεύει.
Κόβουμε προσεκτικά το παντεσπάνι μας, σε 2 δίσκους.
Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ραντίζουμε με το μισό κονιάκ την επιφάνεια. Απλώνουμε επάνω το 1/3 της κρέμας.
Επάνω από την κρέμα, βάζουμε κουταλιές κουταλιές την μισή ποσότητα από την μαρμελάδα.

Απλώνουμε την μαρμελάδα επάνω στην κρέμα, κάνοντας σχέδια "μαρμπρέ".

Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι και τον βρέχουμε με το υπόλοιπο κονιάκ. Από πάνω απλώνουμε άλλο 1/3 της κρέμας και κατόπιν την υπόλοιπη μαρμελάδα, απλώνοντάς την όπως και παραπάνω.
Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να κρυώσει.
Λίγο πριν σερβίρουμε την τούρτα, την στολίζουμε με ολόκληρες ή κομμένες ή φέτες φράουλας καθώς και με κρέμα σαντιγί, δίνοντάς της την εμφάνιση που μας αρέσει.
Το στόλισμα που έκανα εγώ και βλέπετε στις φωτογραφίες είναι εύκολο και άρεσε στην οικογένεια.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...