Monday 24 August 2015

Φανουρόπιτα με φουντούκια


Ποιος δεν γνωρίζει τον Άγιο Φανούριο; Είναι ο Άγιος των χαμένων πραγμάτων!
Χάσαμε κάτι; Ζητάμε από τον Άγιο να μας το βρει!
Σαν ανταπόδοση φτιάχνουμε την φανουρόπιτα.
Η παράδοση λέει ότι ξεκίνησε να φτιάχνεται στην Ρόδο, διαδόθηκε στα Δωδεκάνησα και κατόπιν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Δεν την έφτιαχναν μόνο για την εύρεση χαμένων αντικειμένων αλλά και για να βρεθούν χαμένα πρόσωπα ή να παρουσιαστούν καλοί γαμπροί ή νύφες για τους αδέσμευτους της οικογένειας.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νηστίσιμο κέικ, αλλού όμως φτιάχνεται σαν μια πίτα με μαγιά.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι σε μονό αριθμό επτά, εννέα, ένδεκα.
Η συνταγή που σας δίνουμε σήμερα μας δίνει ένα εξαιρετικά αφράτο νηστίσιμο κέικ, στο οποίο τα φουντούκια και οι σταφίδες που έχω προσθέσει του δίνουν ιδιαίτερα ωραία γεύση.
Πάμε να φτιάξουμε αυτήν την αγαπημένη πίτα και σας ευχόμαστε ότι χάσατε ο Άγιος Φανούριος να σας το φανερώσει!!

Θα χρειαστούμε:
800 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια τριμμένη κανέλα
3/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
700 ml. χυμό πορτοκάλι
270 ml. καλαμποκέλαιο καλής ποιότητας
430 γρ. ζάχαρη
150 γρ. ξανθές σταφίδες
130 γρ. φουντούκια
Για την επικάλυψη
άχνη ζάχαρη ή σουσάμι
Στην πράξη:
Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα για να απορροφηθεί το περιττό νερό.
Κόβουμε τα φουντούκια στο μούλτι μέτρια ή ψιλά, ανάλογα τι μας αρέσει.
Λαδώνουμε με καλαμποκέλαιο ένα ταψί με διαστάσεις 32εκ. Χ 26εκ. περίπου. Το ταψί μας θα πρέπει να είναι σχετικά βαθύ, γιατί η φανουρόπιτα φουσκώνει αρκετά. Το αλευρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ευρύχωρο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κομμένα φουντούκια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Με το μίξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα ή το σύρμα των αυγών χτυπάμε τα υλικά δύο τρία λεπτά, έτσι ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη όσο γίνεται.
Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε την σόδα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να διαλυθεί.
Μόλις η σόδα αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα των στερεών υλικών. Ανακατεύουμε και πάλι με το κουτάλι. 
Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι σε υφή όπως αυτή του κέικ.
Αδειάζουμε το μείγμα της φανουρόπιτας στο ταψί που έχουμε προετοιμάζει και το βάζουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα ανάλογα τον φούρνο μας.
Στο μέσον του χρόνου ψησίματος σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο, για να μην σκουρύνει πολύ η επιφάνειά της.
Για να δούμε αν έχει ψηθεί σωστά, βυθίζουμε στο κέντρο της πίτας την λάμα ενός μαχαιριού και αν αυτή βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμη.
Βγάζουμε την πίτα μας από τον φούρνο.
Αφήνουμε την φανουρόπιτα να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Προτιμάμε να καλύψουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη αφού κρυώσει, γιατί στεγνώνει γρήγορα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος, όχι όμως στο ψυγείο.
Αν δεν θέλουμε να πασπαλίσουμε την πίτα με άχνη ζάχαρη, μπορούμε πριν την βάλουμε στον φούρνο να την πασπαλίσουμε με σουσάμι.
Η παράδοση απαιτεί η φανουρόπιτα να κόβεται σε πολλά κομμάτια και να μοιράζεται.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...