Monday 31 August 2015

Τυροπιτάκια τρίγωνα


Αγαπημένα μεζεδάκια της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας.
Τα τυροπιτάκια αυτά μου φέρνουν στο μυαλό την θεία Ειρήνη, μιας και δεν έλειπαν από κανένα γιορτινό τραπέζι της.
Απλά και εύκολα στην παρασκευή τους, αλλά αξεπέραστα νόστιμα.
Συνήθως οι καλεσμένοι της ήταν πολλοί, ειδικά στην γιορτή του θείου Γιάννη, όπου τα εδέσματα φτιάχνονταν και καταναλώνονταν σε μεγάλες ποσότητες.
Όταν μεγάλωσα λίγο, την βοηθούσα και εγώ στο μαγείρεμα και την προετοιμασία του τραπεζιού, μιας και οι συνδαιτυμόνες συνήθως ξεπερνούσαν τους 30. Ετοιμάζαμε πολλά τυροπιτάκια για να φτάσουν για όλους, αφού ήταν ιδιαίτερα αγαπητά!
Αξέχαστες εποχές! Μπορεί να κουραζόμασταν λίγο παραπάνω, αλλά αυτή η κούραση εξαφανιζόταν όταν καθόμασταν στο τεράστιο τραπέζι και τα πιρούνια έπαιρναν φωτιά! Το κρασάκι έρεε άφθονο και η ατμόσφαιρα γέμιζε από τα τραγούδια και τα γέλια μας! 
Που πήγαν άραγε εκείνες οι ημέρες;;!!
Ας αφήσω όμως την αναπόληση για να σας πω πως θα τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
400 τυρί φέτα
6-7 φύλλα κρούστας
2 αυγά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λιωμένη φυτίνη για το άλειμμα των φύλλων
Στην πράξη:
Όταν θα αγοράσουμε την φέτα, θα ζητήσουμε κάποια που δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρή, αλλιώς τα τυροπιτάκια θα γίνουν και αυτά αλμυρά. Αν παρόλα αυτά έχουμε στο σπίτι αλμυρή φέτα και θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε, θα την αφήσουμε μερικές ώρες στο νερό για να φύγει το πολύ αλάτι. Μετά θα την στραγγίσουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε την φέτα πολύ καλά με το πιρούνι. Εγώ την έβαλα σε μπολ και την έλιωσα με το μιξεράκι με το πόδι.
Προσθέτουμε τα αυγά, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι, αν τα θέλουμε λίγο πικάντικα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενοποιηθεί η γέμιση του τυριού.
Απλώνουμε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μας 6-7 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο. Δεν χρησιμοποιούμε φύλλα κρούστας τύπου Βηρυτού, γιατί είναι πολύ λεπτά.
Κόβουμε κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι, σε 5 ίσες λωρίδες.
Βάζουμε τις λωρίδες την μία επάνω στην άλλη.
Λιώνουμε 6-7 κουταλιές φυτίνη σε μια κατσαρολίτσα.
Αλείφουμε με αυτήν χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, την πρώτη λωρίδα φύλλου.
Βάζουμε στην άκρη μια κουταλίτσα του γλυκού από την γέμιση τυριού και τυλίγουμε σε τριγωνάκι.
Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Προσέχουμε να μην βάλουμε μεγάλη ποσότητα γέμισης σε κάθε τυροπιτάκι. Κατά το ψήσιμο η γέμιση φουσκώνει λίγο και αν είναι παραπάνω από ότι πρέπει, τα φύλλα σκάνε και χύνεται έξω.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια με το σημείο που τελειώνει το φύλλο προς τα κάτω, σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικόχαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς Κελσίου, ως να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τα τυροπιτάκια ζεστά ζεστά και καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...