Saturday 24 October 2015

Cheesecake με γλυκό λεμόνι-πορτοκάλι


Όταν σας είχαμε παρουσιάσει το γλυκό λεμόνι και πορτοκάλι-λεμόνι με ανθόνερο, σας είχα υποσχεθεί ότι θα σας φτιάξω και άλλη συνταγή που θα συμμετείχε αυτό το μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού.
Σήμερα εκπληρώνω την υπόσχεσή μου παρουσιάζοντάς σας ένα cheesecake με τις γεύσεις του λεμονιού και του πορτοκαλιού!
Το cheesecake ως είδος γλυκίσματος είναι από μόνο του δροσερό. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο πιο δροσερή αίσθηση αφήνει κάθε κουταλιά όταν περιέχει τα υπέροχα αρώματα των εσπεριδοειδών, καθώς θεωρούνται από εκείνα που αποπνέουν την περισσότερη φρεσκάδα!
Γι' αυτό πιστεύω ότι το cheesecake αυτό, είναι μια πολύ καλή επιλογή για να κλείσει ένα γεύμα που ίσως περιελάμβανε εδέσματα με έντονη γεύση.
Πέραν τούτου δεν παύει να αποτελεί ένα ωραίο και εύκολο κέρασμα για όποτε εμείς το επιθυμούμε.
Στην περίπτωση που δεν έχουμε το γλυκό πορτοκάλι-λεμόνι, μπορούμε πολύ εύκολα να το αντικαταστήσουμε με γλυκό πορτοκάλι ή λεμόνι ρολέ ή μια μείξη αυτών των δύο. Θα τα κόψουμε σε λωριδίτσες και θα τα προσθέσουμε στο μείγμα του cheesecake. 
Πάμε να φτιάξουμε το γλυκό μας!

Θα χρειαστούμε:
(για ένα cheesecake διαμέτρου 20εκ.)
Για την βάση
140 γρ. μπισκότα τύπου Digestive
75 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
3 κουταλιές τριμμένα καρύδια
Για την κρέμα
250 γρ. τυρί mascarpone
200 γρ. τυρί κρέμα τ. Φιλαδέλφεια
300 ml. κρέμα γάλακτος ζαχ/κής
140 γρ. ζαχαρούχο γάλα
4 κουταλιές γλυκό πορτοκάλι-λεμόνι με ανθόνερο
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
9 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για το στόλισμα
4-5 κουταλιές γλυκό πορτοκάλι λεμόνι με ανθόνερο
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την βάση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς, τοποθετώντας την σχάρα του στο κέντρο.
Χρησιμοποιούμε μια φόρμα που κουμπώνει με 20 εκ. διάμετρο και καλύπτουμε τον πυθμένα της με αντικολλητικό χαρτί. Ή αν διαθέτουμε μεταλλικό τσέρκι το ρυθμίζουμε στην ίδια διάμετρο και το ακουμπάμε επάνω σε ένα ταψάκι με λίγο μεγαλύτερη διάμετρο. Έχουμε προηγουμένως καλύψει τον πυθμένα του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί.
Λιώνουμε σε κατσαρολίτσα την μαργαρίνη με βούτυρο. 
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα.
Ανακατεύουμε την λιωμένη μαργαρίνη με τα θρυμματισμένα μπισκότα και τα τριμμένα καρύδια.
Καλύπτουμε τον πυθμένα της φόρμας που κουμπώνει με το μείγμα αυτό καθώς και ένα εκατοστό στα πλάγια της φόρμας.
Ψήνουμε την βάση στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα την ζελατίνη μαζί με λίγο νερό, να μαλακώσει. Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε την κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει η ζελατίνη. Αφήνουμε στην άκρη την ζελατίνη να κρυώσει αλλά όχι να στερεοποιηθεί.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το τυρί mascarpone και το τυρί κρέμα τ. Φιλαδέλφεια. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός 1-2 λεπτά να αφρατέψουν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, κατόπιν το ζαχαρούχο και το άρωμα βανίλιας. Τέλος προσθέτουμε και την λιωμένη ζελατίνη. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Έχουμε τώρα μια ωραία αφράτη κρέμα. 
Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε το γλυκό πορτοκάλι-λεμόνι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να ανακατευτεί καλά με την κρέμα.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την βάση μπισκότου που έχει ήδη κρυώσει. Ισιώνουμε την επιφάνεια και την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται με την κρέμα.
Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Αφαιρούμε την στεφάνη της φόρμας ή το μεταλλικό τσέρκι από το γλυκό μας καθώς και την πλαστική μεμβράνη που το είχαμε καλύψει. Το μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα 4-5 κουταλιές γλυκό πορτοκάλι-λεμόνι μαζί με μια κουταλιά νερό. Ζεσταίνουμε μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά και κατόπιν αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Το απλώνουμε επάνω στο γλυκό μας και αν θέλουμε αφήνουμε λίγο σιροπάκι να κυλήσει στα πλάγια.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...