Monday 23 November 2015

Ρολό σπανάκι με μπέικον και κασέρι


Ένα πολύ νόστιμο σφολιατένιο ρολό, γεμισμένο με σπανάκι, μπέικον και κασέρι.
Αγαπώ όλα σχεδόν τα τυριά, αλλά έχω μιαν ιδιαίτερη αδυναμία στο κασέρι από παιδί.
Αυτή τη φορά επέλεξα να βάλω στην πίτα μου κασέρι Ξάνθης, που η γεύση του με έχει ενθουσιάσει.
Είναι πιο πικάντικο από όσα κασέρια έχω δοκιμάσει, με πιο έντονη πιπεράτη γεύση και άρωμα.
Το κασέρι Ξάνθης έδωσε πολύ ωραία γεύση στην πίτα μου και ταίριαξε με το καπνιστό μπέικον που χρησιμοποίησα.
Πάμε να ετοιμάσουμε μια πολύ νόστιμη πίτα, την οποία είμαι σίγουρη ότι αν φτιάξετε θα σας ενθουσιάσει!

Θα χρειαστούμε:
1 μακρόστενο φύλλο σφολιάτας
350 γρ. σπανάκι ζυγισμένο καθαρισμένο
100 γρ. καπνιστό μπέικον
100 γρ. κασέρι Ξάνθης ή άλλο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 κλωνάρια μάραθο ή άνηθο
λίγη τριμμένη ρίγανη
1 κουταλιά ψιλό σιμιγδάλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελάδος
1 αυγό μεγάλο
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε το σπανάκι και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσανάκια.
Το βάρος του πρέπει να είναι 350 γρ. αφού το καθαρίσουμε. Το πλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.
Κόβουμε το σπανάκι σε κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν.
Ρίχνουμε μέσα τα κομμένα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε να μαραθούν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ως να μαραθεί και το σπανάκι και απορροφηθούν τα υγρά του.
Κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε το κασέρι αφού προηγουμένως το έχουμε τρίψει στον χονδρό τρίφτη.
Κόβουμε το μπέικον σε λωριδίτσες. Το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι να ροδίσει. Το προσθέτουμε στο σπανάκι. 
Προσθέτουμε επίσης την ρίγανη και το μάραθο ψιλοκομμένο.
Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε την γέμιση και ανάλογα προσθέτουμε όσο αλάτι ή πιπέρι χρειάζεται ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε και τον κρόκο από το αυγό. Αφήνουμε το ασπράδι στην άκρη μέσα σε ένα μπολάκι.
Στρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος στην άκρη της σφολιάτας, αφήνοντας ένα εκατοστό περιθώριο.
Σηκώνουμε τα δύο άκρα προς τα μέσα και κατόπιν τυλίγουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε το ρολό στο ταψάκι.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι στο ασπράδι και το χτυπάμε με ένα πιρούνι να αφρατέψει λίγο.
Χαράζουμε την επιφάνεια του ρολού με ένα μαχαίρι και κατόπιν το αλείφουμε με ασπράδι.
Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθ. Κελσίου στο κέντρο του φούρνου, ως να ροδίσει η επιφάνεια της, περίπου 30-35 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφού ψηθεί η πίτα την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της και κατόπιν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...