Wednesday 25 November 2015

Κουλουράκια δίχρωμα


Τραγανά, γευστικά κουλουράκια, που ετοιμάζονται πολύ εύκολα και με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο σπίτι μας.
Όσο για το σχήμα τους, γίνεται πανεύκολα όπως θα δείτε παρακάτω.
Πάμε να τα ετοιμάσουμε και να τα απολαύσουμε με το καφεδάκι μας!

Θα χρειαστούμε:
1 κούπα τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
¼ κούπας τσαγιού γάλα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
μια πρέζα αλάτι
5 περίπου κούπες τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλιές κακάο σκόνη άγλυκο
Για επάλειψη
2 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα
Στην πράξη:
Χτυπάμε καλά με το μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γάλα και τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Κοσκινίζουμε σε χωριστά μπολ το αλεύρι και το κακάο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις βανίλιες, την σόδα και το μπέικιν.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, κρατώντας στην άκρη 1 ½ κούπα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπαλίτσες. Η μια θα αποτελεί το 1/3 και η άλλη τα 2/3 της ζύμης.
Στην μικρότερη μπαλίτσα προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε καλά, ώστε το χρώμα της να γίνει ομοιόμορφο. Κατόπιν προσθέτουμε τόσο αλεύρι από αυτό που κρατήσαμε στην άκρη, ώστε η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Στην μεγαλύτερη μπαλίτσα (της βανίλιας) προσθέτουμε επίσης τόσο αλεύρι, ώστε η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Δεν προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι από όσο χρειάζεται, αλλιώς τα κουλουράκια μας θα γίνουν σκληρά.
Χωρίζουμε την ζύμη βανίλιας σε 25 ή 30 μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κουλουράκια.
Το ίδιο κάνουμε και με την ζύμη κακάο.
Με την λευκή ζύμη πλάθουμε μπαστουνάκια μήκους 5 εκ. περίπου και με την ζύμη κακάο πλάθουμε λεπτά κορδόνια μήκους 9 εκ. περίπου.

Γύρω από τα άσπρα μπαστουνάκια, τυλίγουμε σε σπιράλ τα κορδονάκια με κακάο και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες να κολλήσουν.

Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με αντοκολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο.
Τα αλείφουμε με τα χτυπημένα ασπράδια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου, ανάλογα το μέγεθός τους και με τον φούρνο μας.

Αφού ψηθούν, τα ακουμπάμε προσεκτικά σε σχάρα να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...