Tuesday 10 May 2016

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πράσα και μανιτάρια


Από τις πιο ωραίες στιγμές στην ζωή μιας οικογένειας, είναι όταν όλα της τα μέλη συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι.
Αυτό δεν είναι εφικτό συνήθως κατά την διάρκεια της εβδομάδας, καθώς η εργασία, το σχολείο και άλλες ασχολίες, δεν μας επιτρέπουν να τρώμε όλοι μαζί την ίδια ώρα.
Τα Σαββατοκύριακα όμως που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, φροντίζω να μαγειρεύω κάτι πιο ιδιαίτερο.
Προσπαθώ να τους ευχαριστήσω όλους, δημιουργώντας όμορφη ατμόσφαιρα στο τραπέζι. Το καλό φαγητό μας χαλαρώνει από την ένταση και το τρέξιμο όλης της προηγούμενης εβδομάδας και μας φέρνει πιο κοντά σαν οικογένεια.
Πρόσφατα σε μια τέτοια περίσταση, μαγείρεψα ένα κοκκινιστό μοσχαράκι.
Επειδή δεν ήθελα την κλασσική συνταγή για κοκκινιστό και μιας και είχα αρκετά δικά μου πράσα, τα συμπεριέλαβα στην συνταγή μου. Πρόσθεσα επίσης και μανιτάρια που αρέσουν σε όλους μας.
Έγινε λουκουμάκι με μια σάλτσα σκέτη νοστιμιά!!!
Μπορούμε να επιλέξουμε ότι συνοδευτικό θέλουμε.
Η μικρή ήθελε τηγανητές πατατούλες και φυσικά της έκανα το χατίρι!! Άλλωστε ποιο......παιδάκι ή μεγάλος θα έλεγε όχι σε ένα καλομαγειρεμένο μοσχαράκι με τηγανητές πατάτες;;

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μοσχαράκι από την ελιά
3 μέτρια πράσα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτριες σκελίδες σκόρδου ή μισό κουταλάκι ξερό σκόρδο
400 γρ. ντοματάκι κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 γεμάτο φλιτζάνι μανιτάρια σε φέτες
6-7 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το μοσχαράκι σε μερίδες. Το κομμάτι του μοσχαριού θα είναι από το μέρος που ονομάζεται ελιά, είτε με κόκκαλο είτε χωρίς κόκκαλο.
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες.
Καθαρίζουμε τα πράσα κρατώντας και τα πράσινα τρυφερά τους φύλλα.
Αρκετές φορές βρίσκουμε χώμα ανάμεσα στα φύλλα των πράσων. Γι' αυτό τα χαράζουμε κατά μήκος και τα ξεπλένουμε πολύ καλά, ρίχνοντας αρκετό νερό ανάμεσα στα φύλλα.
Στραγγίζουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε φέτες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το σοταρισμένο κρέας και το βάζουμε σε πιάτο.
Ρίχνουμε τώρα στην κατσαρόλα τις ροδέλες του ξερού κρεμμυδιού και των πράσων, καθώς και τις φέτες των μανιταριών και τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες. Τα μανιτάρια μπορεί να είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Αφού σοταρισθούν και ροδίσουν, ρίχνουμε και πάλι μέσα στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ντοματάκι κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, την ρίγανη και τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπάζεται το κρέας. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε, προσθέτουμε και το μισό κουταλάκι ζάχαρη.
Αφού το φαγητό μας πάρει μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγοβράζουμε το μοσχαράκι ως να μαλακώσει καλά και να μείνει με την σάλτσα του.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, ρυζάκι ή κάποιο είδος ζυμαρικού που μας αρέσει.
Ακόμα και με πατάτες φούρνου ταιριάζει και μπορεί να συνοδευτεί.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...