Wednesday 25 May 2016

Κουνουπίδι πικάντικο γλυκόξινο


Η κινέζικη κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μας, γι αυτό κάποιες συνταγούλες για κινέζικα φαγητά έχω μάθει και τις μαγειρεύω κι εγώ, και μάλιστα καλά από ότι μου λένε.
Προχθές λοιπόν μαγείρεψα κινέζικο κοτόπουλο και ρυζάκι μπασμάτι για να το συνοδεύσουμε.
Έφτιαξα και γλυκοπικάντικο κουνουπιδάκι, το οποίο έκλεψε την παράσταση στο τραπέζι μας, άρεσε απίστευτα σε όλους και μου δήλωσαν ότι όποτε φτιάχνω κινέζικο, θέλουν οπωσδήποτε να υπάρχει και το κουνουπίδι αυτό.
Πολύ ιδιαίτερος ο τρόπος μαγειρέματός του, μιας και δεν το βράζω, αλλά το ψήνω στον φούρνο μέχρι να «μελώσει».
Έτσι και τραγανό παραμένει και δεν μυρίζει σχεδόν καθόλου.
Στα must της συνταγής η υπέροχη σάλτσα με την οποία καλύπτεται το κουνουπίδι, η οποία απογειώνει την γεύση του.
Πάμε να το φτιάξουμε!
(προσαρμογή συνταγής από εδώ)

Θα χρειαστούμε:
1 μικρό κουνουπίδι
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά κορν φλάουρ
6 κουταλιές νερό
αλάτι-πιπέρι
Για την σάλτσα
4 κουταλιές μέλι
3 κουταλιές soya sauce
1 κουταλιά sweet chilli sauce
2 κουταλιές σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά σκόνη κρεμμύδι
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα μπουκετάκια, τα ραντίζουμε με το λάδι και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα αραδιάζουμε απλωτά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου, ως τα μπουκετάκια να «μελώσουν».
Στο ενδιάμεσο φροντίζουμε να τα γυρίσουμε μια φορά με μια λαβίδα, ώστε να ψηθούν από όλες τις μεριές.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το νερό, να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ. Αφήνουμε το μπολάκι στην άκρη ως να το χρειαστούμε.
Όσο ψήνεται το κουνουπίδι, ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, την soya sauce, την sweet chilli sauce, την σκόνη κρεμμυδιού και την σκόνη σκόρδου.
Τα βάζουμε να βράσουν και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το νερό με το κορν φλάουρ.
Χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, ως να πήξει η σάλτσα.
Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ και το περιχύνουμε με την σάλτσα φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα μπουκετάκια από την σάλτσα.
Βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο για 1 μόνο λεπτό (αν το αφήσουμε παραπάνω, αραιώνει η σάλτσα).
Και καθόλου στον φούρνο να μην το βάλουμε σ' αυτό το τελικό στάδιο, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Απλά το βάζουμε σε ένα μπολ και το περιχύνουμε καλά με την υπέροχη σάλτσα του.
Το σερβίρουμε ζεστό ζεστό!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...