Thursday 16 June 2016

Ομελέτα με απάκι


Το Σάββατο στις 4 Ιουνίου επισκέφτηκα την 5η Παγκρήτια Έκθεση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Εκεί είχα την πολύ μεγάλη χαρά, να συναντήσω από κοντά την Βαγγελιώ μας, την γνωστή σε όλους Vita από το υπέροχο blog Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους, ένα blog με συνταγές από την Κρητική κουζίνα αλλά και πολλά λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία με τα οποία διανθίζει η Βαγγελιώ τις αναρτήσεις της.
Με την Βαγγελιώ γνωριζόμαστε πολλά χρόνια διαδικτυακά και πολλές φορές «τα λέμε», είναι ένα άτομο που εκτιμώ απίστευτα.
Μέχρι τώρα δεν είχαμε καταφέρει να συναντηθούμε, εκείνη στην Κρήτη, εγώ στην Αθήνα, ε …. κάποια απόσταση μας χώριζε ;-)
Μόλις όμως έμαθα ότι θα είναι στην Έκθεση, και μάλιστα ως χορηγός και ότι θα έκανε και κάποια παρουσίαση, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά, είπα ευκαιρία να συναντηθούμε επιτέλους!!

Η Βαγγελιώ ήταν όπως ακριβώς την φανταζόμουν, απίστευτα γλυκός και χαρισματικός άνθρωπος.
Τα είπαμε, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Ιούλιο, δυστυχώς όμως έπρεπε να φύγει νωρίς για να προλάβει την πτήση της για το νησί.
Στην Έκθεση υπήρχαν και διάφορα περίπτερα με κρητικά προϊόντα.
Πήρα λοιπόν αλά μπρατσέτα την Βιβή και την Μαιρούλα που επίσης ήθελαν να γνωρίσουν την Βαγγελιώ και είχαν έρθει παρεϊτσα, και χαθήκαμε μέσα σε κρητικές γραβιέρες, ανθότυρα και ξινομυζήθρες, απάκια, μέλια, ρακόμελα, σκαλτσούνια και λουκάνικα με γραβιέρα.
Απ’ όλα αγοράσαμε, δεν μας σταμάταγε κανείς!!
Και φυσικά επιστρέφοντας, άρχισα να σκέφτομαι τι θα μαγειρέψω με όλα αυτά τα καλούδια.
Έφτιαξα ένα σωρό νοστιμιές (συνταγές προσεχώς), έφτιαξα και μια ονειρεμένη ομελέτα με απάκι (συνταγή σήμερα).

Για την ομελέτα μου πήρα ιδέα από την αντίστοιχη συνταγή της Βαγγελιώς, ποιαν άλλη?
Την εμπλούτισα με φρέσκα μανιτάρια, το απάκι έδωσε όλη την νοστιμιά του, και ειλικρινά ήταν από τις πιο νόστιμες ομελέτες που έχω δοκιμάσει!!
Φαγάκι απλό, μα τόσο «πλούσιο» σε γεύσεις.
Η ομελέτα αυτή δεν θέλει πολλά μπαχαρικά, το απάκι όπως αναφέρει η Βαγγελιώ είναι «εκλεκτό κομμάτι χοιρινού κρέατος, μαριναρισμένο σε ξύδι, πασπαλισμένο με πιπεροκύμινα, και καπνισμένο στον καπνό διάφορων αρωματικών χόρτων» οπότε έχει το ίδιο τα αρώματά του.
Ούτε και πολλά υλικά θέλει, για να αναδειχθούν οι βασικές γεύσεις.
Πάμε να φτιάξουμε μια από τις πιο νόστιμες και εύκολες ομελέτες!

Θα χρειαστούμε για κάθε ομελέτα:
2 αυγά
4-5 φρέσκα, άσπρα μανιτάρια (μεγαλούτσικα)
5 φετάκια απάκι
μισό φλιτζανάκι γάλα
αλατοπίπερο (με προσοχή)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Στην πράξη:
Το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να είναι μεσαίου μεγέθους, όχι δηλαδή πολύ μεγάλο.
Επίσης θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αντικολλητικό.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (εγώ πάντα τα πλένω … ας με συγχωρήσουν οι ειδήμονες) και τα κόβουμε σε φετάκια.
Κόβουμε το απάκι σε φετούλες και μετά σε καρέ.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.
Βάζουμε στο τηγάνι 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο (δεν θέλει πολύ) και σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, ως να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα κυβάκια από το απάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ως να αλλάξουν λίγο χρώμα αλλά να μην μας καούν.
Το απάκι στην φάση αυτή θα βγάλει όλα τα αρώματά του στο τηγάνι.
Περιχύνουμε τα χτυπημένα αυγά πάνω απ’ όλα.
Αφήνουμε να ψηθούν καλά από την κάτω πλευρά, ανασηκώνοντας τα πλαϊνά της ομελέτας και κάνοντας «τρυπούλες» στην επιφάνεια, ώστε να ψηθεί καλά.
Μετά με την βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε την ομελέτα ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Έτσι εύκολα και απλά, είναι έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο η σπέσιαλ ομελέτα μας!
Τα υλικά που δίνω για κάθε ομελέτα είναι φυσικά ενδεικτικά, μπορείτε να βάλετε περισσότερο απάκι ή περισσότερα αυγά ή να προσθέσετε και άλλα υλικά (πιπεριές, κρεμμύδια κλπ) αν και αυτό το τελευταίο δεν σας το συνιστώ, όσο λιγότερα τα υλικά τόσο περισσότερο αναδεικνύονται οι γεύσεις της.
Φτιάξτε την και απολαύστε την με μια νόστιμη σαλάτα και μια παγωμένη μπυρίτσα, είναι σίγουρο ότι θα την ευχαριστηθείτε!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...