Tuesday 21 June 2016

Πως καταψύχουμε κολοκυθάκια


Όλο και περισσότερες φίλες τελευταία μας ρωτάνε πως μπορούν να καταψύξουν διάφορα τρόφιμα.
Έτσι δημιουργήσαμε μια νέα Κατηγορία, που την ονομάσαμε «Στην κατάψυξη».
Εκεί θα βρείτε πολλές αναρτήσεις που κατά καιρούς θα βάζουμε, όπου θα σας πούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κατάψυξή μας, κερδίζοντας χρόνο και κάνοντας μεγάλη οικονομία.

Σίγουρα ένα προϊόν είναι καλύτερα να καταναλώνεται φρέσκο.
Όμως τι γίνεται όταν βρεθούμε με μεγαλύτερη ποσότητα ενός προϊόντος από όση χρειαζόμαστε??
Η αν θέλουμε να συντηρήσουμε κάποιο λαχανικό ή φρούτο, ώστε να το απολαμβάνουμε και εκτός εποχής??
Η αν δεν θέλουμε να πετάξουμε κάποιο φαγάκι που μας περίσσεψε?
Στην περίπτωση αυτή η κατάψυξη είναι και ευκολία, αλλά και οικονομία.
Το θέμα «κατάψυξη» νομίζω ότι το κατέχω καλά.
Για χρόνια υπήρξα εργαζόμενη μανούλα, και η κατάψυξη για μένα σήμαινε απίστευτη εξοικονόμηση χρόνου.
Θέλω λοιπόν να μοιραστώ τις όποιες γνώσεις μου μαζί σας και ελπίζω να σας βοηθήσω όσο μπορώ, να κερδίσετε με αυτόν τον τρόπο χρόνο και χρήμα και να κάνετε την ζωή σας στην κουζίνα πιο εύκολη!

Σήμερα θα σας πω πως μπορούμε να καταψύξουμε φρέσκα κολοκυθάκια.
Τα κολοκυθάκια εκτός από κολοκυθοκεφτέδες και κολοκυθόπιτες, τα χρησιμοποιώ και σε πολλές χορτόπιτές μου, σε κάποιες σούπες μου, στους ντοματοκεφτέδες μου, σε pancakes, σε muffins, σε ομελέτες, αλλά και σε πολλά φαγητά όπου θα προσθέσω και λίγο κολοκυθάκι με τα υπόλοιπα υλικά.
Είναι μεγάλη ευκολία να τα έχω έτοιμα στην κατάψυξη.
Ακόμα και κολοκυθάκια ολόκληρα καταψύχω, για να τα γεμίσω με κιμά και να τα κάνω αυγολέμονο.
Πάμε να σας πω τι θα κάνουμε!

Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε το πάνω και κάτω άκρο τους.
Τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη.
Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε να τα καταψύξουμε για κάποια συγκεκριμένη συνταγή μας για την οποία ξέρουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε, θα τρίψουμε σε χωριστό μπολ αυτήν την ποσότητα.
Αν για παράδειγμα χρειαζόμαστε 3 κολοκυθάκια για τους κολοκυθοκεφτέδες μας, θα τρίψουμε χωριστά τα 3 κολοκυθάκια.
Αν χρειαζόμαστε 5 για μια πίτα μας, θα τρίψουμε χωριστά 5 κολοκυθάκια.
Αν πάλι απλά μας ενδιαφέρει να τα καταψύξουμε, τα τρίβουμε όλα μαζί και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Η επόμενη φάση είναι ένα καλό στύψιμο.
Μην χρησιμοποιήσετε τα χεράκια σας. Θα κάνετε ώρες να στύψετε τα κολοκυθάκια, θα χαλάσει το μανικιούρ και το κυριότερο …. θα πάνε χαμένα τα μισά κολοκυθάκια και είναι κρίμα, εδώ είπαμε να κάνουμε οικονομία!!
Τι χρειαζόμαστε?? Μια καθαρή πετσέτα ή ένα τουλπάνι ή μια μεγάλη γάζα ή ένα μεγάλο τούλι.
Για μένα πιο βολική λύση είναι η πετσέτα, γιατί είναι πιο ανθεκτική, και γιατί δεν έχω τουλπάνι.
Παίρνουμε 2 κουταλιές από τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα βάζουμε στο κέντρο της πετσέτας.
Τα κλείνουμε καλά μέσα στην πετσέτα διπλώνοντας τις 4 άκρες της προς τα μέσα, στρίβουμε την πετσέτα και την σφίγγουμε όσο μπορούμε περισσότερο ώστε να φύγουν όσο πιο πολλά υγρά γίνεται.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα κολοκυθάκια.
Κρατάμε την πετσέτα στην άκρη, δεν τελειώσαμε ακόμα μαζί της, όταν τελειώσουμε θα την πλύνουμε καλά για να την έχουμε έτοιμη για επόμενη χρήση.
Πασπαλίζουμε τα τριμμένα και στυμμένα κολοκυθάκια με λίγο αλάτι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 20-30 λεπτά.
Κατόπιν επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με την πετσέτα και τα στύβουμε για μιαν ακόμη φορά. Θα δούμε ότι αν και τα είχαμε στύψει πολύ καλά την πρώτη φορά, βγάζουν πολλά υγρά ακόμη.
Φροντίζουμε να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα γίνεται.

Στο σημείο αυτό, αν δεν έχουμε ήδη μοιράσει τα κολοκυθάκια ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε, ήρθε η ώρα να το κάνουμε.
Υπάρχουν οι εξής τρόποι.
Είτε τα μετράμε σε φλιτζάνια είτε σε γραμμάρια.
Κάθε ποσότητα την βάζουμε σε σακουλάκια με zip, από τα οποία έχουμε φροντίσει να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο αέρα γίνεται πιέζοντας καλά το σακουλάκι πριν το κλείσουμε.
Πριν κλείσουμε καλά το σακουλάκι, έχουμε φροντίσει να βάλουμε από την μέσα μεριά ένα χαρτάκι στο οποίο θα αναφέρεται η ημερομηνία που τα καταψύξαμε και η ποσότητα.
Για παράδειγμα, (200 γρ. τριμμένα κολοκυθάκια – 2/6/16), ή (2 φλιτζάνια τριμμένα κολοκυθάκια – 5/6/16), ή (4 τριμμένα κολοκυθάκια – 8/7/16) κλπ.
Βάζουμε τα σακουλάκια στην κατάψυξη ή ακόμα καλύτερα στον καταψύκτη αν υπάρχει, όπου διατηρούνται για πάρα πολλούς μήνες.

Κι αν θέλουμε να κάνουμε κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, όπου χρειαζόμαστε ολόκληρο το κολοκύθι??
Μπορούμε να τα καταψύξουμε?? Φυσικά μπορούμε!
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε όπως κάνουμε όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε γεμιστά.
Τα σκουπίζουμε φροντίζοντας να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται, και τα βάζουμε σε σακούλες με zip, κλεισμένα αεροστεγώς.
Τα τοποθετούμε στην κατάψυξη, βάζοντας στο σακουλάκι χαρτάκι με την ημερομηνία που τα καταψύξαμε.
Όταν θελήσουμε να τα μαγειρέψουμε, ΔΕΝ θα τα ξεπαγώσουμε.
Θα έχουμε ήδη έτοιμη την γέμιση και θα τα γεμίσουμε παγωμένα, πριν προλάβουν να μαλακώσουν.
Θα τα μαγειρέψουμε κανονικά σύμφωνα με την συνταγή μας, φροντίζοντας όμως να ρίξουμε στην κατσαρόλα μας πολύ λιγότερα υγρά από όσα απαιτεί η συνταγή μας, γιατί τα κολοκυθάκια θα βγάλουν περισσότερα υγρά από όσα αν δεν τα είχαμε καταψύξει.
Στην γεύση δεν θα υπάρχει καμία διαφορά, το μόνο που αλλάζει είναι η ποσότητα υγρών που απαιτεί το φαγητό μας.

Και την ψίχα που αφαιρέσαμε από τα κολοκυθάκια θα την πετάξουμε??
Όχι βέβαια!!
Θα φτιάξουμε φοβερούς και πεντανόστιμους κολοκυθοκεφτέδες με ψίχα από κολοκυθάκια

Κι αν δεν έχουμε σακούλες με zip??
Και γι αυτό σας έχω λύση.
Χρησιμοποιούμε διαφανή πλαστική μεμβράνη, φροντίζοντας να κλείσουμε καλά την ποσότητα που θέλουμε μέσα στην μεμβράνη, αφού αφαιρέσουμε όσο περισσότερο αέρα γίνεται.
Νομίζω τα είπα όλα!!!!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...