Monday 27 June 2016

Πως καταψύχουμε φύλλα βασιλικού


Όταν την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε τις σχετικές με την κατάψυξη αναρτήσεις μας, δεν φανταζόμασταν την ανταπόκριση που θα εύρισκαν από τόσο πολλούς φίλους!
Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που μας είπαν ότι μια τέτοια Κατηγορία είναι και ενδιαφέρουσα αλλά και χρειαζούμενη.
Γι αυτό υποσχόμαστε ότι θα υπάρχει μια τουλάχιστον σχετική ανάρτηση την εβδομάδα, όπου θα σας αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά της κατάψυξης και ελπίζουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο να κερδίσετε χρόνο στην κουζίνα σας κάνοντας παράλληλα και οικονομία.

Για να δούμε σήμερα αν μπορούμε να καταψύξουμε φύλλα βασιλικού.
Και ναι, τα φύλλα του βασιλικού καταψύχονται!!
Και όχι μόνο καταψύχονται, αλλά παραμένουν πράσινα πράσινα και γεμάτα άρωμα!
Ο βασιλικός, που τα καλοκαίρια στολίζει τα μπαλκόνια μας, είναι δυστυχώς εποχιακό φυτό. Έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να τον διατηρήσω στην γλάστρα και εκτός της εποχής του, αλλά μάταιος κόπος.
Εδώ και μερικά χρόνια όμως, εφαρμόζω ένα κόλπο που μου είπαν ένα καλοκαίρι σε κάποιο νησί, κι έτσι έχω βασιλικό χειμώνα-καλοκαίρι.
Έτσι μπορώ και τον χειμώνα να ετοιμάσω πέστο με φρέσκο βασιλικό, να τον βάλω στις σάλτσες μου αλλά και στην ρεβυθάδα μου.
Έχετε δοκιμάσει ρεβίθια με φρέσκο βασιλικό?? Είναι απίστευτο πόσο ταιριάζουν.
Δεν το πίστευα μέχρι που τα δοκίμασα. Ο τέλειος συνδυασμός!!!!

Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος, γι αυτό πρέπει να του φερθούμε με τρυφερότητα προκειμένου να τον οδηγήσουμε στην κατάψυξη.
Πρώτα απ’ όλα ξεχωρίζουμε τα φύλλα του και τα πλένουμε πολύ καλά.
Πιο «βολικός» για την κατάψυξη είναι ο πλατύφυλλος βασιλικός, που τα φύλλα του είναι μεγάλα.
Πλένουμε κάθε φύλλο χωριστά φροντίζοντας να μην τα «πληγώσουμε».
Αφού τα πλύνουμε όλα, τα ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα.
Κατόπιν ένα ένα τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απομακρύνουμε κάθε υγρασία.
Είπαμε, με τρυφερότητα!!

Αφού συγκεντρώσουμε τα στεγνά φύλλα, κατόπιν ένα ένα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Πρέπει να καλυφθούν όλα τα σημεία τους με ελαιόλαδο, για να διατηρήσουν τα φύλλα το πράσινο χρώμα τους και να μην κιτρινίσουν.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ένα πινέλο είτε βάζοντας λίγο ελαιόλαδο σε ένα πιατάκι και ακουμπώντας το φύλλο σ’ αυτό και από τις δύο μεριές, ώστε να λαδωθούν όλα τα σημεία του.
Δεν χρειάζεται τα φύλλα να «κολυμπάνε» στο λάδι, απλά να αλειφθούν όλα τα σημεία τους.

Τώρα πια είναι έτοιμα να μπουν στην κατάψυξη, μέσα σε σακουλάκια, από τα οποία έχουμε φροντίσει να αφαιρέσουμε τον αέρα πιέζοντάς τα.

Όταν θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε από το σακουλάκι την ποσότητα που θέλουμε και αφήνουμε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη.
Εδώ έχω αποψύξει λίγα φύλλα, για να σας δείξω πόσο όμορφα και πράσινα διατηρούνται αφού τα βγάλουμε από την κατάψυξη ακόμα και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο!!!!

Ευκαιρία λοιπόν τώρα που οι βασιλικοί είναι «φουντωμένοι» να κλείσουμε το υπέροχο άρωμά τους μέσα σε μερικά σακουλάκια που θα φυλάξουμε στην κατάψυξη, και που θα νοστιμίσουν τα χειμωνιάτικά φαγάκια μας.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...