Friday 3 June 2016

Πέρκα κοκκινιστή με κρεμμύδια


Ένας λόγος που έχουμε αγαπήσει την πέρκα είναι γιατί είναι ένα "καλόβολο" ψάρι.
Χρησιμοποιώ το φιλέτο πέρκας χρόνια τώρα μαγειρεύοντας με αυτό διάφορες και διαφορετικές συνταγές. Δεν με έχει απογοητεύσει ως βασικό υλικό ούτε μία φορά ως τώρα!
Δεν έχει κόκαλα σχεδόν καθόλου, κάτι που είναι χρήσιμο για τις μητέρες με μικρά παιδιά, αλλά και για όσους από εμάς δεν αρέσουν τα ψάρια με τα πολλά κόκαλα. Επίσης μπορεί κανείς εύκολα να βρει φιλέτο πέρκας στην αγορά χωρίς υψηλό κόστος.
Αυτήν την φορά το μαγείρεψα λίγο πικάντικο, μέσα σε κόκκινη αρωματική σάλτσα.
Αντί άλλου συνοδευτικού, προτίμησα να προσθέσω πατατούλες οι οποίες ψήθηκαν μαζί με το ψάρι.
Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και με άλλου είδους φιλέτο ψαριού, όπως είναι ο μπακαλιάρος.
Ας δούμε παρακάτω πως θα φτιάξουμε μια πολύ νόστιμη πέρκα!

Θα χρειαστούμε:
1 μεγάλο φιλέτο πέρκας
3 μεγάλες πατάτες
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
3/4 φλιτζανιού ντομάτα πολτό (πχ. πουμαρό)
μισό κουταλάκι μπούκοβο
μισό κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
2 φλιτζάνια νερό
ελαιόλαδο
αλάτι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες.
Καθαρίζουμε τις δύο σκελίδες σκόρδου, αλλά τις αφήνουμε ολόκληρες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις φέτες κρεμμυδιού, τις σκελίδες σκόρδου και το μπούκοβο. Αφήνουμε να σοταριστούν και να ροδίσουν ελαφρά.
Ρίχνουμε μέσα τον πολτό ντομάτας, το λευκό κρασί, το νερό, το φρέσκο θυμάρι και όσο αλάτι χρειάζεται. Αφήνουμε την σάλτσα αυτή να βράσει για 5 λεπτά.
Πλένουμε το φιλέτο της πέρκας και την βάζουμε σε ταψάκι ή πυρέξ που να την χωράει.
Ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα ντομάτας-κρεμμυδιών καλύπτοντας το ψάρι εντελώς με τα κρεμμύδια.
Τις πατατούλες τις τοποθετούμε γύρω γύρω από την πέρκα.
Ραντίζουμε το φαγητό μας με λίγο ελαιόλαδο ακόμα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο ως να μαλακώσουν καλά οι πατατούλες και το ψάρι να έχει ψηθεί. Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε περίπου 35 λεπτά.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε το φαγητό μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Αν θέλουμε προς το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αφήνοντας το φαγητό μας να πάρει λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε το ψάρι μας ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...