Saturday 29 October 2016

Κέικ μήλου


Το απόλυτο φθινοπωρινό κέικ!!
Με ολόκληρα κομμάτια μήλου, με τα αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου να ενώνονται με τα αρώματα του μήλου και να πλημμυρίζουν την κουζίνα μας όσο το κέικ ψήνεται!
Να προσθέσω και το καρυδάκι, το οποίο τόσο πολύ ταίριαξε με τα υπόλοιπα υλικά και έδωσε έξτρα νοστιμιά στο κέικ μου!
Η συνταγή είναι του Πετρετζίκη και αυτή τη φορά την ακολούθησα πιστά βάζοντας ελαιόλαδο όπως έλεγε, αντί για βούτυρο.
Την επόμενη φορά που θα το κάνω, θα βάλω σίγουρα βούτυρο, όχι ότι καταλαβαίνει κάποιος το ελαιόλαδο στην γεύση, αλλά εμένα μου αρέσουν τα μηλογλυκάκια μου να μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο, νομίζω θα ταίριαζε πιο όμορφα και θα έδινε ακόμη περισσότερο άρωμα στο γλυκό μου!
Πάμε να το φτιάξουμε και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
Για τα μήλα
5 μήλα (ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ μικρά)
100 γρ. καρυδόψιχα
1 γεμάτη κουταλιά κανέλλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
5 κουταλιές ζάχαρη
Για την ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μπέικιν
1 κουταλάκι αλάτι
480 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
180 ml ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο
80 ml χυμό πορτοκαλιού
Στην πράξη:
Θα χρειαστούμε 3 αρκετά βαθιά μπολ.
Ετοιμάζουμε τα μήλα
Καθαρίζουμε τα μήλα αφαιρώντας φλούδες και σπόρια και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε βαθύ μπολ. Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε να καλυφθούν από την ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε την ζύμη
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την ζάχαρη, το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ καλά στα ενδιάμεσα, να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Προσθέτουμε στο μπολ αυτό και το περιεχόμενο του μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Συναρμολόγηση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ με τρύπα, διαμ. 26 εκ. Τινάζουμε να φύγει η περίσσεια του αλευριού.
Ρίχνουμε στην φόρμα το 1/3 της ποσότητας της ζύμης.
Από πάνω απλώνουμε την μισή ποσότητα των μήλων. Μην σας φανούν πολλά τα μήλα, όταν φουσκώσει το κέικ θα τα καλύψει.
Πάνω από τα μήλα ρίχνουμε άλλο 1/3 της ποσότητας της ζύμης.
Από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα μήλα.
Καλύπτουμε με το τελευταίο 1/3 της ζύμης.
Ισιώνουμε λίγο με ένα κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού και χτυπάμε την φόρμα στον πάγκο εργασίας μας ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 55-60 λεπτά, ίσως και λίγο παραπάνω σε κάποιους φούρνους.
Το κέικ αυτό θέλει περισσότερο χρόνο ψήσιμο από τα υπόλοιπα κέικς, γιατί είναι αρκετά υγρό στο εσωτερικό του λόγω των πολλών μήλων.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κόβουμε χορταστικά κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...