Friday 24 March 2017

Μπακαλιάρος με λαχανικά στον φούρνο


Παλιά και παραδοσιακή συνήθεια είναι το μαγείρεμα του μπακαλιάρου την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Σε αυτήν την ανάρτησή μας θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις συνταγές μας για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Μπακαλιάρος μαγειρεμένος με ένα σωρό τρόπους, αλλά και σκορδαλιές και παντζαροσαλάτες για να τον συνοδεύσουμε.
Σήμερα σας προτείνω μία ακόμα επιλογή. Μπακαλιάρος στον φούρνο με λαχανικά και μυρωδικά.
Φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά όλων σχεδόν των ειδών βρίσκουμε πλέον σε όλες τις αγορές και τα σούπερ μάρκετς, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε;
Ήδη σας έχουμε δείξει πως καταψύχουμε λαχανικά στην εποχή τους, ώστε να τα έχουμε διαθέσιμα όποτε τα θέλουμε.
Η σημερινή συνταγή είναι ίσως μια πιο υγιεινή επιλογή για μπακαλιάρο, που και αυτή κατά την γνώμη μου μπορεί να συνοδευτεί με σκορδαλιά.
Εμείς κάθε χρόνο συνοδεύουμε τον μπακαλιάρο μας με την σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια της Έλενας, την καλύτερη σκορδαλιά που έχω δοκιμάσει ως τώρα!
Ας δούμε τώρα την συνταγή μας!

Θα χρειαστούμε:
1 μεγάλο φύλλο ξαλμυρισμένου κατεψυγμένου μπακαλιάρου (φιλέτο)
4-5 μελιτζάνες τύπου Τσακώνικες
4 μεγάλα κολοκυθάκια
250 γρ. φασολάκια πράσινα (προαιρετικά)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι ρίγανη
4-5 φυλλαράκια φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού
(ή μισό κουταλάκι ξερό βασιλικό)
4-5 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Βγάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το φιλέτο του μπακαλιάρου από την κατάψυξη και το βάζουμε στην ψύξη του ψυγείου μας, για να ξεπαγώσει αργά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε κομμάτια των δυόμισι ως τριών εκατοστών.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια και την σκελίδα του σκόρδου σε φετάκια.
Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα κομμάτια από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια να σοταρισθούν ελαφρά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ρίχνουμε περιμετρικά στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε το φαγητό μας.
Στο κέντρο του σκεύους θα τοποθετήσουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου ολόκληρο, το οποίο θα έχουμε ήδη πλύνει και στραγγίσει καλά.
Ρίχνουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και του σκόρδου στο ίδιο τηγάνι και τις αφήνουμε να σοταριστούν.
Απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τον πελτέ ντομάτας και δύο κούπες νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα του τηγανιού επάνω από το ψάρι και τα λαχανικά.
Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι αν επιλέξουμε να προσθέσουμε και φασολάκια στο φαγητό μας, αν είναι κάποια από τις πλατιές ποικιλίες θα πρέπει να κοπούν και να σοταριστούν και αυτά, όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά. Αν είναι από τις λεπτές ποικιλίες πχ. αμπελοφάσουλα, (εδώ έχω χρησιμοποιήσει κατεψυγμένα δικής μου παραγωγής), δεν χρειάζονται σοτάρισμα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε κάτω από τα υπόλοιπα λαχανικά, γιατί στεγνώνουν πιο γρήγορα από ότι οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα το φαγητό μας και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου. Αφού περάσουν 15΄- 20΄ λεπτά από την στιγμή που βάλαμε το σκεύος στον φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε ως να μαλακώσει το ψάρι και τα λαχανικά μας και να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του. Θα χρειαστούν ακόμα 20΄ λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Σημείωση:
Τα λαχανικά όπως αναφέρω παραπάνω σοτάρονται ελαφρά σε ελαιόλαδο για να μαλακώσουν λίγο.
Το σοτάρισμα αυτό μπορεί να παραληφθεί, αρκεί να βάλουμε όλα τα υλικά εκτός του ψαριού στο ταψί και να τα ψήσουμε για 20 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στα λαχανικά μας να μαλακώσουν πριν προσθέσουμε το ψάρι, το οποίο χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να ψηθεί.
Κατόπιν θα προσθέσουμε και τον μπακαλιάρο, συνεχίζοντας το ψήσιμο ως να μαλακώσουν και το ψάρι και τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του. Έτσι το φαγητό μας θα ψηθεί όπως πρέπει χωρίς κάποιο από τα υλικά να είναι παραψημένο ή να έχει παραμείνει έστω και λίγο άψητο.
Καλή επιτυχία, Χρόνια Πολλά σας ευχόμαστε για αύριο, ημέρας μεγάλης θρησκευτικής και εθνικής μας εορτής!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...