Monday 22 May 2017

Πικάντικο κοτόπουλο με βλαστάρια από φρέσκα κρεμμυδάκια


Σε προηγούμενη ανάρτηση σας είχαμε δείξει πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα βλαστάρια (μίσχους) από τα φρέσκα κρεμμυδάκια της εποχής, φτιάχνοντας μια νόστιμη ομελέτα
Έχοντας εφέτος φυτέψει αρκετά κρεμμυδάκια, βρέθηκα με αρκετά βλασταράκια στην διάθεσή μου. Αρχικά σκέφτηκα να τα καταψύξω όσα έχω μαζέψει, κόβοντάς τα σε ροδελίτσες.
Τελικά αποφάσισα να τα μαγειρέψω φτιάχνοντας μια καινούργια συνταγή, αυτή την φορά με κοτόπουλο.
Επειδή ο καλός μου αγαπά τις πικάντικες και σχετικά καυτερές γεύσεις, του έκανα το χατίρι μαγειρεύοντας το κοτοπουλάκι σύμφωνα με τα γούστα του.
Η συνταγή μπορεί να γίνει όσο καυτερή θέλουμε ή.........αντέχουμε, προσθέτοντας περισσότερα πιπεράκια περοντσίνι.
Αν δεν έχουμε τέτοια πιπεράκια για να δώσουμε την καυτερή γεύση που θέλουμε, θα τα αντικαταστήσουμε με την ανάλογη ποσότητα μπούκοβο ή τριμμένο καυτερό πιπέρι.
Αν πάλι θέλουμε το φαγητό μας ελαφρά πικάντικο δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε ακριβώς την παρακάτω συνταγή!

Θα χρειαστούμε:
1 μέτριο κοτόπουλο
130 γρ. βλαστάρια (μίσχους) από φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο καρότο
1-2 καυτερά πιπεράκια πεπεροντσίνι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 φρέσκο κύβο λαχανικών (ψυγείου)
μισό λεμόνι τον χυμό του
3/4 ποτηριού κρασιού, λευκό κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο αγελάδας
μισό κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
Τι κάνουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το κοτόπουλο σε όσες μερίδες θέλουμε.
Το καθαρίζουμε από λίπη, εντόσθια και φτεράκια. Το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τα βλαστάρια των κρεμμυδιών και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το καρότο σε μικρά κυβάκια.
Βάζουμε τα κυβάκια του καρότου σε μπολ με νερό και λίγο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν ως να τα χρειαστούμε.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε από όλες τις μεριές.
Αφαιρούμε το σοταρισμένο κοτόπουλο και το βάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ροδέλες από τα βλασταράκια και τα καρεδάκια του καρότου. Σοτάρουμε να μαλακώσουν.
Κατόπιν ρίχνουμε το σοταρισμένο κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν προσθέτουμε ενάμισι ποτήρι νερό, τον χυμό λεμονιού, τον φρέσκο κύβο λαχανικών, την μουστάρδα, το θυμάρι, τα καυτερά πιπεράκια και λίγο αλάτι. Αν θέλουμε επίσης και μια πρέζα ζάχαρη.
Αφού το φαγητό μας πάρει μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει.
Ελέγχουμε πότε πότε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Όταν το κοτοπουλάκι έχει μαλακώσει καλά, ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως. Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την μια κουταλιά βούτυρο αγελάδας.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί εντελώς και να μείνει με μια ωραία δεμένη σάλτσα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σερβίρουμε το πικάντικο κοτόπουλο με την γαρνιτούρα της αρεσκείας μας όπως, ρύζι πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας, κάποιο είδος ζυμαρικού.
Εμείς το απολαύσαμε με τις αγαπημένες μας τηγανητές πατάτες και την συνοδεία πικάντικης ζεστής παντζαροσαλάτας, συνταγή που θα σας δείξω σύντομα!
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...