Thursday 18 January 2018

Κέικ με framboises και σοκολάτα


Το σημερινό μας κέικ είναι σούπερ αφράτο, έξτρα σοκολατένιο και εμπλουτισμένο με φρέσκα framboises, τα οποία αγόρασα πρόσφατα στο σ/μ της γειτονιάς μας. Επειδή δεν τα βρίσκω συχνά φρέσκα εννοείται ότι δεν έχασα την ευκαιρία να τα αγοράσω.
Συνήθως η εποχή τους είναι τον Μάιο ή Ιούνιο, αλλά εφέτος το συγκεκριμένο σ/μ, έφερε στα ράφια του και τώρα, κάτι που δεν έχω ξαναδεί τέτοια εποχή. Και μάλιστα ελληνικής παραγωγής από την περιοχή της Ηλείας. Ενδεχομένως η παρατεταμένη καλοκαιρία του φετινού Φθινοπώρου συνετέλεσε σε μια δεύτερη παραγωγή.
Η αλήθεια είναι ότι η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή καθώς η παραγωγή στην χώρα μας είναι μικρή και χρονικά περιορισμένη. Υπάρχουν όμως και τα κατεψυγμένα framboises (raspberries ή σμέουρα), που έχουν προσιτή τιμή. Έχω παρατηρήσει πως τα κατεψυγμένα framboises, έχουν εντονότερο κόκκινο χρώμα από τα φρέσκα που έχω βρει στην αγορά και διατηρούν το άρωμα και η γεύση τους πολύ καλά. Αν δεν βρούμε φρέσκα φραμπουάζ θα χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα.
Κάποια από αυτά τα μικρά και πεντανόστιμα φρουτάκια καταναλώθηκαν φρέσκα και τα υπόλοιπα αξιοποιήθηκαν άριστα στο συγκεκριμένο γλυκό.
Και ασφαλώς σε ένα αφράτο σοκολατοφρουτένιο κέικ όπως αυτό που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, εγώ θα πω σίγουρα....Ναιιιιι!!!

Τα υλικά μας:
Για το κέικ
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
280 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
40 γρ. σκόνη κακάο
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
70 γρ. κουβερτούρα με 72% κακάο
350 γρ. ζάχαρη απλή
250 ml. φρέσκο γάλα
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. framboises
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για την σάλτσα framboises
200γρ. framboises
150 γρ. ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι κορν-φλάουρ
Τι κάνουμε:
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα framboises θα τα ξεπλύνουμε ελαφρά με νερό. Θα τα στεγνώσουμε καλά επάνω σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, ώστε να μην έχουν καθόλου υγρά.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, παραλείπουμε την παραπάνω διαδικασία.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στην μέση με ολική διάμετρο 26 εκ. και ύψος 8 εκ. Τινάζουμε την φόρμα να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Αφήνουμε την φόρμα στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Προσθέτουμε και το αλάτι.
Σε μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζουμε την μισή ζάχαρη, το βούτυρο και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε με το μίξερ στην δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει το είγμα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα τα ενωθούν.
Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με την κουβερτούρα και το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν σε ένα ωραίο και αφράτο μείγμα κέικ.
Τοποθετούμε τα framboises περιμετρικά στον πυθμένα της φόρμας.
Αν θέλουμε για μεγαλύτερη σιγουριά, για να αποφύγουμε δηλαδή όσο το δυνατόν να κολλήσουν τα φρουτάκια στην φόρμα, τοποθετούμε πρώτα μια μικρή ποσότητα ζύμης στην φόρμα και κατόπιν τα framboises.
Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη του κέικ και στρώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια.

Βάζουμε την φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε το κέικ για μία ώρα και πέντε λεπτά.
Μισή ώρα μετά από την στιγμή που βάλαμε το κέικ στον φούρνο, καλύπτουμε την φόρμα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν αυτή βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, τότε συνεχίζουμε ακόμα λίγο το ψήσιμο.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε μέσα στην φόρμα για πέντε λεπτά. Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα μπισκότων, αφαιρούμε την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την σάλτσα framboises. 
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε τα framboises μαζί με την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα επάνω σε χαμηλή φωτιά, πατώντας ελαφρά τα φρουτάκια να λιώσουν.
Προσθέτουμε και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς να διαλυθεί στο μείγμα.
Μόλις δέσει η σάλτσα μας αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.
Τοποθετούμε το κέικ που έχει ήδη κρυώσει σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Περιχύνουμε με την σάλτσα framboises.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...