Wednesday, 3 December 2008

Λικέρ ρόδι


Κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο συνήθως, μαζεύουμε τα ρόδια από την μία και μονάκριβη ροδίτσα που έχουμε στον κήπο μας, στο εξοχικό μας.
Την ροδίτσα μας όλοι την καμαρώνουν και πιο πολλοί εμείς, γιατί πάντα γεμίζει με κατακόκκινα ρόδια κι έτσι κάθε χρόνο μπορώ και φτιάχνω το αγαπημένο μου λικέρ, το ρόδι.
Τώρα βέβαια για να μην λέω και ψέματα, ο καλός μου το φτιάχνει κάθε χρόνο, που έχει πάρει το ζήτημα πατριωτικά. Και τα καταφέρνει μια χαρά μπορώ να πω.
Επειδή πολλά ακούγονται για το χρώμα του συγκεκριμένου λικέρ, το οποίο αν πετύχει είναι ένα υπέροχο ροδί, δεν είναι τόσο το είδος του ποτού που θα προστεθεί αυτό που θα επηρεάσει το τελικό χρώμα (κονιάκ, βότκα, οινόπνευμα ποτοποιίας ή ακόμα και ούζο), όσο η ποιότητα των ροδιών.
Αν τα ρόδια σας έχουν σπόρια με κατακόκκινο χρώμα, είναι δηλαδή πολύ ώριμα, τότε τόσο το καλύτερο.
Αν τα σποράκια είναι ροζ, τότε δύσκολα θα πετύχετε το έντονο ροδί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το λικεράκι σας θα υστερεί σε γεύση. Θα υστερεί απλά μόνο σε χρώμα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε λικέρ ρόδι!

Θα χρειαστούμε:
Ρόδια (όσα θέλετε)
Ζάχαρη (ανάλογα με το πόσα ρόδια έχετε, θα δώσω παρακάτω αναλογίες)
2-3 ξύλα κανέλας
μερικά γαρυφαλλάκια
κονιάκ ή βότκα
λικέρ Tia Maria ή Kahlua (υπολογίστε 1 φλιτζανάκι του καφέ για κάθε 15 μέτρια ρόδια)
Το φτιάχνουμε
Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και συγκεντρώνουμε τα σποράκια τους.
Σε ένα τάπερ (κατά προτίμηση ορθογώνιο) τοποθετούμε τα σπόρια με τη ζάχαρη, υπολογίζοντας για κάθε 2 κούπες σπόρια, 1 κούπα ζάχαρη.
Προσθέτουμε 2-3 ξύλα κανέλας, μερικά γαρυφαλλάκια, κλείνουμε καλά το τάπερ και το βάζουμε στο ΨΥΓΕΙΟ για ενάμισι μήνα.
Στο διάστημα αυτό, μια φορά την εβδομάδα, ανοίγουμε το τάπερ και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα τα ρόδια με τη ζάχαρη.
Μόλις περάσει ο ενάμισης μήνας, στο τάπερ υπάρχει πλέον ένα παχύρρευστο υγρό, ενώ από τα σποράκια έχουν απομείνει μόνο τα άσπρα «κουκουτσάκια».
Σουρώνουμε πολύ καλά αυτό το υγρό σιρόπι και υπολογίζουμε για 2κούπες σιρόπι, ¾ -1 κούπα κονιάκ (ανάλογα με το πόσο δυνατό το θέλουμε).
Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία, προσθέτουμε το λικέρ (κατά προτίμηση Tia Maria ή Kahlua) και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το λικέρ ρόδι σε γυάλινα μπουκάλια και το αφήνουμε 2 μέρες μέσα στα μπουκάλια να «ηρεμήσει».
Μετά από αυτό, το λικέρ μας είναι έτοιμο.
Στην υγειά μας!!

44 comments:

  1. Καλημερα Ελενα
    Το ταπερακι μας ειναι στο ψυγειο. Οταν ετοιμαστει, θα πω τη γνωμη μου για το λικερ αυτο.
    (ενημερωτικα περισσοτερο, γιατι δεν εχω καμια αμφιβολια οτι θα ειναι σουπερ)

    :)

    ReplyDelete
  2. Έλενα πέτυχες διάνα! Μου έχουν φέρει καμιά δεκαριά ρόδια από την Ερμιόνη τα οποία μας κοιτάζουν και τα κοιτάζουμε με αγάπη χωρίς να έχουμε όρεξη να τα φάμε.
    Θα δοκιμάσω να φτιάξω λικέρ για πρώτη φορά στη ζωούλα μου. Σε ενάμιση μήνα θα σε ενημερώσω και μετά θα το πιώ στην υγειά σου!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Έλενα.
    Ωραίο φαίνεται το λικεράκι σου.
    Μάλλον το δύσκολο της συνταγής είναι να καθαρίσεις τα ρόδια και να βγάλεις τα σποράκια.

    Στην υγειά σου!

    ReplyDelete
  4. Ονειρο και πανευκολο!

    καλημερα!

    ReplyDelete
  5. Οπως λέει και η faraona - όνειρο !
    το χρώμα του Ελενα μου, είναι απίθανο, σε προδιαθέτει για την γεύση του. Και του χρόνου να εισαι καλά και σύ και ο Δημήτρης και η ροδιά σας βεβαίως - βεβαίως, για να το ξαναφτιάξετε.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα σε όλους:))

    Αντώνη μου ελπίζω να σας αρέσει, εμάς είναι το αγαπημένο μας!!
    Φιλάκια, περιμένω να ανοίξεις το καινούριο blog.

    Ειρήνη μου είναι ένα πανεύκολο λικέρ, ούτε ήλιους θέλει ούτε τίποτα.
    Το βάζεις στο ψυγείο, το ξεχνάς 1,5μήνα και ... αυτό ήταν!

    Lila μου, αυτή ακριβώς είναι όλη του η δυσκολία και γι αυτό με κάθε ειλικρίνεια ομολόγησα ότι κάθε χρόνο το φτιάχνει ο καλός μου, εννοώντας ότι το φτιάχνει από την αρχή μέχρι το τέλος;-)

    Kαλημέρα Faraona μου χρυσοχέρα, είναι από τα εύκολα λικεράκια!

    Μαράκι μου εσύ την έχεις γνωρίσει και ... προσωπικά την ροδιά μας;-)
    Oταν είναι στις... καλές της,η αλήθεια είναι ότι μας δίνει πολύ ωραίο χρώμα.

    ReplyDelete
  7. Έλενα,είχα βρει τη συνταγή σου στο hungry όταν σκεφτόμου να αξιοποιήσω τα ρόδια από τις ροδιές μας.Ακόμη να το φτιάξω-τα έχω στο ψυγείο-πρέπει να το κάνω.
    Το ξεκίνησε όμως μία φίλη που της έδωσα τη συνταγή-αυτές τις μέρες θα είναι έτοιμο.
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  8. Elenaki επειδή μου την ζήταγαν πολλοί την συνταγή, που την είχαν δει από παλιά και δεν την εύρισκαν πια στο hungry, γι αυτό και την βάζω σήμερα, ενώ άλλο είχα σκοπό να σας κεράσω:)
    Καλή επιτυχία στη φίλη σου!

    ReplyDelete
  9. Φώναξα τον τρελοτουρίστα μου που του αρέσουν τα λικέρ!! :)

    ReplyDelete
  10. Κέρνα με Ελενάκι μου ένα λικεράκι δεν μπορώ να πίνω άλλο τόσο αλκοόλ......
    Εγώ θελώ να αποτοξινωθώ απο τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια αλλά δεν με αφήνετε να αγιάσω!
    Οποια με φιλέψει ροδι, θα πάρει αντάλλαγμα λικεράκι!

    ReplyDelete
  11. Ελενα, τι ωραιο ποστ!
    κόκκινες λέξεις, κόκκινα χρώματα, εικόνες :)))

    πολύ μ' αρέσει
    (έχω και ροδι στο ψυγείο, αλλα, δε φτάνει.
    θ' αγοράσω κι άλλα για το λικεράκι)

    φιλιά πολλά :)))

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα σε όλους που μας κερνουν από καρδιάς....
    σήμερα μόλις έβγαλα από το ταπεράκι τα ρόδια και το έβαλα στα μπουκάλια να ξεκουραστεί κανα 2 μέρες. Μετά απο σχετική ερώτησή μου και προτροπή της Έλενας έκανα το μισό με κονιάκ στο ένα μπουκάλι και το άλλο μισό με τσίπουρο στο άλλο μπουκάλι. θα σας πω σε μερικές μέρες τα αποτελέσματα του πειράματος.
    Φιλιά σε όλους
    και καλές χημείες.... ;-)

    ReplyDelete
  13. Τρελοτουριστούλα μου, φέρτον τον άνθρωπο να τον κεράσουμε:))

    Aγγελικούλα μου πως είσαι?? Πονάς και πίνεις να ξεχάσεις??
    Κερνάμε και ρόδια και ότι θέλεις!!
    Οσο για τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια ... αρμόδια και κύρια υπεύθυνη είναι η γνωστή τοις πάσι... rich and famous woman:)

    Μαριλενάκι μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, κοκκινίζω μέχρι και εγώ;-)
    Φύλαξε το ρόδι για την Πρωτοχρονιά και έλα να πιούμε από το έτοιμο λικεράκι μου!

    ReplyDelete
  14. Αμαλία μου το έφτιαξες??
    Είμαι περίεργη πως σου έγινε αυτό με το τσίπουρο, εγώ σου είπα μόνο κονιάκ έχω βάλει μέχρι τώρα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Καλορίζικο!
    Τι χρώμα απίστευτο. Γεια στα χέρια σου. Κερνάς? Μόλις αρχίσω να πίνω και να τρώω δηλαδή.

    ReplyDelete
  16. Nενούκο μου πόσο χαίρομαι που σε βλέπω στα μέρη μας!!!
    Σιδερένια και περαστικά να είναι όλα!!
    Και βέβαια κερνάω από καρδιάς:))

    ReplyDelete
  17. Γειά σου Έλενα! Θα ήθελα μια μικρή διευκρίνιση. Οταν ετοιμάσουμε το λικέρ το φυλάμε στο ψυγείο ή και εκτός? Πόσο περίπου μπορεί να διατηρηθεί?

    ReplyDelete
  18. Αχ κι εγώ πρέπει να το σουρώσω. Λιάζεται 2 μήνες ήδη. Εγώ το κάνω με την άλλη μέθοδο Ελενα.
    Στην υγεια σας να το πιείτε!

    ReplyDelete
  19. Καλέ το ζουζούνι μου το έχει ήδη φτιάξει!!

    ReplyDelete
  20. Elena, please save me a bottle of the liqueur for when I come there next summer...I must try this!

    ReplyDelete
  21. Δημιουργία μου γεια σου:))
    Οταν ετοιμαστεί το λικέρ, το φυλάς πλέον εκτός ψυγείου, όπως όλα σχεδόν τα λικεράκια. Δεν χρειάζεται πια άλλο ψυγείο.
    Διατηρείται πολύ καιρό, έχω λικέρ ρόδι 2 χρόνων που είναι μια χαρά. Γιατί συνήθως αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο μοιράζεται σχεδόν όλο, οπότε μου μένει το πιο παλιό το οποίο δεν παθαίνει τίποτα.

    ReplyDelete
  22. Κικίτσα αν θυμάμαι καλά, εσύ το φτιάχνεις με ούζο, δεν είναι έτσι??

    Crazy Tourist, τό έχει φτιάξει από παλιά? Τότε που το είχα δώσει στο hungry?? Ε, μα τότε είναι πολύ ζουζούνι πραγματικά και έρχομαι να με κεράσει αυτός;-)

    Peter,next summer a bottle of my liquer is waiting for you:))

    ReplyDelete
  23. Ερωτηση: μπορει να γινει και με τεντουρα αυτο το λικερ;

    ReplyDelete
  24. Αντώνη μου δεν ξέρω να σου πω, γιατί κάθε χρόνο το κάνουμε με κονιάκ και Tia Maria.
    Μπορείς να κάνεις αυτό που έκανε και η Αμαλία παραπάνω, το μισό "κανονικά" και το άλλο μισό με τεντούρα και να δεις πως σου αρέσει.
    Προσωπικά πιστεύω ότι θα αλλοιώσει και το χρώμα και την γεύση του λικέρ η τεντούρα.
    Μπορείς να προσθέσεις αν θέλεις λίγο γρεναδίνη για πιο έντονο χρώμα.

    ReplyDelete
  25. Elena mou!!!erxomai na me keraseis !!! ax!!!mareseiiiii!!!
    gia sta xeria sou kardoula mou!!!!

    ReplyDelete
  26. Έλενα το έκανα με οινόπνευμα φέτος.

    Αντώνη τέκνον μου, μην κάνεις τέτοιες ερωτήσεις...:-)

    ReplyDelete
  27. Κλειώ μου καλή, να έρθεις όποτε θέλεις, χαρά μου!!
    Φιλάκια πολλά:))

    Κικίτσα, καλά θυμόμουνα το ούζο.
    Αντώνη τέκνον μου, να ακούς την ειδικό επί όλων των λικέρ;-)

    ReplyDelete
  28. @Κικη & Ελενα
    Κι αν δεν ρωτησω πως θα μαθω;

    :)

    ReplyDelete
  29. Έχει δίκιο ο μαθητής! Να ρωτάς τέκνον μου!

    ReplyDelete
  30. Να ρωτάς Αντώνη μου μαθητά, να ρωτάς βεβαίως!!
    (και στο λεγα Κική, μην το αποπαίρνεις το παιδί, έχει διάθεση για μάθηση:PPP)

    ReplyDelete
  31. Πω πω τι να σας πω με όλες αυτές τις συνταγές έχουν αρχίσει και μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!!!!!!Λοιπόν ήθελα να σας πω για το λικέρ με το τσίπουρο, νομίζω τελικά πως μπορεί να γίνει με όλα τα οινοπνευματώδη ποτά, είναι θέμα γούστου...Για παράδειγμα εμένα μου άρεσε περισσότερο με το τσίπουρο παρά με το κονιάκ (επειδή το κονιάκ δεν μου αρέσει ούτως ή αλλιώς). Το μόνο πρβλμ που έχω με το δικό μου είναι ότι δεν είναι διαυγές αλλά κάπως θολό, αλλά όχι ότι με χαλάει κιόλας έχει φοβερή γεύση...
    Στην υγεία μας λοιπόν πάντα τέτοια
    Αμαλία

    ReplyDelete
  32. Στην υγειά σου Αμαλίτσα, και του χρόνου να είσαι καλά να τους το ξαναφτιάξεις:))

    ReplyDelete
  33. Καλησπέρα.Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το λικέρ και το δοκιμάσαμε. Είναι απίθανο σε γεύση, χρώμα και άρωμα και πανεύκολο στην παρασκευή. Ευχαριστώ, θα το βάλω στο μαγειρικό μου ρεπερτόριο. Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  34. Να συμπληρώσω, ότι χρησιμοποίησα βότκα, αντί για κονιάκ, για να διατηρηθεί το χρώμα του ροδιού.

    ReplyDelete
  35. Evisams πολύ χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε, καλόπιοτο εύχομαι!!
    Την επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω κι εγώ βότκα, αφού λες ότι σου έγινε καλό με βότκα, αξίζει να το δοκιμάσω!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  36. Να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά,το έχω στο ψυγείο και σήμερα λέω να βάλω και το κονιάκ.το τια μαρια είναι απαραίτητο γιατί δεν έχω.Έχω και ρακί,τσίπουρο να δοκιμάσω?

    ReplyDelete
  37. Μαρία αντί για Τia Maria μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε άλλο κόκκινο λικέρ, αρκεί να μην έχει πολύ έντονη γεύση.
    Η και να το παραλείψεις τελείως.
    Με ρακί ή τσίπουρο (αντί για κονιάκ) θα σου διατηρηθεί καλύτερα το χρώμα, το ίδιο και με βότκα όπως γράφει ο evisams παραπάνω.
    Δεν ξέρω αν είναι πιο έντονη η γεύση του μονο!
    Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  38. ελενακι
    χθες το εβαλα στο ψυγειο!βεβαια τα ροδια μου δεν ηταν κοκκινα...να βαλω γρεναδινη λες,οταν ριξω τη βοτκα?

    ReplyDelete
  39. ΕΛΕΝΑ ΗΡΘΑ! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΕΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ! ΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ; ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΑΓΟΡΑΣΩ ΡΟΔΙΑ ΔΗΛ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  40. Αααααχχχ... μπισκοτένια μου πως δεν είδα το σχόλιό σου!!!
    Χίλια συγγνώμη!!
    Ναι, βάλτου λίγο γρεναδίνη, κι εμείς βάλαμε φέτος, εξ άλλου η γρεναδίνη από ρόδι φτιάχνεται!
    Φιλάκια, καλή επιτυχία!!

    ReplyDelete
  41. Εφάκι και με βότκα το ίδιο καλό γίνεται!!
    Απλά με αυτήν την μέθοδο το λικεράκι γίνεται στο ψυγείο, και όχι στον ήλιο όπως τα περισσότερα λικέρ!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  42. Καλημέρα.
    Θ΄ἀκολουθήσω τήν συνταγή σας γιά τό λικέρ. :)

    ReplyDelete
  43. Θα χαρώ να μου πεις αποτελέσματα!
    Φρόντισε μόνο όσο θα είναι στο ψυγείο, να το ανακατεύεις κατά διαστήματα!
    Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  44. Πρέπει να είναι σούπερ καθώς τα ρόδια είναι υπέροχα. Πάντως δεν θα φανταζόμουν ποτέ πως θα ήθελε την προσθήκη λικέρ καφέ :)
    Την καλησπέρα μου & καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete