
Κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο συνήθως, μαζεύουμε τα ρόδια από την μία και μονάκριβη ροδίτσα που έχουμε στον κήπο μας, στο εξοχικό μας.
Την ροδίτσα μας όλοι την καμαρώνουν και πιο πολλοί εμείς, γιατί πάντα γεμίζει με κατακόκκινα ρόδια κι έτσι κάθε χρόνο μπορώ και φτιάχνω το αγαπημένο μου λικέρ, το ρόδι.
Τώρα βέβαια για να μην λέω και ψέματα, ο καλός μου το φτιάχνει κάθε χρόνο, που έχει πάρει το ζήτημα πατριωτικά. Και τα καταφέρνει μια χαρά μπορώ να πω.
Επειδή πολλά ακούγονται για το χρώμα του συγκεκριμένου λικέρ, το οποίο αν πετύχει είναι ένα υπέροχο ροδί, δεν είναι τόσο το είδος του ποτού που θα προστεθεί αυτό που θα επηρεάσει το τελικό χρώμα (κονιάκ, βότκα, οινόπνευμα ποτοποιίας ή ακόμα και ούζο), όσο η ποιότητα των ροδιών.
Αν τα ρόδια σας έχουν σπόρια με κατακόκκινο χρώμα, είναι δηλαδή πολύ ώριμα, τότε τόσο το καλύτερο.
Αν τα σποράκια είναι ροζ, τότε δύσκολα θα πετύχετε το έντονο ροδί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το λικεράκι σας θα υστερεί σε γεύση. Θα υστερεί απλά μόνο σε χρώμα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε λικέρ ρόδι!
Θα χρειαστούμε:
Ρόδια (όσα θέλετε)
Ζάχαρη (ανάλογα με το πόσα ρόδια έχετε, θα δώσω παρακάτω αναλογίες)
2-3 ξύλα κανέλας
μερικά γαρυφαλλάκια
κονιάκ ή βότκα
λικέρ Tia Maria ή Kahlua (υπολογίστε 1 φλιτζανάκι του καφέ για κάθε 15 μέτρια ρόδια)
Το φτιάχνουμε
Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και συγκεντρώνουμε τα σποράκια τους.
Σε ένα τάπερ (κατά προτίμηση ορθογώνιο) τοποθετούμε τα σπόρια με τη ζάχαρη, υπολογίζοντας για κάθε 2 κούπες σπόρια, 1 κούπα ζάχαρη.
Προσθέτουμε 2-3 ξύλα κανέλας, μερικά γαρυφαλλάκια, κλείνουμε καλά το τάπερ και το βάζουμε στο ΨΥΓΕΙΟ για ενάμισι μήνα.
Στο διάστημα αυτό, μια φορά την εβδομάδα, ανοίγουμε το τάπερ και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα τα ρόδια με τη ζάχαρη.
Μόλις περάσει ο ενάμισης μήνας, στο τάπερ υπάρχει πλέον ένα παχύρρευστο υγρό, ενώ από τα σποράκια έχουν απομείνει μόνο τα άσπρα «κουκουτσάκια».
Σουρώνουμε πολύ καλά αυτό το υγρό σιρόπι και υπολογίζουμε για 2κούπες σιρόπι, ¾ -1 κούπα κονιάκ (ανάλογα με το πόσο δυνατό το θέλουμε).
Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία, προσθέτουμε το λικέρ (κατά προτίμηση Tia Maria ή Kahlua) και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το λικέρ ρόδι σε γυάλινα μπουκάλια και το αφήνουμε 2 μέρες μέσα στα μπουκάλια να «ηρεμήσει».
Μετά από αυτό, το λικέρ μας είναι έτοιμο.
Στην υγειά μας!!
Καλημερα Ελενα
ReplyDeleteΤο ταπερακι μας ειναι στο ψυγειο. Οταν ετοιμαστει, θα πω τη γνωμη μου για το λικερ αυτο.
(ενημερωτικα περισσοτερο, γιατι δεν εχω καμια αμφιβολια οτι θα ειναι σουπερ)
:)
Έλενα πέτυχες διάνα! Μου έχουν φέρει καμιά δεκαριά ρόδια από την Ερμιόνη τα οποία μας κοιτάζουν και τα κοιτάζουμε με αγάπη χωρίς να έχουμε όρεξη να τα φάμε.
ReplyDeleteΘα δοκιμάσω να φτιάξω λικέρ για πρώτη φορά στη ζωούλα μου. Σε ενάμιση μήνα θα σε ενημερώσω και μετά θα το πιώ στην υγειά σου!
Καλημέρα Έλενα.
ReplyDeleteΩραίο φαίνεται το λικεράκι σου.
Μάλλον το δύσκολο της συνταγής είναι να καθαρίσεις τα ρόδια και να βγάλεις τα σποράκια.
Στην υγειά σου!
Ονειρο και πανευκολο!
ReplyDeleteκαλημερα!
Οπως λέει και η faraona - όνειρο !
ReplyDeleteτο χρώμα του Ελενα μου, είναι απίθανο, σε προδιαθέτει για την γεύση του. Και του χρόνου να εισαι καλά και σύ και ο Δημήτρης και η ροδιά σας βεβαίως - βεβαίως, για να το ξαναφτιάξετε.
Καλημέρα σε όλους:))
ReplyDeleteΑντώνη μου ελπίζω να σας αρέσει, εμάς είναι το αγαπημένο μας!!
Φιλάκια, περιμένω να ανοίξεις το καινούριο blog.
Ειρήνη μου είναι ένα πανεύκολο λικέρ, ούτε ήλιους θέλει ούτε τίποτα.
Το βάζεις στο ψυγείο, το ξεχνάς 1,5μήνα και ... αυτό ήταν!
Lila μου, αυτή ακριβώς είναι όλη του η δυσκολία και γι αυτό με κάθε ειλικρίνεια ομολόγησα ότι κάθε χρόνο το φτιάχνει ο καλός μου, εννοώντας ότι το φτιάχνει από την αρχή μέχρι το τέλος;-)
Kαλημέρα Faraona μου χρυσοχέρα, είναι από τα εύκολα λικεράκια!
Μαράκι μου εσύ την έχεις γνωρίσει και ... προσωπικά την ροδιά μας;-)
Oταν είναι στις... καλές της,η αλήθεια είναι ότι μας δίνει πολύ ωραίο χρώμα.
Έλενα,είχα βρει τη συνταγή σου στο hungry όταν σκεφτόμου να αξιοποιήσω τα ρόδια από τις ροδιές μας.Ακόμη να το φτιάξω-τα έχω στο ψυγείο-πρέπει να το κάνω.
ReplyDeleteΤο ξεκίνησε όμως μία φίλη που της έδωσα τη συνταγή-αυτές τις μέρες θα είναι έτοιμο.
Καλημέρα!
Elenaki επειδή μου την ζήταγαν πολλοί την συνταγή, που την είχαν δει από παλιά και δεν την εύρισκαν πια στο hungry, γι αυτό και την βάζω σήμερα, ενώ άλλο είχα σκοπό να σας κεράσω:)
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία στη φίλη σου!
Φώναξα τον τρελοτουρίστα μου που του αρέσουν τα λικέρ!! :)
ReplyDeleteΚέρνα με Ελενάκι μου ένα λικεράκι δεν μπορώ να πίνω άλλο τόσο αλκοόλ......
ReplyDeleteΕγώ θελώ να αποτοξινωθώ απο τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια αλλά δεν με αφήνετε να αγιάσω!
Οποια με φιλέψει ροδι, θα πάρει αντάλλαγμα λικεράκι!
Ελενα, τι ωραιο ποστ!
ReplyDeleteκόκκινες λέξεις, κόκκινα χρώματα, εικόνες :)))
πολύ μ' αρέσει
(έχω και ροδι στο ψυγείο, αλλα, δε φτάνει.
θ' αγοράσω κι άλλα για το λικεράκι)
φιλιά πολλά :)))
Καλημέρα σε όλους που μας κερνουν από καρδιάς....
ReplyDeleteσήμερα μόλις έβγαλα από το ταπεράκι τα ρόδια και το έβαλα στα μπουκάλια να ξεκουραστεί κανα 2 μέρες. Μετά απο σχετική ερώτησή μου και προτροπή της Έλενας έκανα το μισό με κονιάκ στο ένα μπουκάλι και το άλλο μισό με τσίπουρο στο άλλο μπουκάλι. θα σας πω σε μερικές μέρες τα αποτελέσματα του πειράματος.
Φιλιά σε όλους
και καλές χημείες.... ;-)
Τρελοτουριστούλα μου, φέρτον τον άνθρωπο να τον κεράσουμε:))
ReplyDeleteAγγελικούλα μου πως είσαι?? Πονάς και πίνεις να ξεχάσεις??
Κερνάμε και ρόδια και ότι θέλεις!!
Οσο για τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια ... αρμόδια και κύρια υπεύθυνη είναι η γνωστή τοις πάσι... rich and famous woman:)
Μαριλενάκι μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, κοκκινίζω μέχρι και εγώ;-)
Φύλαξε το ρόδι για την Πρωτοχρονιά και έλα να πιούμε από το έτοιμο λικεράκι μου!
Αμαλία μου το έφτιαξες??
ReplyDeleteΕίμαι περίεργη πως σου έγινε αυτό με το τσίπουρο, εγώ σου είπα μόνο κονιάκ έχω βάλει μέχρι τώρα.
Φιλιά!
Καλορίζικο!
ReplyDeleteΤι χρώμα απίστευτο. Γεια στα χέρια σου. Κερνάς? Μόλις αρχίσω να πίνω και να τρώω δηλαδή.
Nενούκο μου πόσο χαίρομαι που σε βλέπω στα μέρη μας!!!
ReplyDeleteΣιδερένια και περαστικά να είναι όλα!!
Και βέβαια κερνάω από καρδιάς:))
Γειά σου Έλενα! Θα ήθελα μια μικρή διευκρίνιση. Οταν ετοιμάσουμε το λικέρ το φυλάμε στο ψυγείο ή και εκτός? Πόσο περίπου μπορεί να διατηρηθεί?
ReplyDeleteΑχ κι εγώ πρέπει να το σουρώσω. Λιάζεται 2 μήνες ήδη. Εγώ το κάνω με την άλλη μέθοδο Ελενα.
ReplyDeleteΣτην υγεια σας να το πιείτε!
Καλέ το ζουζούνι μου το έχει ήδη φτιάξει!!
ReplyDeleteElena, please save me a bottle of the liqueur for when I come there next summer...I must try this!
ReplyDeleteΔημιουργία μου γεια σου:))
ReplyDeleteΟταν ετοιμαστεί το λικέρ, το φυλάς πλέον εκτός ψυγείου, όπως όλα σχεδόν τα λικεράκια. Δεν χρειάζεται πια άλλο ψυγείο.
Διατηρείται πολύ καιρό, έχω λικέρ ρόδι 2 χρόνων που είναι μια χαρά. Γιατί συνήθως αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο μοιράζεται σχεδόν όλο, οπότε μου μένει το πιο παλιό το οποίο δεν παθαίνει τίποτα.
Κικίτσα αν θυμάμαι καλά, εσύ το φτιάχνεις με ούζο, δεν είναι έτσι??
ReplyDeleteCrazy Tourist, τό έχει φτιάξει από παλιά? Τότε που το είχα δώσει στο hungry?? Ε, μα τότε είναι πολύ ζουζούνι πραγματικά και έρχομαι να με κεράσει αυτός;-)
Peter,next summer a bottle of my liquer is waiting for you:))
Ερωτηση: μπορει να γινει και με τεντουρα αυτο το λικερ;
ReplyDeleteΑντώνη μου δεν ξέρω να σου πω, γιατί κάθε χρόνο το κάνουμε με κονιάκ και Tia Maria.
ReplyDeleteΜπορείς να κάνεις αυτό που έκανε και η Αμαλία παραπάνω, το μισό "κανονικά" και το άλλο μισό με τεντούρα και να δεις πως σου αρέσει.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα αλλοιώσει και το χρώμα και την γεύση του λικέρ η τεντούρα.
Μπορείς να προσθέσεις αν θέλεις λίγο γρεναδίνη για πιο έντονο χρώμα.
Elena mou!!!erxomai na me keraseis !!! ax!!!mareseiiiii!!!
ReplyDeletegia sta xeria sou kardoula mou!!!!
Έλενα το έκανα με οινόπνευμα φέτος.
ReplyDeleteΑντώνη τέκνον μου, μην κάνεις τέτοιες ερωτήσεις...:-)
Κλειώ μου καλή, να έρθεις όποτε θέλεις, χαρά μου!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά:))
Κικίτσα, καλά θυμόμουνα το ούζο.
Αντώνη τέκνον μου, να ακούς την ειδικό επί όλων των λικέρ;-)
@Κικη & Ελενα
ReplyDeleteΚι αν δεν ρωτησω πως θα μαθω;
:)
Έχει δίκιο ο μαθητής! Να ρωτάς τέκνον μου!
ReplyDeleteΝα ρωτάς Αντώνη μου μαθητά, να ρωτάς βεβαίως!!
ReplyDelete(και στο λεγα Κική, μην το αποπαίρνεις το παιδί, έχει διάθεση για μάθηση:PPP)
Πω πω τι να σας πω με όλες αυτές τις συνταγές έχουν αρχίσει και μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!!!!!!Λοιπόν ήθελα να σας πω για το λικέρ με το τσίπουρο, νομίζω τελικά πως μπορεί να γίνει με όλα τα οινοπνευματώδη ποτά, είναι θέμα γούστου...Για παράδειγμα εμένα μου άρεσε περισσότερο με το τσίπουρο παρά με το κονιάκ (επειδή το κονιάκ δεν μου αρέσει ούτως ή αλλιώς). Το μόνο πρβλμ που έχω με το δικό μου είναι ότι δεν είναι διαυγές αλλά κάπως θολό, αλλά όχι ότι με χαλάει κιόλας έχει φοβερή γεύση...
ReplyDeleteΣτην υγεία μας λοιπόν πάντα τέτοια
Αμαλία
Στην υγειά σου Αμαλίτσα, και του χρόνου να είσαι καλά να τους το ξαναφτιάξεις:))
ReplyDeleteΚαλησπέρα.Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το λικέρ και το δοκιμάσαμε. Είναι απίθανο σε γεύση, χρώμα και άρωμα και πανεύκολο στην παρασκευή. Ευχαριστώ, θα το βάλω στο μαγειρικό μου ρεπερτόριο. Συγχαρητήρια!
ReplyDeleteΝα συμπληρώσω, ότι χρησιμοποίησα βότκα, αντί για κονιάκ, για να διατηρηθεί το χρώμα του ροδιού.
ReplyDeleteEvisams πολύ χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε, καλόπιοτο εύχομαι!!
ReplyDeleteΤην επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω κι εγώ βότκα, αφού λες ότι σου έγινε καλό με βότκα, αξίζει να το δοκιμάσω!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!!
Να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά,το έχω στο ψυγείο και σήμερα λέω να βάλω και το κονιάκ.το τια μαρια είναι απαραίτητο γιατί δεν έχω.Έχω και ρακί,τσίπουρο να δοκιμάσω?
ReplyDeleteΜαρία αντί για Τia Maria μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε άλλο κόκκινο λικέρ, αρκεί να μην έχει πολύ έντονη γεύση.
ReplyDeleteΗ και να το παραλείψεις τελείως.
Με ρακί ή τσίπουρο (αντί για κονιάκ) θα σου διατηρηθεί καλύτερα το χρώμα, το ίδιο και με βότκα όπως γράφει ο evisams παραπάνω.
Δεν ξέρω αν είναι πιο έντονη η γεύση του μονο!
Καλή επιτυχία!
ελενακι
ReplyDeleteχθες το εβαλα στο ψυγειο!βεβαια τα ροδια μου δεν ηταν κοκκινα...να βαλω γρεναδινη λες,οταν ριξω τη βοτκα?
ΕΛΕΝΑ ΗΡΘΑ! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΕΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ! ΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ; ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΑΓΟΡΑΣΩ ΡΟΔΙΑ ΔΗΛ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ReplyDeleteΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!
Αααααχχχ... μπισκοτένια μου πως δεν είδα το σχόλιό σου!!!
ReplyDeleteΧίλια συγγνώμη!!
Ναι, βάλτου λίγο γρεναδίνη, κι εμείς βάλαμε φέτος, εξ άλλου η γρεναδίνη από ρόδι φτιάχνεται!
Φιλάκια, καλή επιτυχία!!
Εφάκι και με βότκα το ίδιο καλό γίνεται!!
ReplyDeleteΑπλά με αυτήν την μέθοδο το λικεράκι γίνεται στο ψυγείο, και όχι στον ήλιο όπως τα περισσότερα λικέρ!
Φιλάκια!!!
Καλημέρα.
ReplyDeleteΘ΄ἀκολουθήσω τήν συνταγή σας γιά τό λικέρ. :)
Θα χαρώ να μου πεις αποτελέσματα!
ReplyDeleteΦρόντισε μόνο όσο θα είναι στο ψυγείο, να το ανακατεύεις κατά διαστήματα!
Καλή επιτυχία!
Πρέπει να είναι σούπερ καθώς τα ρόδια είναι υπέροχα. Πάντως δεν θα φανταζόμουν ποτέ πως θα ήθελε την προσθήκη λικέρ καφέ :)
ReplyDeleteΤην καλησπέρα μου & καλό Σαββατοκύριακο!