
Για να σας αποδείξουμε ότι ….. από όλα διαθέτουμε, σερβίρουμε σήμερα την παραγγελία της Marian.
Στο φαγάκι αυτό μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, προσθέτοντας ότι λαχανικά μας αρέσουν.
Τα βασικά του συστατικά είναι το σπανάκι και ο κιμάς, κι από κει και πέρα μπορούμε να προσθέσουμε κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια κλπ
Γίνεται κάτι σαν ψευτομουσακάς, όπου αντί για μπεσαμέλ καλύπτω με φέτες μοτσαρέλλας.
Συνήθως το φτιάχνω στην γάστρα, αλλιώς σε ταψί που καλύπτεται.
Θα χρειαστούμε:
½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
μπόλικο άνηθο
2 κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
2 πιπεριές σε λεπτές λωρίδες
1-2 κούπες τριμμένα κίτρινα τυριά
400 γρ. Κιμά
1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
300 γρ. μοτσαρέλλα σε φέτες ή ακόμα καλύτερα αυτήν στο σακουλάκι με το ζουμί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το μείγμα με το σπανάκι
Αν το σπανάκι είναι φρέσκο ζεματίστε το και στραγγίξετε το καλά. Αν είναι κατεψυγμένο δεν χρειάζεται. Σοτάρετε το σπανάκι με 4 κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε μπόλικο άνηθο και ελάχιστο αλάτι. Στραγγίξετε τελείως από τα υγρά και τοποθετείστε το μείγμα στο ταψί. Από πάνω αραδιάστε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τις πιπεριές ή ότι άλλο λαχανικό σας αρέσει. Πασπαλίστε με τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Ετοιμάστε το μείγμα του κιμά
Σοτάρετε τα υπόλοιπα 2 κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέστε τον κιμά και τσιγαρίστε τον για λίγο. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε την φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Στραγγίξετε το μείγμα του κιμά από τα πολλά υγρά και τοποθετείστε το στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
Καλύψτε το ταψί και ψήστε για περίπου 1,5 ώρα. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, απλώστε πάνω απ’ όλα τις φέτες της μοτσαρέλλας και τοποθετείστε ανοιχτό το ταψί στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Καλή επιτυχία.
Φιλεναδίτσα υπέροχο το φαγητό σου !!! φαίνεται πολύ γιαμ-γιαμ!!
ReplyDeleteΚάτι τέτοιο πρέπει να ζητάει η Μαριαν. Μπραβο βρε Ελενάκι μου, γεια στα χεράκια σου !
Περισσεύει λίγο και για μένα ? :) Εντυπωσιάστηκα από το συνδυασμό σπανακίου και κολοκυθιού. Μπράβο Ελενάκι μου.
ReplyDeleteΚαι γλυτώνουμε και την μπεσαμέλ απλώνοντας απλά τυρί πάνω από τον μουσακά.
ReplyDeleteΕξυπνο!!
mmm πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteΝα χαμε τώρα ένα κομμάτι!
ReplyDeleteΕίμαι στο γραφείο και πεινάωωωωω!!!
Τι είναι η μοτσαρέλλα σε ζουμί?
ωραιότατο!
ReplyDeleteμπράβο Ελενα :))
φιλιά και καλο μεσημερι
Έλενα,το έχω φτιάξει αυτό το φαγάκι.Νοστιμότατο!
ReplyDeleteΔεν πίστευα ότι θα δένει τόσο αρμονικά το σπανάκι με τον κιμά.Τις καλές συνταγές δε τις δίνω και στη φίλη μου-άρεσε πολύ!
Μήπως το είχες βάλει στο HFL;-άπό εκεί είχα πάρει τη συνταγή.
Φιλιά!
Μαράκι μου ελπίζω να είναι αυτό που ζητάει η Marian.
ReplyDeleteΔεν κατάλαβα αν ήθελε μουσακά με ή χωρίς κιμά.
Πάντως αν θέλει χωρίς κιμά, διαθέτουμε ΚΑΙ από αυτό.
Τι να την κάνουμε?? Την προσέχουμε!!
Ρενάκι μου όλα τα λαχανικά σχεδόν δένουν πολύ όμορφα σ' αυτό το φαγάκι. Και μπορείς να κάνεις όσους συνδυασμούς θέλεις.
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά:)
Κατερινάκι μου, είδες τι σκέφτομαι η ... τεμπέλα? χα χα χα!!
ReplyDeleteΟχι, δεν έχω κανένα πρόβλημα με την μπεσαμέλ, σίγουρα ομως τα τυριά είναι πιο ξεκούραστη λύση.
Κι αν προτιμήσεις την φρέσκια μοτσαρέλα, λιώνει ακόμα πιο όμορφα πάνω από το φαγάκι:)
Λυδία μου, κόπιασε!!!
ReplyDeleteΦιλάκια:))
Ιουλία, την μοτσαρέλα σε ζουμί, την βρίσκεις στα ψυγεία πολλών ΣΜ.
ReplyDeleteΕίναι συσκευαμένη σε σακουλάκια και διατηρημένη μέσα σε ζουμάκι.
Είναι πολύ πιο μαλακιά από την μοτσαρέλα σε φέτες και λιώνει πιο όμορφαπάνω από το φαγητό.
Την χρησιμοποιώ πάρα πολύ όταν φτιάχνω πίτσες, ακριβώς επειδή λιώνει και απλώνεται όμορφα!
Στην φωτό βέβαια, δεν έχω βάλει φρέσκια μοτσαρέλα, για να καταλάβεις την διαφορά.
Κι μ' αυτήν όμως μια χαρά έγινε το φαγάκι:)
Γεια σου Μαριλενάκι μου!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό μεσημέρι και σε σένα:)
Ελενάκι μου, ναι, την είχα βάλει και παλιότερα την συνταγή, ίσως από εκεί την θυμάσαι.
ReplyDeleteΟ συνδυασμός σπανάκι με κιμά είναι πολύ καλός, εγώ τον συνηθίζω πολύ και σε κρέπες, τάρτες, πίτες κλπ
Φιλάκια, καλό μεσημέρι:))
Κορίτσια μου γλυκά σας ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!πολύ πολύ !!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΔεν περίμενα τόσο γρήγορη ανταπόκριση!!! Με αφήνετε άφωνη!!!
Σας ευχαριστώ πολύ που με προσέχετε τόσοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!Με συγκινείτε!!!!
Συγγνώμη!!! που δεν διευκρίνησα αν θέλω μόνο με τυριά ή και με κιμά, αλλά επειδή είμαστε στην Τυρινή θεώρησα δεδομένο ότι θα ήταν μόνο με τυριά, χωρίς κιμά!!!
Μια φορά και γω είπα να κάνω οικονομία στο σχόλιο μου και να τι έκανα!!!
Σας ευχαριστώ πολύ πολύ πάντως!!!
Η συνταγή μου άρεσε πολύ και με εντυπωσίασε η μοτσαρέλα από πάνω!!!! Δεν είχα ξαναδεί κάτι αντίστοιχο!!!
Και δεν θέλω να ακούσω ξανά ΄Ελενα την λέξη τεμπέλα,άκου τεμπέλα τέτοιο κορίτσι!!!!!
Σας ευχαριστώ και πάλι!!!!!!
ΥΓ Τον μουσακά τον θέλω για την μεγάλη μου κόρη που σπουδάζει στην Κέρκυρα, και θα πάω τριήμερο της Κ.Δευτέρας να την δω!!Μου τόνισε ότι χωρίς μουσακά δεν με δέχεται!!!!!!
Μαγειρεύω η μάνα από την αρχή αυτής της εβδομάδας για να της πάω προμήθειες!!!!!!
Να τι τραβάνε οι μάνες, απ΄τα καμάρια τους!!!
πολλά πολλά φιλάκια και πάλι ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!:))
Ώστε γίνεται κι έτσι ε; Πολύ ωραίο δείχνει. Εις τα υπόψιν.
ReplyDeleteΠρωτότυπο είναι πιο ελαφρή έτσι?
ReplyDeleteΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ ΠΕΙΝΑΣΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ.
ReplyDeleteμμμμ...τι φαγακι...συνηθως το καλοκαιρακι το κανω μα χωρις κιμα και αντι για μπεσαμελ κανω μια κρεμα με γιαουρτι και αυγα...
ReplyDeleteη φωτο πολυυυυ λαχταριστη!
Η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά.
ReplyDeleteΩραία η συνταγή σου,ο μουσακάς προσφέρεται για πολλές παραλλαγές.
Με μοτσαρέλα δεν τον έχω κάνει ποτέ,με γιαούρτι κι αβγά που λέει η cook τον έχω κάνει,αντί για μπεσαμέλ.
Θα τον δοκιμάσω όταν καλοκαιριάσει,με μοτσαρέλα στο σακουλάκι.
Πολλά φιλιά
Ενα κομματάκι κι από εδώ παρακαλώ... για να τον συγκρίνω με τον κλασικό μουσακά της γιαγιάς και να βγάλω τα επιστημονικά μου συμπεράσματα :)
ReplyDeleteΌ,τι έχει πολλά λαχανικά μ' αρέσει. Αν βγάλω και τον κιμά, ακόμα καλύτερα!
ReplyDeleteΣτο μυαλό μου είσαι κοριτσάκι, σκεφτόμουν το μουσακά..αλλά δεν έχω χρόνο να τον φτιάξω... Μου έλειψες καλή μου, βέβαια τις συνταγές σου τις κοιτάζω κάθε μέρα, αλλά δεν προλαβαίνω να σχολιάσω!!
ReplyDeleteΜάκιαααα!
Πολυ προχωρημενος ο σημερινος σου μουσακας Ελενα!
ReplyDeleteMarian μου και το φοβήθηκα ότι θα ήθελες χωρίς κιμά. Ομως επειδή είπες "μουσακάς" σκέφτηκα ότι εννοούσες κάτι τέτοιο.
ReplyDeleteΚαι είχα και συνταγή χωρίς κιμά.
Στείλε μου το μέιλ σου στο μέιλ του blog μας και θα σου την στείλω. Μην σερβίρω δεύτερη συνεχόμενη μέρα μουσακά λαχανικών;-)
Δες και την πρόταση της cook παρακάτω.
Μπες και στο blog της, είναι πεντανόστιμο, ίσως έχει έκεί κάποια συνταγή που να σε καλύπτει!!
Φιλάκια, καλό βράδυ:)
Νενάκι μου, που είσαι εσύ καλό μου?? Ολα καλά??
ReplyDeleteΠολλά φιλιά:)
Βικάκι μου πρέπει να είναι πιο ελαφρύ υποθέτω. Εχει σπανάκι αντί μελιτζάνας και τυράκια αντί μπεσαμέλ!
ReplyDeleteΣκρουτζάκο μου, για σένα δεν θα είχα φυλάξει κομμάτι?? Οσα θες!!
ReplyDeleteΜπισκοτένια μου, σούπερ ακούγεται η ιδέα σου!
ReplyDeleteΣτέλνω και την Μαριαν στο blog σου, μπας και βρει αυτό που ψάχνει, γιατί άλλο μου παράγγειλε η κοπέλα και άλλο της σερβίρισα εγώ η ξανθιά:P
Φιλάκια πολλά:)
Λιλάκι, με μοτσαρέλα σε σακουλάκι it's the best:))
ReplyDeleteΕγώ πάλι δεν έχω δοκιμάσει τον τρόπο της cook και θα το κάνω σε πρώτη ευκαιρία!
Φιλάκια, καλό βράδυ:)
Dorothy, άμα είναι για επιστημονικούς λόγους, πάρε όλο το ταψί λέμε;-)
ReplyDeleteΚικίτσα, ότι λαχανικά θέλεις βάζεις! Χωρίς κιμά είναι αυτό που ζητάει η Marian.
ReplyDeleteΔηλαδή λίγα παραπάνω λαχανικά, λίγα παραπάνω τυριά και έτοιμο!
Ολγάκι μου ακόμα τρέχεις??
ReplyDeleteΚάτσε λίγο να σε κεράσουμε κάτι!
Μάκια, καλό βράδυ:)
Δημιουργία μου, μα είδες πως φαίνονται τα πρχωρημένα άτομα σαν κι εμένα?? Δεν το συζητώ δηλαδή, είμαι προχωρημένη η γυναίκα:PPP
ReplyDeleteΕλενα παντα μας εκπλησεις.Ολες οι νοστιμιεσ περιμενουν την σειρα τους για να περασουν πρωτα απο το ματι και μετα να καταληξουν στο στομαχι μας.Υπεροχα ολα.
ReplyDeleteΔιαβασα και τα τυρακια και δεν σου κρυβω αν και αργα ,αρχισα να πειναω.
Καλη νυχτα.
Ελενάκι μου μην ανησυχείς καθόλου!!!
ReplyDeleteΕννοείται ότι δεν θα βάλεις συνεχόμενες συνταγές ίδιες!!(αυτό δα μας έλειπε!!!)
Να είσαι καλά και σ΄ευχαριστώ πολύ !!!
Θα σου στείλω μαιλ.
καλή σου μέρα!!
Φιλάκια!!!:)
Έλενα μου, τελικά...για αρχάρια δεν τα πήγα και άσχημα στη μαγειρική μου!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ που μου ανυψώνεις το ηθικό και σε περιμένω να γίνεις η δασκάλα μου από κοντά το άλλο Σαβ/κο, με το καλό.
Γλυκιά καληνύχτα σε όλους!
Λικεράκι μου ελπίζω να είναι όλα καλά!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ, να περνάς πολύ όμορφα:))
Marian μου το πήρα το μέιλ και σου έστειλα κάτι.
ReplyDeleteΔες μήπως σε καλύπτει περισσότερο αυτό!!
Πολλά φιλιά:)
Μαράκι μου πολύ χαίρομαι που δεν τα πήγες άσχημα, κάθε αρχή και δύσκολη. Σύντομα θα σκίζεις!!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ:)
Elena, a wondeful twist on the classic, always good to insert some greens in a dish!
ReplyDelete