Friday, 3 April 2009

Γεμιστά με θαλασσινά και λαχανικά

Τα γεμιστά, είτε με κιμά, είτε "ορφανά" είναι αγαπημένο φαγάκι όλων μας. Δοκιμάστε μια διαφορετική γέμιση, με θαλασσινά και λαχανικά. Ένα πιάτο νηστίσιμο, αλλά τόσο νόστιμο, που θα το καθιερώσετε και εκτός νηστείας πιστεύω.
Η διαδικασία μαγειρέματος είναι η ίδια με τα "γνωστά" μας γεμιστά. Η παρασκευή της γέμισης διαφέρει μόνο.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.
Υλικά
6 ντομάτες
7 πιπεριές
300 γρ. γαριδούλες καθαρισμένες
130 γρ. μύδια ψίχα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
1 τριμμένο καρότο
μισή κούπα μαϊντανό
δυόσμο (όσο μας αρέσει)
10 κουταλιές ρύζι καρολίνα
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τις τοποθετούμε ανάποδα στο ταψί που θα τις ψήσουμε, να στραγγίσουν, όσο θα ετοιμάζουμε την γέμιση. Κρατάμε την σάρκα από τις ντομάτες, την στραγγίζουμε καλά από τα υγρά και την ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, τα κρεμμύδια, την πιπεριά και το κολοκυθάκι.Προσθέτουμε τις γαριδούλες και τα μύδια και ανακατεύουμε για λίγο.Στη συνέχεια προσθέτουμε την σάρκα της ντομάτας, τον μαϊντανό, δυόσμο, τριμμένο καρότο, αλατοπίπερο και πάπρικα.
Αφού πάρουν όλα μια βράση, προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε την φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς να απορροφηθούν τα πολλά υγρά από το ρύζι.Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να "περιμένει" ένα τεταρτάκι.
Στη συνέχεια γεμίζουμε τις ντοματοπιπεριές, τις τοποθετούμε σε ταψί με ελαιόλαδο, τις περιχύνουμε και με λαδάκι, προσθέτουμε και λίγο νεράκι στο ταψί και τις ψήνουμε για 1-1,5 ώρα.
Καλή επιτυχία.

52 comments:

  1. Τι πρωτότυπη συνταγή Έλενα και τι όμορφα τα χρώματα της γέμισης. Πως να αντισταθεί κανείς σε μια τέτοια ντοματούλα?

    ReplyDelete
  2. Καλέ τι όμορφα χρώματα είναι αυτά!! αν είχαμε βραβείο χρωματικής κουζίνας, σίγουρα θα το κερδιζες!! (και μαζί μ'εσενα και εγω !! χιχιχι) τελειο Ελενάκι μου !
    δεν εχω δοκιμάσει ποτέ κατι παρόμοιο αλλά πιστεύω ότι τα υλικά δενουν πολύ ωραία μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ειναι .... νιαμ .. νιαμ....

    φιλάκια

    - Εχω ενα μήνυμα για την γλυκειά μας Marion:
    Μαριανακι, πέρνα απο την συνταγή με τις μελιτζάνες υπάρχει απάντηση για την ερωτηση που είχες κάνει σχετικά με την φράπα. !

    ReplyDelete
  3. Πραγματικα τα γεμιστα ειναι αγαπημενα και τα δικα σου ειναι και πολυ ωραια σε εμφανιση.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Έλενα. Πως είσαι σήμερα; Ελπίζω καλύτερα! Τα γεμιστά είναι το πρώτο φαγητό που έφτιαξα. Ήμουν 11 ετών και επειδή η μητέρα είχε σπασμένο το δεξί χέρι αναγκάστηκα να μου δείξουν και κάποιο άλλο φαγητό εκτός από μακαρόνια και πατάτες γιατί φώναζε ο πατέρας που έτρωγε κάθε μέρα τα ίδια για εβδομάδες! lol
    Όμως τη δική σου συνταγή δεν την έχω δοκιμάσει και θα του φτιάξω όταν βγει από το νοσοκομείο, με το καλό. Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  5. Γειά σου σπεσιαλίστα της νηστείας!Μπράβο Έλενα,καταπληκτική συνταγή και καλή ιδέα για το Σαββατοκύριακο.Αν δεν βάλω μύδι,δεν πειράζει,ε?..Όλγα

    ReplyDelete
  6. Κατερίνα Κ.3 April 2009 at 10:57

    Ελενάκι σήμερα ξεπέρασες τον εαυτό σου!
    Η πιο πρωτότυπη νηστίσιμη συνταγή!
    Viva η νηστεία!!

    ReplyDelete
  7. Ιδιαίτερη πράγματι συνταγή, με μία παλέτα χρωμάτων.
    Μου αρέσει η ιδέα θαλασσινών στα γεμιστά!
    sgr

    ReplyDelete
  8. α τι θα γίνει με εσας
    κάθέ φορά που μπαίνω μου τρέχουν τα σαλια
    χα χα χα

    ReplyDelete
  9. Ρενάκι μου απλά δεν χρειάζεται να αντισταθεί χα χα χαα!!
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  10. Μαράκι μου ούττε εγώ το πίστευα όταν το επιχείρησα ότι θα γίνονταν τόσο νόστιμα.
    Δένουν πραγματικά πολύ όμορφα όλα τα υλικά μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό:)

    ReplyDelete
  11. Πουαντερίτσα όλα τα γεμιστά μου αρέσουν πολύ και αυτά έγιναν πραγματικά πολύ νόστιμα.

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Matrigaki μου:))
    Ευτυχώς σήμερα είμαι πολύ πολύ καλύτερα, σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου!!
    11 χρονών έφτιαξες γεμιστά!!!!
    Μα ξεκίνησες και με σχετικά δύσκολο φαγάκι, μπράβο σου!!
    Ελπίζω ο πατερούλης σου να είναι καλύτερα και να τον καλοπεριποιηθείς όταν με το καλό γυρίσει στο σπίτι!!
    Φιλάκια φιλενάδα:))

    ReplyDelete
  13. Αγγελικούλα μέλι .... κοίτα ποια μιλάει:)

    ReplyDelete
  14. Ολγάκι μου, ναι .... τι να σου πω!!
    Σκέτη σπεσιαλίστας χα χα χαα!!
    Μπορείς να βάλεις ή να παραλείψεις ότι θαλασσινά θέλεις!! Αν δεν σου αρέσουν τα μύδια, παράλειψέ τα!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  15. Κατερινάκι μου!!
    Viva και πάλι viva!!
    Εγώ βέβαια δεν νηστεύω, αλλά σας έχω .... ταράξει στο νηστίσιμο για συμπαράσταση.
    Μετά το Πάσχα όμως να δείτε τι σας ετοιμάζουμε:))

    ReplyDelete
  16. Λιζάκι μου δοκίμασέ το, είναι κάτι το διαφορετικό και πολύ νόστιμο φαγάκι:)

    ReplyDelete
  17. Βικάκι μου είμαστε απαράδεκτες, το ομολογούμε χα χα χαα!!
    Φιλάκια πολλά:)

    ReplyDelete
  18. Έλενα τα γεμιστά είναι το αγαπημένο μου φαγητό,με ρύζι,με γλυκό τραχανά ή πληγούρι και με κιμά.
    Αχ,αυτή την παραλλαγή την αφήνω σ΄αυτούς που τους αρέσουν οι συγκεκριμένες γεύσεις.Είμαι δύσκολη;
    Στις φωτογραφία φαίνονται πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. ειναι τοσο νοστιμα οσο φαινονται?

    ReplyDelete
  20. καλημέρα, γδούπ........
    ...................
    .....................
    λοιπόν μόλις σηκώθηκα όρθια από τη λιποθυμία που με έπιασε......
    Τι βλέπουν τα ματάκια μου...μμμμμμμμμμ
    από δευτέρα σίγουρα θα φτιάχτει!!!!!!!!!!
    Πάντως Έλενα ή σου αρέσουν πολύ τα θαλασσινά ή έχεις περίεργο γιο που για να τρώει σκαρφίζεσαι μαγειρικές πατέντες!!!!!!
    όπως και να 'χει το πράγμα σε καλό δικό μας βγαίνει!!!!!
    Ευχαριστουμε πολύ
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  21. γαστεροπλήξ3 April 2009 at 13:32

    δυστυχώς οι δικοί μου δεν πολυτρελαίνονται για γεμιστά γενικώς, εγώ τρελαίνομαι και φτιάχνω γεμιστά με χταπόδι, είναι τέλεια. οι δικοί μου εκείνη τη μέρα τρώνε αλλα ΧΩΡΙΣ ενθουσιασμό, με ΜΟΥΤΡΑ να πω;....

    ωραία συνταγούλα, και αφού είναι με θαλασσινά βάλε κι αλλο πιάτο στο τραπέζι, έρχομαι

    ReplyDelete
  22. Κατακληκτική και πολύ πρωτότυπη συνταγή. Είμαι σίγουρη πως είναι νοστιμότατη.

    ReplyDelete
  23. Ευτυχώς που έχω φάει γιατί θα πάθαινα τπτ από την φωτο που βλέπω!Για ακόμα μια φορά μπράβο Ελενα.

    ReplyDelete
  24. Πρωτότυπη η θαλασσοχρωματιστή παραλλαγή!!!
    Συγχαρητήρια Έλενα μας, cherie.

    Ζωντάνεψες να πάμε για κανένα καφέ ή τσου;

    xxx

    ReplyDelete
  25. ωραία φαίνονται!
    και σίγουρα πρωτότυπα.
    και νηστίσιμα, ό,τι πρέπει για την εποχή.

    φιλια και καλα να περασετε :))

    ReplyDelete
  26. Έλενα μου, πολύ χαίρομαι που συνέρχεσαι. Τα γεμιστά μου τα έμαθε η γιαγιά μου λίγο πριν την χάσω... Αν ζούσε, θα είχα γίνει νοικοκυρά, αλλά η μητέρα μου με είχε σαν πριγκήπισσα, τρομάρα μου, γι' αυτό και είμαι τεμπέλα τώρα! ;)
    Μακάρι να βγει με το καλό και θα του κάνω ότι θα μπορεί να φάει.
    Είσαι πολύ γλυκιά!!

    ReplyDelete
  27. Χαίρετε,χαίρετε,χαίρετε!!!!!
    Λοιπόν να είστε καλά χίλιες φορές!!!
    Ο άντρας μου εδώ και δυο μέρες,ρωτάει και ξαναρωτάει τι φαγητό θα κάνω την Κυριακή,για να ψωνίσει έγκαιρα αυτά που πρέπει(όχι για να δείτε τι άντρα έχω!!!!).
    Δεν ήξερα τι να του πω γιατί ότι θυμόμουν από νηστήσιμα τα έχω κάνει!!!
    Μου δώσατε έμπνευση!!!!
    Μπράβο και πάλι μπράβο!!!
    Γαριδούλες έχω καθαρισμένες στην κατάψυξη,μου λείπουν μύδια κολοκυθάκια και δυόσμος!!!
    ΚΑΤΩΧΥΡΩΘΗΚΕ!!!!!!!
    Καλά Ελενάκι περιττό να πω ότι έπαθα πλάκα με τα χρώματα!!!!!
    Μπράβο χρυσοχέρα μου εσύ!!!!!

    Λοιπόν Μαράκι μου είδα την απάντηση για την φράπα!!!
    Δηλαδή έτσι το ζητάς; Πας στον μανάβη και λες θέλω 1 κιλό φράπες!!!!(χιχιχι!!!!)
    Δεν το έχω ξανακούσει και βασικά δεν έχω δει και ποτέ!!!(πάω στον κ.γούγλη να ψάξω!!)
    Αν σου πω τι βρήκα θα γελάς!!!(φραπέδες έβγαζε???!!!!!!!!!)
    Πάντως ευχαριστώ κυρία μου που φροντίζεται για την ενημέρωσή μου και δεν με αφήνεται να χάνομαι στο σκότος της αμάθειας!!!!!!(Τι γράφω η γυναίκα????)

    κοριτσάρες φιλιά πολλά!!!
    Καλό απόγευμα!!! ;)
    (Το σεντόνι μου σήμερα είναι κοφτό,κατευθείαν για προίκα!!!)

    ReplyDelete
  28. Περίσσεψε για μένα; ΚΑΙ λαχανικά ΚΑΙ θαλασσινά; Ό,τι πρέπει για μένα!

    ReplyDelete
  29. Έλενα μου, τι μου κάνεις;;! Στο γραφείο , πεινασμένη [κάνω δίαιτα]!!, να βλέπω τα ωραία σου φαγάκια!!Τρελλάθηκα και με το ρολό μαρμελάδα!Αυτή την συνταγή την κάνει και η μάνα μου διπλή. Το άλλο ρολό, μας το κάνει με σοκολάτα. Τέλεια όλα σου!!!Καλό ΣΚ...

    ReplyDelete
  30. κορυφαίο το βλε΄πω για πρώτη μου φορά....έπαθα..θα το φάω όλο
    νάσαι καλά τρομερό....

    ReplyDelete
  31. Elenaki μου όταν έβαλα την συνταγή, εσένα σκέφτηκα.
    Είπα "ωχ, η Ελένη θα πει πάλι γαρίδες που δεν τρώω έβαλε!!"
    Τι να κάνω που εμείς στις νηστείες μας με θαλασσινά ... επιζούμε, γιατί που να βολέψω με σκέτα λαδερά τους .... πρίγκηπές μου??

    ReplyDelete
  32. Aσπα μου, όχι!!
    Είναι ακόμα πιο νόστιμα χα χα χαα!!
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  33. Αμαλίτσα μου, αυτό έλεγα και στην Ελένη πιο πάνω.
    Δεν είναι τι μου αρέσει, είναι που οι άντρες μου, δυο μέτρα ο καθένας, δύσκολο να κρατηθούν με ένα σκέτο λαδερό.
    Με τα θαλασσινά έχω κατά κάποιον τρόπο σωθεί.
    Μια γαριδομακαρονάδα, ένα μυδοπίλαφο, ένα χταπόδι στιφάδο ή με μακαρόνια, με έχουν σώσει τις "δύσκολες" μέρες!
    Τι να κάνω η ταλαίπωρη??

    ReplyDelete
  34. Γαστεροπλήξ γεμιστά με χταπόδι ... αυτό κι αν είναι πρωτότυπο!!
    Αλλά να φάμε τα γεμιστά σου και μου, παρέα, αφού μπλέξαμε με δύσκολους;-)

    ReplyDelete
  35. Big mama, είναι.... είναι!!!
    Φιλάκια:))

    ReplyDelete
  36. Χαρούλα μου σε ξανα-ευχαριστώ!!
    Μην μου πάθεις όμως τίποτα και το χω και κρίμα!!!
    Γι αυτό όταν τα ξαναφτιάξω, be my guest please:))

    ReplyDelete
  37. Ζαμπάκι μου σήμερα έκανα τα πρώτα ... δειλά βήματα στον έξω κόσμο. Καλά τα κατάφερα μετά από μια βδομάδα που πήγαινα σκυφτή σαν γριούλα, μπορώ να πω.
    Φαντάζομαι σε λίγες μέρες θα είμαι περδίκι, οπότε πάμε όπου θες:)
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  38. Μαριλενάκι μου να είσαι καλά!!
    Φιλάκια πολλά και σε σένα!
    Σπίτι θα είμαι, δεν θα πάω πουθενά, ακόμα στην ανάρρωση είμαι η ασθενής;-)

    ReplyDelete
  39. Matrigaki μου και τώρα μια χαρά τα καταφέρνεις!!!
    Το ίδιο έκανε και η δική μου η μητέρα, με αποτέλεσμα όταν παντρεύτηκα να μην ξερω να βράσω ούτε μακαρόνια.
    Στην κυριολεξία όμως!!
    Τα πέταξα μέσα στο κρύο νερό και περίμενα να βράσουν όλα μαζί:P
    Νομίζω όμως ότι αν αγαπάς την μαγειρική (το ίδιο ισχύει και για οτιδήποτε άλλο στην ζωή μας), στο τέλος πάντα τα καταφέρνεις:)

    ReplyDelete
  40. Mariaaaaannnn, μα τι καλό αντρούλη που έχεις εσύ!!!
    Τέτοιοι άντρες είναι θησαυροί!!!
    Γι αυτό κι εσύ να τον καλοπεριποιηθείς την Κυριακή και να του το φτιάξεις το φαγάκι, είναι πάααρα πολύ νόστιμο!!
    Θα του αρέσει και θα σε προσέχει ακόμα πιο πολύ από το πολύ!!
    Το κοφτό σεντόνι καλά κάνεις και μου το δείχνεις, ως γνωστόν πρέπει να εκτιμήσω είπαμε τα προικιά των νυφάδων μου;-)
    Φιλάκια, καλό βράδυ!!
    (σε περιμένω αύριο με ένα ποστ ... διαφορετικό από τα άλλα, θέλω την γνώμη σου για το τι προτιμάς)

    ReplyDelete
  41. Kικίτσα μου περίσσεψε, περίσσεψε, πάντα υπάρχει εδώ ένα πιάτο για σένα!!!

    ReplyDelete
  42. Oλγάκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
    Το ρολό μαρμελάδα το έφτιαξε η Ζαμπία μας, άλλη χρυσοχέρα αυτή και επίσης άλλου είδους ταραχή!!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ:)

    ReplyDelete
  43. Παναγιώτη μου, όλο δικό σου βέβαια!!
    Καλό βραδάκι:)

    ReplyDelete
  44. Αχ,Έλενα όντως στους άντρες δεν πολυαρέσουν οι νηστείες,μεταξύ μας ούτε κι εγώ νηστεύω,αλλά τα μαγειρεύω τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.Ευτυχώς έχω βολικό άντρα και δε μιλάει,αλλά τα βράδυα που πάει μέχρι το φίλο μας-έχει ταβέρνα με θαλασσινά-όλο και κάτι γεύεται και γλυτώνω εγώ.
    Καλό βράδυ!

    Η μέση πέρασε;Είσαι καλά τώρα;Θέλει προσοχή και ξεκούραση,όσο μπορείς με τους τρεις πρίγκηπές σου,που έχεις να φροντίσεις.
    Περαστικά!

    ReplyDelete
  45. Ελενάκι μου κι εγώ να σου πω την αλήθεια, μόνο την Μεγάλη βδομάδα νηστεύω. Το κρέας δεν με πειράζει καθόλου να το στερηθώ, αλλά το γάλα και το τυρί, δυσκολεύομαι!
    Ειδικά το γάλα που βάζω στον καφέ μου, αν σκεφτείς ότι 3 καφέδες την ημέρα τους πίνω.
    Η μέση μου είναι πολύ καλύτερα σήμερα, δόξα τω Θεώ, ελπίζω να συνεχιστεί έτσι γιατί πέρασα πολλούς πόνους μια βδομάδα τώρα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ:)

    ReplyDelete
  46. με τα γεμιστα εχω σχεση...μισους!!
    μα αν μου τα βαζατε στο πατο θα τα τιμουσα και με το παραπανω :)

    ReplyDelete
  47. Μίσους?? Με τα γεμιστούλια??
    Οπως θες τα τρώω, με οποιαδήποτε γέμιση:)
    Μα να σου τα βάλω ευχαρίστως στο πιάτο αν είναι να τα δοκιμάσεις cookitsa μου:))

    ReplyDelete
  48. Μια συμβουλη θα δωσω:ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ.Δευτερη φορα τα φτιαχνω μεσα σε μια εβδομαδα.

    ReplyDelete
  49. Βασάκι μου κι εμείς τα λατρεύουμε τα γεμιστά μαγειρεμένα έτσι!
    Χαίρομαι πάρα πολύ που τα ευχαριστήθηκες και τα ξανα-έφτιαξες!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  50. Και πάνω που σκεφτόμουν τι να φτιάξω γιά το ΣΚ. Ηλθε κι έδεσε. Την τυπώνω άμεσα. Ευχαριστώ πολύυυυυυυυ!

    ReplyDelete
  51. Tζιντζεράκι μου καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις!
    Φιλιά!

    ReplyDelete