Friday, 8 May 2009

Ριζότο με λαχανικά - Καροτάκια στην λαδόκολλα

Τις γλώσσες που σερβίρισε στους φίλους της η Αμαλία, τις συνόδεψε με ένα ριζότο με λαχανικά και καροτάκια στη λαδόκολλα.
Πάμε να μας πει πως τα έφτιαξε.

Ριζότο με λαχανικάΧρειαζόμαστε:
1 ποτήρι ρύζι μπασμάτι
2 ποτήρια νερό
μανιτάρια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
μισό ποτηράκι κρασί λευκό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα σκεπάζουμε ώστε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Μετά από 5 περίπου λεπτά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι. Τα σκεπάζουμε επίσης και τα αφήνουμε όλα μαζί να μαραθούν στα υγρά τους.
Όταν πια κοντεύει να σωθεί το νερό από τα λαχανικά μας δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λάδι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί.
Ξεπλένουμε το ρύζι με νερό 2 χέρια και το ρίχνουμε μέσα στα λαχανικά. Ανακατεύουμε λίγο, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και όταν αρχίσει να παίρνει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά κατά το ήμισυ.
Σε περίπου 10 λεπτά θα έχει απορροφηθεί το νερό οπότε το σβήνουμε σκεπάζουμε και το αφήνουμε ένα δεκάλεπτο ακόμη.
Σερβίρουμε.

Καροτάκια στην λαδόκολλαΧρειαζόμαστε:
καρότα όσα θέλουμε
ξύδι μπαλσάμικο λευκό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα καρότα στο σχήμα της αρεσκείας μας (εγώ τα κόβω ή μακρόστενα στα 4 ή λοξές φέτες όπως στη φωτογραφία) και τα βάζουμε σε μία λαδόκολλα με τα υπόλοιπα υλικά.
Tα ανακατεύουμε λίγο.
Κλείνουμε τη λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο. Καλό είναι να το βάλουμε με κάποιο άλλο φαγητό που παίρνει αρκετή ώρα να γίνει, γιατί είναι κρίμα να κάψουμε ολόκληρο το φούρνο μόνο για τα καρότα.
Αν πάλι θέλουμε να τα φτιάξουμε μόνα τους μπορούμε να τα βράσουμε ένα δεκάλεπτο πριν τα βάλουμε στη λαδόκολλα.
Όταν σβήσουμε τον φούρνο, καλό θα είναι να τα αφήσουμε μέσα μέχρις ότου χάσει τη θερμότητα του.
Καλή επιτυχία.
Αμαλία

37 comments:

  1. Τι ωραίο ριζότο κι όχι μόνο αυτό. Το τραπέζι πολύ προσεγμένο. Αυτές οι πετσέτες με την κορδέλα πολύ μου άρεσαν. Μπράβο Αμαλία!

    ReplyDelete
  2. το πιο ομορφο απο ολα ειναι το στησιμο του τραπεζιου , εχω αδυναμια στα ομορφα τραπεζια, μπραβο κουκλιστικο

    ReplyDelete
  3. Kαι οι γλώσσες αλλά και το ριζότο είναι τέλεια !!
    Τόσο ελαφρύ και πρέπει να είναι πολύ νοστίμο

    Μπράβο στην Αμαλία ! !
    Φιλάκια κορίτσια καλημέρα !!

    ReplyDelete
  4. Μπραβο Αμαλίτσα μου, ζωγράφισες, πολύ καλοστρωμένο το τραπέζι και πολύ ωραίες οι προτάσεις σου !!!
    ευχαριστούμε πολύ.

    καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  5. Πολύ όμορφο το τραπέζι σου Αμαλία!
    Το ριζότο το φτιάχνω κι εγώ και προσθέτω και καλαμπόκι, του πηγαίνει πολύ!
    Τα καροτάκια στην λαδόκολλα έχουν μεγάλη διαφορά στην γεύση από το να τα βράσουμε και να τα σωτάρουμε με βούτυρο ή λάδι?

    ReplyDelete
  6. Νόστιμο το ρυζότο και τα καροτάκια σου!Το τραπέζι όμως κλέβει την παράσταση-πολύ όμορφα στημένο!

    Έκανα τη συνταγή με τα ψάρια.Σκέτη γλύκα ήταν!Έβαλα φρέσκους σαργούς,γιατί όταν τους ψήνω στο ταψί στεγνώνουν και δε μ΄αρέσουν.Μ΄αυτόν τον τρόπο κράτησαν όλους τους χυμούς τους και πήραν τη γεύση των υπόλοιπων υλικών.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. eleni, πήρες το μειλ που σου έστειλα???

    ReplyDelete
  8. Αμαλίτσα το τραπέζι σου έκλεψε την παράσταση αυτή τη φορά!!
    Πολύ ωραία και τα δύο συνοδευτικά για το ψαράκι σου.
    Στο ριζότο θα συμφωνήσω με την Ιουλία, ταιριάζει ωραία και το καλαμπόκι.
    Τα καροτάκια με εντυπωσίασαν, δεν τα έχω φτιάξει ποτέ έτσι, εκτός όταν τα βάζω στην λαδόκολλα μαζί με κρεατικά και άλλα λαχανικά.
    Αλλά με μπαλσάμικο σκέτα δεν τα έχω δοκιμάσει.
    Γεια στα χέρια σου για όλα:))

    ReplyDelete
  9. Μαρία,δεν κατάλαβα ότι το μήνυμα θα ήταν για μένα,νόμιζα εννοούσες την Έλενα.Έλαβα κάποια μηνύματα,αλλά δε γνώριζα τον αποστολέα και τα διέγραψα.
    Συγνώμη,την έχω ξαναπάθει,μάλιστα με την Έλενα όταν ξεκινήσατε το blog.
    Σε παρακαλώ στείλε μου πάλι-με τι όνομα;
    Χίλια συγνώμη!!!

    ReplyDelete
  10. δεν πειράζει Elenaki μου, στο στέλνω απο το meil μου θα το δείς σαν mariabellou@gmail.com, θα εχει και attachements (κάτι φωτογραφίες). Πάω να στο στείλω, είμαι σίγουρη οτι όταν το λαβεις θα το ευχαριστηθείς πολύ !!!

    ReplyDelete
  11. Delicieuses ευχαριστώ πολύ, όσο για τις πετσέτες στην ουσία δεν είναι κορδελίτσα είναι πιάστρα τις πήρα από τις μπουμπουνιέρες στο γάμο που ήμουν κουμπάρα...Βούτηξα 12 μπουμπουνιέρες μόνο και μόνο για τις πιάστρες!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ το στήσιμο του τραπεζιού εε;;Εμπειρίες από τα φοιτητικά μου χρόνια.. δούλευα χρόνια σε εστιατόριο που αναλάμβανε και γάμους οπότε καταλαβαίνεις...ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ

    ReplyDelete
  13. ΜΑΜΑ ΒΙΚΥ όντως το ελαφρύ γιατί να είναι και άνοστο δεν το έχω καταλάβει ή γιατί πρέπει όλα να τα τηγανίζουμε...πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  14. Μαράκι μου σε λίγο με τόσα μπράβο θα αρχίζω να γίνομαι χειρότερη και από πατζάρι, αλλά θα αρχίσω να το παίρνω και πάνω μου και δεν είμαι τέτοιος τύπος
    Ευχαριστώ και πάλι και για τα καλά σας λόγια αλλά και για τη φιλοξενία
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  15. Ιουλία μου ναι το ξέρω για το καλαμπόκι, αλλά συνήθως βάζω μέσα στην κατσαρόλα ό,τι βγάλει το ντουλάπι και το ψυγείο με αποτέλεσμα κάθε φορά το φαγητό να είναι διαφορετικό...
    όσο για το σωτάρισμα που λες δεν έχω άποψη γιατί δεν τα έχω φάει ποτέ έτσι, αλλά μάλλον θα είναι διαφορετικά γιατί τα καρότα παίρνουν όλη τη γλύκα από το ξύδι. Αν τα δοκιμάσεις πες μας τις διαφορές αν υπάρχουν

    ReplyDelete
  16. eleni Αχ σαργουδάκια...Ευβοϊκού ή πελαγίσια;;;;δεν έχει και μεγάλη σημασία!!!!
    αυτό ακριβώς είναι το νόημα να κρατήσεις ζουμερά τα ψαράκια όση ώρα και αν τα φας μετά το ψήσιμο...
    φιλιά

    ReplyDelete
  17. Έλενα μου γλυκειά ευχαριστώ πολύ όπως είπα και στην Ιουλία τα καρότα ρουφάνε τη γλύκα του ξυδιού και γίνονται το κάτι άλλο....
    Ευχαριστώ πολύ για όλα
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  18. Αμαλία πελαγίσια.Ευτυχώς που υπάρχει ένας φίλος και μας τροφοδοτεί με φρεσκότατα ψαράκια.Όποτε βαριέμαι να τα ψήσω στο σπίτι,επειδή έχει ταβέρνα,τα παίρνουμε έτοιμα,ψημένα στα κάρβουνα.

    ReplyDelete
  19. εμείς eleni προς το παρόν μόνο ευβοϊκού, αλλά το καλοκαίρι που ερχόμαστε συνέχεια πάνω Β. Εύβοια τα ευχαριστιόμαστε χωρίς να τα χρυσοπληρώνουμε...ειδικά στα Βασιλικά

    ReplyDelete
  20. Τα καρότα τα βάζουμε κι εγώ και ιδιαίτερα ο Δημήτρης σχεδόν σε όλα τα φαγητά μας, τα λατρεύω.Αγοράζουμε σάκο ολόκληρο με μπέιμπυ καροτάκια.

    ReplyDelete
  21. Αααααααα Αχτίδα δεν είστε οι μόνοι... και εγώ με τα τσουβάλια τα παίρνω σπίτι!!!!!!Μικρά δεν έχω φάει ποτέ μου φαίνεται ότι δεν φτουράνε είναι καλά;;

    ReplyDelete
  22. Νάτο πάλι το ρύζι το αγαπημένο μου! Μια χαρά η συνταγή αυτή και άκρως διαιτητική! Θα την τιμήσω! Ευχαριστούμε Αμαλία, φιλιά σε σένα και τις οικοδέσποινες!

    ReplyDelete
  23. Μμμμμμμ και εμένα Μαράκι μου το ρύζι ανήκει στην κορυφή των προτιμίσεών μου...Θα μπορούσα να τρώω όλη μέρα κάθε μέρα χωρίς να το βαριέμαι...
    Φιλιά

    ReplyDelete
  24. Μπράβο για το ρυζότο αλλά μεγαλύτερο μπράβο για το την εμφάνιση του τραπεζιού... πολύ ωραία χρώματα!

    ReplyDelete
  25. Υπέροχο το στρώσιμο του τραπεζιού καθώς και το ριζότο και τα καροτάκια. Γεια στα χεράκια σου!!!!

    ReplyDelete
  26. έχω να πω τα εξής δύο: πολυυ μ' αρεσει η σημερινή συνταγή!
    :))
    (και θα μου πεις, ποια δεν μ' αρεσει; αλλά τα λαχανικα, στην καρδιά μου, μπαίνουν απευθείας)

    και το δεύτερο: το δικο μου (πρώτο) μέιλ που ειχα στείλει στο Μαράκι, το gmail, το κήρυξε "ανεπιθύμητο" και το πεταξε στον κάλαθο των αχρήστων!

    περιμενα κι εγώ απαντηση, περίμενα.. μέχρι που μου 'ρθε η επιφοίτηση και κατάλαβα τι ειχε γινει :)))

    καλό βράδυ κορίτσια!

    ReplyDelete
  27. Amali, dear συνμαγείρισσα, πρέπει να μας καλέσεις όλες να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι και δοκιμή (δοτική με υποδιαστολή) τις καταπληκτικές δημιουργίες σου, μην δίνουμε τσάμπα τα εύσημα! Χι χι χι.
    σμουτς

    ReplyDelete
  28. Betty's Cuisine πω πω πάλι με τον καλό λόγο στο στόμα, πάρτε καλέ και κανα μεζεδάκι
    ευχαριστώ πολύ
    φιλιά

    ReplyDelete
  29. elen (πολλές ελένες έχει το blog τελικά και θα έχουμε κεράσματα σε λίγες μέρες!!!!!) ευχαριστώ άλλη μία φορά, καλε τι πράγμα είναι και αυτό σήμερις....ούτε όταν πέρασα στις πανελλήνιες τόσα μπράβο!!!
    φιλιά

    ReplyDelete
  30. Μαριλένα χα και εσύ κρυφή Λένα είσαι!!!!!
    λαχανικά και ρύζι και η κοιλιά να τρίζει!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  31. Ζαμπία
    1ον μου άρεσε πολύ ο όρος συνμαγείρισσα
    2ον πολύ περισσότερο μου άρεσε η δοτική με την υποδιαστολή, το blog έχει επίπεδο δεν είναι ότι κ ότι!!!!
    3ον εγινεεεεεεεεεεεεεεεεεε (για τη δοκιμή λέω εεε) Αλλά μετά τη βάφτιση του υιού μου, τις Πανελλήνιες και τις ενδοσχολικές!!!!!!!!χα καλό εεεε

    πολλά φιλια
    και καλό βράδυ σε όλους

    ReplyDelete
  32. 1) Για πότε δλδ;
    2) Χρονικά πότε το τοποθετείς;
    3) Θα ζω!;
    Ζ.

    ReplyDelete
  33. εμενα πιο πολυ και απο τις συνταγες μου αρεσε το styling :)

    ReplyDelete
  34. Amali, τι ωραία παροιμία!
    :)))

    υποσχομαι πως θα τη χρησιμοποιώ πολυ, από δω και στο εξής!

    φιλιά
    και καλό Σαββατοβραδο :))

    ReplyDelete
  35. Χαχαχαχαχα
    Ζαμπία τόση λαχτάρα για τα φαγητάκια μου;;;;ξέχασες να βάλεις και όνομα!!!
    μην ανησυχείς θα κανονίσουμε κανα γκαδερινγκ του νοου ας μπέτα....που λέει και στην ταινία...
    Πάντως όπως βλέπω όλοι κάθονται και χαζεύουν το στήσιμο του τραπεζιού και κανείς δεν τρώει!! εε cook και εσύ μήπως δεν σου άρεσε να φτιάξω κάτι άλλο;;;

    ReplyDelete
  36. Μαριλένα είδες;;;
    εκτός από φαγητά ξέρω και στιχάκια να φτιάχνω!!!!!!χιχιχιχιχιχι

    ReplyDelete
  37. Αυτό ακριβώς Amalie :
    γκαδερινγκ του νοου ας μπέτα....

    ReplyDelete