Tuesday, 26 May 2009

Κοτόπουλο με φορμαέλα και λαχανικά στη γάστρα

Σήμερα μας μαγειρεύει η Αμαλία κοτόπουλο με φορμαέλα και λαχανικά στη γάστρα.
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνει.
Χρειαζόμαστε:
1 κοτόπουλο συνήθως είναι στο 1.5kg ±
(αν βρούμε και χωριάτικο ακόμα καλύτερα....)
½ kg μανιτάρια
5–6 καρότα
3 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
3 πιπεριές κέρατο
½ φορμαέλα ή τυρί ρεγκάτο ή τυρί κίτρινο σκληρό για σαγανάκι
4–5 κουταλιές της σούπας γεμάτες μουστάρδα
6–7 φέτες τυρί του τοστ
Αλάτι, πιπέρι, λάδι
Παρατηρήσεις:
Τα λαχανικά μας τα πλένουμε όλα πάρα μα πάρα πολύ καλά.
Τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές τα κόβουμε σε φέτες, τα καρότα και τη φορμαέλα σε ροδέλες.
Αν έχουμε ρεγκάτο ή κάποιο άλλο τυρί το κόβουμε σε φέτες περίπου 1cm πάχος.
Για να το φτιάξουμε:
Σε βαθύ αντικολητικό τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι, Μετά από περίπου 5 λεπτά (ίσως και λιγότερο) δυναμώνουμε τη φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε τα καρότα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια σκεπάζουμε και αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά τους. Κατά διαστήματα ελέγχουμε να μην στεγνώσουν και μας καούν….όταν απορροφηθεί το νερό σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στην ησυχία τους μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.
Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες, και το τοποθετούμε στην γάστρα. Αν θέλετε αλείψτε την βάση της γάστρας με λάδι, εγώ πάντως όσες φορές το έχω φτιάξει ποτέ δεν μου έχει κολλήσει…
Στη συνέχεια απλώνουμε τη φορμαέλα πάνω από το κοτόπουλο και πάνω από αυτήν τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Πάνω απ’ όλα απλώνουμε τις πιπεριές.Σκεπάζουμε τη γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και προσεκτικά με μία κουτάλα αφαιρούμε αρκετά από τα υγρά που έβγαλαν τα λαχανικά και το κοτόπουλο και τα βάζουμε ή στο μούλτι ή σε ένα σκεύος (εγώ συνήθως τα βάζω σε γυάλινο βαζάκι).
Προσθέτουμε αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί), πιπέρι, τη μουστάρδα και λάδι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά στη γάστρα.Τοποθετούμε και πάλι την γάστρα κλειστή στον φούρνο και την αφήνουμε περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο αλλά αφήνουμε την γάστρα μέσα, για να μην κρυώνει το φαγητό μας..
10 λεπτά πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω απ’ όλα το τυρί του τοστ και αφήνουμε το φαγητό στον φούρνο σκεπασμένο να λιώσει το τυρί.
Καλή μας όρεξη!!
Αμαλία

42 comments:

  1. Αμαλία ωραίο και χορταστικό το κοτοπουλάκι σου!
    Δεν κατάλαβα όμως πόσο τυρί βάζεις.
    Φορμαέλα ευτυχώς τώρα πια βρίσκω και σε μεγάλα Super Markets, παλιά μόνο στην Αράχωβα.

    ReplyDelete
  2. Στη γάστρα γίνονται πάντα πιο νόστιμα τα φαγητά. Η πεθερά μου απ' την Ανάβρα -Γούρα Μαγνησίας είναι εξπέρ σ' αυτά. Έλα που τώρα η κουζίνα γίνεται όλη και πιο δυτικότροπη! Στο χέρι μας είναι λοιπόν να κρατήσουμε τις μεσογειακές γεύσεις και τους πατροπαράδοτους τρόπους μαγειρικής. Απίθανο φαίνεται το φαγητό που μας προσφέρεις σήμερα, Έλενα!!

    ReplyDelete
  3. Κατερίνα Κ.26 May 2009 at 10:18

    M' αρέσει! Μ' αρέσει!!
    Χωριάτικο κοτόπουλο δύσκολο να βρω, αλλά θα το δοκιμάσω με κοτόπουλο από τον χασάπη μου, τι να κάνω?
    Και θα βάλω μπόλικα μανιτάρια που μας αρέσουν πολύ!

    ReplyDelete
  4. Πολύ νόστιμο φαίνεται. Βέβαια συμφωνώ με την Κατερίνα τα χωριάτικα κοτόπουλα δε βρίσκονται εύκολα στην Αθήνα. Όμως δεν πειράζει είναι ούτως ή άλλως πειρασμός. Μπράβο Αμαλία. Και η γάστρα του προσθέτει σίγουρα!

    ReplyDelete
  5. Μιαμ - μιαλ Αμαλίτσα ! πολύ ωραίος και έξυπνος τρόπος μαγειρέματος του κοτοπουλου. Λατρεύω την πιπεριά και νομίζω ότι θα το απογειώνει. Σίγουρα θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως - ίσως να μην βάλω το τυρί του τοστ.

    καλή σας μέρα

    ReplyDelete
  6. Πολύ ωραία συνταγή. Η σάλτσα του πρέπει να γίνεται φανταστική και το ψήσιμο στη γάστρα σίγουρα συμβάλλει στην νοστιμιά. Μπράβο.

    ReplyDelete
  7. Super το φαγάκι σου Αμαλίτσα!!
    Με πιπεριές και μανιτάρια είναι δυνατόν να μην είναι νόστιμο?? Συν την νοστιμιά που θα δίνουν τα τυράκια.
    Φαντάζομαι το ίδιο νόστιμο θα είναι και με άλλα είδη κρέατος.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Πω πω φαίνεται πεντανόστιμο... Θα το δοκιμάσω...

    ReplyDelete
  9. Αμαλία,σήμερα έσκισες!Νοστιμότατο θα είναι το φαγάκι σου!Μ΄αρέσει όλη αυτή η ποικιλία που έβαλες.Η φορμαέλα,τέλεια,μόνο που πρέπει να παραγγείλω.Λοιπόν,έχω χωριάτικο κοτόπουλο,θα το φτιάξω έτσι το τριήμερο,να φάνε και τα κορίτσια μου.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Τα φαγητά τα στέλνεις με κούριερ;
    Καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  11. Ιουλία τυρί βάζεις όσο σου αρέσει, αλλά για τη δική μου τη γάστρα χρειάστηκα μισή φορμαέλα ίσα για να βάλω 1 στρώση. Αν η γάστρα είναι πιο μεγάλη τότε θα βάλεις περισσότερο ή πιο αραια.
    καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  12. τέλειο το φαγάκι Αμαλία, την υπόλοιπη μισή φορμαέλα την τρώμε τηγανιτή για ορεκτικό, μέχρι να γίνει το φαγάκι!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. γειά σου Matziris Kostas με το ωραίο επάγγελμα, όντως στη γάστρα τα φαγητά γίνονται φοβερά, και εμένα με έχει βολέψει και γιατί διατηρούν τα υγρά τους και δεν στεγνώνουν για πολλή ώρα...
    Χαιρετισμούς λοιπον στην όμορφη Μαγνησία
    Αμαλία

    ReplyDelete
  14. Κατερίνα Κ. και εμένα τα μανιτάρια μου αρέσουν πάρα πολύ και μάλλον το παρακάνω κάποιες φορές....τα βάζω παντού!!!!!

    ReplyDelete
  15. καλέ,τι ωραιο φαγάκι!
    :)))

    γάστρα δεν εχω, να το βάλω στη λαδόκολα Αμαλιτσα;

    ReplyDelete
  16. ευχαριστώ Delicieuses, τα χωριάτικα κοτόπουλα θα έλεγα ότι βρίσκονται στην Αθήνα!!!!!!!!αλλά και με απλό μια χαρά γίνεται το φαγάκι αυτό!!!!

    ReplyDelete
  17. Μαράκι πρώτη φορά έβαλα τυρί του τοστ από πάνω για χάρη της φωτογράφισης πάντα το κάνω χωρίς και είναι φοβερόοοοο
    πες μας εντυπώσεις

    ReplyDelete
  18. Ειρήνη ναι είναι πολύ ωραία η σάλτσα ειδικά αν είσαι λάτρης της μουστάρδας...

    ReplyDelete
  19. Έλενα δεν ξέρω για τα μανιτάρια αλλά η πιπεριά του πάει σούπερ...
    Το ίδιο το έχω κάνει και με χοιρινό και είναι εξίσου νόστιμο, θεωρώ ότι και με μοσχάρι θα είναι καλό. Αν το δοκιμάσεις ενημέρωσε μας
    καλό απόγευμα και προσοχή με την παραμόρφωση εγώ ήδη την πάτησα και "παραμορφώθηκα"
    φιλιά

    ReplyDelete
  20. mama να μας ενημερώσεις για τα αποτελέσματα εεεε;;;;
    Αν έχεις και παιδάκια πες μας αντιδράσεις!!!!
    φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  21. έλα βρε eleni μην υπερβάλεις άκου έσκισα αυτό είναι το καθημερινο μου!!!!χιχιχιχιχιχι ευχαριστώ πάντως..
    πες στα κορίτσια να σου φέρουν όταν έρθουν για το τριήμερο, ή εναλλακτικά μπορείς να βάλεις το τυρί που βάζεις στο σαγανάκι ή ρεγκάτο γίνεται εξίσου ωραίο...Βέβαια καλό είναι να προτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  22. Αγγελική γράψε διεύθυνση και έφτασεεεεεεεεεεεεεεεεειιιιιιιιιιιι
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  23. ααααααα ρε ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ δεν το 'λεγες πιο νωρίς και εγώ την έβαλα στην κατάψυξη για επόμενο φαγητό!!!!!!!!!!!!!
    πολλά φιλιά
    Αμαλί

    ReplyDelete
  24. μαριλένα ναι βάλτο στη λαδόκολλα, αλλά προσοχή γιατί βγάζει πολλά υγρά και θα σου σκιστεί αν προσπαθήσεις να τη σηκώσεις.
    Μπορείς στο απλό το ταψί να το σκεπάσεις αλουμινόχαρτο και στο τέλος να το βγάλεις
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  25. Αααααααααα κάτι που θυμήθηκα!
    πολύ ωραίο κοτόπουλο που πλησιάζει το χωριάτικο είναι και αυτά της Πίνδου τα εκτατικής εκτροφής. δυσεύρετο λίγο αλλά πολύ ωραίο!!!!!

    ReplyDelete
  26. Aμαλίτσα η φορμαέλα όπως λέει και η Γαστεροπλήξ, κάνει ένα από τα ωραιότερα σαγανάκια!!
    Την κόβεις σε ροδέλες, την αλευρώνεις ελαφρά, την τηγανίζεις και .... δεν σου λέω τίποτε άλλο!!!

    ReplyDelete
  27. Ναι καλέ ξέρω να κάνω σαγανάκι τυρί...απλά εκείνη την ώρα δεν το σκέφτηκα να το κάνω και το έβαλα στην κατάψυξη...

    ReplyDelete
  28. Πολύ ωραία ιδέα!!Μου αρέσουν πολύ τα φαγητά με πιπεριές!!
    Δεν είναι υπερβολή όμως και τα δυο είδη τυριών!!

    ReplyDelete
  29. Μπράβο, Αμαλία. Εγώ φτιάχνω κάτι παρόμοιο με χοιρινές μπριζόλες. Μου άρεσε πολύ η ιδέα του τηγανιού όπου φεύγουν τα περισσότερα υγρά και η σάλτσα που φτιάχνεις με το ζωμό. Όσο για τη φορμαέλα δεν χρειάζονται και πολλά πολλά. Ευτυχώς τώρα τη βρίσκουμε ακόμα κι εμείς που ζούμε στην επαρχία.

    ReplyDelete
  30. Αχ! αχ! τρελλαίνομαι , παίρνω μερίδα και φεύγω, κρατώ τη συνταγή να τη δώσω στο Δημήτρη!

    ReplyDelete
  31. ξανθή έχεις δίκιο,όπως είπα και στη Μαρία το εξτρά τυρί μπήκε για τις ανάγκες της φωτογράφισης!!!!!όχι ότι του έκατσε και άσχημα!!!!!!
    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  32. Delicieuses μία διόρθωση:
    τα χωριάτικα κοτόπουλα θα έλεγα ότι ΔΕΝ βρίσκονται στην Αθήνα!!!!!!
    εκ παραδρομής παράλειψη...

    ReplyDelete
  33. despoina το κάνω όπως είπα και στην Έλενα και με χοιρινό, εξίσου ωραίο...ναι και στη σάλτσα με το ζωμό εκμεταλλεύεσαι τα υγρά του κρέατος και κερδίζεις σε νοστιμιά..
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  34. Αχτίδα τελικά δεν έχω καταλάβει ο Δημήτρης είναι για τα εύκολα ή για τα δύσκολα;;!!!!
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  35. Καλά, πάρα πολύ ωραίο φαγητό!!! Φορμαέλα μια φορά, παλιά,είχα αγοράσει από την Αράχωβα και μόνο σαγανάκι ήξερα να την κάνω!

    ReplyDelete
  36. Χα χα big mama τώρα είδες και άλλο τρόπο μαγειρέματος της φορμαέλας...θα στείλω και άλλον εκτός του σαγανακίου στο εγγύ μέλλον...
    φιλιά

    ReplyDelete
  37. Απλά υπέροχο!
    Φτιάχνω έτσι και το χοιρινό και τις μπριζόλες για αλλαγή! Ό,τι έχει πιπεριές το λατρεύω :)))

    ReplyDelete
  38. νάστε καλά υπέροχη ιδέα...γάστρα
    αχχ τι μου κάνετε τρέχουν τα σάλια μου.....πολύ ωραίο

    ReplyDelete
  39. Πω - πω, τι είδαν τα μάτια μου νυχτιάτικα.......μου αρέσει και ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ.

    ReplyDelete
  40. Vana ναι ναι και το χοιρινό είναι υπέροχο έτσι...πιπεριές, ντομάτα μανιτάρια φέτα κλπ κλπ... τα αγαπημένα μου, όλα δηλαδή!!!!!!!

    ReplyDelete
  41. homemade η λύση σε πολλά μου φαγητά είναι γάστρα...ζεστά χωρίς πολλές φροντίδες και όχι στεγνωμένα φαγητά...
    μάζεψε τα σάλια σου εεεε σε βλέπω!!!

    ReplyDelete
  42. Λίνα βραδιάτικα καλό είναι να μην φας θα σε πειράξει!!!! Άσε που οι πρωϊνοί δεν άφησαν και τίποτα (δεν ντρέπονται καθόλου...)Σε επόμενο πιάτο κάτι πρέπει να κρατήσουμε και για τους αργοπορημένους!!!
    καλό βράδυ

    ReplyDelete