
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνει.
Χρειαζόμαστε:
1 κοτόπουλο συνήθως είναι στο 1.5kg ±
(αν βρούμε και χωριάτικο ακόμα καλύτερα....)
½ kg μανιτάρια
5–6 καρότα
3 κρεμμύδια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
3 πιπεριές κέρατο
½ φορμαέλα ή τυρί ρεγκάτο ή τυρί κίτρινο σκληρό για σαγανάκι
4–5 κουταλιές της σούπας γεμάτες μουστάρδα
6–7 φέτες τυρί του τοστ
Αλάτι, πιπέρι, λάδι
Παρατηρήσεις:
Τα λαχανικά μας τα πλένουμε όλα πάρα μα πάρα πολύ καλά.
Τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές τα κόβουμε σε φέτες, τα καρότα και τη φορμαέλα σε ροδέλες.
Αν έχουμε ρεγκάτο ή κάποιο άλλο τυρί το κόβουμε σε φέτες περίπου 1cm πάχος.
Για να το φτιάξουμε:
Σε βαθύ αντικολητικό τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι, Μετά από περίπου 5 λεπτά (ίσως και λιγότερο) δυναμώνουμε τη φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε τα καρότα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια σκεπάζουμε και αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά τους. Κατά διαστήματα ελέγχουμε να μην στεγνώσουν και μας καούν….όταν απορροφηθεί το νερό σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στην ησυχία τους μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.
Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες, και το τοποθετούμε στην γάστρα. Αν θέλετε αλείψτε την βάση της γάστρας με λάδι, εγώ πάντως όσες φορές το έχω φτιάξει ποτέ δεν μου έχει κολλήσει…
Στη συνέχεια απλώνουμε τη φορμαέλα πάνω από το κοτόπουλο και πάνω από αυτήν τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Πάνω απ’ όλα απλώνουμε τις πιπεριές.

Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και προσεκτικά με μία κουτάλα αφαιρούμε αρκετά από τα υγρά που έβγαλαν τα λαχανικά και το κοτόπουλο και τα βάζουμε ή στο μούλτι ή σε ένα σκεύος (εγώ συνήθως τα βάζω σε γυάλινο βαζάκι).
Προσθέτουμε αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί), πιπέρι, τη μουστάρδα και λάδι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά στη γάστρα.

10 λεπτά πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω απ’ όλα το τυρί του τοστ και αφήνουμε το φαγητό στον φούρνο σκεπασμένο να λιώσει το τυρί.
Καλή μας όρεξη!!
Αμαλία

Αμαλία ωραίο και χορταστικό το κοτοπουλάκι σου!
ReplyDeleteΔεν κατάλαβα όμως πόσο τυρί βάζεις.
Φορμαέλα ευτυχώς τώρα πια βρίσκω και σε μεγάλα Super Markets, παλιά μόνο στην Αράχωβα.
Στη γάστρα γίνονται πάντα πιο νόστιμα τα φαγητά. Η πεθερά μου απ' την Ανάβρα -Γούρα Μαγνησίας είναι εξπέρ σ' αυτά. Έλα που τώρα η κουζίνα γίνεται όλη και πιο δυτικότροπη! Στο χέρι μας είναι λοιπόν να κρατήσουμε τις μεσογειακές γεύσεις και τους πατροπαράδοτους τρόπους μαγειρικής. Απίθανο φαίνεται το φαγητό που μας προσφέρεις σήμερα, Έλενα!!
ReplyDeleteM' αρέσει! Μ' αρέσει!!
ReplyDeleteΧωριάτικο κοτόπουλο δύσκολο να βρω, αλλά θα το δοκιμάσω με κοτόπουλο από τον χασάπη μου, τι να κάνω?
Και θα βάλω μπόλικα μανιτάρια που μας αρέσουν πολύ!
Πολύ νόστιμο φαίνεται. Βέβαια συμφωνώ με την Κατερίνα τα χωριάτικα κοτόπουλα δε βρίσκονται εύκολα στην Αθήνα. Όμως δεν πειράζει είναι ούτως ή άλλως πειρασμός. Μπράβο Αμαλία. Και η γάστρα του προσθέτει σίγουρα!
ReplyDeleteΜιαμ - μιαλ Αμαλίτσα ! πολύ ωραίος και έξυπνος τρόπος μαγειρέματος του κοτοπουλου. Λατρεύω την πιπεριά και νομίζω ότι θα το απογειώνει. Σίγουρα θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως - ίσως να μην βάλω το τυρί του τοστ.
ReplyDeleteκαλή σας μέρα
Πολύ ωραία συνταγή. Η σάλτσα του πρέπει να γίνεται φανταστική και το ψήσιμο στη γάστρα σίγουρα συμβάλλει στην νοστιμιά. Μπράβο.
ReplyDeleteSuper το φαγάκι σου Αμαλίτσα!!
ReplyDeleteΜε πιπεριές και μανιτάρια είναι δυνατόν να μην είναι νόστιμο?? Συν την νοστιμιά που θα δίνουν τα τυράκια.
Φαντάζομαι το ίδιο νόστιμο θα είναι και με άλλα είδη κρέατος.
Φιλιά!
Πω πω φαίνεται πεντανόστιμο... Θα το δοκιμάσω...
ReplyDeleteΑμαλία,σήμερα έσκισες!Νοστιμότατο θα είναι το φαγάκι σου!Μ΄αρέσει όλη αυτή η ποικιλία που έβαλες.Η φορμαέλα,τέλεια,μόνο που πρέπει να παραγγείλω.Λοιπόν,έχω χωριάτικο κοτόπουλο,θα το φτιάξω έτσι το τριήμερο,να φάνε και τα κορίτσια μου.
ReplyDeleteΦιλιά!
Τα φαγητά τα στέλνεις με κούριερ;
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι
Ιουλία τυρί βάζεις όσο σου αρέσει, αλλά για τη δική μου τη γάστρα χρειάστηκα μισή φορμαέλα ίσα για να βάλω 1 στρώση. Αν η γάστρα είναι πιο μεγάλη τότε θα βάλεις περισσότερο ή πιο αραια.
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
τέλειο το φαγάκι Αμαλία, την υπόλοιπη μισή φορμαέλα την τρώμε τηγανιτή για ορεκτικό, μέχρι να γίνει το φαγάκι!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteγειά σου Matziris Kostas με το ωραίο επάγγελμα, όντως στη γάστρα τα φαγητά γίνονται φοβερά, και εμένα με έχει βολέψει και γιατί διατηρούν τα υγρά τους και δεν στεγνώνουν για πολλή ώρα...
ReplyDeleteΧαιρετισμούς λοιπον στην όμορφη Μαγνησία
Αμαλία
Κατερίνα Κ. και εμένα τα μανιτάρια μου αρέσουν πάρα πολύ και μάλλον το παρακάνω κάποιες φορές....τα βάζω παντού!!!!!
ReplyDeleteκαλέ,τι ωραιο φαγάκι!
ReplyDelete:)))
γάστρα δεν εχω, να το βάλω στη λαδόκολα Αμαλιτσα;
ευχαριστώ Delicieuses, τα χωριάτικα κοτόπουλα θα έλεγα ότι βρίσκονται στην Αθήνα!!!!!!!!αλλά και με απλό μια χαρά γίνεται το φαγάκι αυτό!!!!
ReplyDeleteΜαράκι πρώτη φορά έβαλα τυρί του τοστ από πάνω για χάρη της φωτογράφισης πάντα το κάνω χωρίς και είναι φοβερόοοοο
ReplyDeleteπες μας εντυπώσεις
Ειρήνη ναι είναι πολύ ωραία η σάλτσα ειδικά αν είσαι λάτρης της μουστάρδας...
ReplyDeleteΈλενα δεν ξέρω για τα μανιτάρια αλλά η πιπεριά του πάει σούπερ...
ReplyDeleteΤο ίδιο το έχω κάνει και με χοιρινό και είναι εξίσου νόστιμο, θεωρώ ότι και με μοσχάρι θα είναι καλό. Αν το δοκιμάσεις ενημέρωσε μας
καλό απόγευμα και προσοχή με την παραμόρφωση εγώ ήδη την πάτησα και "παραμορφώθηκα"
φιλιά
mama να μας ενημερώσεις για τα αποτελέσματα εεεε;;;;
ReplyDeleteΑν έχεις και παιδάκια πες μας αντιδράσεις!!!!
φιλιά
Αμαλία
έλα βρε eleni μην υπερβάλεις άκου έσκισα αυτό είναι το καθημερινο μου!!!!χιχιχιχιχιχι ευχαριστώ πάντως..
ReplyDeleteπες στα κορίτσια να σου φέρουν όταν έρθουν για το τριήμερο, ή εναλλακτικά μπορείς να βάλεις το τυρί που βάζεις στο σαγανάκι ή ρεγκάτο γίνεται εξίσου ωραίο...Βέβαια καλό είναι να προτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα
πολλά φιλιά
Αγγελική γράψε διεύθυνση και έφτασεεεεεεεεεεεεεεεεειιιιιιιιιιιι
ReplyDeleteπολλά φιλιά
ααααααα ρε ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ δεν το 'λεγες πιο νωρίς και εγώ την έβαλα στην κατάψυξη για επόμενο φαγητό!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Αμαλί
μαριλένα ναι βάλτο στη λαδόκολλα, αλλά προσοχή γιατί βγάζει πολλά υγρά και θα σου σκιστεί αν προσπαθήσεις να τη σηκώσεις.
ReplyDeleteΜπορείς στο απλό το ταψί να το σκεπάσεις αλουμινόχαρτο και στο τέλος να το βγάλεις
πολλά φιλιά
Αααααααααα κάτι που θυμήθηκα!
ReplyDeleteπολύ ωραίο κοτόπουλο που πλησιάζει το χωριάτικο είναι και αυτά της Πίνδου τα εκτατικής εκτροφής. δυσεύρετο λίγο αλλά πολύ ωραίο!!!!!
Aμαλίτσα η φορμαέλα όπως λέει και η Γαστεροπλήξ, κάνει ένα από τα ωραιότερα σαγανάκια!!
ReplyDeleteΤην κόβεις σε ροδέλες, την αλευρώνεις ελαφρά, την τηγανίζεις και .... δεν σου λέω τίποτε άλλο!!!
Ναι καλέ ξέρω να κάνω σαγανάκι τυρί...απλά εκείνη την ώρα δεν το σκέφτηκα να το κάνω και το έβαλα στην κατάψυξη...
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα!!Μου αρέσουν πολύ τα φαγητά με πιπεριές!!
ReplyDeleteΔεν είναι υπερβολή όμως και τα δυο είδη τυριών!!
Μπράβο, Αμαλία. Εγώ φτιάχνω κάτι παρόμοιο με χοιρινές μπριζόλες. Μου άρεσε πολύ η ιδέα του τηγανιού όπου φεύγουν τα περισσότερα υγρά και η σάλτσα που φτιάχνεις με το ζωμό. Όσο για τη φορμαέλα δεν χρειάζονται και πολλά πολλά. Ευτυχώς τώρα τη βρίσκουμε ακόμα κι εμείς που ζούμε στην επαρχία.
ReplyDeleteΑχ! αχ! τρελλαίνομαι , παίρνω μερίδα και φεύγω, κρατώ τη συνταγή να τη δώσω στο Δημήτρη!
ReplyDeleteξανθή έχεις δίκιο,όπως είπα και στη Μαρία το εξτρά τυρί μπήκε για τις ανάγκες της φωτογράφισης!!!!!όχι ότι του έκατσε και άσχημα!!!!!!
ReplyDeleteκαλό απόγευμα
Delicieuses μία διόρθωση:
ReplyDeleteτα χωριάτικα κοτόπουλα θα έλεγα ότι ΔΕΝ βρίσκονται στην Αθήνα!!!!!!
εκ παραδρομής παράλειψη...
despoina το κάνω όπως είπα και στην Έλενα και με χοιρινό, εξίσου ωραίο...ναι και στη σάλτσα με το ζωμό εκμεταλλεύεσαι τα υγρά του κρέατος και κερδίζεις σε νοστιμιά..
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Αχτίδα τελικά δεν έχω καταλάβει ο Δημήτρης είναι για τα εύκολα ή για τα δύσκολα;;!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Καλά, πάρα πολύ ωραίο φαγητό!!! Φορμαέλα μια φορά, παλιά,είχα αγοράσει από την Αράχωβα και μόνο σαγανάκι ήξερα να την κάνω!
ReplyDeleteΧα χα big mama τώρα είδες και άλλο τρόπο μαγειρέματος της φορμαέλας...θα στείλω και άλλον εκτός του σαγανακίου στο εγγύ μέλλον...
ReplyDeleteφιλιά
Απλά υπέροχο!
ReplyDeleteΦτιάχνω έτσι και το χοιρινό και τις μπριζόλες για αλλαγή! Ό,τι έχει πιπεριές το λατρεύω :)))
νάστε καλά υπέροχη ιδέα...γάστρα
ReplyDeleteαχχ τι μου κάνετε τρέχουν τα σάλια μου.....πολύ ωραίο
Πω - πω, τι είδαν τα μάτια μου νυχτιάτικα.......μου αρέσει και ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ.
ReplyDeleteVana ναι ναι και το χοιρινό είναι υπέροχο έτσι...πιπεριές, ντομάτα μανιτάρια φέτα κλπ κλπ... τα αγαπημένα μου, όλα δηλαδή!!!!!!!
ReplyDeletehomemade η λύση σε πολλά μου φαγητά είναι γάστρα...ζεστά χωρίς πολλές φροντίδες και όχι στεγνωμένα φαγητά...
ReplyDeleteμάζεψε τα σάλια σου εεεε σε βλέπω!!!
Λίνα βραδιάτικα καλό είναι να μην φας θα σε πειράξει!!!! Άσε που οι πρωϊνοί δεν άφησαν και τίποτα (δεν ντρέπονται καθόλου...)Σε επόμενο πιάτο κάτι πρέπει να κρατήσουμε και για τους αργοπορημένους!!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ