
Το Κατερινιώ κατοικοεδρεύει στο διπλανό μου γραφείο τα τελευταία 11 χρόνια και είναι πολύ-πολύ καλή μου φίλη, πάντα όπως βλέπετε διαλέγω για φίλες άτομα που φτιάχνουν ωραία και πολύ σλουρπ – σλουρπ πράγματα, χιχιχι!!!!
Έφτιαξε λοιπόν τις προάλλες την τούρτα και την άλλη μέρα την έφερε με την φόρμα μέσα σε ισοθερμική τσάντα στο γραφείο (10 λεπτά με το αυτοκίνητο) την ξεφορμάραμε και εγώ αντί να κάνω βουτιές τράβαγα φωτογραφίες !!!!!!
Είναι λίγο χρονοβόρα αλλά είναι τεεεεεεεελεια!!!
Υλικά
2 μόρφατ (σαντιγί)
2 γαλατα ζαχαρούχα (400γρ το καθε ένα)
2 πλάκες κουβερτούρα και λίγο βούτυρο
2 βανίλιες
6 ασπράδια μαρέγγα + τους κρόκους
για την βάση
1,5 πακέτο (μικρού μεγέθους) digestive
λίγο βούτυρο
λίγο ελαφρύ λικέρ
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη βάση κέικ ή κέικ δικό μας που θα το ραντίσουμε με λίγο λικέρ ή ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε ή να μην βάλουμε καθόλου βάση.
Υλικά για την πραλίνα
300 γρ. αμυγδαλόψιχα (με την φλούδα)
2 κούπες ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα Μόρφατ να γίνουν σαντιγί, προσθέτουμε τα ζαχαρούχα και την βανίλια και χτυπάμε πολύ καλά (περίπου 20 λεπτά), κλείνουμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά για να μην ξεφουσκώσει.
Χωρίζουμε το μίγμα σε τρία μέρη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα με λίγο βούτυρο (βάζουμε το βούτυρο για αποκτήσει ρευστότητα και να μην γίνει κομματάκια η σοκολάτα όταν έρθει σε επαφή με τα άλλα υλικά).
Ανακατεύουμε το ένα μέρος με την λιωμένη σοκολάτα το άλλο το αφήνουμε άσπρο και στο τρίτο μέρος ανακατεύουμε χτυπημένους τους κρόκους, έτσι έχουμε και μια στρώση με κίτρινο χρώμα.
Εάν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε αυτήν την στρώση και να φτιάξετε μόνο άσπρο και σοκολατένιο παγωτό.
Βάζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα κάνουμε σχεδόν σκόνη. Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τα ψιχουλιασμένα μπισκότα τα οποία ανακατεύουμε με το βούτυρο. Όταν ενωθούν κάπως τα υλικά κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά και ρίχνουμε λίγο λικέρ. Ανακατεύουμε πάλι ώσπου να ενωθούν όλα μαζί. Με αυτήν την βάση στρώνουμε μια φόρμα με σούστα και επίπεδο πάτο και την βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα.
Πάνω στην βάση βάζουμε την πρώτη στρώση και το τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να στερεοποιηθεί. Όταν παγώσει βάζουμε την δεύτερη στρώση και μετά την τρίτη. (μόλις ταχτοποιήσουμε την πρώτη στρώση βάζουμε σε μπολάκι τις άλλες και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε).
Η τούρτα της φωτογραφίας έχει από πάνω κροκάν, μμμμμ τέλειο!
Π ρ ο σ ο χ ή γιατί άμα το αφήσουμε περισσότερο αρχίζει να πετάει η καραμέλα. Μόλις γίνει την ρίχνουμε σε μια γυάλινη βάση κοπής, που έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο το οποίο έχουμε λαδώσει λίγο από την μεριά που θα ρίξουμε την καραμέλα και το απλώνουμε.
Όταν κρυώσει το σπάμε στο μουλτι και πασπαλίζουμε το παγωτό.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση το Κατερινιώ είναι stand by για να σας απαντήσει!!
Καλημέρα καλή εβδομάδα εσύ διαλέγεις τα γλυκά εμείς παχαίνουμε
ReplyDeleteκαλημερα και καλη εβδομαδα σε ολη την παρεα.
ReplyDeleteΜαρία τι μου θύμησες τώρα. Είναι από τα πρώτα μου γλυκά και έχω φτιάξει τόσες πολλές τούρτες παγωτό, που τις βαρέθηκα πιά και δεν ξαναέφτιαξα.Και εγώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με την μόνη διαφορά ότι έβαζα παντεσπάνι.
ReplyDeleteΠάντως από γεύση, είναι το κάτι άλλο.
Ένα μεγάλο Μπράβο στην Κατερίνα λοιπόν και σε σένα που την αναίβασες.
Καλή εβδομάδα.
Καλημέρα σε όλους.Πολύ ωραία και πολύ εμφανίσιμη. Η βασική κρέμα δίνει άπειρες δυνατότητες για διαοφορετικές γεύσεις. Θα την φτιάξω οπωσδήποτε.
ReplyDeleteΜμμμμμμμμμ Μαράκι είσαι και πονηρή!!!! Πήγες και έκατσες στο γραφείο δίπλα σε χρυσοχέρες εεεε;;;
ReplyDeleteΓια την τούρτα πειράζει εγώ να φάω μόνο το από πάνω ή θα με πείτε κακομαθημένο;;;; Φάτε εσείς το υπόλοιπο δεν θα το πειράξω.... Άμα βάλουμε φουντούκια αντί για αμύγδαλα πειράζει; ή και ανάμεικτα;
Πολλά φιλιά
καλημέρα και καλή εβδομάδα
Αμαλία
μμμ προσλήψεις στο γραφείο κάνετε?
ReplyDeleteΠεντανόστιμη φαίνεται! Μου τρέχουν τα σάλια! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteπποοοο νοστιμιά!!!
ReplyDeleteΤα συγχαρητήρια μας στην συνάδελφο σου!!! Και ευχαριστούμε!!!
Να πω την αλήθεια, δεν μου αρέσουν οι τούρτες! Κάνα φαγητάκι δεν έχουμε σήμερα;
ReplyDeleteθα έρθω πάλι αύριο!!!
Καλημέρα και πολλά φιλιά!!!
Τι μας κάνετε βρε κορίτσια Δευτεριάτικα? Καλέ Μαράκι χάθηκε ο κόσμος να κάνεις μια βουτιά στην τούρτα αντι να φωτογραφίζεις? Πως θα περάσει η μέρα τώρα? Κι έχω και μια υπογλυκαιμία.
ReplyDeleteΘανάση μου πάρε λιγάκι pleeease τι ψυχή έχει ενα μικρό κομματάκι !!!! χιχιχι!!
ReplyDeleteκαλή βδομάδα.
Eφη ευχαριστούμε για την επίσκεψη! καλή σου μέρα και καλή βδομάδα!
ReplyDeleteΛινάκι και εγώ δυο φορές που έφτιαξα επέρυσι το είχα κάνει με παντεσπάνι, είναι καταπληκτικό. θα μεταφέρω και τα καλά σου λόγια στην Κατερίνα !!! καλή βδομάδα!!
ReplyDeleteΧα χα χα χα
ReplyDeleteη Ειρήνη είναι δικιά μου!!!!!!
Γεια σου βρε Ειρηνάκι
Πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία
Ειρηνάκι όπως τα λες είναι, παίρνεις την βασική συνταγή και κάνεις πολλές παραλλαγές. ειναι τόσο ευκολο και νόστιμο που δεν υάρχουν περιθώρια αποτυχίας.
ReplyDeleteκαλή σου μέρα!!!
Αμαλίτσα είδες ? ξέρω εγω τι κάνω!!!! χιχιχιχι
ReplyDeleteόσο για την αναμιξη των ξηρών δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάνενα πρόβλημα, καραμέλωσε ότι σου αρέσει !! αυτό είναι το καλό με αυτην την συνταγή, κάνεις ότι θέλεις, εγω σας έδωσα την συγκεκριμένη εκδοχή που μας έφερε το Κατερινιώ και ήταν υπέροχη !!!!
φιλια πολλά - πολλά !!!
Αγγελικούλα μου !!!!!!!!
ReplyDeleteακόμα και αυτην την ... δυσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε για σένα κάνουμε και πρόσληψη !!!!!!χιχιιχι!!!
σε φιλώ πολύ - πολύ !!!
big mama, είσαι πολύ γλυκειά, ευχαριστούμε πολύ !
ReplyDeleteκαλή σου μέρα.
roadartist, θα μεταφερω τα καλά σου λόγια στο Κατερινιώ μας, σ'ευχαριστούμε πολύ.
ReplyDeleteφιλάκια
Eirini, αλήθεια δεν τρως παγωτά ??? πω πω μακάρι να είχα την τύχη σου και να μην μου αρέσανε !!!!!!!!!
ReplyDeleteγια ελα μια βολτίτσα αύριο να δούμε θα πάρεις κανένα μεζεδάκι??
καλή βδομάδα
Συγχαρητήρια στην Κατερίνα. Φαίνεται καταπληκτική και δεν υστερεί σε τίποτα από τις έτοιμες. Ευχαριστούμε και σένα Μαρία, που τη μοιράστηκες μαζί μας. Έχουμε και γιορτές μέσα στο καλοκαίρι και αυτές οι συνταγές είναι καλοδεχούμενες. Πολλά φιλιά σε όλες και καλή εβδομάδα.
ReplyDeleteΡενάκι μου δεν ξέρεις τι μαρτύριο τράβηξα !!! ούτε στον εχθρό μου τέτοιο πράγμα !!! να την έχω μπροστά μου καμαρωτή-καμαρωτή και αντι να κυλιέμαι στην αμαρτία της να κάθομαι να την φωτογραφίζω!!! άστα να πάνε!!!!!!
ReplyDeleteφιλάκια πολλά-πολλά
despoinaki, ευχαριστούμε πολύ για τα τόσο γλυκά σου λόγια. Δοκιμασέ την όπως είπες σε κάποιο σουαρέ που θα έχετε και δεν θα χάσεις. μόνο που καλό είναι να την έχεις φτιάξει απο την προηγούμενη, για να μην σου πω και δυό μέρες πριν.
ReplyDeleteκαλό σου απόγευμα !!!
καλή μέρα και καλή εβδομάδα, ξέρεις να επιλέγεις συναδέλφους βλέπω και εκείνες σε κακομαθαίνουν, κακοπερνάτε!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΑυτή μάλιστα, είναι συνάδελφος! Καλή εβδομάδα :)
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ και Ντοροθυ χαχαχααχχαχααχ!!!
ReplyDeleteπολύ γέλασα με τα σχόλια σας !!!!
καλό σας απόγευμα !!!
Maria, I would pay for this ice cream cake...15 Euros enough? lol
ReplyDeleteΧρυσοχέρα η φίλη και συνάδελφός σου! Τυχερή Μαρία...Οι δικές μου οι κακομαθημένες περιμένουν πάντα από μένα, δεν έχω δει ποτέ τίποτα από τα χέρια τους, χαχα...Μπράβο στην Κατερίνα λοιπόν!
ReplyDeleteΤώρα μόλις γύρισα, Μαρία ,από μπάνιο στην Άφησο Πηλίου και ορέχτηκα παγωτό. Βέβαια έφαγα από το προηγούμενο της συζύγου μου αλλά τώρα μπαίνει στη λίστα και της Κατερίνας. Συγχαρητήρια στη φίλη σου!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα Μαράκι μου!!
ReplyDeleteΜας ξεκίνησες πολύ .... γλυκά την εβδομάδα, χάρη στο Κατερινιώ!!
Την ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή της, την γλύκα της να έχει:))
Πολλά φιλιά!!
posi wra thelei gia na pagwsi?
ReplyDeleteσυγνωμη για την καθυστέρηση αλλά δεν είχα δεί την ερώτηση. Πιστεύω ότι για να γίνει πολύ ωραία θέλει τουλάχιστον 15-20 ώρες πάγωμα.
ReplyDeleteκαλή επιτυχία εαν την φτιάξεις !!!!