
Ελπίζω η σημερινή μου έμπνευση να σας αρέσει, όσο άρεσε και σε εμένα….
Τι έκανα στον μουσακά μου? ….απλά αντικατέστησα τον κιμά με μείγμα τυριών και τη μπεσαμέλ με ……. Με τι;;;;;; Με τίποτα!!!!!
Καλή όρεξη!!
Χρειαζόμαστε:
2 – 3 κολοκύθια μεσαίου μεγέθους
3 μελιτζάνες (εγώ έβαλα άσπρες, πιστεύω και με μωβ το ίδιο θα είναι)
3 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
4 – 5 πατάτες
3 πιπεριές κέρατο
1 πιπεριά κόκκινη
2 κονσέρβες μανιτάρια
2 – 3 ώριμες ντομάτες
½ κιλό ανθότυρο
100 – 150 gr φέτα
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 gr
1 αυγό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
δυόσμο (ή και άνηθο)
φρυγανιά τριμμένη
κεφαλοτύρι τριμμένο
Το φτιάχνουμε:
Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
Κόβουμε τις πιπεριές σε φέτες.
Μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια ώστε να χάσουν μεγάλο μέρος από τα υγρά τους. (μπορούμε επίσης να τα τηγανίσουμε όπως γίνεται ο κλασσικός μουσακάς, εγώ δεν το κάνω έτσι γιατί έχω ένα στομάχι που διαμαρτύρεται…)

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ανθότυρο, την φέτα, το γιαούρτι, το αυγό, το δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί. Αν τελειώσουμε πριν να έχουν γίνει τα λαχανικά φυλάμε το μπολ στο ψυγείο.
Λαδώνουμε το πυρέξ και βάζουμε:
1η στρώση: κολοκύθια – μελιτζάνες – πατάτες
2η στρώση: μανιτάρια – κρεμμύδια – πιπεριές
3η στρώση: μείγμα τυριών
Επαναλαμβάνουμε 1η και 2η στρώση και από επάνω βάζουμε ντομάτα σε φέτες. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και κεφαλοτύρι και ρίχνουμε κατά τόπους 4 – 5 κουταλιές λάδι.

Ο καθείς ανάλογα με την κουζίνα του πράττει όπως άλλωστε και στον κανονικό μουσακά.
Παρατήρηση:
Δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί όλα τα λαχανικά βγάζουν αρκετό.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Αμαλία μου, καλημέρα! Αυτοσχεδίασες βλέπω και μας έκανες μια πολύ όμορφη παρουσίαση. Πως φαίνεται ότι γέμισες καλά τις μπαταρίες σου στις διακοπές! ;-)
ReplyDeleteΦιλάκια
καλημερα στα κοριτσια με τις ωραιες συνταγες. εδω ειμαι και παλι για να τις βλεπω και να γουργουριζει το στομαχι μου. και πρεπει να κανω και διαιτα γιατι κολλησαν αρκετα κιλα πανω μου απο τις διακοπες. αντε καλο χειμωνα, οπως λενε ολοι, μετα τις διακοπες.
ReplyDeleteΩραίο που φαίνεται! Πολύ καλή η ιδέα σου. Για πες μου όμως λεπτομέρειες γιατί δεν ήξερα για άσπρες μελιτζάνες.
ReplyDeleteΚαλημέρα Αμαλίτσα !! δυναμικό comeback! πολύ ωραίο το φαγακι σου και ωραία χρώματα !!! σαν το deli και εγω δεν γνωρίζω για τις άσπρες μελιτζάνες, μήπως εννοείς αυτές που είναι αχνορόζ με ελαχιστες μωβ γραμμές ?
ReplyDeleteκαλή συνεχεια καλοκαιριού !!
Καλημέρα σε όλο τον καλό τον κόσμο
ReplyDeletematrga μου φέτος δεν είχε διακοπές είχε εργασία και χαρά, αλλά τις μπαταρίες τις έχω πάντα γεμάτες είδικά για τα μαγειρέματα...
φιλιά
Αμαλία
Εφη καλημέρα,
ReplyDeleteορίστε μία ανάλαφρη συνταγή, ούτε μπεσαμέλ έχει ούτε λίπη ούτε τίποτα!!!!!!
πολλά φιλιά
Αμαλία
** Γιατί όλοι έχετε μία μανία να κουτσουρεύετε το καλοκαίρι, και να εξαφανίζετε το ωραιοτατο φθινώπορο;;;
καλό υπόλοιπο καλοκαιριού λοιπόν θα ευχηθώ εγώ και για χειμώνα βλέπουμε...
Καταπληκτικο! Αυτό είναι φαγητό για την οικογένεια μου! Χωρίς μελιτζάνες βέβαια (ΑΧ!)Θα το φτιάξω οπωσδήποτε. Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα!
ReplyDeleteDeli και Μαράκι,
ReplyDeleteευχαριστώ για τα καλά σας λόγια...
η άσπρη μελιτζάνα ξεκίνησε να καλλιεργείται στην σαντορίνη, αλλά τώρα τον σπόρο τον έχουν πάρει και τον φτιάχνουν και εκτός. μοιάζει με αυτή που λες Μαρία αλλά είναι άσπρη απ'έξω. Είναι εξαιρετικά λεπτόφλουδη και πεντανόστιμη που την κάνει ιδανική για μελιτζανοσαλάτα. Επίσης πριν κανα μήνα σε μία εξόρμησή μας βρήκα και πράσινες εξίσου φοβερές με τις άσπρες...
Αυτά να μην σας κουράζω άλλο
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία
Καλημερούδια σας,
ReplyDeleteΑμαλίτσα μου είπες να υπερασπιστείς το βραβείο φαντασίας σας
Δεν σας ξεπερνά κανείς κοπέλα μου εσἀς!!!
Τι έμπνευση το σημερινό σου φαγάκι!!!!!!
Από φαντασία σου βγάζω το καπέλο!!!
Μπράβο κοπέλα μου!!!
φιλιά πολλά πολλά!!!!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού λοιπόν έτσι οπως θέλουν τα κορίτσια!!!!!
(συμφωνώ γιατί δεν με συμφέρει να τελειώσει το καλοκαίρι!!!!)
Γεια σου βρε Αμαλίτσα με τους αυτοσχεδιασμούς σου!!
ReplyDeleteΣούπερ και η ονομασία "τυρομουσακάς", νομίζω συνταγή και ονομασία πρέπει να τα κατοχυρώσουμε;-)
Την άσπρη μελιτζάνα δεν την είχα ξανακούσει ομολογώ!
Πολύ ωραία ιδέα το φαγάκι σου!
Φιλιά!
Amalitsa mou!!!geia sta xeria sou!!prepei na einai sketh nostimia!!!oles oi geuseis demenes me ta tyria,mmmmmm!!!sthn lista anamonhs!apo shmera!!xaxa!!!filakia apo kardias!!!
ReplyDeleteΑμαλία, για μένα που κόκκινο κρέας δεν.. είναι καταπληκτική η ιδέα σου!
ReplyDeleteμπράβο :))
big mama
ReplyDeleteόταν το φτιάξεις να μας ενημερώσεις για τις εντυπώσεις της οικογένειας σου...
Όσο για τις μελιτζάνες αν κάποιοι τρώνε μπορείς να βάλεις σε μία ακρούλα του ταψιού μην τους τις στερείς κρίμα...
φιλιά
Αμαλί
marian
ReplyDeleteευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, η μαγειρική από μόνη της σε εμπνέει και μπορείς ανά πάσα στιγμή να δημιουργείς
πολλά πολλά φιλιά
και καλή αρχή από 1η του μηνός...
Αμαλία
Λενιώ ούτε και εσύ είχες ακούσει την άσπρη; ούτε την πράσινη να υποθέσω εεεε;;; Προφανώς έχετε κολήσει με τις μελιτζάνες της περιοχής σας και σας καλύπτουν...
ReplyDeleteθα στείλω και τη συνταγή για την μελιτζανοσαλάτα σύντομα και όταν βρείτε λευκές να την κάνετε όπωςδήποτε..
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία
*Λες να το κατοχυρώσουμε; Ούτως ή αλλιώς πολλά από αυτά που γράφονται εδώ μέσα είναι δικής μου ή δικής σας έμπνευσης και πρωτοτυπίας αν θέλει κάποιος να κλέψει ας κλέψει...
Γειά σου βρε Κλειώ!!!!!!!!!
ReplyDeleteτι ωραία που τα λες!!!!!!!!στη λίστα αναμονής από σήμερα!! περίμένω εεε;;;
ΠΟλλά πολλά φιλιά
Αμαλία
Μαριλένα γιατί δεν βάζεις άσπρο κρέας στον κανονικό μουσακά, είναι εξίσου ωραίος!!! Αλλά αυτή η έκδοση μου αρέσει περισσότερο
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
Αμαλί
Αμαλία,"άαααλλη γεύση" !!!,
ReplyDeleteότι πρέπει για όσους λατρεύουν τα λαχανικά και τα τυριά.
Τις άσπρες μελιτζάνες τις ξέρω, τις βγάζει ένας αγρότης στην περιοχή μας και όποτε βρίσκω, τις προτιμώ. Τις πράσινες δεν έχω δει ποτέ. Είναι όπως οι πράσινες τομάτες, ας πούμε;
*Εξαιρετική παρουσίαση!
Πολύ νόστιμο φαίνεται το φαγάκι αυτό, ειδικά για μένα που είμαι φανατική οπαδός της μελιτζάνας! Μπράβο!
ReplyDeleteΟυάου! Τα λόγια είναι περιττά....
ReplyDeleteΓειά σου Αμαλίτσα με τις νοστιμιές σου! τι πειρασμός είναι αυτός; δεν μας λυπάσαι που την βγάζουμε με ταπεινές σαλατούλες τόσες μέρες;
ReplyDeleteThanx z.
ReplyDeleteόχι οι τομάτες είανι για το τουρσί ειδικές, οι πράσινες μελιτζάνες είναι σαν τις άσπρες λεπτόφλουδες γλυκές και χωρίς σπόρια. Δεν ξέρω αν έχουν διαφορές μία φορά τις έχω πετύχει άλλωστε
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλί
Γεια σου συνονόματη,
ReplyDeleteαφού είσαι μελιτζάνας φαν θα το ευχαριστηθείς
Αμαλία
χωρίς σχόλια λοιπόν
ReplyDeleteένα απλό ευχαριστώ
Αμαλία
Καλέ Μπέττυ γιατί μόνο σαλάτες πάρε και από αυτό κάνει κάνει....
ReplyDeleteφιλιά
Αμαλία