
Ξέρετε ....αυτό το λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό, το απίστευτα γευστικό και αφράτο, που πρώτα το τρώμε γιατί δεν μπορούμε να του αντισταθούμε και μετά αρχίζουμε να αισθανόμαστε τύψεις για τις θερμίδες που πήραμε.
Παρ' όλα αυτά, η συνταγή που θα σας δώσω, είναι ίσως από τις ελάχιστες συνταγές για baba au rhum που θα βρείτε, χωρίς καθόλου βούτυρο, παρά μόνο όσο χρειάζεται για το βουτύρωμα της φόρμας όπου θα το ψήσετε.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο του αγαπημένου μου Thermomix, ψιλοπειραγμένη και διαμορφωμένη έτσι, ώστε να γίνει και άνευ αυτού
Η εκτέλεση...απλούστατη. Θα σας φανεί ίσως το πιο εύκολο γλυκό που έχετε κάνει ποτέ.
Το γλυκάκι, αν και δεν χρησιμοποιώ καθόλου μαγιά, όπως οι περισσότερες συνταγές για baba, γίνεται πραγματικά "αφρός". Θέλει όμως πολύ καλό χτύπημα των υλικών.
Τι χρειαζόμαστε
180 γρ. ζάχαρη
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια μπέικιν
3 βανίλιες
4 αυγά
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
80 γρ. ρούμι
Πως το φτιάχνουμε
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, ώστε να πετύχουμε ένα μείγμα φουσκωτό και αφράτο.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέικιν και συνεχίζουμε το (καλό) χτύπημα για λίγο ακόμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα πολύ καλά βουτυρωμένη και οπωσδήποτε πασπαλίζουμε την βάση της φόρμας με λίγο αλεύρι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 25 λεπτά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και προσεκτικά ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του για 5-6 λεπτά.
Τρυπάμε το γλυκό σε διάφορα σημεία με ένα ξυλάκι για σουβλάκι και προσεκτικά το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Προαιρετικά γαρνίρουμε με σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα ή τριμμένο φιστικάκι Αιγίνης κ.λ.π.
Η ακόμα μπορούμε να ζεστάνουμε μια κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο, και να αλείψουμε εξωτερικά το γλυκό.
Η αφού κρυώσει πολύ καλά (καλύτερα την επόμενη μέρα αν έχουμε υπομονή μέχρι τότε), κάνουμε μια σχισμή περιμετρικά στο γλυκό και γεμίζουμε με σαντιγί που έχουμε βάλει σε κορνέ.
Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους σας!!!
Αχ βρε φιλεναδίτσα μου με τα ωραία σου !!! εχω πει πολλές φορές να επιχειρήσω να φτιάξω το γλυκάκι αλλά τελικά δεν το έχω καταφέρει. Μάλλον θα επιχειρήσω σύμφωνα με τις οδηγίες σου.
ReplyDeleteΘυμάμαι κάποτε τον ''μπαμπα'' τον δίνανε και στις δίαιτες σαν ένα γλυκό με λιγη ζάχαρη. Οχι δηλαδή ότι εμεις εχουμε ανάγκη απο δίαιτα!!!!!!!!!! για τους αλλους το λέει που ίσως ενδιαφέρονται!!!!
φιλια πολλά, καλημέρα και καλή βδομάδα !!!!!!!
Καλή βδομάδα Ελενα!
ReplyDeleteΠοτέ δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις baba.
Γεμιστό με σαντιγί είναι το αγαπημένο μου γλυκό.
Θα το φτιάξω το απόγευμα, και θα σου πω πως μου έγινε.
Πιστεύω πως θα τους εντυπωσιάσω σήμερα, σε ευχαριστώ για την συνταγή.
Ζηλεύω που σου βγήκε τόσο ωραίο! Έχω προσπαθήει να το φτιάξω και δεν είχε την ανάλογη επιτυχία!
ReplyDeleteΈφτιαξα το κέικ με Baileys το Σάββατο και ξετρελάθηκαν όλοι! Thanks!
Για το χατίρι του μπαμπά ξεχνάω και τα κουρκουμπίνια!!!!!! Έλενα συγχαρητήρια για άλλη μια φορά!!!!
ReplyDeleteMπαμπάαααααςςςς, αμαν τι μου έκανες τώρα, με σαντιγύ και φυστικάκι Αιγίνης.... όπως τα γράφεις, δεν μπορείς να αντισταθείς και μετά έρχονται οι τύψεις. Θέλω πάααρα πολύ να τον φτιάξω αλλά έχω παχύνει και δεν πρέπει.... Στο θερμομίξ σίγουρα θα γίνετα τάκα τάκα, μου βάζεις ιδέες τώρα (θα το αφήσω στο ντουλάπι καλύτερα).
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου Ελενάκι.
sgr
Γιαμ γιαμ! Από τα αγαπημένα μου γλυκά! Ερώτηση: το γλυκό πρέπει να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό? Έχω ένα μόνιμο θέμα με αυτό το θέμα!!! Ευχαριστώ!
ReplyDeleteη δική μου μερίδα με πολύ σιρόπι και μπόλικη μπόλικη σαντιγί, διότι 5 ώρες ποδαρόδρομος με σύγχιση (βλέπεις τι παθαίνει κανείς με το δημόσιο;) δε γιατρεύεται με άλλον τρόπο!!!
ReplyDeleteνα είσαι καλά βάλσαμο το γλυκάκι για τα νεύρα που έχω τώρα!!!!!!
Ελενάκι πεθαίνω για σιροπιαστά γλυκά!!!! Και αυτός ο μπαμπάς είναι σκέτη αμαρτία!!!! Είμαι και σε περίοδο δίαιτας :( άστα να πάνε μεγάλος πειραμός!!! Καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΑμαρτωλό γλυκό Ελενάκι μου! Πως να αντισταθούμε?
ReplyDeleteΕγώ δεν τρώγω τέτοια γλυκά αλλά αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, θα κεράσω τους υπόλοιπους της οικογένειας!!!
ReplyDeleteεύκολο φαινεται. και μ' αρεσειιι :))
ReplyDeleteμάλλον θα το δοκιμασω.
φιλιά πολλά
και καλη μας εβδομαδα!
Τα σάλια μου!
ReplyDeleteΩ! Ω! Ω! Ο μπαμπάς. Το κάτι άλλο, Έλενά μας και έπεσε ακριβώς στην επάνοδό μου από "τα μαύρα ξένα"...
ReplyDeleteΜια φετούλα για το καλώς σας βρήκα, θα την πάρω.
Θα πάρω και της Αμαλί, που είναι Τσικό και δεν κάνει να τρώει τέτοια! Θα την πειράξουν!
Μαράκι μου μπαμπάς για δίαιτα??
ReplyDeleteΑυτό πολύ μου άρεσε!
Ελα να κάνουμε δίαιτα με μπαμπάδες λοιπόν!
Οταν το φτιάξεις θα με θυμηθείς!
Απ΄λιστευρα εύκολο και απλό στην παρασκευή του!
Φιλάκια πολλά!
Ιουλία μου περιμένω εντυπώσεις!
ReplyDeleteΚαι για την ευκολία και για την νοστιμιά!
Καλή επιτυχία!
Βig mama μου κι εγώ το ίδιο κέικ έφτιαξα σήμερα, μου το ζητάνε συνέχεια!
ReplyDeleteΝόστιμο δεν είναι??
Χαίρομαι πολύ που το ευχαριστηθήκατε!
Θέλει αλεύρωμα η φόρμα πριν το ψήσιμο, γι αυτό το τονίζω στην συνταγή!
Κι έτσι μια χαρά ξεφορμάρεται ο μπαμπάς.
Επίσης θέλει πολύ καλό χτύπημα των υλικών, για να βγει φουσκωτός και αφράτος!
Αυτή τη δουλειά μου κάνει το Θερμομίξ, το πολύ καλό χτύπημα των υλικών!
Φιλιά!
Λιλάκι μου ααααα.... δεν το συζητάω!!
ReplyDeleteΤα κουρκουμπίνια της Μαρίας μας είναι μοναδικά, άσε το σουξέ που έχουν;-)
Για τα καλά σου λόγια όμως, όοοολος ο μπαμπάς δικός σου:))
Φιλιάαα!!
Βρε Λιζάκι μου δεν ακούς τι λέει η Μαρία??
ReplyDeleteΟ μπαμπάς συνιστάται για δίαιτες!
Αμα το λέει η Μαρία, ποιες είμαστε εμείς να μην κάνουμε την δίαιτα του μπαμπά???
Θα τον φάμε όμως χωρίς σαντιγί, μιας και κάνουμε δίαιτα:P
Φιλάκια!
Amelie μου, το γλυκό να μην είναι τελείως κρύο.
ReplyDeleteΤο σιρόπι ζεστό, όχι καυτό!
Φιλιά!
Γαστεροπλήξ μου η μερίδα σου σερβιρισμένη όπως την παρήγγειλες!
ReplyDeleteΚαλό κουράγιο με τα τρεξίματα, είναι να μην μπλέξεις με το Δημόσιο for ever, βάζω λοιπόν διπλή μερίδα για να πάρεις κουράγιο!
Βάζω και ένα ποτάκι, κατά τα γνωστά!
Καλή βδομάδα Elenaki μου, καλό κουράγιο με τη δίαιτα!
ReplyDeleteΑν και είπαμε, ο μπαμπάς είναι ιδιανικός για δίαιτα (λέει η Μαρία), αλλά χωρίς σαντιγί και φυστικάκι!
Η γνωστή δίαιτα του μπαμπά;-)
Ρενάκι μου πως???
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά, καλή σου βδομάδα!!
Ξανθή μου το ξέρω πως εσύ δεν είσαι "γλυκατζού", τυχερή,, μακάρι να τα καταφέρναμε και οι υπόλοιπες να τα .... μισήσουμε!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
Καλή βδομάδα Μαριλενάκι!
ReplyDeleteΟχι εύκολο, πανεύκολο λέμε!!!
ΚΑΙ διαιτητικό, αν διαβάσεις τα ως άνω σχόλια:P
Φιλιά πολλά!!
Κικίτσα:))
ReplyDeleteΚαλή σου εβδομάδα!
Ζα-μπι-αααααααααααααααα!!!!!
ReplyDeleteWelcome, welcome!!
Από τα άγρια μεσάνυχτα έχω ξυπνήσει για να φτιάξω έναν μπαμπά να σε υποδεχθώ!!
(αυτά τα μεσάνυχτα ξέρω ότι δεν τα πιστεύεις, αλλά εγώ οφείλω να τα πω για να σε συγκινήσω)
Πως τα πέρασες?? πως τα πέρασες??
Πάρε με τηλέφωνο να μου πεις νέα, υπόσχομαι να μην ζηλέψω (πολύ)!!
Φιλούθκια:))
Τέλειο γλυκάκι, το φτιάχνει η μαμά μου και απαραιτήτως συνοδεύεται από σαντιγί! Καλή εβδομάδα :)
ReplyDeleteΈλενα,τι πειρασμό μας κερνάς σήμερα!Εύκολο φαίνεται,θα δοκιμαστεί-αύριο πάντως έχω προγραμματίσει το κοτοπουλάκι πανέ,θα σου πω εντυπώσεις.
ReplyDeleteΦιλιά!
Μπαμπάς εδώ μπαμπάς εκεί μα που πήγε ο μπαμπάς....
ReplyDeleteΛενιώ το δικό μου το μπαμπά δωσ'τον στη Ζάμπι μιας και εγώ δεν τα τρώω αυτά κ ας μείνω ορφανούλι...
πολλά φιλιά
Λενιώ
Ζαμπάκι καλως ήρθες..
κανα παγωτάκι και για μας έφαγες;;;
Και τον μπαμπα και τα μπαμπαδακια τρωμε εμεις! Εξαιρεσεις δεν κανουμε :)
ReplyDeleteΠΩ ΠΩ!!!ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.Ε!!ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ.ΧΕ ΧΕ!!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
edw-edw...!Amalia mou ton exw egw!!siga mhn ton afhna!!!
ReplyDeleteElenaki mou!!ti kolasmeno paidi pou eisai!!!einai apithanos kai geia sta xeria sou kopelouda mou!!!kai ama tou baleis!!!!p r o s e x e
!!!anti gia 80ml 160ml poumi kai to ftiaxneis kana duo fores thn ebdomada!!sigoura den tha exeis kanena problhma gia to pws tha perasei to neo sxolko etos!!!xaxaxaxaxaxaxaxax!!!filakiaaaa apo kardias!!!
ωχ ωχ ωχ... μεγάλη αδυναμία μου τα σοροπιαστά, τέλειος ο "μπαμπάς" και πανεύκολος, μόλις βρω χρόνο θα περιπέσω στην αμαρτία!!! φιλιά Ελενάκι, με κόλασες πάλι...
ReplyDeleteαχ έλενα, δεν άντεξα να μην το σχολιάσω αυτό! έχω να φάω πολλά χρόνια και παρόλο που δεν μου πολυαρέσουν τα σιροπιαστά, αυτό το συγκεκριμενο το λιμπίζομαι!
ReplyDeleteφιλιά πολλά!
Dorothy, είμαι σίγουρη ότι η μανούλα το φτιάχνει τέλειο!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι, να μου πεις, να μου πεις, περιμένω ανυπόμονα;-)
ReplyDeleteΤο γλυκάκι πανεύκολο, δοκίμασέ το κάποια στιγμή, αξίζει!
Φιλιά!
Αμαλίτσα, αυτές οι θυσίες σου είναι που με συγκινούν:P
ReplyDeleteΣτη Ζάμπη έφτιαξα ολόκληρο μπαμπά για να την καλοσωρίσω, ειπαμε... σηκώθηκα από τα άγρια μεσάνυχτα!
Φιλάκια!!
Ετσι Δημιουργία μου!!
ReplyDeleteΕίμαστε βολικοί άνθρωποι εμείς, όλα τα καταδεχόμαστε!
Φιλιά!
Σκρουτζάκο μου σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!
ReplyDeleteΚαλά να περνάς!
Κλειώ μου χα χα χαααα!!
ReplyDeleteΕίσαι απίθανη!!!
Λες να αυξήσω το ρούμι σε ποσότητα να μην καταλαβαίνω τίποτα??
Να σου πω την αλήθεια, δεν είναι άσχημη ιδέα!
Φιλιά από καρδιάς!
Betty μου εγώ αμαρτάνω καθημερινώς και ανελλειπώς τολμώ να οω!!
ReplyDeleteΠοιος θα μας μαζέψει??
Φιλιά!
Μάγιαααααααααααααααα!!
ReplyDeleteΜαγιοπούλα μου τι κάνεις??
Ολα καλά??
Πολύ μας έχεις λείψει, να το ξέρεις!
Ελυχομαι να περνάς καλά!
Φιλάκια!
Elena,I love Baba au rum...soaked in syrup and rum...just don't get too tipsy!
ReplyDeleteΤι τέλειο γλυκοοοό!Λέω να το κανω μεθαύριο γεμιστό με σαντιγί αλλά εχω μια απορία...απο ποια πλευρά να χαράξω το γλυκό???από την εσωτερική ή την εξωτερική???θα γίνει εύκολα???
ReplyDeletePeter, σε περιμένω για καφέ και baba!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Stellini, όταν το φτιάξεις θα δεις ότι πιο εύκολο γλυκό δεν υπάρχει!
ReplyDeleteΕξαιρετικά εύκολο!!
Θα το κόψεις οριζόντια, ξεκινώντας από την έξω πλευρά.
Θα χωρίσεις δηλαδή τον baba σε 2 ίσα μέρη.
Απαραίτητυη προϋπόθεση, να έχει κρυώσει καλά το γλυκό προτού κοπεί!
Καλή επιτυχία!!
Εγώ πάντως που το έφτιαξα κορίτσια δεν μπορώ να πώ ότι μου πέτυχε τελείως. Δηλαδή δεν συρωπιάστηκε καλά και είναι σαν να τρώμε κεικ με κρέμα. Η αλήθεια είναι ότι το συρώπιασα την επόμενη μέρα για να μπορέσω να το κόψω και να βάλω την κρέμα μέσα. Είναι απο τις λίγες συνταγές που έχω φτιάξει απο τισ Συνταγές τις καρδιάς ή ίσως και η μόνη που δεν μου πέτυχε. Δεν πειράζει. Φιλάκια
ReplyDeleteAνώνυμη
ReplyDeleteτο γλυκό αυτό γίνεται όχι απλά σιροπιαστό, αλλά ... υπερβολικά σιροπιαστό.
Ηταν βέβαιο ότι δεν θα σου σιροπιαστεί καλά, κανένα γλυκό δεν σιροπιάζεται την επόμενη μέρα, όταν πια έχει κρυώσει και "σφίξει" τελείως.
Επρεπε πρώτα να το σιροπιάσεις και αφού κρυώσει αρκετά, τότε να το γεμίσεις με κρέμα, πολύ προσεκτικά.
Ελπίζω να σου πετύχει αν το ξαναδοκιμάσεις.
Καλή βδομάδα!