Wednesday, 9 September 2009

Μυδοπίλαφο

Άλλοι το τρώνε λεμονάτο, άλλοι ατζέμ εμένα η προτίμησή μου είναι με ντοματούλα -όχι ότι άμα μου φέρουν και δεν είναι κοκκινιστό θα το σνομπάρω.- αλλά κουβέντα να γίνεται!!
Όπως και να έχει είναι ένα πεντανόστιμο φαγάκι
Χρειαζόμαστε:
½ πακέτο μύδια περίπου 150 gr (εγώ έβαλα και λίγες γαρίδες)
1 κρεμμύδι μεγάλο
μισό κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι
δυόσμο
1 φλιτζάνι του καφέ τσίπουρο
αλάτι, πιπέρι, λάδι
3 περίπου κούπες του τσαγιού νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο να συμπληρώσετε)
Πάμε να το φτιάξουμε:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νεράκι να μαραθεί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ντοματάκια (ή ψιλοκόβουμε 2 - 3 ώριμες ντομάτες) και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε λίγο λάδι, μετά από 3 λεπτά σβήνουμε με το τσίπουρο και ρίχνουμε τα μύδια.
Μετά από 5 λεπτά περίπου ρίχνουμε το ρύζι το οποίο έχουμε ήδη ξεπλύνει ένα δύο χέρια, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και ανακατεύουμε.
Όταν αρχίσει να βράζει, αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά να πιεί τα υγρά του ελέγχοντας μήπως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα.
Όταν είναι έτοιμο το φαγητό μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα και κλείνουμε με το καπάκι.
Αφήνουμε έτσι σκεπασμένη την κατσαρόλα για λίγη ώρα και μετά σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη.
Αμαλία

41 comments:

  1. Αμαλίτσα καλημέρα!! Και εγώ έτσι το προτιμώ με ντοματούλα αλλά όπως λες, επειδή είναι αγαπημένο πιάτο το τρώω όπως να 'ναι..
    Οι γαριδούλες νομίζω απαραίτητες και για μυρωδικό του ταιριάζει και ο άνιθος. Επίσης για πιο καυτερή γεύση 1 κόκκινη πιπερίτσα.....
    Να 'σαι καλά, πρωί πρωί μας άνοιξες την όρεξη!!! :))

    ReplyDelete
  2. Πολυ νοστιμο πιατο!!!
    Κι εγω λεμονατο με δυοσμο το φτιαχνω.

    ReplyDelete
  3. Πολυ νοστιμο πιατο!!!
    Κι εγω λεμονατο με δυοσμο το φτιαχνω.

    ReplyDelete
  4. Εχει τρελαθει σημερα μου φαινεται ο blogger!

    ReplyDelete
  5. Από τα αγαπημένα μου. Παλιά που είχαμε ένα κονέ και μας έφερνε μύδια το έφτιαχνα συχνά. Αλλά αν θυμάμαι άσπρο το έφτιαχνα και εγώ. Νομίζω όμως πως με ντοματούλα θα ήταν καλύτερο. Μπράβο!

    ReplyDelete
  6. Αμαλίτσα μου, πέτυχες διάνα!!!! λατρεύω αυτό το φαγάκι και το κάνω σχεδόν ίδιο. Βάζω και λίγο κρόκο Κοζάνης που του πηγαίνει πολύ !!

    τι μου κάνεις πρωϊ-πρωϊ και είναι και λαχταριστή η φωτογραφία σου!!!!

    καλή σου μέρα μικρούλι !!!

    ReplyDelete
  7. καλημέρα.. μύδια αγαπημένα..
    έτσι τα μαγειρεύω και εγώ.. όμως βάζω και κρόκο Κοζάνης... σαν την MariaB!!

    φιλιά, καλημέρες!!!

    ReplyDelete
  8. Αμαλιτσα, λεω να το δοκιμάσουμε.
    οι μεγάλοι, γιατι το Ραφακι, προβλέπω πως θα βγάλει τα μυδια το μυγιάγγιχτο, χαχχχ

    εν τω μεταξύ, τσίπουρο και ρακή, δεν υπάρχει σπιτι.
    να βάλω ουζο, τι λες;

    καλη Τετάρτη
    (τετοια ευχή, σου 'χουν πει ποτε; :)))

    ReplyDelete
  9. Την Κυριακή ήμουν στο Βόλο σε ένα γάμο.Πήγα λοιπόν σε ένα τσιπουράδικο και έφαγα ένα καταπληκτικό μυδοπίλαφο.Δεν πήρα όμως συνταγή γιατί ντράπηκα να τη ζητήσω!!!
    Να λοιπόν η δική σου ήρθε την κατάληλη ώρα. Σ΄ευχαριστώ !

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Ευάκι...
    καλά με την πιπεριά θα γίνεται μπόμπα και που είναι και η γ. να κάνουμε καμιά τσιπουρο ποσία!!!!
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  11. καλό και το λεμονάτο πουαντερί μου αλλά είπαμε προτιμώ τη ντοματούλα
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  12. big mama εγώ πάντως τα φρέσκα δεν τα πολυεμπιστεύομαι γιατί δεν έχω κάποιον γνωστό, οπότε καταλήγω στα κατεψυγμένα που είναι εξίσου ωραία
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  13. Μαριώ σε τσάκωσα.....γιατί τώρα τελευταία όλο ΔΕΝ μας έλεγες!
    Στην επόμενη εφαρμογή θα βάλω και εγώ κρόκο..
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  14. ζαχαρούλα καλημέρά και σε εσένα..
    αχ πως μ'αρέσει να γράφω το όνομά σου...και κάθε φορά τραγουδάω και το αντίστοιχο παραδοσιακό τραγούδι:
    ζαχαρούλα είν'το όνομά σου και γλυκό είν' το φίλιμά σου...

    πολλά φιλιά λοιπόν
    Αμαλία

    ReplyDelete
  15. Μόλις είδα τον τίτλο, αυθόρμητα σκέφτηκα:είναι της Αμαλίας!
    Για τους λάτρεις είναι εξαιρετικό,εγώ τι να πω,δεν έχω δοκιμάσει.
    Αμαλίτσα,συγνώμη-φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Μαριλένα μου δεν πειράζει θα τα τρώει αργότερα μην ανησυχείς...βάλε περισσότερες γαρίδες αν τις τρώει...
    όσο για το ούζο μια χαρά είναι δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα..
    Άλλωστε έχουμε πει ότι προσαρμόζουμε τις συνταγές στα μέτρα μας...
    πολλά φιλιά και καλή Τετάρτη, αφού τη μισή τη φάγαμε και πλησιάζουμε στην Παρασκευή..
    Αμαλία

    ReplyDelete
  17. γαστεροπλήξ9 September 2009 at 13:54

    μπράβο, νόστιμο φαγάκι, φέρε τώρα και το ούζο, όχι που θα γλύτωνε!!!!!!

    ReplyDelete
  18. χα Δημητρούλα είδες τι ωραία....
    ελπίζω και η δική μου η συνταγή να είναι τόσο καταπληκτική όσο αυτή που έφαγες...
    φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  19. Αμαλίτσα μου πολύ μας αρέσει το φαγάκι σου, κι εγώ με ντοματούλα το κάνω.
    Αλλά και η ιδέα με λεμονάκι και δυόσμο που άκουσα να κυκλοφορεί εδώ μέσα, πολύ με εξιτάρισε!
    Τώρα τι σου λέω εσένα για λεμονάκια θα μου πεις. Σωστό κι αυτό!!
    Πες μου κάτι, μισό ντοματάκι στα υλικά, εννοείς μισό κουτί ντοματάκια??
    Φιλιά, με περιμένει η Γαστεροπλήξ με τα ούζα, φέρε και την μερίδα μας;-)

    ReplyDelete
  20. Έλενη μου με κατάλαβες έτσι...
    σιγά δεν πειράζει περί ορέξεως...
    όπως έχουμε πει κανείς δεν είναι τέλειος....
    χιχιχι

    πολλά φιλιά
    στη φθινοπωρινή μας Β. Εύβοια
    Αμαλία

    ReplyDelete
  21. άντε βρε γ. που είσαι τα ποτά περιμένουν...
    βάλε βάλε να πιούμε και να φάμε!!!!
    φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  22. Λενιώ,
    δεν πειράζει που λες για λεμονάκια, είναι αμελητέα η ποσότητα στο μυδοπίλαφο, οπότε όπως προείπα το τρώω άνετα..
    Ναι ντοματάκι εννοώ την συσκευασία είναι περίπου 400 gr το κουτί
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  23. Τη Κυριακή έκανε ο Δημήτρης αυτό το φαγητό, εδώ στη Θεσσαλονίκη το συνηθίζουμε.

    ReplyDelete
  24. Είναι απ' τα καλύτερα φαγητά μου! Σ' ευχαριστώ , που μου το θύμισες, Αμαλία! Θα ρίξουμε κι εμείς λίγες γαριδούλες μέσα, έτσι για ποικιλία!

    ReplyDelete
  25. Γεια σας και πάλι.
    Η χαρά μου που σας βρήκα δε λέγεται.
    Εσάς και τις συναδέλφισσές σας από το aromacooking.
    Ηθελα τόσο να μαγειρεύω αυτόν τον καιρό.
    Πάντα θαύμαζα όσους το έκαναν.
    Οι Συμμορίτες που ρώτησες είμαστε 4 αλλά εγώ είμαι επί των δημοσίων σχέσεων.
    Την Καλησπέρα μας.
    Οπως κατάλαβες εγώ μαγειρεύω και απολαμβάνουν οι άλλοι.

    ReplyDelete
  26. Amalitsa mouu!!!kalws thn-kalws thn!!einai ena agaphmeno fagaki..gia mikrous kai megalous!!!mudia,garides,ruzi,...oles oi paralages einai thaumasies!!!otan to ftiaxnw me tomata!!bazw anhtho kai apo 1/3 piperias kok. pras. kitr. mono kai mono gia to paixnidi twn xrwmatwn sto piato!!!mmmmm!!!thn merida mou!!kai feugw masoulontas!!!kai apolambanontas!!!filakia apo kardias!!!

    ReplyDelete
  27. Και σβησμένο με τσιπουράκι......ότι καλύτερο. Τέλειο Αμαλία, αγαπημένο φαγάκι,αλλά μόνο για μένα οι υπόλοιποι δεν το τρώνε. Δεν πειράζει φτιάχνω και το τρώω μόνη μου, δεν έχω πρόβλημα.

    ReplyDelete
  28. Αχ Αμαλίτσα τι μου κάνεις...μπήκα στη συνταγή σου και δίπλα ήταν η κόρη μου... αύριο πρωί-πρωί πρέπει να πάω για τα υλικά! όπως καταλαβαίνεις τρελαίνεται γι αυτό το φαγάκι - όχι πως εγώ πάω πίσω! κι εγώ με ντοματούλα το θέλω, νομίζω αναδεικνύεται η νοστιμιά του έτσι...ααα και αν το ρίξετε στα ούζα με Ελενα και Γαστεροπλήξ είμαι κι εγώ μέσα...οκ?

    ReplyDelete
  29. αχτίδα,
    ναι έχεις δίκιο και εμένα η πεθερά μου το συνηθίζει πολύ αλλά το κάνει ατζέμ και αυτό εξίσου ωραίο...
    φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  30. Άντε βρε Κωστή που είσαι τόσο καιρό;;;
    σύζητούσα με κάτι φίλους για ν. Μαγνησίας και σε σκέφτηκα ότι έχεις καιρό να εμφανιστείς
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    Καλή αρχή και επίσημα αύριο

    ReplyDelete
  31. Καλως ορίσατε και από εμένα αστρο-συμμορίτες...
    χαιρετισμούς και στόυς υπόλοιπους 3 και καλά μαγειρέμματα
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  32. Γειά σου Κλειούλα...
    αχ ναι και οι πιπερίτσες που λες είναι μία ωραία πινελιά στο φαγάκι...
    εσείς άλλωστε τις έχετε και μπόλικες τις συγκεκριμένες; Ολλανδία δεν καλλιεργούνται; ή κάνω λάθος;
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  33. Λίνα, τι στενοχωριέσαι;;;
    όλο το φαγάκι για πάρτυ σου..τα ωραία φαγάκια είναι πιο καλά όταν δεν τα τρώνε οι άλλοι...
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. Μπεττούλα,
    τι έγινε ψώνισες το έφτιαξές;
    άντε γρήγορα γιατί σε περιμένουν και τα ουζάκια...
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  36. Μυδοπίλαφο αγαπημένο!

    ReplyDelete
  37. Amalia mou!!!!den kaneis katholou lathos!!!edw sthn Ollandia kalliergountai kai merikes fores exoume kai alla xrwmata!!!filia apo kardias!!!

    ReplyDelete
  38. Τα θαλασσινά ως γνωστόν είναι τα αγαπημένα μου, οπότε θα το τιμήσω το μυδοπίλαφο δεόντως!

    ReplyDelete
  39. Amalia, bravo! The midopilafo would be devoured by anyone from Thessaloniki!

    ReplyDelete
  40. Μόλις το έκανα και είναι πράγματι πεντανόστιμο, αν και πρόσθεσα και εγώ άνηθο που του πάει πολύ. Μπράβο για την συνταγή!

    ReplyDelete
  41. Alex, ευχαριστούμε πολύ,
    καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση

    ReplyDelete