
Στη Βόρεια Ελλάδα το λένε μπουγιουρντί.
Κυριολεκτικά σημαίνει έγγραφο που μας φέρνει δυσάρεστες ειδήσεις, αλλά το συγκεκριμένο καθόλου δυσάρεστο δεν μου φαίνεται όταν υπάρχει στο τραπέζι μας ίσα ίσα.
Επίσης σε μαγαζιά το έχω συναντήσει με την ονομασία τουρλουμπούκι ή περιγραφικά φέτα ψητή.
Αρκετά όμως με την ετοιμολογία και τις απόψεις ας πάμε να το φτιάξουμε:
Χρειαζόμαστε:
τυρί φέτα
φέτες ντομάτας
φέτες πιπεριάς
λάδι
ρίγανη
πιπεριά καυτερή ή ταμπάσκο
Πως το φτιάχνουμε:
Κόβουμε 2 κομμάτια αλουμινόχαρτο ικανά να τυλίξουν τα υλικά μας και από πάνω βάζουμε τη φέτα σε λεπτές φέτες, τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Αν το θέλουμε πικάντικο ρίχνουμε καυτερή πιπεριά κόκκινη ή πράσινη ή ταμπάσκο, ρίχνουμε λίγο λάδι, ρίγανη και κατά το ήμισυ είναι έτοιμο το μεζεδάκι μας.
Αφού τα τυλίξουμε όλα μέσα στο ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το αναποδογυρίζουμε και κατόπιν τα τυλίγουμε και στο άλλο.
Αν έχουμε χόβολη το θάβουμε έτσι ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα από όλες τις μεριές. Χρειάζεται περίπου 5 με 10 λεπτά για να γίνει.
Αν δεν έχουμε τότε ή το ψήνουμε στη σχάρα ή στο φούρνο ή στο γκρίλ και από τις 2 μεριές λίγο περισσότερο.
Καλύτερα να το απολαύσουμε ζεστό ζεστό, να το πολτοποιήσουμε και αν έχουμε και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι να το αλείψουμε πάνω τότε δεν χρειαζόμαστε άλλο μεζέ.
Καλή όρεξη..
Αμαλία
Καλημέρα.
ReplyDeleteΠρέπει να είναι πολύ νόστιμο.
(εαν εχετε χρόνο ελάτε και στο δικό μας blogg)
καλημέρες!!!!
ReplyDeleteεγώ πρόσφατα έφτιαξα φέτα ψητή, αλλά έκανα μία κόκκινη σάλτσα πικάντικη και έβαλα στον πάτο του αλουμινόχαρτου!!! από πάνω πιπεριά, και το έκλεισα με το αλουμινόχαρτο!!!
καλό ήταν.. αλλά θα σε "δοκιμάσω" εννοείται!!!!
φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτός είναι μεζές με τα όλα του! Δεν έτυχε, πέτυχε!
ReplyDeleteΚι εδώ ντομάτα; Κι εδώ; :(
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
ωραιος ο μεζες, αλλα θελει και καλο τσιπουρακι.
ReplyDeleteκαλημεραααα
Τέλειο, Αμαλία,τέλειο!Η φέτα μεγάλη αδυναμία μου,γι΄αυτό το φτιάχνω-μοναδική γεύση!
ReplyDeleteΦιλιά!
Αμαλίτσα μου λαχταριστό το μεζεδάκι σου!
ReplyDeleteΜπουγιουρντί κι εγώ το ξέρω, το τουρλουμπούκι δεν το είχα ξανακούσει!
Θα σου πει και η Μαρία, το καλοκαίρι στο χωριό πως δώσαμε του τουρλουμπουκίου να ... καταλάβει!
Ειδικά οι άντρες μας, παρίσταναν ότι τους έπεσε κατά λάθος ψωμάκι μέσα στο πήλινο, προκειμένου ν πραγματοποιήσουν τις γνωστές παπάρες:P
Εκεί το έψηναν λοιπόν σε πήλινο αντί για αλουμινόχαρτο, εμείς όπου και να είναι ψημένο δεν μας χαλάει καθόλου!
Φιλιά!
Aμαλιτσα μου ! όπως λεει και το Λενάκι, έλεγαν οι σύζυγοι :
ReplyDelete- Ηταν τυχαίο !!!!!!!!!! (εκ της ταινίας ''σταχτομπούτα της Ρώμης''
χαχαχχαααχα!!!!!
εξαιρετο το τουλουμπουκι σου Αμαλάκι μου!!!!
καλέ, στη Β.Ελλάδα το λέμε φέτα ψητή, άλλο είναι το μπουγιουρντί!!!
ReplyDeleteόπως κι αν το λέμε το τρώμε ΟΛΟ!!!
Καλημέρα Μάριε...
ReplyDeleteμη μου πεις δεν έχεις δοκιμάσει;;;
Θεϊκό...
φιλιά
ζαχαρύλα να με "δοκιμάσεις" αλλά και με σαλτσούλα σίγουρα ωραίο θα είναι...
ReplyDeleteπολά φιλια
΄Ναι ναι Λίλα μας πέτυχε πέτυχε...
ReplyDeleteπολλά φιλιά
βρε τρελλοτουριστάκι μη μου πεις ότι δεν σου αρέσει;;;;;;;;;
ReplyDeleteδεν πειράζει κεράσου μόνο τη φέτα....ή την αγάπη μας..
πολλά φιλιά
Εννοείταιιιιιιιι Έφη μας... τώρα που ήρθε και η γ. δέσαμε και θα το κάψουμε!!!!!!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Αχ και εγώ eleni μου πεθαίνω για φέτα....μπορώ σε κάθε γεύμα μου να τρώω 1 κιλό...αλλά το αποφεύγω
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Αχ βρε Λενιώ γιατί;;; γιατί;;;; γιατί;;;; να το απίξω τόσο υπεράνω μου λες;;; αφού μου το είπες έλα!!!
ReplyDeleteεπόμενη φορά θα έρθω και θα κάνω και εγώ παρέα στις παπάρες σας και δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο....
πολλά φιλιά
...πράγματι τέλειο μεζεδάκι, με ουζάκι το τσακίσαμε όλο το καλοκαίρι, έτσι το φτιάχνω κι εγώ αλλά σε πυρίμαχο ταψάκι αντί για αλουμινόχαρτο...
ReplyDeleteΑχ Μαράκι μου,
ReplyDeleteωω ναι ήταν τυχαίο.....το ψωμάκι που σας έπεσε και τα κάνατε τουρλουμπούκι!!!!!!!!
πολλά φιλια
Είναι κάτι που αγαπώ πολύ μα βρε παιδάκι μου ΠΡΕΠΕΙ να κάνω λίγη δίαιτα πια, η Κρήτη με έκανε να πεινώ συνέχεια.Η Λία μου έμαθε να κάνω προζύμι και έφερα μαζί μου απο εκεί για να κάνω λουκουμάδες ( ντονατς) υπέροχους...υπέροχους Θεέ μου!
ReplyDeleteΝαιιιιιιιιιιιιιιι!!!
ReplyDeleteΜπουγιουρντί και πάλι μπουγιουρντί!!!
Και να καίει λίγο, όχι οπως το τρώνε οι άντρες μας με καυτερή πιπεριά δυναμίτη και δακρύζουν τα μάτια μας από το κάψιμο!!!!!!!!!!!!
όπως λέει και το Λενιώ και μεις σε πήλινο το κάνουμε ειδικά στις ταβέρνες, αλλά στην εξοχή όταν ψήνουμε το αλουμινόχαρτο είναι μια χαρά!!!
Στο περίβλημα θα κολλήσουμε, το περιεχόμενο έχει σημασία!!!!!!!
Πρώτος μεζές, ότι πρέπει για τσιπουρο!!!!
Μπράβο βρε Αμαλίτσα μου κι έχω καιρό να φάω!!!!
φιλάκια πολλά!!!
Καλό απόγευμα!:))
Ω! ρε ένα μπουγιουρντί!!! Αμαλία είσαι άπαιχτη! Από τα αγαπημένα μου... μου τρέχουν τα σάλια μιλάμε!!!
ReplyDeleteΚαλησπέρα! Φιλιά πολλά!!!
Jesus! Πώς μ΄αρέσει!!!
ReplyDeleteαχ αυτό το μπουγιουρντί είναι καταπληκτικό!!
ReplyDeleteΤην πρώτη φορά το δοκίμασα σε ένα χωρίο έξω απο τη Δράμα! Μη με ρωτήσετε ποιό ....δεν θυμάμαι και είχε και μπόλικο μπουκοβο! Σκέτη νοστιμιά. Καλό σας βράδυ.
ReplyDeleteτρομερος μεζες. συνοδευει ολα σχεδον τα τραπεζια μας, τα καθημερινα αλλα και τα επισημα γευματα.
ReplyDeleteγια τους λατρεις του ειδους δοκιμαστε το σε πανω σε μια φετα ψωμι,σε ταψι στο φουρνο(ψωμι, τυρι, ντοματα, καυτερο, ριγανι και λιγες σταγονες λαδι) ή σαν τοστ στην τοστιερα!!!!!!!!!!!
Μπέττυ τώρα που μαζευτήκαμε όλη η αλκοολοπαρέα δεν έχει σημασία μπορούμε να πιούμε τα πάντα, ούζο, τσίπουρο, κρασί, ρακί ό,τι θες
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Εεεε φτιάξε μας βρε αχτίδα ντε και κανα ψωμί με το προζύμι να αλείψουμε το ΄ζεστό καυτό τυρί επάνω...
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ναιιιιιιιι marian
ReplyDeleteτο περιεχόμενο μόνο έχει σημασία το περιτύλιγμα μόνο το σκουπίζουμε μέχρι να μην έχει πια τίποτα να βγάλει...
Εγώ πάντως με τα καυτερά έχω τσακωθεί, όχι πολύ έτσι στα πεταχτά.
πολλά φιλιά
πως πάνε τα πιτσιρικάκια; τι τάξη έχεις φέτος;
Ναι ειρηνάκι το τουρλουμπουκομπουγιουρντί είναι άπαιχτο όχι εγώ!!!
ReplyDeleteΤΗΑΝΧ πολλά φιλιά
Christ. και εμένα kiki μου και εμένα
ReplyDeleteΒρε γ. που πήγες και κρύφτηκες και δεν σε είδα!!!!!!!!!
ReplyDeleteΔεν το λέτε μπουγιουρντί;;;;;;;;;
καλά γράψε λάθος όπως και να έχει πάντως απ΄'ότι είδα σου αρέσει...
πολλά φιλιά
creationsbyeve ναι είναι καταπληκτικό...
ReplyDeleteπολλά φιλια
΄Πλεκτό εγκώμιο η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξεχνάει την πρώτη του φορά με αυτό το μεζέ
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ελευθερία ωραίο ακούγεται θα το δοκιμάσω, μοιάζει λίγο με την ιταλική μπρουσκέττα
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Λατρεμένο έδεσμα!
ReplyDeleteΑλλα το μάτι μου επεσε πιο κατω σε ενα κέικ που δεν εχω ξαναδει ποτε και παω τρεχοντας να δω πως φτιαχνεται.
Καλημερα φθινοπωρινή
Καιρο ειχα να περασω απο δω :)
Φέτα θα πάρω!! Και πιπερίτσα!! Τη ντομάτα όμως, ούτε να τη βλέπω!!!
ReplyDeleteΦιλιά! Καλημέραααααααααααααα
Τρελοτουρίστρια
Αμαλία μου,
ReplyDeleteτώρα παρήγγειλα σουβλάκια με πίτα στο γραφείο και θα ήθελα και μια φέρα ψητή να την βάλω πάνω στη σκέτη πίτα ;)
Φιλιά
Yum...Bouyourdi is one of favourites...summer or winter!
ReplyDelete