
Ένας πολύ νόστιμος τρόπος μαγειρέματος είναι και το στιφάδο.
Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
1 κιλό χταπόδι
Μισό φλιτζανάκι του καφέ, ξύδι
7-8 κουταλιές της σούπας, ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
4-5 μεγαλούτσικα κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνη
λίγο δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο
μαζεύουμε τα υλικά μας και προχωράμε:
Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομματάκια
Το βάζουμε μαζί με το ξύδι σε μια μικρή κατσαρολίτσα και το βράζουμε για κανένα τέταρτο.
Μόλις περάσει το τέταρτο βάζουμε στην φωτιά μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε ψιλοκόψει ένα κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και το χταποδάκι με το ζουμάκι του. Τα φέρνουμε 3-4 βόλτες μαζί με τα αλλά υλικά.
Προσθέτουμε 4-5 ποτήρια νερό, μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, το σκόρδο, την δάφνη, το δενδρολίβανο και τ’ αφήνουμε να βράσουν 20-25 λεπτά.
Όταν το χταπόδι είναι μισοβρασμένο κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στο φαγητό.
Βράζουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να δοκιμάσουμε και να καταλάβουμε ότι είναι βρασμένο σύμφωνα με τα γούστα μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε πιπεράκι και με πολύ προσοχή αλάτι.
Πρέπει όμως να έχετε μεριμνήσει να έχετε και ζεστό ψωμάκι
γιατί όπως βλέπετε η σαλτσούλα περιμένει παρεϊτσα !!!!!!

ΑΧ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΑΛΤΣΟΥΛΕΣ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ. ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑ ΜΟΥ.
ReplyDeleteΚΑΛΗΜΕΡΑ.
ΜΕΤΗ.
Μετάκο μου, που είσαι?????????
ReplyDeleteέλα να πάρεις μεριδούλα !!!
θυμάσαι στο Γύθειο τα χταποδια που είχαμε φάει ??? αχ και εμενα απο τα αγαπημένα μου !!!
καλημέρα και φιλια πολλά !!!
εφτιαξα και την κολοκυθόπιτα της Γωγούλας, περίμενε σε λίγες μέρες ανάρτηση!! ήταν καταπληκτική, καταπληκτική !!!
Είχα καιρό να μπω να δω τι κάνουν οι τσούπρες!
ReplyDeleteΚαι μόλις ανοίγω, αντικρύζω το χταποδάκι με τα κρεμμυδάκια του, την παπαρο-σαλτσούλα του (που θέλεις 2 φρατζόλες ψωμί για να την μαζέψεις).
Μου έχει σπάσει τη μύτη η ευωδιά του!
Μου ξύπνησε πρόσφατες καλοκαιρινές αναμνήσεις...
Αχ! παλιοκόριτσο Μαριώ!
Τα μαγειρεύεις και δεν παίρνεις ένα τηλ. να φτάσω με ταπεράκι!
Φτου σου!
ΜΗ ΛΕΣ ΓΙΑ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΥΖΑΚΙΑ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΜΠΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΕ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΤΡΕΛΑ.
ReplyDeleteΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΑΓΗΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΚΑΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΗ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΚΟΡΑ.
ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΩΡΟ ΜΟΥ.
ΜΕΤΗ.
που είσαι βρε παλιο-Μαιρούλα !!!!!!!!!!!! μας έχεις λείψει πάααααααρα πολύ ! ξέρεις ότι το χιουμορ σου με τρελλαίνει !!
ReplyDeleteόσο για το ψωμάκι 2 φρατζόλες και λίγο λες ........
φιλούπες πολλές-πολλές !!!!
Μετουλα μου, τι θα κάνουμε !!!!! αχ βαχ !!! και εγω με τον χειμώνα δεν τα παω καλά!! τέλος πάντων θα τον ανεχτούμε γιατί είναι τα Χριστούγεννα μέσα !! χιχιχιχιχι πολυαγαπημένη γιορτή !!!!!!!!!
ReplyDeleteΑλήθεια ποτε θα πάμε στην Σκάλα??
σματς σμουτς
ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ, ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑ.ΟΛΟΣ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ.ΟΠΟΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΘΕΛΕΤΕ ΦΥΓΑΜΕ.ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΝΝΟΕΙΤΕ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΑΘΙΑ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΗ ΓΩΓΩ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ.
ΦΙΛΑΚΙΑ .
ΜΕΤΗ.
Αααααααχ έχω πολλά ψωμια χωριάτικα ζυμωτά να φέρωωωωωωωωω;;;;;;;;
ReplyDeleteεεεεεεεε θα με κεράσετε από αυτό το λαχταριστό στιφάδο;;;;;;
πω ρε Μαράκι λιγώθηκα θα βολευτώ με τις γαρίδες που φτιάχνω σήμερις...
πολλά πολλά φιλιά
Μετάκο, βαλτον στην φωτιά και ερχόμαστεεεεεεεεεεεεεε χιχιχιχι!
ReplyDeleteΑμαλιτσα μου να σου ρθω να με κεράσεις γαριδούλες που τις λατρεύω ????? πως τις εφτιαξες ?
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι!
Μαρία,τελευταία σε πολλά μπλογκς έχει πέσει μια μανία με το χταποδάκι.Ένα θαλασσινό που μ΄αρέσει μαγειρεμένο.Στιφάδο είναι τέλειο με φρέσκο ψωμάκι,όπως λες.
ReplyDeleteΦιλιά!
Eleni, φαίνεται είναι που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι τελείωσε το καλοκαίρι !!!!! προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε !
ReplyDeleteπαρε και ψωμάκι έχει φέρει μπόλικο η Μαιρούλα μας που έχει και αντρα φούρναρη!!
καλό μεσημέρι!
Αχ! τι το θελες αυτό με τον φούρναρη.
ReplyDeleteΜόλις διαπίστωσα ότι ονειρευόμουν ξύπνια.
Να φέρνει ο Μάκης της σακούλα... να βγάζω τη φρατζόλα και να την πλησιάζω στο αυτί μου... να την ζουλάω και να ακούω αυτόν τον «κρατσανιστό» ήχο που κάνει όταν σπάει η κόρα.
Να κόβω τη γωνία και να ορμάω στην κατσαρόλα με το χταπόδι.
Χριστέ μου... ζω σε παράκρουση!!!!!!
Μαράκι,ξέρεις ποιο ψαράκι έχει την τιμητική του αυτή την εποχή:το μαριδάκι.Καμιά ιδέα,πώς να το φτιάξω,εκτός από τηγανιτό;
ReplyDeleteΗρθα κι εγώ με το ψωμάκι μου (για να μην υποχρεώνομαι στην Mary) να βουτήξω στην υπέροχη σαλτσούλα σου Μαριώ μου;-)
ReplyDeleteΚαλά λεσ, δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι το καλοκαίρι τέλειωσε!
Ελενάκι έχεισ δίκιο, το μαριδάκι έχει την τιμητική του αυτόν τον καιρό.
Προσωπικά νομίζω ότι τηγανιτό (και κριτσανιστό) είναι το καλύτερο!
Αααααχχχ, μαριδάκια, χταποδάκια...με κάνετε και υποφέρω, να το ξέρετε!!!
Πωπω τι βλέπουν τα ματάκια μου!!! Μαράκι έχω φρέσκο ψωμάκι, τσάκωσα και το μπουκάλι το ουζάκι και σου ρχομαι!!! Φιλιά!!!!
ReplyDeleteΜαιρούλα μου ! τι ειναι αυτά που μου λες για κριτσανιστα ψωμιά ????? εχω να φάω τετοιο ψωμι απο το καλοκαίρι (είμαι μονίμως σε δίαιτα) αχ τι μου κάνεις, τι ήθελα εγω και χάρηκα που ξαναφάνηκες? καλά να πάθω!!!!
ReplyDeleteφιλια μαιρούλι μου!!!
Eleni, σου έχω στείλει e-mail, για δες αν σου αρέσει αυτή η μαριδοπιτούλα στον φούρνο!!
ReplyDeleteάν την φτιάξεις σου εύχομαι καλή επιτυχία !!!
φιλια πολλά
Eλενακι μου και εγω υποφέρω με όλα αυτά που αναφέρουμε εδω μέσα !! αχ βαχ ! ήρθε οπως είδες και η elen και θα αρχίσετε παλι τις ουζοποσίες, που να έρθουν και οι αλλες οι φιληναδες !!!!!!!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
Εlen, τσακω το μπουκαλι και ελα να παρεις μεζέ, περιμενε λιγάκι θα έρθουν και οι αλλες σε λίγο για να σου κάνουν παρέα !!! χιχιχιχι
ReplyDeleteπρος το παρόν ειναι το Λενάκι μας εδώ.
σματς σμουτς
Σήμερα το πρωί παρέλαβα πεσκέσιον με 4 χταπόδια και κανα δυο κιλά γαριδούλες ντόπιες φρέσκες. Το ένα χταπόδι θα γίνει στιφάδο subito!
ReplyDeleteΦιλιά και όπως βλέπεις γύρισα! Πάρε και κανα τηλέφωνο!
Τέτοια βλέπω και από γλυκατζού μου φαίνεται ότι θα γίνω... (αλήθεια, πως είναι το αντίθετο της γλυκατζούς?)! Ο,τι πρέπει για ουζάκι!
ReplyDeleteΜαρία φαίνεται πεντανόστιμο. Επειδή με ξεμυάλισες μάλλον με βλέπω για κανένα τσιπουράκι το βραδάκι μιας και μ' αρέσει φοβερά το χταπόδι.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
φέρνω το ζυμωτό μου ψωμάκι για παπάρες και μπόλικο κρασάκι !!!!!!!!!
ReplyDeleteΤρομερό φαγάκι και με πατατούλες τηγανιτές μιαμ μιαμ.....μου άνοιξες την όρεξη τώρα.
ReplyDeleteΦιλιά καλό βράδυ.
Ωχ Παναγία μου!!!!
ReplyDeleteΧταπόδι στιφάδο!!!!!!!!!!!!!
Το λατρεύωωωωωωωωωωωωωωωωω.
Καλέεεεεεεεεεεεεεεεε στείλε μου λίγο με courier :)
αααχ πάλι περασμένα καλοκαιρινά μεγαλεία μου θυμίζεις... τα τσακίσαμε τα χταποδάκια το καλοκαίρι - για κάποιο λόγο το χταπόδι το έχουμε για καλοκαιρινό φαγητό! έτσι το φτιάχνω κι εγώ αλλά πάντα προσθέτω και μπόλικο κόκκινο κρασάκι, δίνει πρόσθετη νοστιμιά...
ReplyDeleteΤέλεια χυλωμένη τη βρίσκω τη σαλτσούλα σου, ζεστό ψωμάκι έχουμε;;;
Μαράκι μου σου ξαναλέω δεν είσαι εντάξει!!!!
ReplyDeleteΕίπαμε να επανέλθουμε στους ρυθμούς της δουλειάς,όχι να διαλυθούμε τελείως!!!!
Ελεος!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εμεινε κρατσανιστό ψωμάκι ή μπαααααααα!!!!!
Φαγανά μου εσείς!!!!Φτου σας βρε!!!!
Ποπο Μαρία όπως γράφω το σχόλιο,είναι ακριβώς δίπλα μου η τελευταία φωτο σου με το χταπόδι!!!!
ετσι που το βλέπω μου ρχεται να ορμήξω!!!!!Ποπο!!!Τι σαλτσούλα είναι αυτή!!!Ταμάμ για μακροβούτια!!!!
Αντε πια με κόλασες πάλι!!!!
φιλάκια πολλά πολλά!!!
Καλό βραδάκι!!!!:))
Maria, I don't think there's an octopus dish I would turn away at...stifado is one of the best ways to enjoy it!
ReplyDelete