
Η συγκεκριμένη σαλάτα έγινε με λευκές, αλλά μπορεί να γίνει και με πράσινες και με μωβ, και με δίχρωμες.
Η διαφορά των μωβ από τις υπόλοιπες, είναι ότι έχουν πιο χοντρή φλούδα και χρειάζεται οπωσδήποτε να τις καθαρίσουμε, και ότι οι άλλες είναι σίγουρα γλυκές, ενώ στις μωβ μπορεί να πετύχουμε και πικρές καμιά φορά.
Χρειαζόμαστε:
4 μελιτζάνες (κατά προτίμιση λευκές ή δίχρωμες μωβ – άσπρο)
1 κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά κέρατο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
λάδι, ξύδι
μαϊντανό
Ας τη φτιάξουμε:
Βάζουμε τις μελιτζάνες στην ψησταριά σε πολύ χαμηλή φωτιά για να ψηθούν, αν δεν έχουμε τη δυνατότητα της ψησταριάς τις ψήνουμε στο φούρνο μέσα σε αλουμινόχαρτο για να μην λερωθεί ο φούρνος μας από τα υγρά τους.
Ίσως και το γκριλ να μας κάνει, αλλά δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, πιπέρι, αλάτι, λάδι και ξύδι. Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε ή δεν έχουμε μπλέντερ, απλά τα ψιλοκόβουμε.
Εν τω μεταξύ οι μελιτζάνες στη φωτιά έχουν μαλακώσει αρκετά, οπότε και τις αποσύρουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (ο οποίος ξεχάστηκε και δεν εμφανίστηκε στη φωτογράφισή μας, αντ’ αυτού μία ωραιότατη ελιά καλαμών του έκλεψε τη δόξα..)
Το Θεϊκό αυτής της συνταγής είναι να καταφέρουμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες σε ψησταριά γιατί μετά η μελιτζάνα έχει μία γεύση καπνιάς που αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή…
Καλή μας όρεξη εννοείται, γιατί η επιτυχία είναι δεδομένη…
Αμαλία
Και η γιαγιά μου που έκανε υπέροχη μελιτζανοσαλάτα τις μελιτζάνες τις έψηνε σε ψησταριά ή στη φλόγα από το γκάζι. Φανταστική γεύση γιατί, όπως πολύ σωστά λες, παίρνει μία γεύση καπνιάς που ταιριάζει πολύ ωραία! Νοστιμότατο μεζεδακι η μελιτζανοσαλάτα και αρκετά υγιεινό!
ReplyDeleteπολυ ευκολο να μυρισει καπνια η μελιτζανα. αναβουμε τα καρβουνα, τις ψηνουμε, ψηνουμε και με μερικα κοψιδια , τσουζουμε και κανα δυο τσιπουρακια και να δεις μετα τι ωραια ζεσταινομαστε. χαχααα. καλο εεε;;;;
ReplyDeleteκαλημερα κουκλες και καλο σ/κ.
φιλια βροχερα απο την ημαθεια.
Εφουλα μου πιστεύεις ότι αμα τις ρίξουμε στα καρβουνα μαζί με κοψίδια που θα έχουν παρέα τα τσιπουράκια θα προλάβουν να γίνουν μελιτζανοσαλάτα ????????? χικ ! χικ! χικ! θα μιλάνε βρε τα τσιπουρα μετά και όχι ο σεφ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλια βροχερα και απο τον Πειραιά!!!
Αμαλιτσα μου καλημέρα, θα πάρω μερίδα μόνο για τον Φώτη εγω ξέρεις ΔΕΝ! εγω και ο Μιχαλάκης είμαστε το ίδιο !!!!!!!
ReplyDeleteΜιχαλάκη που είσαι μωρό μου ???
γεια στα χεράκια σου Αμαλίτσα μου, νοικοκυρούλα μου εσυ !!!!!
Μια που αυτή τη σαλατάτα εγώ δεν πρόκειτε ποτέ να τη φτιάξω παίρνω τη σεμνή μεριδούλα μου και φεύγω με τρόπο:))
ReplyDeleteΜια βροχερή καλημέρα κι από μένα!
ReplyDeleteΚαθυστέρησα να έρθω, για να προλάβετε να σερβιριστείτε, και να πάρω όσο περίσσεψε για τον αντρούλη μου, που τον περιμένει ο Φώτης με το πηρούνι στο χέρι και τα τσίπουρα σερβιρισμένα:P
Αμαλίτσα μου και βέβαια η επιτυχία είναι δεδομένη, γεια στα χεράκια σου!
Φιλάκια!
τώρα εγώ θα φταίω αν ζητήσω τσιπουράκι;
ReplyDeleteτρελλαίνομαι για μελιτζανοσαλάτα, αλλα η δικη μου βγαινει ψιλοχάλια..
ReplyDeleteσκέψου όμως Αμαλιτσα αγαπη που της εχω, που την τρώω όπως και να 'χει, χαχχχ
σίγουρα θα δοκιμασω τη συνταγή σου!
φιλια :)
Δεν έχω φτιάξει ποτέ και δεν νομίζω να έχω φάει κιόλας, μήπως να δοκιμάσω;;
ReplyDeleteΜμμμμ Amelie στη φλόγα από το γκάζι;;;
ReplyDeleteθα δοκιμαστεί
πολλά φιλιά
καλό Σκ
Γειά σου ρε Έφη,
ReplyDeleteγια αυτό σας πάω εσάς τους Βόρειους....
με δυο κουβέντες μας έφτιαξες!!!!!!!!
πολλά φιλιά
Μ'αρέσει πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ η μελιτζανοσαλάτα!!!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Ααααααα Μαριώ μου φαίνεται καλοπερνάει ο Φώτης μαζί σου....άμα είσαι σε όλα ΔΕΝ!!!!!!
ReplyDeleteΔεν πειράζει, αλλά μήπως τελικά την κατηγορία Μιχαλάκης να την μετονομάσουμε σε Μαρί Μπελ;;; λέω εγώ τώρα!!!!!
πολλά πολλά φιλιά εεε
πάρε πάρε big mama όση θες!!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Λενιώ μη μου πεις ότι και εσύ που είσαι φαν της μελιτζάνας στη μελιτζανοσαλάτα λες ΔΕΝ;;;;
ReplyDeleteκαλό Σκ και πολλά ηλιόλουστα φιλιά πλεον από εδώ
όχι βρε γ. μου
ReplyDeleteσήμερα μας το κερνάει η Έφη...
πολλά πολλά φιλιά
Βρε Μαριλένα πως τα καταφέρνεις;; δεν είναι δα και τόοοσο δύσκολο, για κάνε άλλη μία προσπάθεια και πε μας
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ξανθή εννοείται να δοκιμάσεις, γίνεται φ-ο-β-ε-ρ-η
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Τρελοτουριστάκι....
ReplyDeleteόρμα!!!!!!!!!
πολλά φιλιά
Ουάου!!!!
ReplyDeleteΟι μελιτζάνες την θέλουν την καπνιά τους όπως και να το κάνουμε!!!
Και γω με την μανούλα μου έτσι τις ψήνουμε σε μια παλιά ψησταριά (που την κρατάμε μόνο γι΄αυτό) ψήσιμο με δυνατή φλόγα και αποθήκευση στον καταψύκτη για όλο τον χειμώνα!!!!!
Αμαλίτσα μου τέλεια και η μελιτζανοσαλάτα και οι άλλες δύο σαλάτες!!! Εμεινε και για μένα ή όχι!!!!(αλήθεια ή πάνω δεξιά τι είναι δεν καλοφαίνεται!!!!Μ΄αρέσει πάντως!!!!)
Μπράβο Αμαλίτσα μου!!!!
Και τσίπουρο απ΄το χωριό, μπας και ζεσταθούμε λιγάκι γιατί παραπαγώσαμε σήμερα!!!!
φιλακια πολλά πολλά!!!!!
Καλο Σ/Κ σε όλες σας !!:))
Υ.Γ Μαράκι μου σου απαντώ εδώ για το προχθεσινό σου σχολιο,γιατί εκεί μάλλον δεν θα το δεις!!!
Και τα δύο γλυκά γίνανε υ π έ ρ ο χ α!!!!!
Για να φανταστείς απο προχθές έχει τελειώσει ένα βάζο απο το ένα και ένα από το άλλο!!!!!!!!!!!!!
Απλά αυτό που σου είπα για το κολοκύθι,ότι έγινε μαλακό επειδή το σύγκρινα με το αγοραστό που παίρνουμε!!!!
Αλλιώς δεν λιώνει είναι μια χαρά,πιο σκληρό και απο το κυδώνι έγινε!!!
Δεν ξέρω το δικό σου σε υφή και σκληρότητα πως είναι!!!!!
Πάντως θα ..... φαγωθεί σίγουρα!!!!!!!!!!!!!!!!
φιλάκια κοριτσάρες!!!!(αυτό δεν ήταν υστερόγραφο,φιρμάνι όλοκληρο βγήκε!!!!!) :))))
Η μελιζτανοσαλάτα αλλά και τα μανιτάρια αλλά κρέμ συνταγές τέλειες.Είναι και οι δύο από τις αγαπημένες μου.
ReplyDeleteΦιλιά.
για ένα και μοναδικό λόγο δεν φτιάχνω μελιτζανοσαλάτα: γιατί όποτε ανάβουμε κάρβουνα τις τρώμε μαζί με τα κρέατα που ψήνονται δίπλα !!! χαχα...
ReplyDeleteγι αυτό λοιπόν κρατήστε μου κι εμένα λιγάκι, μην είστε άκαρδες!
άντε και καλό μας σ/κ..
marian
ReplyDeleteψησιμό σε δυνατή φλόγα;;;; δεν καίγονται; Εγώ συνήθως τις αφήνω τελευταίες που έχουν κάτσει λίγο τα κάρβουνα μέχρι να ετοιμάσω τραπέζι και υπόλοιπα σαλατικά να γίνουν. Και άλλη απορία: Και μετά καταψύκτη;;;; εγώ τώρα ουάου... δεν το έλεγες νωρίτερα!!!!!
Λοιπόν οι άλλες δύο σαλάτες είναι: άνω αριστερά πατάτα, κολοκύθι και ντομάτα καιιιιιι άνω δεξιά μία χωριάτικη!!!!!!!!!είναι λίγο καμουφλαρισμένη...
πολλά πολλά φιλιά
Δημητρούλα από ορεκτικά δεν μπορείς να πεις εεε
ReplyDeleteσε καλύψαμε!!!
πολλά φιλιά
Ααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα Μπέττυ
ReplyDeleteπολυ ωραίο έτσι την πάτησα αυτή την εβδομάδα που είχα πάει στο χωριό και έψησα πιπεριές....δεν πρόλαβαν να ακουμπήσουν ποτέ στο τραπέζι έγιναν μεζές του τσίπουρου και της 1η μπριζόλας που βγήκε
πολλά φιλιά
καλό ΣΚ σε όλους...
Αμαλίτσα μου γλυκιά καλημέρα
ReplyDeleteΟμολογώ ότι εκείνη με το κολοκύθι με ξεγέλασε,γιατί νόμισα ότι εκείνη είναι ντοματοσαλάτα με αγγούρι,δεν πήγε το μυαλό μου ότι είναι κάτι άλλο!!!!
Η χωριάτικη είναι καμουφλαρισμένη όντως!!!!!
Όσο για τις μελιτζάνες,όχι δεν καίγονται!!! Δηλαδή απέξω φυσικά θα καούν αλλά θα τις ξεφλουδίσουμε,οπότε δεν μας νοιάζει!!!
Το μέσα όμως που κάνουμε την σαλάτα μένει κάτασπρο έτσι,ενώ αν σιγοψηθεί λίγο σκουραίνει!!!
Και φυσικά έχει την μυρωδιά της ψητής μελιτζάνας!!!!!(μυστικά της μανούλας μου αυτά,μην φανταστείς ότι το ανακάλυψα μόνη μου!!!)
Όσο για τον καταψύκτη, δεν το πιστεύω ότι δεν το ήξερες!!!!!
Ψήνουμε πολλές μελιτζάνες όταν είναι στα φορτε τους και τις χωρίζουμε, αφού τις καθαρίσουμε ανα τρεις ή τέσσερις, σε σακουλάκια και κατάψυξη!!!
΄Ετσι έχουμε όλο τον χειμώνα!ξεπαγώνουμε και φτιάχνουμε νοστιμότατη μελιτζανοσαλάτα!!!!
δοκίμασε και θα με θυμηθείς!!!!
φιλάκια πολλά πολλά!!!!
Καλό Σ/Κ :))
Αααααααααα τέλεια marian μου, θα πάρω όσες προλάβω και θα τις ψήσω για τον καταψύκτη. Μα να μην το ξέρω τόσο καιρό....βάζω σχεδόν όλα τα ζαρζαβατικά στην κατάψυξη οι μελιτζάνες πως μου ξέφυγαν;;;
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
Amalia mou!!!apopse trelathka apo tis geuseis sas!!!alla kai h melitzanosalata sou ksexwristh!!!panta me ygeia kopelouda mou!!!filakia polla apo kardias!!!
ReplyDelete