
Την τελευταία φορά που το έφτιαξα έβαλα μέσα και κολοκύθι και έγινε ακόμα πιο νόστιμο από την πρώτη φορά που το είχα φτιάξει, άρα το συγκεκριμένο είναι …… μελιτζανοκολοκυθόρυζο.
Χρειαζόμαστε:
2 κολοκύθια
2 μελιτζάνες
1 κρεμμύδι ξερό μεγαλούτσικο
2 κούπες του τσαγιού ρύζι parboiled
2 - 3 ώριμες ντομάτες
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Το φτιάχνουμε:
Κόβουμε σε κυβάκια τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Μαραίνουμε (ή τσιγαρίζουμε) σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια ώστε να χάσουν μεγάλο μέρος από τα υγρά τους.
Προς το τέλος αφού πια έχουν μαλακώσει, ρίχνουμε λίγο λάδι και την ντομάτα και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά έως ότου να πάρει μία βράση.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 4 κούπες του τσαγιού νερό.
Σε μέτρια φωτιά σε περίπου 10 λεπτά θα έχει απορροφηθεί το νερό, οπότε κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό κανένα δεκάλεπτο ακόμη μέχρι να σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη.
Αμαλία.
Βλέποντας αρχικά τη φωτογραφία νόμιζα ότι η συνταγή θα ήταν της Έλενας που έχει αδυναμία στις μελιτζάνες, αλλά τελικά ήταν της Αμαλίας. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, φαίνεται νοστιμότατη και μιας και είμαι και εγώ μελιτζανοφάγος και η υπόλοιπη οικογένεια τουλάχιστον δεν λέει όχι, θα το δοκιμάσω. Αμαλία thank you!
ReplyDeleteΠολύ καλή ιδέα αν και βλέποντας αυτό το φαγάκι μου πάει πολύ με πλιγούρι. Νομίζω ότι γίνεται να το φτιάξουμε με πλιγούρι ε ? Όχι τίπτοα άλλο έχω μια μελιτζάνα και κάθεται μέρες τώρα στο ψυγείο... και ένα πακέτο πλιγούρι που κοντεύει να λήξει..
ReplyDeletesgr
χαχαχαχα σουγγαρίτσα μου πολύ μου άρεσε αυτό για την μελιτζάνα σου και το κοντο-ληγμένο πληγούρι!!!! βουρ λοιπόν στην κουζίνα !!!!!
ReplyDeleteφτιάξε αρκετό βρε για να δώσεις και του Μιχαλάκη μας !!! τι μάνα είσαι εσύ καλέ ?? να τρώς εσύ και να μην δίνεις του παιδιού !!!! χιχιχιχιχιχιχι
φιλια μικρό μου ! να δουμε πότε θα καταφέρουμε να βρεθούμε!!
Αμαλίτσα μου καλή σου μέρα, λοιπόν σε βρίσκω και πολύ σωστή και πολύ πρακτική, ζωγραφίζεις με τις ανακυκλώμενες ιδέες σου!!
ReplyDeleteφοβερή συνταγούλα !!!! εχω και εγω οπως η σουγγαριτσα κατι μελιτζάνες στο ψυγείο, μαλλον αντι για τον κάδο θα πάρουν τον δρόμο για την κατσαρόλα !!!
φιλια και πολλές καλημέρες !!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΛΥΚΕΣ ΜΟΥ
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ , ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΑ ΕΤΡΩΓΕ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΑΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΦΙΛΑΚΙΑ.
ΜΕΤΗ.
Ειρηνάκι χα σας τη σκάσαμε!!!!!
ReplyDeleteε να μην είμαστε πια σε όλα μας προβλέψιμες, εμείς πάντως είμαστε όχι μόνο μελιτζανοφάγοι αλλά παμφάγα (εντξει Μαριώ δεν το τρώω το λεμόνι!!!!!μη φωνάζεις!!)
πολλά πολλά φιλιά
This is the sort of recipe which makes me want to be a vegetarian!
ReplyDeleteφτιάξ'το sgrίτσα και πε μας, εγώ από την άλλη δεν έχω φτιάξει πολύ, παρόλο που μου αρέσει, μάλλον πρέπει να το ξεκινήσω, αλλά όταν πάω σούπερ όλο το ξεχνάω
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
ααα και μερικά του Μιχαλάκη
Αααχ Μαράκι σήμερα θα τις φτιαξεις;;;
ReplyDeleteνα πεταχτώ δυολεπτά μέχρι τον Πειραιά;;; Δεν είναι πολύ Χαλκίδα Πειραιά μισή ωρίτσα θα το κάνω!! χιχιχιχιχιχιχιχιχιχι
πολλά πολλά φιλιά
;) ;)
Ρύζι με λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο! Ευχαριστούμε Αμαλία, φιλάκια!
ReplyDeleteΜετάκι, ευχαριστώ πολύ,
ReplyDeleteδεν είναι περίεργες, απλά όπως έχω ξαναπει μαγειρεύω σύμφωνα με τα ντουλάπια και το ψυγείο μου...
πολλά πολλά φιλιά
και τα κεϊκάκια σου χτες πολύ ωραία έδειχναν, πορόλο που δεν πέρασα να κεραστώ...
Yes cupcakes.gr vegie's are delicious, we reduced meet but we can't without it...
ReplyDeletekisses
Μαράκι παρακαλούμε,
ReplyDeleteκαιρό έχεις να φανείς...
πολλά φιλιά
βλέποντας μελιτζάνα σκέφτηκα πως η συνταγή είναι της Έλενας, την πάτησα, με ξεγέλασες, εγώ σαν την Έλενα θα πω, μελιτζάνα να είναι κι όπως κι αν είναι είναι ευπρόσδεκτη!!!!! μούρλια το φαγάκι σου Αμαλίτσα
ReplyDeleteΑΜΑΛΙΑ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ. ΠΑΝΤΩΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΣΟΥ ΑΦΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
ReplyDeleteΦΙΛΙΑ.
ΜΕΤΗ,
Είδες που όλοι νομίζουν ότι είναι συνταγή μου??
ReplyDeleteΞέρουν καλά τι ... μελιτζανού είμαι!!
Και όπως έχω δηλώσει την μελιτζάνα την τρώω όπως να ναι μαγειρεμένη, το μελιτζανοριζότο σου θα μου ξεφύγει??
Πάντως σήμερα θα βάλω να κάνω τους καροτοκεφτέδες, γιατί μια ψυχή που τους δοκίμασε μου είπε ότι ήταν νοστιμότατοι!!!
Φιλιά!!
Καλέ Αμαλία αφού σου φάνηκε "χαζό" το όνομα δεν το ονόμαζες ριζότο με λαχανικά!!!χαχαχαχα
ReplyDeleteΕγώ προσθέτω και καρότο μαι ξαδέλφη μου δε επιμένει σε ένα αστερία (μπαχαρικό) που του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.
Η ψυχή Αμαλίτσα που έφτιαξε τους καροτοκεφτέδες σου είναι η Vasia B. μου είπε ότι της έγιναν υπέροχοι !! ασε που είδα την συνταγή σου να φιγουράρει σε φωτογραφια σε αλλο σαιτ !!!!!!! αυτό που το πας?????
ReplyDeleteΕπιτέλους τα κατάφερα!!!!!
ReplyDeleteσας ξεγέλασα...
γ. σήμερα ποτηράκι δεν έχει;;;;
πολλά φιλιά
ναι μέτη τα ντουλάπια μου είναι σαν τα καπέλα των μάγων πετάγονται λαγοί από μέσα!!!!!!!
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
Μπράβο Αμαλίτσα μου!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία συνταγή και μάλιστα για εμάς που τρώμε πολύ ρύζι (ουτε κινέζοι να ήμασταν!!!χιχιχι!!!!) νομίζω ότι θα μου χρειαστεί πολλές φορές!!!
Μπράβο και πάλι Αμαλίτσα μου!!!
Επίσης να σου πω ότι με έχεις αφήσει άφωνη με .... το αγγλικό σου!!!!!
Πως φαίνονται οι μεγαλωμένες με ξένες γλώσσες!!!!!!!!
Μπράβο!!!!! 10΄ με τόνο!!!!!
φιλάκια πολλά πολλά σε όλες!!!
Καλό απόγευμα!!!:)
Είδες τους ξεγελάσαμε!!!!!!!!!
ReplyDeleteνα με πεις Λενιώ τις αντιδράσεις των αντρών σου εεε;;
πολλά φιλιά
Λοιπόν Ξανθή μου δεν το ονόμασα έτσι γιατί με λαχανικά ήδη έχω στείλει και εννοώ πιπεριές μανιτάρια καλαμπόκια και τέτοια στην κατηγορία των λαχανικών, ενώ αυτό όταν το πρωτοέφτιαξα και το βάφτισα είχε μόνο μελιτζάνα...
ReplyDeleteΟκ θα το δοκιμάσουμε και τον αστερία...
πολλά φιλιά
Μαριώ την έδωσες στεγνά τη Βάσια μας εεε;;; ευτυχώς που είπε και καλά λόγια αυτή η ψυχή!!!!
ReplyDeleteΤη συνταγή μου που την είδες να φιγουράρει και αλλού, ήταν τουλάχιστον καλό μοντελάκι;;;Αλλωστε είπαμε όλοι οι μεγάλοι σέφ έχουν στο μενού τους καροτοκεφτέδες...χιχιχιχιχι
πολλά φιλιά Μαριώ μου
Ααααχ marian αν και τέκνο (και τεκνό ενίοτε) δασκάλας τόσα βραβεία και 10' ποτέ δεν είχα πάρει στη ζωή μου!!!!! ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteόσο για τις ξένες γλώσσες απλά κάποιες φορές πετάχτηκα για ιδιαίτερα στο χωριό της Μαρίας και της Έλενας...
πολλά πολλά φιλιά
το άλλο κινεζάκι ;)
Γλυκιά Amali,
ReplyDeleteφαίνεται νόστιμο, εύκολο, και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα...σ' ευχαριστούμε πολύ!!
Πολλά φιλιά:)
Εγώ σε ευχαριστώ thumbelina φια τα καλά σου λόγια...
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Πολύ καλή και εύκολη συνταγή!!!
ReplyDeleteΙδιαίτερα για το βράδυ που ψάχνουμε κάτι ελαφρύ!!
Μπράβο Αμαλία!!!!!
Δεν ξέρω τι σου είπε η Μαρία για τους καροτοκεφτέδες αλλά απο νοστιμιά δεν παίζονταν!!!!
Φιλιά!!!
Μπράβο Αμαλίτσα, έγραψες!
ReplyDeleteόλα τα υλικά μου αρέσουν, το ρύζι με ζαρζαβατικά είναι πολύ του γούστου μου, ελαφρύ και μυρωδάτο το φαγάκι σου...
Βάσια πολύ ωραίος συνδυασμός για το βράδυ είναι επίσης και με γιαούρτι....
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ χαιρομαι που σου άρεσαν
πολλά φιλιά και καλό βράδυ....
Ευχαριστώ Μπέττυ μου, να 'σαι καλά
ReplyDeleteκαλό βράδυ
και πολλά φιλιά
υπέροχη επιλογη σου...νάσαι καλά μέχρι τελικής πτώσης το τρώω όλο.....ευχαριστώ
ReplyDeleteΕίναι περίεργο αλλά χθές μαγείρεψα ένα πολύ ίδιο φαγητό με μελιτζάνες και ρύζι, με τη διαφορά οτι επειδή είχα και μικρές πιπεριές κέρατο και κόκκινες έβαλα κι αυτές.
ReplyDeleteΈγινε γκουρμέ! Χωρίς υπερβολή!
Και τώρα το διαβάζω κι εδώ!
Οι μεγάλες..κουτάλες συναντιώνται!!
homemade
ReplyDeleteπάρ'το όλο δεν έχει εκδηλώσει κανείς άλλος τέτοια επιθυμία, αντιθέτως όλοι οι λοιπόι είπαν ότι θα ξεθάψουν τις μελιτζάνες από το ψυγείο τους να το φτιάξουν,
οπότε πάρε κουτάλι και όρμα!!!!
καλό βράδυ
Γεια σου ρε Αριάδνη, η άλλη μεγάλη κουτάλα...
ReplyDeleteθα βάλω και εγώ πιπεράκια την επόμενη φορά αν έχω να δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή
πολλά φιλιά
Σήμερα είπα να κάνω κάτι ιδιαίτερο μιας και ήμουν όλο το απόευμα στο σπίτι...λοιπόν δοκίμασα τους καροτοκεφτέδες σου και το σοκολατένιο κεικ...πραγματικά ενθουσιάστηκαν όλοι...υπέροχα...νάσαι καλά
ReplyDeleteΜια χαρά φαγάκι...
ReplyDeleteΑπλό, γρήγορο και υψηλής διατροφικής αξίας!
Όπως και να το ονομάσεις, το σίγουρο είναι ότι θα το μαγειρέψω Αμαλίτσα μου.
Να είσαι καλά,
Καλό βράδυ.
Θα ελεγα οτι αυτη η ιδεα ειναι πολυ καλη για ολους εμας που κολλαμε στα ιδια και τα ιδια
ReplyDeleteΚαλημερα :)
Αααααα Εβελίνα
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ (κατά το ήμισι) το υπόλοιπο θα το πάρεις από τη Βάσια για το κέικ της...
πάντως είναι ωραίο, που ό,τι μας κατεβαίνει στο κεφάλι και κάνουμε πειραματόζωα τις οικογένειές μας αρέσει και σε άλλους
πολλά φιλιά
Βασιλικούλα μου ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteκαλή σου μέρα
Ακριβώς Μαράκι προσπαθούμε και εμείς και το μοιραζόμαστε μαζί σας...
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Telia syntagh...exo kanei risotto me melitzana kai afto me tou thimeizi.
ReplyDelete