
Επειδή δεν θέλαμε όμως να … επισκιάσουμε τα γενέθλιά της με κανένα άλλο γεγονός, κερνάμε σήμερα και της ευχόμαστε ολόψυχα να είναι χιλιόχρονη και καλόχρονη!!
Ζαμπάκι μας σου ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας ότι επιθυμείς!!

Διάλεξα αυτό το γλυκάκι ειδικά για την Ζαμπία, ξέρει αυτή γιατί!!!
Χρειαζόμαστε:
Για το παντεσπάνι:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν
3 αυγά
1 κούπα γιαούρτι
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια
Για την κρέμα :
1 κουτί σαντιγί μόρφατ
1 βαζάκι lemon curd (χρησιμοποίησα έτοιμο από Σ/Μ)
τον χυμό από μισό λεμόνι
Το ετοιμάζουμε :
Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα λεμονιού.
Ενώνουμε την μόρφατ με το lemon curd, τα χτυπάμε για λίγο μαζί και προσθέτουμε στο τέλος τον χυμό λεμονιού που βοηθάει στο να πήξει η κρέμα.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Στην συνέχεια φτιάχνουμε το παντεσπάνι.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με τα αυγά, να διπλασιαστούν σε όγκο. Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά για το παντεσπάνι, εκτός από το ξύσμα και τα χτυπάμε για λίγο ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Στο ταψί του φούρνου, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ελαφρά βουτυρωμένο και ρίχνουμε το μείγμα.
Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτάκια. Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω σε μια πετσέτα, αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και τυλίγουμε το παντεσπάνι ρολό μαζί με την πετσέτα.
Μετά από λίγο, ξετυλίγουμε την πετσέτα, ραντίζουμε το παντεσπάνι με γάλα ή κάποιο ποτό και απλώνουμε κατά μήκος της μιας πλευράς αρκετή από την κρέμα. Τυλίγουμε και πάλι σε ρολό.
Μεταφέρουμε το ρολό σε μια πιατέλα. Την υπόλοιπη κρέμα την απλώνουμε εξωτερικά στο ρολό, να καλυφθεί από όλες τις μεριές.
Βάζουμε το λεμονογλυκάκι στο ψυγείο.
Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την γέμιση με κρέμα ζαχαροπλαστικής στην οποία θα έχουμε προσθέσει lemon curd και να καλύψουμε το γλυκό με σαντιγί. Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε εμείς το lemon curd με χυμό και ξύσμα από 3 λεμόνια, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλιά κορν φλάουρ, 2 κρόκους αυγών και ¼ φλυτζ. βούτυρο που θα τα βράσουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγο.
Εγώ, να πω την αμαρτία μου, έχω βολευτεί με το έτοιμο.
Καλή επιτυχία σε όποιον το φτιάξει και το απολαύσει στην υγειά της Ζαμπίας μας!

Πω πωωωωωωωωωω τι ΤΕΛΕΙΟ γλυκάκι είναι αυτό;;;;;; σλουρπ χεχεχεχε
ReplyDeleteΖαμπία Χρόνια σου πολλά, Χρόνια σου καλά, πάντα με υγεία και χαρά! :)))))))
Ζαμπακι μου - Ζαμπάκι μου γλυκό!! ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ !!!
ReplyDeleteΠεραστικούλια σου αρρωστουλι μου !!!
δεν σε πειράζει να πάρω και το κομμάτι της Αμαλί ? έτσι ?
φιλια πολλά και καλή μέρα !!!
Ό,τι έχει να κάνει με λεμόνι το τιμώ ιδιαίτερα! Χρόνια πολλά λοιπόν στη Ζαμπία μας και να είναι πάντα εδώ κοντά σας με νοστιμιές! Φιλιά σε όλες σας!
ReplyDeleteΖαμπία χρόνια πολλά και καλά.
ReplyDeleteΤο γλυκάκι φαίνεται απίστευτα ελαφρύ. Ένας αφρός πρέπει να είναι. Τέλειο. Ζήτω τα λεμονογλυκά!
Ζαμπια ***χρονια σου πολλα και ευτυχισμενα***!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΤο κομματακι μου θα το παρω γιατι το περιμενα απο χθες, αν και δεν ξερω πως θα το φαω ετσι που ειναι ο λαιμος μου και δεν μπορω να καταπιω,ευτυχως φαινεται αφρος.
Σου κανω συμπαρασταση και εγω στο συναχι ετσι για να μην νομιζεις οτι εισαι μονη σου.
Φιλια πολλα και περαστικα μας
Μετη.
Βρε Μετούλα μου τι έπαθες ??? σε κολλησε η Γωγουλα ??? περαστικούλια σου !!!
ReplyDeleteφιλια πολλά
Χρόνια Πολλά και πάλι, Ζαμπία μου και ότι επιθυμείς. Καλημέρα Έλενα, Μαρία, Αμαλία, Βάσια και Κάλλια. Κορίτσια να την χαίρεστε και να είσαστε πάντα έτσι αγαπημένες!
ReplyDeleteΖαμπία μου εύχομαι να είσαι καλύτερα σήμερα. Περαστικά σου και καλή σου μέρα :))
Έλενα, super το γλυκάκι σου. Μου αρέσει πολύ οτιδήποτε έχει λεμόνι, εν αντιθέσει με την Αμαλία.
Μαρία μου, ότι ετοιμαζόμουν να σας ζητήσω και το κομμάτι της Αμαλίας, αλλά με πρόλαβες! Χαλάλι σου! ;)
Φιλάκια πολλά σ' όλους!
Χρόνια πολλά Ζαμπία μου νάσαι πάντα γερή και ευτυχισμένη!!!!!!
ReplyDeleteΣου εύχομαι απο καρδιάς ότι επιθυμείς και το κυριότερο να γίνεις γρήγορα καλά γιατί απο ότι κατάλαβα πρέπει να είσαι λίγο κρυωμένη.
Το λεμονογλυκάκι θα το τιμήσω ιδιαιτέρως γιατί μου αρέσει πολύ!!!
Πολλά φιλιά!!!!!
Καλημέρα και σε σένα Mattriga σ'ευχαριστούμε πολύ !!!!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ και ΥΓΙΗΣ,
ReplyDeleteΧΑΡΟΥΜΕΝΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ η Ζαμπία
Ωραίο το γλυκό και φαντάζομαι δε θα σ ε λιγώνει
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Χαρούμενα γενέθλια στη ζαμπία, να είναι πάντα γερή και δυνατή!! Όσο για το γλυκάκι δεν έχω να πω τίποτα!! Ξελιγώθηκα πρωί πρωί!!!
ReplyDeleteΝα είσαι καλά Βάσια! Ευχαριστώ :)
ReplyDeleteπρώτα απ' ολα Χρόνια Πολλά, στην εορτάζουσα! πάντα με υγεία και αγάπη στη ζωή της! να χαίρεται και να την χαιρονται όσοι την αγαπούν και τη νοιάζονται!
ReplyDeleteεν δευτέροις τώρα: Ελενα, λατρεύω το λεμονι στα γλυκά :))
ευχαριστουμε πολύπολύ και θα το τιμήσουμε λίαν συντομως!
φιλιά πολλά :)))
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΖΑΜΠΙΑ, πάντοτε γερή και δημιουργική!!
ReplyDeleteως λάτρης του λεμονιού θα κεραστώ και ευχαρίστως θα πάρω και το κομμάτι της Αμαλίας που "το λατρεύει"!!!!
Χρόνια πολλά Ζαμπία, να τα εκατοστήσεις! Να σε χαίρεται η οικογένεια σου και φυσικά οι αγαπημένες σου φίλες!
ReplyDeleteΈλενα ο λεμονοκορμός τέλειος!
Ζαμπία χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!
ReplyDeleteΈλενάκι το κέρασμα είναι υπέροχο!Μ΄αρέσει το λεμόνι και δε θα πω όχι σ΄ένα κομματάκι.
Φιλιά!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ReplyDeleteΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΑΑΑΛΟΟΟΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Τι λαχταριστό γλυκό!!!!!
ReplyDeleteΧρόνια πολλά :)))
Χθες το γλυκό σας μπλογκ είχε γενέθλια?
ReplyDeleteΚαλέ και το δικό μας σήμερα (κατά ένα τρόπο).
Σας ευχόμαστε σήμερα να είστε πάντα καλά και ολόγλυκιες και πάμε να το γράψουμε και από κάτω.
Η Ζαμπία σας ευχαριστεί πολύ όλους για τις ευχές σας!
ReplyDeleteΣήμερα είναι εκτός pc και δεν θα καταφέρει να μπει για να σας απαντήσει και να σας ευχαριστήσει η ίδια, από αύριο ελπίζουμε να είναι και πάλι κοντά μας!
Συμμοριτάκια έχετε γενέθλια??
ReplyDeleteΝα τα χιλιάσετε!!
Ερχομαι να ευχηθώ κι από κοντά!
Ζαμπίτσα μας γλυκιά, χρόνια σου πολλά, γλυκά κι ευτυχισμένα!!!!!
ReplyDeleteΝα είσαι καλά, γερή και δυνατή και να σε χαίρονται όλοι οι δικοί σου!!!!
Και μεις να σε χαιρόμαστε και να σε καμαρώνουμε με όλα αυτά τα ωραία που μας μαγειρεύεις!!!!!!
Χρόνια πολλά πολλά πολλά πολλά!!!!!!!!!!!!
Και φιλιά πολλά πολλά πολλά πολλά!:)))
Ζαμπία γλυκιά μου
ReplyDeleteχρόνια πολλά και καλά, να τα εκατοστήσεις.
το γλυκό φοβερό, και αυτή η τελευταία φωτογραφία σκέτο μαρτύριο..
τα φιλιά μου και καλό βράδυ!!
Έλενα, χρόνια πολλά και για το θαυμάσιο blog σας και για το Ζαμπάκι! Εύχομαι να είστε γερές και να μας συντροφεύετε με τις θεσπέσιες γεύσεις σας! Φιλάκια!!
ReplyDeleteΕπέστρεψα γιατί ξέχασα να πάρω γλυκάκι και σοκολατάκι...α!!!!!
ReplyDeleteΑλήθεια το γλυκάκι βγαίνει .... ξινούτσικο ή μόνο στο όνομα είναι λεμονάτο??????
Επίσης τι είναι το lemon curd?????
Επειδή εσείς είσαστε ανωτέρου ... νομίζετε ότι εμείς τα καταλαβαίνουμε όλα??????? Explain λοιπόν!!!!!!!!!!!!
φιλάκια πολλά και μυρωδάτα σαν λεμόνι!!!:))
Μάριαν, έχω πέσει κάτω από τα γέλια!!
ReplyDeleteΤο γλυκάκι βγαίνει.... λεμονομυρωδάτο!!
Πόσο ξινή μπορεί να θεωρηθεί μια lemon pie?? Κάπως έτσι φαντάσου το όσον αφορά το ξινό της υπόθεσης, όχι όσον αφορά την γεύση, δεν μοιάζει στην γεύση με lemon pie.
Το lemon curd θα το βρεις σε ορισμένα Σούπερ Μαρκετ (στον Βασιλόπουλο σίγουρα), στα ράφια με τις μαρμελάδες.
Είναι μαρμελάδα λεμόνι κατά κάποιον τρόπο, αλλά με κρεμώδη υφή, δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες μαρμελάδες.
Αν σου αρέσει το λεμόνι, θα ξετρελαθείς.
Χρησιμοποιείται είτε ως μαρμελάδα, είτε σαν γέμιση σε διάφορα λεμονογλυκάκια (πως τα λέω η ανωτέρου, πως τα λέω!!)
Οτι άλλη απορία έχεις, εδώ είμαι, έχω κάνει διατριβή στο θέμα λεμόνι, μιας και έχω δηλώσει ξινή;-)
Φιλιάαααα!!!
Σας ευχαριστούμε και πάλι όλους για τις ευχές στο Ζαμπάκι μας.
ReplyDeleteΕλπίζω πολύ σύντομα να είναι και πάλι κοντά μας.
Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για τα καλά σας λόγια για το κερασματάκι!
Φιλιά!
Χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα Ζαμπία!!!
ReplyDeleteκαλεεεε εγώ ήρθα για ευχές, ακέραστη θα με αφήσεις; αυτό το κομματάκι το έτοιμο, το σερβιρισμένο θέλω...πληηηηηηζ.....
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...
ReplyDeleteΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ...
ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ...
ΖΑΜΠΙΑ ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ...
ΚΑΛΛΙΑ
Ζαμπάκι μου,
ReplyDeleteΥΓΕΙΑ κ ΕΥΤΥΧΙΑ να συντροφεύει εσένα και την οικογένειά σου...
χρόνια καλά λοιπόν
ανυπομονώ να μας γυρίσεις πίσω, να πειραχτούμε με τα ωραία σχολιάκια σου γεμάτα χιούμορ...
Πολλά φιλιά
Όσο για το σημερινό γλυκό, εγώ ήθελα να πάρω το μεσσαίο κομμάτι αυτό που έχει το λεμόνι πάνω, αλλά εσείς πέσατε με τα μούτρα και μου το φάγατε όλο!!!!!!!!
ReplyDeleteΣαααααααααααααα δε ντρέπεστε....ξέρετε ποιες έτσι;;;;
πολλά φιλιά
Αν και σε δίαιτα και εγώ ένα κομματάκι κορίτσια...
ReplyDeleteΧρονια πολλα και ευτυχισμενα, με υγεια.Εγω το δακτυλακι μου παντως το βουτηξα στην κρεμουλα :)
ReplyDeleteΝα την χαίρεστε και να χαίρεστε και το blog σας.. να στε παντα ετσι αγαπημένες και να μοιράζετε συνταγες γεμάτες νοστιμιά και αγάπη... Το πήρα το κομμάτι μου....φιλιά
ReplyDeleteΣε λεμονογλυκό, δεν λέμε ποτέ όχι!
ReplyDeleteΘέλω να χιλιοευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια και τις ευχές που συνόδευσαν το "ιστορικό" γλυκό της Έλενας!
ReplyDeleteΔυστυχώς κάτι απρόβλεπτο και απρογραμμάτιστο με ανάγκασε να μείνω μακριά σας για λίγες ημέρες και ακόμα δυστυχέστερα τη στιγμή που οι "Συνταγές της Καρδιάς μας" και οι φίλες, που συνεργαζόμαστε σ΄αυτό, μου έκαναν την τιμή να γιορτάσουμε όλοι μαζί, σαν μια καλά δεμένη κοινότητα, τα γενέθλιά μου.
Να είστε σίγουροι ότι θα μου μείνουν όλα αξέχαστα παρά τη μη συμμετοχή μου...
Διάβασα και ξαναδιάβασα ένα-ένα τα τόσο συγκινητικά σας μηνύματα!
Έλενα
Μαρία
Αμαλία
Βάσια
Κάλλια
Ευχαριστώ
Ζαμπία Σ.
MEGALI epitixia to kormo me lemoni...apo to kipo sas ta lemonia?
ReplyDeletePeter οοοοχιι, από τον μανάβη είναι χα χα χα!
ReplyDeleteΦιλάκια!