Thursday, 26 November 2009

Πρασόρυζο

Ιδιο φαγάκι φτιάξαμε με την Κάλια, το αγαπημένο μας πρασόρυζο.
Από τα πιο νόστιμα λαδερά και νηστίσιμο επίσης για όποιον νηστεύει αυτές τις μέρες!
Οι συνταγές μας είχαν κάποιες μικροδιαφορές, γι αυτό σας τις παρουσιάζουμε και τις δυο, για να διαλέξετε ή να τις συνδυάσετε ή να κάνετε από τις δύο … και τις δύο!!

Πρασόρυζο της ΈλεναςΧρειαζόμαστε
10 πράσα (το λευκό μέρος μόνο)
2 μεγάλα κρεμμύδια
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
μισό κουταλάκι εστραγκόν (προαιρετικά)
2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα
2 ζουμερά λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Το φτιάχνουμε:
Κόβουμε τα καρότα και τα πράσα σε ροδέλες και τα κρεμμύδια σε φετάκια.
Σε αρκετό ελαιόλαδο τα σοτάρουμε όλα μαζί, να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, εστραγκόν, αλάτι και πιπέρι, καθώς και 3 κούπες νερό (600 ml) και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, άλλη μια κούπα νερό και τον χυμό των δύο λεμονιών.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει άλλα 20 λεπτά, και να μείνει με την σάλτσα του.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Απολαμβάνουμε με τυράκι φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι.
Έλενα

Πρασόρυζο της ΚάλλιαςΜιας και βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας και πολλοί από εμάς τηρώντας τις παραδόσεις νηστεύουμε, ας δώσω και την δική μου συνταγή για ένα εύκολο και γρήγορο νηστίσιμο φαγητό τώρα που τα πράσα είναι στην εποχή τους.
Χρειαζόμαστε:
6 μέτρια πράσα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια σέλινο
1 κούπα ρύζι
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι
Ας το φτιάξουμε:
Ψιλοκόβουμε τα πράσα. Επειδή τα δικά μου ήταν τα πρώτα από τον κήπο μας και ήταν λεπτά τα έκοψα σε κομμάτια 2 εκατοστών. Αν είναι ποιο χοντρά κόψτε τα και κάθετα είτε μία φορά είτε σταυρωτά και ξανά σε κομμάτια των 2 εκατοστών.
Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελάχιστα. Προσθέτουμε τα πράσα και το σέλινο και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα πράσα.
Προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα. Τότε προσθέτουμε και το ρύζι. Εγώ χρησιμοποιώ καρολίνα για να είναι μαλακό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κίτρινο.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Φροντίζουμε να μείνει στο τέλος με λίγο ζουμάκι γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα στεγνώσει το φαγητό.
Τέλος, προσθέτουμε χυμό λεμονιού.
Καλή όρεξη.
ΚΑΛΛΙΑ
(Στη φωτογραφία θα το δείτε με περισσότερο ρύζι για να φάει και η κόρη μου… )

34 comments:

  1. Hi, what a delicious post!
    I love rice...
    Bye,

    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα,
    Χρόμια πολλά και καλά σήμερα για τους εορτάζοντες... Στέλλες και Στέλλιους
    Λοιπόν να ξεκινήσω με το πρασόρυζο της Κάλλιας που λιγουρεύτηκα τα πράσα από τον κήπο της και το εξτρά ρυζάκι που έχει για την κορούλα της. Αν και ό,τι έχει σαν δευτερο συνθετικό το ρύζι το τιμώ ιδιαίτερα, το συγκεκριμένο δεν έει τύχει να το φτιάξω, τώρα δεν θα μου ξεφύγει!!!!!
    Η εκδοχή της Έλενας μ'αρέσει που έχει έναν πιο γκουρμέ τόνο και αυτό δείχνει ότι έχει πιο απαιτητικούς πελάτες στο μαγαζί (ουπς σπίτι ήθελα να πω) και κάθε φορά το πιο απλό φαγητό το διανθίζει με διάφορα για να τους ξεγελάει!!!
    Ευγε κορίτσια πάλι καλά που μου το θυμίσατε, το Σάββατο θα πάρω πράσα από λαίκή να φτιάξω

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  3. πω πω τώρα είδα πόσα έγραψα
    mariaaaaaaaaaaaaaan που είσαι κόντεψα να σε φτάσω

    πολλά φιλιά και πάλι

    ReplyDelete
  4. γαστεροπλήξ26 November 2009 at 12:29

    ωραίες και οι δυο εκδοχές, νηστήσιμο δίχως κρεατάκι δεν το τρώνε οι δικοί μου, μόνο με κρεατάκι το τιμούν.
    η εκδοχή με το καρότο του δίνει ένα χρωματάκι να μην είναι χλωμούλι!!!!

    ReplyDelete
  5. Και τα δύο μια χαρά! Και εγώ βάζω καροτάκι, το βάζω σε όλα τα ....ρυζα, ακόμη και το σπανακόρυζο! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά με εστραγκόν, έχω ένα βαζάκι, ευκαιρία να το χρησιμοποιήσω!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Έλενα και Κάλλια. Και τα δύο πιάτα είναι πολύ όμορφα, αλλά θα μου επιτρέψεις Κάλλια να έχω μια προτίμηση στης Έλενας, επειδή σχεδόν παντού (όπου πάει) βάζω καρότο.

    Γεια στα χεράκια σας!!

    Πολλά φιλάκια :))

    ReplyDelete
  7. καλέ, εις διπλούν;
    και τα δυο όμως είναι!!
    πολύ μ' αρέσει το πρασορυζο. έκανα όμως λαχανορυζο, οποτε θα αναμενει την επομενη βδομάδα τη σειρά του :))

    φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Kορίτσια,κάθε μέρα κοιτάζω τις προτάσεις σας-ε,σήμερα συμπίπτει το μενού μας.
    Πρασόρυζο με ψητό κοτοπουλάκι,όχι δε νηστεύουμε.
    Και τα δυο νοστιμότατα,επειδή μόλις το έβαλα να γίνεται,πάω να κάνω μια μείξη των συνταγών προσθέτοντας καροτάκια και σέλινο.Θα γίνει super!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  9. Και οι δυο εκδοχές είναι υπέροχες!!
    Ελαφρύ και νόστιμο φαγάκι το πρασόριζο!!
    Το έχω φτιαξει όπως η ΚάλΛια αλλά χωρίς σέλινο, τώρα θα το φτιάξω και όπως η Έλενα με καρότα!!
    Πολλά φιλιά!!!!!

    ReplyDelete
  10. καλέ κόρες τι ωραία χρώματα είναι αυτά !!!! περίφημες και οι δύο εκδοχές !!! γεια στα χεράκια σας κουκλίτσες μου !!!!

    καλό μεσημέρι !!

    ReplyDelete
  11. Lucia welcome!!
    Thanks for your visit!

    ReplyDelete
  12. Αμαλίτσα, η αλήθεια είναι ότι οι πελάτες μου είναι μέσα στην απαίτηση!!
    Να σου πω ότι θεωρούν το πρασόρυζο γκουρμεδιά, ψέματα θα σου πω.
    Ειδικά οι μισοί, θέλουν και τα σχετικά συνοδευτικά για να το φάνε.
    Οι άλλοι μισοί το τρώνε και σκέτο ακόμα!!
    Η Κάλλια προσθέτει και σέλινο, που μου άρεσε πολύ σαν ιδέα και την επόμενη φορά θα κάνω μία μείξη κι εγώ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Γαστεροπλήξ εννοείς πρασόρυζο με κρεατάκι??
    Η κρέας με πράσα που είναι νοστιμότατο και το φτιάχνω συχνά?
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  14. Big mama, λοιπόν το εστραγκόν που ... κατά τύχη το πρόσθεσα μια μέρα, του πήγαινε πάρα πολύ και έλτοτε το βάζω κάθε φορά που κάνω πρασόρυζο.
    Καρότα στο σπανακόρυζο???
    Ορίστε τι μαθαίνουμε εδώ μέσα, ένα σωρό ιδέες!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Matrigaki μου, του πάνε πολύ τα καροτάκια, επειδή έτσι το έχω συνηθίσει, δεν μπορώ να το φανταστώ άνευ!
    Ομως πιστεύω ότι και το σέλινο της Κάλλιας θα ταιριάζει όμορφα και θα το προσθέσω σίγουρα next time!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Μαριλενάκι μου είπαμε, είμαστε ... large χα χα χα!!
    Εις διπλούν!!!
    Για να έχετε να διαλέγετε!!!
    Ωραίο φαγάκι έκανες, όλα τα -όρυζα μου αρέσουν και το λαχανόρυζο είναι σούπερ!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Βάσια μου νομίζω ότι αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά των 2 συνταγών, καροτάκια εγώ, σελινάκι η Κάλλια!
    Και τα δύο ταιριάζουν πολύ, γενικά είναι ένα από τα πιο νόστιμα λαδρά το πρασόρυζο νομίζω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Ελενάκι, ούτε εμείς νηστεύουμε να σου πω την αμαρτία μου, που να κρατήσω δηλαδή 3 άντρες δίμετρους με 40 μέρες νηστεία, στο τέλος θα αρχίσουν να τρώνε εμένα:P
    Γι αυτό πάντα τους έχω και τα σχετικά συνοδευτικά όποτε το φτιάχνω!
    Καλή επιτυχία στο φαγάκι σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Μαράκι μου σε ευχαριστούμε και οι δύο ... πολύχρωμες και σε φιλούμε γλυκά:))

    ReplyDelete
  20. Κοριτσάρες μου ποπο τι μου κάνετε τώρα!!!!
    Το πρασόρυζο αν και μικρή δεν ήθελα να το βλέπω ούτε ζωγραφιστό, τώρα που έχω γίνει ολόκληρη κοπέλα πια και τρώω όλο το φαί μου, είναι από τα αγαπημένα μου!!!!!!
    Φέτος ακόμη δεν το έκανα, οπότε μπαίνει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα!!!!
    Όσο για το πιο επιλέγω θα σας πω ότι εγώ βάζω καρότο, επειδή έτσι το έμαθα από την μανούλα μου!!!!!
    Όμως με μια διαφορά, το πρασόρυζο εμείς το κάνουμε .... κόκκινο με ντοματούλα!!!!!
    Απ΄ότι βλέπω και τα δύο είναι άσπρα!!!!
    Βέβαια και μεις βάζουμε λεμόνι όταν το τρώμε!!!
    Όταν είδα της Ελενας με τα καρότα δεν το κατάλαβα,αλλα μετα στης Κάλλιας κάτι δεν μου πήγαινε καλά, μέχρι που το βρήκα!!!!!!!!!!!
    Είμαι σίγουρη πως και τα δύο είναι πεντανόστιμα!!!!!!!!

    Αμαλίτσα μου τι στεναχωριέσαι που έγραψες πολλά,λες να μας λογοκρίνουν οι φιλενάδες μας?????
    Μπα δεν νομίζω, αφού μας αγαπάνε βρε!!!!
    Μάλλον εμένα δεν με φτάνει κανείς!!!
    Ποπο, πάλι μπουγάδα άπλωσα!!!!!
    φιλάκια πολλά πολλά!!!!
    Υ.Γ Χρόνια πολλά αν έχετε δικούς σας που γιορτάζουν!!!!:))

    ReplyDelete
  21. Η αλήθεια είναι πως ενώ χρησιμοποιώ το καρότο συχνά, στο πρασόρυζο δεν έτυχε. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω αλλά δεν θα παραλείψω το σέλινο που πιστεύω πως του πάει πάρα πολύ. Ο συνδυασμός του πράσου με το σέλινο μου αρέσει πολύ.
    Έλενα, εστραγκόν? Μμμμ θα το επιχειρήσω και θα σου πω εντυπώσεις σύντομα.
    marian, το έχω ακούσει από πολλούς για την τομάτα στο πρασόρυζο αλλά και σε όλα τα ...ρυζα. Εγώ όλα τα κάνω άσπρα. Είναι θέμα ουρανίσκου... Γενικά το ρύζι μου αρέσει στην "άσπρη" του μορφή... Προχθές άκουσα για κόκκινα γιουβαρλάκια και επιπλέον αυγοκομμένα. Δεν το είχα ξανακούσει...
    Και αυγοκομμένα? ρώτησα.
    Και λεμόνι?
    Παναγία μου... Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι...
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  22. Marian κι εγώ όπως η Κάλλια άσπρα τα κάνω τα -όρυζα, με μπόλικο λεμονάκι!!!
    Ευτυχώς που μεγάλωσες κι έγινες ολόκληρη κοπέλα και τρως όλο το πρασόρυζό σου πλέον χα χα χα!
    Σε ευχαριστώ για τις ευχές, εγώ έχω τον γιόκα μου τον μικρό που γιορτάζει,το παλληκάρι μου!!!

    Κάλλια μου σέλινο θα βάλω οπωσδήποτε την επόμενη φορά, πιστεύω κι εγώ ότι πολύ θα του πηγαίνει!

    ReplyDelete
  23. Κορίτσια το πρασόρυζο έγινε εις τριπλούν!!
    Και εγώ σήμερα ανέβασα το δικό μου, (ένα πρωτοφανές γεγονός να συμπέσουν οι συνταγές μας :Ρ ) το οποίο απ ότι είδα είναι μια μίξη των δικών σας.
    Καλή μας όρεξη :)))))
    Φιλιά και στις 2.

    ReplyDelete
  24. αχ βρε κορίτσια τόσο πρασόρυζο φτιάξατε, στείλτε και κατά δω λίγο, το μικρό μου το σκασμένο δεν με αφήνει να το φτιάξω, χτυπιέται πως δεν της αρέσει...
    πω πω το λιμπίστικα, θα το φτιάξω και ας φάει σκέτο ψωμί!!!
    φιλιά και στις δυο σας...

    ReplyDelete
  25. Πρασόρυζο για αύριο, ο γιος μου κοιτάει τα πιάτα και θα αποφασίσει αυτός ποιά εκδοχή προτιμάει!!Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  26. Καλά Ευάκι του ... πρασόρυζου είναι σήμερα!!!
    Θα έρθουμε φυσικά να δοκιμάσουμε και το δικό σου, εμείς όλα τα πρασόρυζα τα τρώμε, είμαστε βολικές;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  27. Μπετούλα, να πεις στο μικρό σου, πως και η Μαριαν όταν ήταν μικρούλα δεν έτρωγε το πρασόρυζό της και ήταν ένα σκασμένο, αλλά μετά μεγάλωσε και έγινε ολόκληρη κοπέλα και τώρα το τρώει όλο;-)
    χα χα χαα!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  28. Καλά Λίλα, δεν παίζεσαι!!
    Μας έφερες και κριτή χα χα χα!
    Ελπίζουμε να μην είναι αυστηρός μαζί μας, κερνάμε και από τα δύο πέστου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Εγώ για να έχω άποψη, θέλω να δοκιμάσω ΚΑΙ από τα δύο! Για βάλε πλιζ να δοκιμάσω! Με λεμονάκι περικαλώ!

    ReplyDelete
  30. Απο τα αγαπημένα μου πιάτα... ότι τελειώνει σε "..όρυζο" είμαι big fun... γεια στα χεράκια σας...

    ReplyDelete
  31. Κικίτσα πολύ σωστή σε βρίσκω, δεν μπορούμε να έχουμε άποψη αν δεν δοκιμάσουμε, οπότε σερβίρω με μπόλικο λεμόνι!!

    ReplyDelete
  32. Νίκη μου σε ευχαριστούμε πολύ και οι δύο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  33. Λαδερό φαγάκι και πολύ νόστιμο.
    Πολύ καλή η ιδέα με το καρότο που δίνει και πολύ καλό χρώμα στο φαγητό.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  34. Oraio rizaki...gestiko, eufkolo kai piani to mati.

    ReplyDelete