Είμαστε ήδη κοντά στο τέλος της νηστείας των Χριστουγέννων, κοντά στο τέλος της μικρής Σαρακοστής, η οποία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο αυτή του Πάσχα και ίσως για αυτό πολλοί από εμάς δεν νηστεύουμε καθόλου και κολάζουμε όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να αντισταθούν στους πειρασμούς.
Γλυκιά μας Marian σου αφιερώνω αυτή τη συνταγή γιατί πολύ σε ταλαιπωρήσαμε με τις συνταγές μας αυτές τις μέρες!
Μπορείς να φας όσους θέλεις χωρίς τύψεις!!!!
Από αυτούς τους κουραμπιέδες τρώω και εγώ αφού τους ξεσκονίσω από τη ζάχαρη ..εννοείται!!!!!
Χρειαζόμαστε:
3 βιτάμ (250 γρ. το καθένα) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
350 gr αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα και καβουρδισμένα
2 βανίλιες
1 φαρίν απ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις σαν συμπλήρωμα
ανθόνερο
2 πακέτα ζάχαρη άχνη (400 gr έκαστο) για το πασπάλισμα
ή 1½ κιλό αν θέλουμε να τους τυλίξουμε σε σελοφάν τον κάθε ένα μόνο τους
Τους φτιάχνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ τα 3 βιτάμ με τη ζάχαρη αρκετή ώρα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το φαριν απ, τις βανίλιες, το κονιάκ και τα αμύγδαλα.
Συνεχίζουμε για λίγη ώρα ακόμα το χτύπημα και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Από κάποιο σημείο και έπειτα θα σταματήσουμε το μίξερ και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε με το χέρι μιας και το μείγμα μας θα μετατραπεί σε μία μαλακή ζύμη.
Το σημείο στο οποίο θα σταματήσουμε να ρίχνουμε αλεύρι είναι όταν η ζύμη δεν θα κολλάει πια στα χέρια μας ή στα τοιχώματα της λεκάνης.
Παίρνουμε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε ό,τι σχήμα θέλουμε προσέχοντας πάντα να είναι ομοιόμορφα, γιατί διαφορετικά στο ψήσιμο άλλα θα καούν και άλλα δεν θα ψηθούν. Εγώ τα φτιάχνω με τα ειδικά φορμάκια που έχω απλώνοντας κάθε φορά ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης και πάνω σε αυτό πιέζω τα φορμάκια και έτσι είναι ο κάθε κουραμπιές μία μικρή μπουκίτσα.
Αν θέλουμε να τα κάνουμε μισοφέγγαρα είναι πολύ απλό με ένα ποτήρι του κρασιού.
Τους τοποθετούμε σε ταψί που του έχουμε στρώσει λαδόκολλα, προσέχουμε να μην τους κολλήσουμε να έχουν λίγα κενά μεταξύ τους.

Πασπαλίζουμε την πιατέλα που θέλουμε να τους τοποθετήσουμε με ζάχαρη άχνη.

Αφού φτιάξουμε μία σειρά τους πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη περασμένη από σουρωτήρι, τοποθετούμε επόμενη σειρά επάνω σε αυτούς και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι κουραμπιέδες ή μέχρι να πέσουν από την πιατέλα!!!!
Όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω μειώνεται και η ποσότητα των κουραμπιέδων που τοποθετούμε. Στο τέλος τους πασπαλίζουμε όλους με ζάχαρη για να φαίνονται χιονισμένοι.
Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες καλοφάγωτοι !!!
Εύχομαι να δεχτούμε με υγεία και αγάπη τις γιορτινές ετούτες ημέρες.
Αμαλία
Καλημέρα.
ReplyDeleteΠαρέα με ζεστό καφέ τα παραδοσιακά γλυκά κουραμπιέδες - μελομακάρονα είναι οτι καλύτερο για αυτές τις μέρες.
Πολύ λαχταριστοί φαίνονται! Φέτος έχω πέσει σε μεγάλο προβληματισμό με τόσο ωραίες συνταγές, ποια να πρωτοδοκιμάσω! Πάντως η συγκεκριμένη φαίνεται εγγυημένα επιτυχημένη, οπότε, μάλλον θα με κερδίσει! Ειδικά η φωτογραφία με τον ...κουραμπιεδόπυργο είναι υπέροχη!!!
ReplyDeleteΤι όμορφα που είναι! Και τα φεγγαράκια με το ποτήρι, τι ωραία ιδέα! Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΠολύ νόστιμοι φαίνονται οι κουραμπιέδες σου Αμαλία μου,
ReplyDeleteκαι του χρόνου να είσαι καλά:)
καλή σου μέρα!
Καλημέρα Μάριε,
ReplyDeleteκεράσου και ευχαριστήσου το καφεδάκι σου...
Amelie προσοχή με τον κουραμπιεδοπύργο, να μην σου πέσουν στο στήσιμο...
ReplyDeleteφιλιά
Ευχαριστώ bigmama μου...
ReplyDeleteνα είσαι καλά
φιλιά
Ευχαριστώ thumbelina ναι και του χρόνου...
ReplyDeleteμελομακάρονα μόνο να μην ζητήσετε, μάλλον δεν...
φιλιά
Aμαλία,πολύ καλοί!Τους προτιμώ νηστίσιμους,περίπου έτσι φτιάχνω κάθε χρόνο και μόνη τους απολαμβάνω,αφού σε κανέναν άλλο δεν αρέσουν.
ReplyDeleteΝα σου πω,το αμυγδαλάκι το βάζω χωρίς καθάρισμα και παραλείπω το ανθόνερο,δε μ΄αρέσει.
Και του χρόνου,να περάσεις όμορφα!
Καλημέρα.
ReplyDeleteΠέρνα από το μπλογκ να δεις το τραγουδάκι σου στο πάρτυ μας!
και του χρόνου με υγεία!!!
ReplyDeleteeleni μου,
ReplyDeleteάμα έρθεις χαλκίδα άμεσα, πετάξου να σε κεράσω 5 - 6 - 10 κουραμπιεδάκια, που σου αρέσουν, αλλά μην αργήσεις πολύ γιατί το ΣΚ έρχεται ο αδερφός μου και δεν βλέπω να μένουν έως τα Χριστούγεννα...
αλήθεια η ζάχαρη κολλάει χωρίς το ανθόνερο;και εμένα δεν με ενθουσιάζει.. βλακεία που δεν κράτησα μερικούς σκέτους..
ευχαριστώ πολυ
και εσείς με το καλό να σας έρθουν τα κορίτσια
Συμμορίτες με τη βιασύνη του άρτυ, ούτε ένα γλυκάκι δεν κεραστήκατε...
ReplyDeleteθα στείλουμε την αντιπρόσωπο των p.r.
καλές γιορτές
ευχαριστώ γ. μου και εσείς επίσης
ReplyDeleteΑμαλία,όσο είναι ζεστοί κολλάει η ζάχαρη,άλλωστε ,όπως και συ,πάντα τη βγάζω.
ReplyDeleteΑν ανεβείς προς τα μέρη μας,πέρασε να σε γνωρίσω-το όνομά μου είναι στο προφίλ μου,όποιον να ρωτήσεις μας γνωρίζουν.
Φιλιά!
Επιτέλους κατάφερα να μπω στα σχόλια!
ReplyDeleteΛέω να μείνω εδώ και να μην το κουνήσω, γιατί ποιος ξέρει πότε θα με ξαναφήσει ο βρωμο-blogger:P
Αμαλίτσα μου και του χρόνου, λαχταριστό γλυκάκι για όσους νηστεύουν.
Εγώ να σου πω την αλήθεια τον κουραμπιέ τον έχω συνδυάσει με την μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου (άσε που δεν τινάζω και την ζάχαρη χα χα χα) αλλά η αλήθεια είναι ποτέ δεν τον είχα σκεφτεί σαν νηστίσιμο γλυκό, μας έδωσες ιδέα!!
Φιλιά!
Αμαλίτσα μου γλυκιά να είσαι καλά κούκλα μου!!!!
ReplyDeleteΣ΄ευχαριστώ πολύ πολύ για το όμορφο κέρασμα!!!!!
Και έχω τέτοια αδυναμία στους κουραμπιέδες, άλλο πράγμα!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι περίμενω το Σάββατο την κουμπαρούλα μου από τον Βόλο και σκεφτόμουν τι να κάνω για να την κεράσω και να της δώσω και μαζί της!!!!!
Σίγουρα θα τους κάνω και θα σου στείλω και φωτο για να δεις αν τους πέτυχα!!!!!!
Κοίτα να δεις που μου είχαν κέρασμα έκπληξη τα κορίτσια μου!!!!(και σήμερα δεν έμπαινε το σκασμένο στο ίντερνετ!!!!)
αντε βρε με συγκινήσατε πάλι!!!!!!
Αντε βρε σας συγχωρώ για την ..... κιμαδόπιτα!!!!!!!!!!!!!!!!και για το αρνάκι!!!!!(χιχιχι!!!!)
Αμαλίτσα να πάρω όλο το πιατάκι ή τους φάγατε;;;;
Αλήθεια Αμαλίτσα μου γιατί ξεσκονίζεις τους κουραμπιέδες;;;;;;
φιλάκια πολλά πολλά!!!!!και γλυκά!!!!(αντε χωρίς άχνη ζάχαρη!!!!!!)
καλό απόγευμα κοπελάρες μου!!!!!!:))
Marian μου θα σου πω εγώ γιατί τους ξεσκονίζει!
ReplyDeleteΟχι γιατί την πιάσανε οι προκοπές βέβαια για καθαριότητα, αλλά γιατί ξαναλέμε, είναι ένα σκασμένο.
Μην επαναλαμβανόμεθα:PPP
Φιλάκιααααα!!!!
Λοιπόν, να κάτι που έμαθα σήμερα: το βιτάμ είναι νηστίσιμο! Θα ορκιζόμουν πως δεν είναι, αλλά αφού το λες εσύ, το δέχομαι ευχαρίστως! Φιλιά Αμαλία μου!
ReplyDeleteΤο έχω στο μυαλό μου, εννοείται ότι όταν ανέβω πάνω θα κάνω μία στάση να με κεράσεις έναν καφέ (που δεν πίνω) και ένα γλυκό του κουταλιού (που δεν τρώω...χιχιχιχι) αλλά για εσένα θα κάνω μία εξαίρεση...Τώρα με το Νικόλα είναι πιο λίγα δυστυχώς τα ταξίδια μας...!!!
ReplyDeleteΕμ δεν σε ήξερα παλιότερα που ερχόμουν κάθε μέρα Μαντούδι...μετά ένα πήδημα θα ήταν!
όταν ανέβω πάντως πάνω θα σου σκάσω μύτη...
πολλά φιλιά
φρέσκο βούτυρο εεεε;;;;
ReplyDeleteΕ τότε αν πάω στο χωριό για τα Χριστούγεννα, μήπως να σου πάρω κανα κουραμπιέ;;;Λαμία και λοιπά έχουν λαμπρή παράδοση...
ή μάλλον όχι το μετάνιωσα γιατί διάβασα πάρακάτω και θα τα πούμε σε λίγο....κάτσε να χαιρετήσω και τη marian
πολλά φιλιά
Εμ βρε marian δεν θα δσου ειχαμε κέρασμα ειδικό, τόση ταλαιπωρία τραβάς για εμάς!!!!!!!Άσε τα πλεχτά, τα σεντόνια, τα τραπεζομάντηλα κ όλα αυτά που πλέκεις καθημερινώς!!!!!!!!
ReplyDeletemarian και εσύ με πειράζεις εεεε;;Να σου πω την αλήθεια τους ξεσκονίζω για να περισσεύει ζάχαρη και για τη βασιλόπιτα για να κάνω οικονομία και ανακύκλωση....χιχιχιχιχιχι
πολλά φιλιά
και καλό βράδυ...
** εννοείται πω θα τους φτιάξεις τέλειους καλέ...υπάρχει και ρώτημα;;; Μην κολήσεις μόνο και δεν τους ξαναφτιάξεις αλλιώς...
Έλενα ξαναλέω, μήπως να κάτσω σε μία γωνία και να μη μιλάω ξαναρωτάω;;;; Αααα όχι ξέρω τι θα κάνω θα πάρω ένα τετράδιο ένα στυλό και θα ξεκινήσω να γράφω: δεν θα ξαναξεσκονίσω τους κουραμπιέδες και θα τρώω λεμόνια!!!!!!!
ReplyDeleteδεν θα ξαναξεσκονίσω τους κουραμπιέδες και θα τρώω λεμόνια!!!!!!!
δεν θα ξαναξεσκονίσω τους κουραμπιέδες και θα τρώω λεμόνια!!!!!!!
δεν θα ξαναξεσκονίσω τους κουραμπιέδες και θα τρώω λεμόνια!!!!!!!
δεν θα ξαναξεσκονίσω τους κουραμπιέδες και θα τρώω λεμόνια!!!!!!!
εεε καλά δεν το πάω;;;
πολλά φιλιά
το σκασμένο σας!!!!!!!
Ωωωωωω ναι Μαρία μου είναι φυτικό λίπος...
ReplyDeleteείναι ωραία να νηστεύεις τελικά...
πολλά φιλιά
Αμαλίτσα, την ιδέα σου με το ποτηράκι για σχέδιο θα την δανειστώ μεθαύριο που θα φτιάξω κι εγώ τους κουραμπιέδες μου...δεν σε πειράζει ε;
ReplyDeleteφιλιά πολλά
Αμαλία μου πολύ ωραίοι οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες σου αλλά και η παρουσίαση επίσης!!!!!!
ReplyDeleteΕγω θα τους προτιμήσω αρτήσιμους και αξεσκόνιστους!!!!χαχα!!
Νάσαι καλά και του χρόνου με υγεία!!
Πολλά φιλιά!!!!!!!
Αχ βρε Αμαλίτσα μου!!!!!
ReplyDeleteΑχ βρε Αμαλίτσα μου!!!!!
Καλά λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά τ΄όνομα!!!!!!
Ακου σκασμένο, τέτοιο καλό παιδί!!!!!!!!
Μόνο λίγο .... περίεργο, ίσως;;;;;
Κάποιον Μιχαλάκη μου θυμίζει που άκουγα πριν από καιρό, τώρα αφήσαμε τον Μιχαλάκη και πιάσαμε την Αμαλίτσα!!!!!!(χιχιχιχιχι)
Όσο για την τιμωρία,ε όχι και τιμωρία βρε κοπέλα μου!!!!!!
Ειμαστε κατά της σωματικής, πνευματικής και κάθε είδους βίας!!!!
αυτά!!!!!
Υ.Γ Η προίκα που φτιάχνω καλά πάει!!!Ακούτε συμπεθέρες!!!!!Μόλις τέλειωσα κι άλλο κοφτό!!!!
φιλιά πολλά!!!!
Καλό βράδυ σε όλες σας!!!
Και βέβαια να μου πάρεις κουραμπιέδες από την Λαμία, αλλιώς θα γράψεις 2 φορές τιμωρία!!!!!
ReplyDeleteΕγώ δεν είμαι σαν την Marian ανωτέρου, κατά της βίας, είπαμε έχω καλή καρδιά... αλλάααααα....
οι κουραμπιέδες μου κοίτα να έχουν και μπόλικο αμυγδαλάκι μέσα!
Καλά καβουρντισμένο το θέλω, αλλά όχι καμμένο;-)
Ααααα και μπόλικη άχνη, κοίτα μην την ξεσκονίσεις:P
Κουραμπιέδες οι παραδοσιακοί και αχτύπητοι!!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete"...Όταν τους βγάλουμε και έχουν πια αρχίσει να κρυώνουν βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε ανθόνερο και παίρνουμε έναν ένα τον κουραμπιέ και τον χαϊδεύουμε γύρω γύρω..."
ReplyDeleteΤώρα κατάλαβα γιατί οι κουραμπιέδες της μαμάς εκτός από τραγανοί είναι και 'βαμβακεροί!!
Τι να με πειράζει βρε Μπέττυ, για αυτό τα βάζουμε, για να δανείζεστε και να μας δανείζετε και εσείς τις δικές σας φοβερές ιδέες...
ReplyDeleteκαλή επιτυχία
Βασιάααααααααααααααα
ReplyDeleteκαι εσύ τέκνον Βρούτεεεεεεε
δεν πειράζει σας τη χαρίζω τη ζάχαρη, το κάνω για εσάς και δεν εκτιμάτε τίποτα πιά!!!!
καλές γιορτές!!! και πολλά φιλιά
Εεεεεεεεε όχι και Μιχαλάκης βρε marian αυτό πάει πολύ, μέχρι το νέο έτος εγώ δεν ξαναμιλάω...
ReplyDeleteάντε αφήστε με.....
σνιφ σνιφ και έχει εξαφανιστεί και η Ζ. να με υπερασπιστεί!!!!
πολλά φιλιά
Έλενα δεν σου ξαναμιλάω άσε με!!!!!
ReplyDeleteτους κουραμπιέδες θα τους φέρω από τη Λαμία όπως ακριβώς τους παρήγγειλες, αλλά θα πρέπει να τους φάς όλους μπροστά μου!!!!!!!!! άντε τώρα, με τη δική μου την εξτρά τη ζάχαρη!!!!!!
πολλά πολλά φιλιά
Φοίβο, άσε τους αχτύπητους και χτύπα έναν τώρα μετά το μεσημεριανό....
ReplyDeleteΚαλά καλά voyager....
ReplyDeleteκαι άμα βρεις κουραμπιέδες όταν έρθεις σπίτι θα σου πω εγώ!!!!! Και δεν είναι της μαμάς εγώ τους έφτιαξα!!!!!!!
Γειά τα λέμε το ΣΚ; μπα!!!!
φιλιά
ΑΜΑΛΙΑ ΜΟΥ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ .ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΡΕΛΛΑΙΝΕΙ.ΑΛΛΑ ΝΗΣΤΕΥΩ ΚΙΟΛΑΣ .ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΤΡΕΛΛΗ ΙΔΕΑ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΑΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΝΙΣΕΙΣ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟΙ ΜΕ ΑΧΝΗ ΚΟΛΛΑΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ .ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ .ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΥΟ & ΒΡΟΧΕΡΟ ΒΟΛΟ.
ReplyDelete