Saturday 31 January 2009

Χιονιού συνέχεια!!!!

Θυμόσαστε τις φωτογραφίες με το απίστευτο χιόνι??
Ε,λοιπόν αυτές που θα δείτε τραβήχτηκαν προχθές, που έφτασε το πλοίο στο λιμάνι του Xingang στην Β. Κίνα.

Thursday 29 January 2009

Αλμυρή τάρτα

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν η ''αλμυρή τάρτα'' είναι πολύ καλή πρόταση για εορταστικά και μη τραπέζια. Μπορείτε να την σερβίρετε και κρύα χωρίς κανένα πρόβλημα. Την συνταγή μου την έχει δώσει η συνάδελφος μου η Αγγελικούλα.
Υλικά:
Για την ζύμη
1 ποτήρι του νερού, σπορέλαιο ή κάποιο άλλο ελαφρύ λάδι
(εάν δοκιμάσετε με ελαιόλαδο, ενημερώσατε για τα αποτελέσματα)
1 ποτήρι του νερού, νερό
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
(ίσως χρειαστούμε και λίγο ακόμη)
μια σταλίτσα αλάτι
για την γέμιση:
1 αυγό ολόκληρο και 1 ασπράδι
250 – 300 γρ φέτα
λίγο άνηθο
πιπεριά
ντομάτα
Εκτέλεση
Ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά ώσπου να πάρουμε μια μαλακιά και ωραία ζύμη.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και τα πλαϊνά του, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και βάζουμε την ζύμη την οποία έχουμε ανοίξει σε φύλλο μετρίου πάχους ή με τα δάχτυλά μας. Προσοχή πρέπει να κρατήσουμε λίγη ζύμη για να φτιάξουμε τα κορδόνια της τάρτας.
Γέμιση
Επάνω στην ζύμη στρώνουμε την φέτα χτυπημένη με το αυγό και τον άνηθο.
Πλάθουμε κορδόνια και δημιουργούμε τετράγωνα από πάνω (σαν την τάρτα) αφού τα τοποθετήσουμε, τα περνάμε με την μαρέγκα που έχουμε κάνει απο το ένα ασπράδι.
Τέλος, στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στα τετράγωνα βάζουμε ντομάτα κομμένη σε ροδελίτσες (τις μεγάλες ροδέλες τις κόβουμε στη μέση) και από πάνω βάζουμε κομματάκια πιπεριάς.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 160-180 βαθμούς για μια -μιάμιση ώρα ή ώσπου να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να είναι ψημένη μέσα η ζύμη.ΤΙΡ:
Η ζύμη να μην είναι πολύ χοντρή γιατί κρατάει υγρασία.
Από συζητήσεις του παρελθόντος είχε προκύψει ότι μπορούμε να εμπλουτίσουμε την επιφάνεια με διάφορες άλλες νοστιμιές της αρεσκείας μας.
Καλή επιτυχία.

Wednesday 28 January 2009

Κέικ λεμόνι


Αν σας αρέσει το λεμόνι, αυτό το κέικ θα σας ενθουσιάσει
Απίστευτα αφράτο και …λεμονάτο.
Η συνταγή είναι του Παρλιάρου , που του έχω και μια αδυναμία, και αυτό που το κάνει ιδιαίτερο νομίζω, είναι η κρέμα γάλακτος στη ζύμη και το γλάσο του που μοσχομυρίζει λεμονάκι.
Σας συνιστώ να μην παραλείψετε τίποτα από τα δύο. Ειδικά το γλάσο είναι απλούστατο και δίνει την ξεχωριστή πινελιά σ’ αυτό το λεμονάτο κέικ.
Ας το φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
280 γρ. αλεύρι φαρίνα
350 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικιν
6 αυγά
150 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
40 ml ρούμι
ξύσμα από 2 λεμόνια
και για το γλάσο:
200 γρ. ζάχαρη άχνη
χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
Το φτιάχνουμε:
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε την κρέμα, το βούτυρο, το ρούμι και ξαναχτυπάμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα.
Στο σημείο αυτό ο Παρλιάρος λέει ότι αφήνουμε την φόρμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Εγώ να σας πω την αλήθεια, δεν το έχω κάνει ποτέ.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
Μόλις βγει από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και γλασάρουμε με το γλάσο που έχουμε φτιάξει, αναμειγνύοντας πολύ καλά την άχνη με τον χυμό των λεμονιών.
Καλή επιτυχία!!

Tuesday 27 January 2009

Κολοκυθοκεφτέδες

Ξανά στα μαγειρέματά μας με ένα απλό, εύκολο και πολύ νόστιμο μεζεδάκι.
Υλικά για 20 κομμάτια:
3 αυγά
¼ φέτα
4 μέτρια κολοκυθάκια
1 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τρία – τέσσερα κλαράκια μαϊντανό
ένα μέτριο κρεμμύδι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
Εκτέλεση:
Τρίβουμε μέσα σε μια λεκανίτσα τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι, χρησιμοποιούμε τον τρίφτη στις χοντρές τρύπες.
Λιώνουμε την φέτα με το πιρούνι και την ρίχνουμε και αυτή στην λεκανίτσα, προσθέτουμε τα αυγά, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι το πιπέρι και τέλος το αλεύρι.
Τα ανακατεύουμε για λίγο ώσπου να ενώσουν τα υλικά μεταξύ τους.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα, μια κουταλιά της σούπας = ένας κολοκυθοκεφτές.
Τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές και μετά ........... τους τσακίζουμε!!!!
Καλή επιτυχία.

Sunday 25 January 2009

Μια συνταγή καρδιάς

Αγαπημένοι μας φίλοι,
Σήμερα σερβίρουμε μια συνταγή διαφορετική από όσες σας έχουμε συνηθίσει.
Μια συνταγή αγάπης. Μια συνταγή καρδιάς.
Είμαστε σίγουρες, πως όποιον από εσάς ρωτήσουμε : «Πες μου τι πιο πολύτιμο έχεις στον κόσμο?», όλοι θα απαντήσετε με μια φωνή «Τα παιδιά μου!!!»
Τα παιδιά μας, οι θησαυροί μας, τόσο μοναδικά και πολύτιμα όσο είμαστε κι εμείς οι ίδιοι για τους γονείς μας. Όλες οι λαχτάρες και τα όνειρά μας, συγκεντρωμένα στα προσωπάκια τους. Δεν έχει σημασία πόσων χρονών είναι. Για μας αντιπροσωπεύουν όλους τους θησαυρούς της γης.
Για έναν τέτοιον θησαυρούλη θέλουμε να σας μιλήσουμε σήμερα. Ο θησαυρούλης αυτός, είναι ο γιόκας μιας μαμάς από την Κομοτηνή. Μιας φίλης blogger, που με απεριόριστη αγάπη, υπομονή και δύναμη ψυχής, στάθηκε δίπλα στον θησαυρό της που υποφέρει από πόνους εδώ και καιρό. Και που ευτυχώς πριν λίγο καιρό βγήκε από το νοσοκομείο, επέστρεψε στην θαλπωρή του σπιτιού του, πάντα βέβαια με παρακολούθηση.
Ένα αγοράκι γεμάτο πείσμα για ζωή, που δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα τα καταφέρει και θα βγει νικητής, γεμίζοντας μας όλους απέραντη χαρά.
Η φίλη blogger βρίσκεται ΕΔΩ, κι εδώ θέλουμε να μαγειρέψουμε και να της σερβίρουμε την συνταγή της αγάπης που θα ετοιμάσουμε. Να μοιραστούμε μαζί της τις αγωνίες της, αλλά και τις χαρές της, τα δάκρυα αλλά και τα χαμόγελά της.
Είμαστε σίγουρες ότι θα την αγκαλιάσετε με την ίδια αγάπη που αγκαλιάσατε κι εμάς, και καθόλου μα καθόλου δεν θα παρεξηγηθούμε αν η αγκαλιά σας είναι ακόμα μεγαλύτερη γι αυτήν την μανούλα από την Κομοτηνή.
Πάρτε λοιπόν τις κουτάλες σας και πάμε.
Θα χρειαστούμε
αγάπη
χαμόγελο
αισιοδοξία
τρυφερότητα
έναν καλό λόγο
μια μεγάλη αγκαλιά
και ... μια ζεστή καρδιά
Εκτέλεση
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, τόσο μεγάλη όσο είναι η καρδούλα σας.
Καλή επιτυχία!!Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ πολύ, μιαν άλλη γλυκιά μανούλα, την Βίκυ, που χάρη σ’ αυτήν ανακαλύψαμε την μαμά από την Κομοτηνή και την βάλαμε στην καρδιά μας.
Βικάκι να είσαι πάντα καλά!!

Saturday 24 January 2009

Χιόνι ...... πολύ χιόνι!!!

Οι φωτογραφίες που θα δείτε τραβήχτηκαν από ένα πλοίο της εταιρείας στην οποία εργάζομαι και είναι χθεσινές.
Το πλοίο έφυγε από την Σιγκαπούρη στις 14/1/09 και πηγαίνει στο Xingang, στην Β. Κίνα όπου θα φτάσει στις 27/1/09 και από εκεί θα συνεχίσει για Ταϊβάν.
Στη διάρκεια της διαδρομής του αντιμετώπισε τα καιρικά φαινόμενα που θα δείτε.
Αλλά ας αφήσω τις φωτογραφίες να μιλήσουν μόνες τους.

Friday 23 January 2009

Ομελέτα-πίτσα

Οι ομελέτες φούρνου μ’ αρέσουν γιατί μπορώ να αυτοσχεδιάζω προσθέτοντας κάθε φορά τα υλικά που προτιμώ. Ακόμα σερβίρονται εύκολα και δεν έχω τον κίνδυνο ατυχήματος κάθε φορά που γυρίζω μια ομελέτα στο τηγάνι και που ομολογώ ελάχιστες φορές έχω πετύχει ένα αξιοπρεπές «εμφανισιακό» αποτέλεσμα.
Αυτή την ομελέτα την φτιάχνω πολλές φορές σαν κυρίως γεύμα.
Είναι πανεύκολη, χορταστική και πολύ πολύ νόστιμη.
Χρειαζόμαστε:
8 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
1 μεγάλο λουκάνικο χωριάτικο ή 2 μικρότερα, κομμένα σε ροδέλες.
8 φέτες bacon
2 πιπεριές πράσινες
250 γρ, τυρί Milner ή αντίστοιχο κομμένο σε μπαστουνάκια
250 γρ μοτσαρέλα (αυτήν στο σακουλάκι μέσα σε ζουμί)
200 ml κρέμα γάλακτος
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πάμε να την φτιάξουμε:
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια. Προσθέτουμε το bacon και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, βάζουμε στο τηγάνι τα λουκάνικα και τ’ αφήνουμε 2-3 λεπτά, γυρίζοντας τα συνεχώς.
Βουτυρώνουμε κουμπωτή φόρμα με έλασμα. Στρώνουμε στον πάτο τα λουκάνικα. Από πάνω τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το Milner σε μπαστουνάκια και πάνω από αυτό τη μοτσαρελα σε φέτες. Χτυπάμε σε βαθύ μπωλ τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τα υλικά στη φόρμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35-40’
Αφήνουμε 10΄ να κρυώσει και τοποθετούμε την φόρμα σε πιατέλα. Προσεκτικά ξεφορμάρουμε.
Tips:
1)Τα τυριά είναι αυτά που κάνουν την διαφορά στην ομελέτα. Και κυρίως η φρέσκια μοτσαρέλα η οποία λιώνει όμορφα και «μαστιχωτά».
2)Κάτω από την κουμπωτή φόρμα τοποθετείστε ένα ταψάκι για να αποφύγετε τυχόν διαρροές στην αρχή αν δεν έχει κουμπωθεί σωστά η φόρμα.
Καλή επιτυχία.

Thursday 22 January 2009

Το βραβείο μας!!!!!!!

Ενα πολύ όμορφο βραβείο πήραμε κι εμείς από την γλυκιά μας Κατερίνα, την Δημιουργία μας. Το θεωρούμε πολύτιμο, γιατί είναι ένα βραβείο φιλίας και αγάπης, πράγμα που το κάνει μοναδικό.
Σ' ευχαριστούμε Κατερίνα από καρδιάς, και σένα και όλους τους φίλους μας, που μέσα σε 2 μόνο μήνες μας αγκάλιασαν τόσο πολύ ζεστά.
Ευχόμαστε αυτό το βραβείο να αναπαράγει περισσότερες φιλίες, περισσότερες ζεστές ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και μέσα από κάτι τόσο ψυχρό, όσο η οθόνη του υπολογιστή μας.Το βραβείο Proximidade περιγράφεται ως εξής:
«Αυτό το blog επενδύει και πιστεύει στην εγγύτητα – την εγγύτητα στο χώρο, το χρόνο και τις σχέσεις. Αυτά τα blog είναι εξαιρετικά γοητευτικά. Αυτοί οι bloggers προσπαθούν να βρουν και να γίνουν φίλοι. Δεν ενδιαφέρονται σε βραβεία για την προσωπική τους άνοδο! Η ελπίδα μας είναι όταν κοπούν οι κορδέλες των βραβείων αυτών, να αναπαραχθούν ακόμη περισσότερες φιλίες.
Παρακαλώ δώστε περισσότερη προσοχή σ’ αυτούς τους συγγραφείς!»

Proximidade is described as follows: 'This blog invests and believes in PROXIMITY - nearness in space, time and relationships. These blogs are exceedingly charming. These kind bloggers aim to find and be friends. They are not interested in prizes for self-aggrandizement! Our hope is that when the ribbons of these prizes are cut, even more friendships are propagated. Please give more attention to these writers!'This blog award should be sent to your favorite eight bloggers and they, in turn should forward to eight of their favorites. You should include the text for Proximidade (above) in your announcement blog.

As I have to choose only eight, the Proximidade Award goes to:

Καθώς έχω μόνο οκτώ να επιλέξω, απονέμω το βραβείο με τη σειρά μου στους:

Μαρία Τζιρίτα, το αγαπημένο μας Μαράκι!!
Μαριλένα, την γλυκιά κι αγαπημένη φιλεναδίτσα μας!
Peter, τον καλοφαγά που ζει στον Καναδά και λατρεύει την Ελλάδα!
Ζαχαρούλα, την Ζαχαρένια μας!
cook την πεντανόστιμη μπισκοτένια μας!
στα δυο γλυκά και πάντα ερωτευμένα τρελοτουριστάκια!
Ζαμπία, φίλη από παλιά, αγαπημένη!!
Marian,που ξέρει να μιλάει την γλώσσα της καρδιάς και να την διδάσκει στους μαθητές της!Ευχόμαστε το ίδιο βραβείο να μπορούσαμε να δώσουμε σε όλους σας, ακόμα και σ' αυτούς που ήδη το έχετε πάρει, γιατί όλοι είσαστε για μας το ίδιο αγαπημένοι και πολύτιμοι.
Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Κατερινάκι που μας τίμησε.

UPDATE:
Κι άλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Luna, που μας τίμησε με το ίδιο βραβείο.
Luna σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε σε σένα και στην οικογένειά σου τα καλύτερα!!

Και .... ξανά UPDATE:
Ενα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στον Homemade, που εκτός του να μας ταξιδεύει μουσικά, μας χάρισε κι αυτός το ίδιο βραβείο.
Σε ευχαριστούμε από καρδιάς!!

Ριζότο με τόνο και λαχανικά

Η μανούλα Βίκυ μας στέλνει κέρασμα συνταγή για ριζότο με τόνο και λαχανικά..
Μάλιστα έχει «στήσει» το ριζότο της σε σχήμα καρδιάς !!!
Σε ευχαριστούμε πολύ Βικάκι για το νόστιμο κέρασμά σου.

Είναι μια πολύ απλή, αλλά πολύ νόστιμη συνταγή!
Θα χρειαστούμε:
1 κούπα ρύζι Basmati
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
λίγο πράσο
λίγη πιπεριά
μανιτάρια
μαϊντανό
άνηθο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό σε λίγο ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και 3 κούπες νερό και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά και να απορροφήσει τα υγρά.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον τόνο αφού τον έχουμε στραγγίξει από το νερό και τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρά.
Έτοιμο το ριζότο.
Καλή επιτυχία.
Βίκυ

Wednesday 21 January 2009

Λιγγουίνι με γαρίδες

Όταν ρωτήσει κάποιος τα παιδιά μου ή τους φίλους τους, ποιο είναι το πιο αγαπημένο τους φαγητό θα τους πουν με μια φωνή
- Λιγγουίνι με γαρίδες !!!!!!!!!!!
Κάθε φορά που το φέρνουν στο μυαλό τους με βάζουν και τους το φτιάχνω, γι αυτό λοιπόν εσείς..... σσσσουτ, μην τους πείτε ότι το ποστάρισα γιατί κάηκα.
Υλικά
1 πακέτο λιγγουίνι ή σπαγγέτι
500 γρ γαρίδες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
λίγο κονιάκ ή και περισσότερο (κατά βούληση)
3 –4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
4-5 κλωστίτσες κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
(προαιρετικά μπορείτε να βάλετε μια ψιλοκομμένη
πρασινη πιπεριά και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι)

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο και εαν θέλουμε την πράσινη πιπεριά με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στην συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τις γαρίδες. Τα γυρνάμε όλα μαζί για λίγο με την κουτάλα και μετά ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, το κονιάκ, το αλάτι, το πιπέρι και τον κρόκο.
Το παρακολουθούμε βέβαια στην πορεία μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε κι άλλο νερό.
Παράλληλα έχουμε βάλει να βράσουμε και τα λιγγουίνι ή το σπαγγέτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Μόλις δέσει η σάλτσα, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε στο αλάτι και έτοιμες οι γαρίδες μας.
Σερβίρουμε σε μεγάλο ρηχό πιάτο μια μερίδα λιγγουίνι, τοποθετούμε από πάνω λίγες - έως αρκετές – γαρίδες, ρίχνουμε σαλτσούλα τριγύρω, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και voila.
Επίσης εάν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί.
TIP:
Εάν οι γαρίδες είναι φρέσκιες και μεγάλες καθαρίζουμε την φλούδα τους εκτός από το κεφάλι και την ουρά. Καθαρίζουμε και την άμμο που έχουν στην πλάτη τους.
Εάν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες τις βάζουμε να πάρουν μια βράση με λίγο νερό και λίγο ξύδι, τις σουρώνουμε τις ξεπλένουμε λίγο και μετά τις μαγειρεύουμε όπως τις φρέσκιες.
Καλή επιτυχία!

Tuesday 20 January 2009

Σοκολατόπιτα πολύ .... σοκολατένια!!

Αυτή τη σοκολατόπιτα φτιάξτε την μόνο αν σας αρέσει πολύ, αλλά πάρα πολύ η σοκολάτα. Είναι τόσο …. σοκολατένια, που σε κάθε μπουκιά πλημμυρίζει το στόμα σας σοκολάτα.
Αν λοιπόν είστε λάτρεις της σοκολάτας, αυτή είναι η ιδανική συνταγή για εσάς.
Όσοι φίλοι την έφτιαξαν, μπορούν να σας βεβαιώσουν γι αυτό.
Δοκιμάστε την και δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου.
Χρειαζόμαστε:
225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι (όχι γεμάτο)
6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
Και για το γλάσο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος
Ας την φτιάξουμε:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το βούτυρο, που το έχουμε κόψει σε κομματάκια, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε στο μίγμα τους κρόκους των αυγών, ελαφρά χτυπημένους, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τελευταία προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε προσεκτικά. Αδειάζουμε το μίγμα σε όχι πολύ μεγάλο πυρέξ ή σε ταψάκι χωρίς τρύπα στη μέση και ψήνουμε για 15-17 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος. Όταν βγει το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απλώνουμε στην επιφάνειά του το γλάσο.
Απολαμβάνουμε απίστευτη σοκολάτα!
Tips:
1)Ο χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 15-17 λεπτά. Η σοκολατόπιτα δεν γίνεται σαν κέικ. Είναι υγρή σαν brownies.
2)Ψήστε την σε μεσαίο και όχι πολύ μεγάλο πυρέξ όπως αναφέρω, για να μην σας απλώσει και βγει πολύ λεπτή.
3)Μια φίλη που την έφτιαξε, αντικατέστησε το αλεύρι με τριμμένο φουντούκι. Μου είπε πως της έγινε πάρα πολύ καλή και έτσι. Εσείς αποφασίζετε.
Καλή επιτυχία.

Monday 19 January 2009

Σουτζουκάκια

Δεν ξέρω εάν είναι η αυθεντική συνταγή, ποιός γνωρίζει άλλωστε την αυθεντικότητα των συνταγών, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι τα λατρεύουμε οικογενειακώς.
Για να φτιάξουμε 60 περίπου κομμάτια χρειαζόμαστε:
Υλικά
1,5 κιλό κιμά μισό μοσχαρίσιο – μισό χοιρινό
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
2-2,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
στην μύτη του κουταλιού του γλυκού, πιπέρι
μισή φρατζόλα ψωμί πολυτελείας (άσπρο)
Για την σάλτσα
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές πελτέ
2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί για ένα τέταρτο και το στύβουμε καλά. Μετράμε μια κούπα του τσαγιού ψίχα και την ανακατεύουμε με όλα τα άλλα υλικά. Ζυμώνουμε απαλά αλλά καλά ώσπου να ενώσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αφήνουμε την ζύμη για 10' να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, σαν ένα μεγάλο καρύδι και το πλάθουμε μακρόστενο
Εάν θέλουμε τον παραδοσιακό τρόπο πρέπει να τα τηγανίσουμε σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες, αλλιώς προχωράμε κατ' ευθείαν στο μαγείρεμα.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε , χωρίς όμως να τα αφήσουμε να ξεραθούν, να είναι αφράτα και να έχουν πόρους για να μπορεί να περάσει η σάλτα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σουτζουκάκια, τηγανισμένα ή μη, και ρίχνουμε μια κούπα από το ελαιόλαδο που έχουμε τηγανίσει, αλλιώς φρέσκο, 2 κουταλιές φουσκωτές πελτέ, 2 ποτήρια νερό και μια ντομάτα φρέσκια καθαρισμένη και τριμμένη.
Βράζουμε σε φούλ φωτιά για 20΄της ώρας.
Ταιριάζουν υπέροχα με πιλάφι – μακαρόνια – πουρέ και πατάτες τηγανιτές (μιαμ-μιαμ!!!)

Sunday 18 January 2009

Τούρτα κάστανο της Αχτίδας

Η φίλη μας η Αχτίδα, μας στέλνει γλυκό κέρασμα σήμερα.
Την τούρτα κάστανο που έφτιαξε την Πρωτοχρονιά και έγινε υπέροχη!!!
Σε ευχαριστούμε από καρδιάς Αχτιδούλα που μοιράζεσαι μαζί μας την γλυκιά συνταγή σου.

Υλικά:
1 παντεσπάνι χωρισμένο στα τρία
Για τη γέμιση :
600 γρμ. κάστανα βρασμένα (υπάρχουν έτοιμα των 400 γρμ.)
1 φυτική κρέμα γάλακτος 500 γρμ.
1 φλιτζ. γάλα
120 γρμ. βούτυρο φρέσκο
2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας λικέρ κουαντρώ
2 κρόκους αυγού
1 φλιτζ. αμύγδαλα άσπρα τριμμένα στο μούλτι σαν ψίχα
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα
Για τη διακόσμηση :
12 κάστανα καραμελωμένα
(ή έτοιμα μαρόν γκλασέ)
Εκτέλεση:
Ανοίγω τα προβρασμένα κάστανα και τα βάζω σε μια κατσαρολίτσα με το γάλα, τα βράζω για 10 λεπτά για να μαλακώσουν.
Όταν γίνει αυτό χύνω το γάλα και τα βάζω μέσα στο μούλτι, τα χτυπώ και τα βάζω έτσι ζεστά μέσα στο μίξερ.
Προσθέτω το βούτυρο και την αμυγδαλόψιχα .
Λιώνω τη κουβερτούρα και την χύνω μέσα στο μίγμα, προσθέτω τη ζάχαρη , τους κρόκους , το λικέρ και το ξύσμα.
Τέλος χτυπώ χωριστά τη κρέμα γάλακτος για λίγο και την προσθέτω στο μίγμα. Η κρέμα είναι έτοιμη.
Βρέχω το παντεσπάνι με υγρό σιρόπι που αποτελείται από ένα ποτήρι γάλα, λίγο λικέρ και σιρόπι καραμέλας έτοιμο , αν δεν έχετε κάντε λίγο σιρόπι με χυμό από 1 πορτοκάλι, ή από κάποιο γλυκό που έχετε στο σπίτι.
Βάζετε λίγο από τη κρέμα , βάζετε επάνω το δεύτερο πάτωμα από το παντεσπάνι , πάλι κρέμα πάλι παντεσπάνι. Μετά με το κορνέ στολίζετε τη τούρτα γύρω γύρω και επάνω όπως θέλετε.
Άλλες εφαρμογές.
Αν σας αρέσει η κρέμα μπορείτε να την κάνετε με λιγότερα κάστανα ( 400 γρμ) και να βάλετε ένα πάτο από παντεσπάνι ή πάτο από μπισκότα νταϊτζέστιβ όπως το τσιζ κέικ. Με λίγη από τη κρέμα γάλακτος , 3 κουτ. σούπας γάλα ζαχαρούχο και σοκολάτα κουβερτούρα μπορείτε να κάνετε κρέμα για διακόσμηση σοκολατένια.
Μην πελαγώνετε , δεν είναι τόσο δύσκολη , τα υλικά χτυπιούνται όλα μαζί σχεδόν. Όταν αρχίζετε να την φτιάχνετε ετοιμάζετε όλα τα υλικά μπροστά σας σε μπολάκια και απλώς προσθέτετε ένα ένα.
Καλή επιτυχία
Αχτίδα

Friday 16 January 2009

Κριτσινάκια καρότου

Τα κριτσινάκια αυτά, πανεύκολα και πολύ νόστιμα, θα συνοδεύσουν το ποτό σας, το κρασάκι σας ή και την μπυρίτσα σας το καλοκαίρι.
Ακόμα και σκέτα τρώγονται ….. μετά μανίας!!!
Τα έφτιαξα κάποια φορά που βρέθηκα με πολλά καρότα, αυτοσχεδιάζοντας. Ευτυχώς σημείωσα τα υλικά, γιατί άρεσαν τόσο πολύ σε όλους μας, που μου τα ζητούσαν ξανά και ξανά να τους τα φτιάξω.

Πριν όμως σας δώσω την συνταγή τους, θα ήθελα να πω δυο λόγια.
Την συνταγή αυτή είχα αναρτήσει στο blog που ήμασταν παλαιότερα με την Μαρία.
Την συνταγή μου αυτή καθώς και καμιά τριανταριά άλλες, είδα δημοσιευμένη σε μαγειρικό site (το τονίζω site και όχι blog), αυτούσια. Μάλιστα δεν είχαν καν την ευαισθησία να μην βάλουν την φωτογραφία μου. Χρησιμοποίησαν και αυτήν.
Εκτός από τις δικές μου συνταγές, ανακαλύψαμε στο ίδιο site συνταγές της Κικής και πολλών άλλων ακόμα.
Φυσικά παραπονεθήκαμε εγγράφως για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, και μετά από αρκετό χρόνο αποσύρθηκαν από το site οι φωτογραφίες μας και η εκτέλεση των συνταγών. Τα υλικά τους εξακολουθούν και παραμένουν.
Ο λόγος που αναφέρομαι στο περιστατικό αυτό, είναι γιατί τα κριτσινάκια καρότου εξακολουθούν και παραμένουν δημοσιευμένα στο site αυτό, χωρίς (ευτυχώς) την φωτογραφία μου. Φαίνεται τους άρεσαν πολύ.
Δεν ισχυρίζομαι ότι καμιά συνταγή είναι μοναδική. Ο κόπος μας όμως να μαγειρέψουμε ένα φαγάκι, το στήσιμο του πιάτου μας για να το φωτογραφίσουμε, το σερβίτσιο ή το πιάτο που φαίνονται στις φωτός μας, είναι δικά μας και μοναδικά, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί χωρίς την άδειά μας.

Συγγνώμη που σας κούρασα, ελπίζω να σας αποζημιώσω με κριτσινάκια καρότου, στα οποία την νοστιμιά νομίζω έδωσε η μπόλικη φετούλα που έβαλα.
Χρειάστηκα
260 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
200 ml ηλιέλαιο (ή άλλο ελαφρύ λάδι)
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
160 γρ. φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1,5 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο πιπέρι
Η παρασκευή απλούστατη
Σε βαθύ μπολ ανακάτεψα όλα τα υλικά μου.
Τελευταίο έβαλα το ηλιέλαιο.
Πιθανόν να χρειαστεί ελάχιστο αλευράκι παραπάνω μέχρι να πετύχετε μια μαλακιά ζύμη που να πλάθεται εύκολα, συνήθως εμένα δεν μου χρειάζεται.
Έπλασα μπαστουνάκια λεπτά, που τα αράδιασα σε ταψάκι που το είχα στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 20-30 λεπτά, ψήσιμο πάντα ανάλογα με τον φούρνο μας.
Έτοιμα και πεντανόστιμα τα κριτσινάκια!
Καλή επιτυχία.

Thursday 15 January 2009

Χοιρινό με λάχανο


Το φαγάκι αυτό το έμαθα από την πεθερούλα μου, που το έμαθε από την Σμυρνιά δικιά της πεθερά.
Δεν ξέρω την καταγωγή του, ξέρω όμως πως είναι το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο φαγητό.
Οι γιοί μου όταν ήταν μικροί με ρωτούσαν "Πότε θα μας φτιάξεις ... σαγανάκι??"
Ο λόγος ήταν, ότι στο τελείωμα του φαγητού, πρόσθετα κομμάτια τυρί, που έλιωνε όμορφα και θύμιζε πολύ σαγανάκι.
Όσοι το φτιάξετε, μην παραλείψετε 2 καυτερές πιπερίτσες ή λίγο μπούκοβο. Είπαμε, είναι χειμωνιάτικο φαγάκι.
Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν χοιρινό με λάχανο.

Θα χρειαστούμε
1500 γρ. χοιρινό σε μερίδες
(κατά προτίμηση ποντίκι, όχι δηλαδή πολύ "στεγνό" κομμάτι)
1 μέτριο λάχανο, χωρίς πολλά σκληρά μέρη
2 μεγάλα κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 καυτερές πιπερίτσες ή λίγο μπούκοβο
400 γρ. τυρί ρεγκάτο ή άλλο κατάλληλο για σαγανάκι
αλάτι-πιπέρι
Το φτιάχνουμε
Στην κατσαρόλα μας βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα οποία έχουμε προηγουμένως κόψει σε φετάκια.
Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρουμε επίσης μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες ή τα κονκασέ, τον πελτέ, τις πιπερίτσες, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, και τόσο νερό ώστε να καλύψει το φαγητό μας όλο.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στο διάστημα αυτό, ετοιμάζουμε το λάχανο. Το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους ας πούμε όσο ένα πιατάκι του καφέ, αφαιρώντας τελείως τα σκληρά μέρη.
Επίσης κόβουμε το τυρί σε κύβους ή μπαστουνάκια.
Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, αφαιρούμε τις μερίδες του κρέατος και το φυλάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάχανο τμηματικά ανακατεύοντας μέχρι να τοποθετηθεί όλη η ποσότητα στην κατσαρόλα, και το αφήνουμε μισή περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί και αυτό.
Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η φάση προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το κρέας, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να πάρει μία βράση το φαγητό, ώστε να απορροφηθούν τυχόν υγρά και να ενωθούν οι γεύσεις.
Στο διάστημα αυτής της τελευταίας βράσης, μοιράζουμε τα κομμάτια από το τυρί ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος και του λάχανου και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε ένα-δυο λεπτά να λιώσει ελαφρά το τυρί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά το φαγητό στη φωτιά με σβηστό όμως το μάτι.
Αν δεν το έχετε δοκιμάσει φίλοι μου αυτό το φαγητό, πραγματικά χάνετε.
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.
Θα γίνει το αγαπημένο σας χειμωνιάτικο φαγάκι.
Καλή επιτυχία!!

Wednesday 14 January 2009

Γαλακτομπούρεκο πεντανόστιμο

Όπως σας υποσχέθηκα μετά τον μπακλαβά ακολουθεί το δημοφιλέστατο γαλακτομπούρεκο. Είναι και αυτό από τα τεφτέρια της γλυκυτάτης κυρίας Χριστοπούλου.
Η συνταγή είναι εύκολη και χωρίς περιθώριο αποτυχίας . Όσοι δεν έχετε φτιάξει γαλακτομπούρεκο δοκιμάστε άφοβα να το φτιάξετε αρκεί να τηρήσετε αυστηρά τα γραφόμενα υλικά και τον χρόνο παρασκευής.
Υλικά
1 πακέτο φύλλα για μπακλαβά (ΚΑΝΑΚΗ Μωβ κουτί)
1 κιλό ζάχαρη
6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου – παίζει πολύ μεγάλο ρόλο)
1 λίτρο γάλα
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
150-200 γρ βούτυρο γάλακτος (το έχει το super market σε βαζάκια ή χύμα, για τα φύλλα και για την ζύμη). Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και 6 κουταλιές της σούπας, ζάχαρη. Χτυπάμε τους 6 κρόκους με 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά στην αρχή το μάτι στο 3 ώσπου να ζεσταθεί και μετά στο 2. Ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά. Μόλις κάνει την πρώτη φουσκάλα το κατεβάζουμε από το μάτι (θα είναι λίγο νερουλό). Το αφήνουμε να γίνει λίγο χλιαρό.
Χτυπάμε τα ααπράδια μαρέγκα με λίγο αλάτι (λίγο λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού) και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας προσεκτικά για να απορροφηθεί όσο μπορεί περισσότερο από την κρέμα.
Χρησιμοποιώ ταψάκι που γυρίζουν τα φύλλα διπλά γιατί μας αρέσει να έχει αρκετό φύλλο. Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε όλα τα φύλλα απο κάτω, το μισό μέσα - το μισό απ' έξω,(βουτυρωμένα ένα-ένα) εκτός από ένα φύλλο που το κρατάμε για το τέλος.
Μόλις στρώσουμε τα κάτω φύλλα ρίχνουμε την κρέμα. Γυρίζουμε τα φύλλα που είχαμε αφήσει έξω, από πάνω, αλείφοντας και αυτά ένα-ένα με βούτυρο. Τελευταίο βάζουμε το φύλλο που έχουμε κρατήσει (εις διπλούν) και το βουτυρώνουμε απο πάνω πολύ καλά.
Το χαράζουμε (όχι πολύ βαθιά γατί θα βγει η κρέμα έξω) και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου τρία τέταρτα της ώρας, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Αφού ψηθεί και βγει το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο. τότε φτιάχνουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει λίγο το ταψί.
Βάζουμε την ζάχαρη που μας έχει μείνει σε μία κατσαρόλα με 2,5 ποτήρια νερό και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 6-8΄ λεπτά, ο χρόνος μετράει από την ώρα του βρασμού. Λίγο πριν το κατεβάσουμε, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (όχι γεμάτες, είναι περίπου μισό λεμόνι) .
Ρίχνουμε το σιρόπι στο λίγο κρύο γαλακτομπούρεκο και ....... καλοφάγωτο.
Πω πω !! καλέ !! κόλλησε το στόμα μου από την γλύκα !!!!

Tuesday 13 January 2009

Pepper Cake

Σήμερα ήθελε η Μαρία να σας κεράσει το πραγματικά υπέροχο γαλακτομπούρεκο που σας είχε τάξει.
Είπαμε όμως να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα γλυκά μέχρι … αύριο, που το γαλακτομπούρεκο καταφτάνει ζεστό ζεστό.
Για σήμερα λοιπόν σας κερνάω το περίφημο pepper cake μου.
Ένα νόστιμο αλμυρό κεκάκι με πιπερίτσες, που κάνω χρόνια και μας αρέσει πολύ. Έχω μάλιστα μια φίλη που όποτε την επισκέπτομαι, το μόνο που μου ζητάει είναι να της φτιάξω αυτό το κέικ, γιατί αρέσει πολύ στα πιτσιρίκια της (υποψιάζομαι πως όχι μόνο σ’ αυτά). Γι αυτό λοιπόν κι εγώ, πάντα της φτιάχνω …. δύο κέικ. Ένα για τους μπόμπιρες και ένα για το απογευματινό μας καφεδάκι.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε
Τι χρειαζόμαστε
240 γρ. αλεύρι φαρίνα
3 αυγά
500 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γλυκά και πικάντικα ανάμεικτα)
¾ φλιτζ. ηλιέλαιο
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Το φτιάχνουμε
Κόβουμε τις δυο πιπεριές σε καρεδάκια.
Χτυπάμε καλά καλά τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κατόπιν ρίχνουμε τα τυριά και τις πιπεριές, στη συνέχεια το αλεύρι και το πιπεράκι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.
Αδειάζουμε το μείγμα σε πολύ καλά λαδωμένη μακρόστενη μεγάλη φόρμα, το ισιώνουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Καλή επιτυχία.
UPDATE:
Έφτιαξα το pepper cake της Έλενας και έγινε φανταστικό.
Όμορφο, πεντανόστιμο και φουσκωτό.Χρησιμοποίησα λίγο λιγότερα τυριά από την ποσότητα που αναγραφόταν στη συνταγή, φοβούμενη μήπως και δεν φουσκώσει καλά στο ψήσιμο...
Μαζί με την κυρίως φόρμα (τύπου κέικ με το δακτυλίδι στη μέση) έφτιαξα και λίγα μαφινάκια σε ατομικές πυρίμαχες φόρμες.Αυτά έγιναν ακόμα καλύτερα, ψήθηκαν σωστότερα και όταν θα το ξαναφτιάξω θα το κάνω σε μικρές φόρμες ή θήκες για muffins.
Ζαμπία

Monday 12 January 2009

Μπακλαβάς

Φίλοι μας καλοί και αγαπημένοι, αυτό το κέρασμα είναι για την γιορτή του καλού μου!! Φώτης βλέπετε !!
Σαν στύλο λοιπόν του σπιτιού τον γιορτάσαμε με τραπεζώματα και πολλά-πολλά γλυκά, χειροποίητα και μη. Από τα πιο αγαπημένα του γλυκά είναι ο συγκεκριμένος μπακλαβάς, έτσι και εγώ δεν μπορώ να του χαλάσω το χατίρι και φτιάχνω πάντα ένα ταψί για κέρασμα στην γιορτή του. Η συνταγή είναι της γλυκύτατης κυρίας Χριστοπούλου που μου έχει δώσει και το καταπληκτικό της γαλακτομπούρεκο.
Αλλά ας μην μακρηγορούμε.. πάμε να τον φτιάξουμε !!!
Υλικά
1 πακέτο φύλλα ΚΑΝΑΚΗ (μωβ κουτί) για μπακλαβά
2 πακέτα βούτυρο (από 250 γραμ. το κάθε ένα) LURPAK χωρίς αλάτι
Για το σιρόπι
850 – 900 gr ζάχαρη (από ένα πακέτο ζάχαρη κρατάμε γύρω στα 100-150 γραμ.)
2,5 ποτήρια νερό
ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Για την γέμιση
250 γραμ. αμύγδαλο (με την φλούδα)
250 γραμ. καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας κανέλα (τριμμένη)
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μουλτι, προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη,και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα, την άχνη και με την φρυγανιά.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή στο ένα το μάτι, – στην περίπτωση που κάνει πέτσα την αφαιρούμε – δεν βάζουμε ποτέ το κατακάθι, δεν ανακατεύουμε ποτέ το βούτυρο και δεν το χρησιμοποιούμε όλο, μόνο αυτό που είναι διαυγές.
Διαλέγουμε ένα ταψάκι που να παίρνει τα φύλλα σχεδόν διπλά . Βάζουμε τα μισά φύλλα στο καλά βουτυρωμένο ταψί μας και γυρίζουμε από μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Ρίχνουμε λίγο από την γέμιση – ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια, στρώνουμε το επόμενο φύλλο και ρίχνουμε πάλι γέμιση, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τέλος βάζουμε όλα τα φύλλα από πάνω, με τον τρόπο που βάλαμε τα κάτω.
Κόβουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά – πρέπει να κοπεί μέχρι κάτω για να περάσει το βούτυρο. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στις γραμμές αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, πρέπει να πάει παντού.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ¾ - 1 ώρα στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα για να γίνει ωραίο και τραγανό το φύλλο.
Όταν κοντεύει να γίνει το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό περίπου 6-8 λεπτά (μετράμε την ώρα αφού αρχίσει ο βρασμός). Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
Βγάζουμε τον μπακλαβά και τον αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το επίσης χλιαρό σιρόπι.
Το αφήνουμε αρκετές ώρες να τραβήξει αρκετό σιρόπι και........ το τι θα γίνει μετά δεν λέγεται !!!!!!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...