Thursday 31 December 2009

Κουλίκια

Στη Νέα Αρτάκη στον τόπο καταγωγής του άντρα μου, τα πάντα αυτές τις μέρες “τις καλομέρες” όπως τις αποκαλούν είναι γιορτινά!
Έτσι το ψωμί δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το γιορτινό τραπέζι.
Οι νοικοκυρές αντί για κλασσικό ψωμί στο τραπέζι προσφέρουν τα κουλίκια, ένα είδος λαδόψωμου, πεντανόστιμο και αντάξιο του εορταστικού κλίματος των ημερών!
Το ίδιο ψωμί προσφέρεται και στο εορταστικό αναστάσιμο τραπέζι, το Πάσχα.
Την αρχική συνταγή την πήρα από τη γιαγιά την Άννα, τις οποίας είναι και τα εκπληκτικά κουλίκια της φωτογραφίας.
Βέβαια λόγω ελλείψεως αναλογιών (γιατί όπως ξέρετε όλες οι «παλιές» νοικοκυρές μαγείρευαν με «το μάτι»), επιστρατεύτηκε και η πεθερά μου όπως και άλλες Αρτακηνές γυναίκες να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μου .
Ευχαριστώ πολύ τη γιαγιά την Άννα και τους υπόλοιπους που με βοήθησαν.
Αλλά αρκετά με τα λόγια, καιρός για έργα και στο πως φτιάχνονται.

Χρειαζόμαστε:
2 κιλά αλεύρι σταρένιο (το βρίσκουμε σε φούρνο ή σε μύλο)
4 φακελάκια μαγιά
αλάτι (λίγο)
1 περίπου ποτήρι του κρασιού λάδι
Για το στόλισμα:
σουσάμι
αυγά
κανέλλα σκόνη
γαρύφαλλο σκόνη
Τα φτιάχνουμε:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, και λίγο αλάτι, ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε σιγά σιγά όσο χρειαστεί νερό χλιαρό για το ζύμωμα, ώστε να βγει κάπως αραιή η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με νάιλον και μια κουβέρτα και την αφήνουμε σε σταθερή θερμοκρασία για περίπου μία ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιάσει περίπου τον όγκο της.
Όταν πια είναι έτοιμο, ξαναζυμώνουμε πολύ καλά αυτή τη φορά και με το λάδι, ώστε να πετύχουμε μία λεία ζύμη (κάποιες νοικοκυρές ρίχνουν κανελλογαρύφαλλα και μέσα στη ζύμη κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, εγώ δίνω την ιδέα η επιλογή δική σας).
Αφού πια είναι έτοιμη η ζύμη τη χωρίζουμε σε κομμάτια και ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλίκια σε κοτσίδες, κουλούρια τριανταφυλλάκια ή ό,τι άλλο σχέδιο θέλουμε.
Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν, σε ταψί, το οποίο το έχουμε λαδώσει όχι μόνο στον πάτο, αλλά και στα τοιχώματα πολύ καλά.
Από πάνω αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλλα και βουτώντας το δάχτυλό μας σε σκόνη γαρύφαλλο, ακουμπάμε κατά τόπους το κουλίκι, κάνοντας «δαχτυλιές» με το γαρύφαλλο.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα ίσως λίγο λιγότερο, μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο χρώμα.
Όταν βγουν από το φούρνο μην περιμένετε και πολύ πολύ να κρυώσουν πάρτε κεφαλοτύρι, ανοίχτε τα στη μέση και βάλτε μέσα το τυρί, φωνάξτε όμως και τα παιδιά σας ή τον καλό σας και απολαύστε τα όλοι μαζί!!!
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα.
Αμαλία

Κι αυτή φίλοι μας είναι η τελευταία μας συνταγή για φέτος!
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την αγάπη σας και την εκλεκτή παρέα σας αυτή τη χρονιά!
Θα συνεχίσουμε να σας κερνάμε από καρδιάς και … του χρόνου!
Ευχόμαστε σε όλους η χρονιά που σε λίγο θα έρθει να γεμίσει αγάπη και ευτυχία τα σπιτικά σας και να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες σας!
Καλή χρονιά να έχουμε!!

Wednesday 30 December 2009

Κρέπες κοτόπουλο

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, φάγαμε σε μία συνοικιακή ταβερνούλα αυτές τις πεντανόστιμες κρέπες κοτόπουλο.
Ομολογώ πως μας άρεσαν πάρα πολύ και πηγαίναμε αρκετά συχνά για να τις φάμε. Δυστυχώς, λίγο καιρό αργότερα ο ιδιοκτήτης βγήκε στη σύνταξη και το μαγαζί έκλεισε.
Πριν δύο χρόνια σε φιλικό σπίτι γνώρισα κάποια. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της συζήτησης κατάλαβα πως είναι η κόρη του ιδιοκτήτη εκείνης της ταβέρνας.
Εννοείται πως το πρώτο πράγμα που της είπα, ήταν για τις κρέπες της μαμάς της.
Την επόμενη μέρα μου έστειλε, μέσω της κοινής φίλης, τη συνταγή. Από τότε τις φτιάχνουμε αρκετά συχνά. Και δεν λείπουν ποτέ από τα γιορτινά μας τραπέζια..
Και….. ορίστε η συνταγή…..

Υλικά:
10 κρέπες
2 στήθη κοτόπουλο
15 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα αρακά
λίγο μπούκοβο
500 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κρεμμύδι
1 ποτήρι του κρασιού ηλιέλαιο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
Εκτέλεση:
Βγάζουμε την πέτσα από το κοτόπουλο, το πλένουμε καλά και το κόβουμε στη μέση. Βάζουμε στην χύτρα το ηλιέλαιο να κάψει πολύ.
Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και το γυρίζουμε να κοκκινίσει.
Μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο μέχρι να γυαλίσει και αυτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λιγάκι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι του κρασιού νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Ανοίγουμε τη χύτρα ρίχνουμε μέσα τον αρακά και αφήνουμε να βράσει λιγάκι ο αρακάς και το ζουμί του να μείνει περίπου 1 ποτήρι του κρασιού.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μία λεκανίτσα και το ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε πιπέρι, τον αρακά και το ζουμί (1 ποτήρι του κρασιού).
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια και το μπέικον και τα τσιγαρίζουμε. Τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο κοτόπουλο μαζί με το κεφαλοτύρι, το μαϊντανό, λίγο μπούκοβο και 1 ποτήρι του κρασιού κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Γεμίζουμε τις κρέπες, τις βάζουμε στο πυρέξ και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στο φούρνο στους 175 oC μέχρι να πήξει η κρέμα.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε στην επιφάνεια κεφαλοτύρι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Για τις κρέπες:
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλιά κονιάκ
1 ½ κούπα γάλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Η υπόλοιπη διαδικασία γνωστή, τηγανάκι και ψήσιμο και από τις δύο πλευρές.
Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για την νέα χρονιά, που σε λίγο έρχεται!
Κάλλια

Tuesday 29 December 2009

Χιονόμπαλες

Είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο γλυκάκι που έμαθα να φτιάχνω.
Γιατί φυσικά όταν μικροπαντρεύτηκα, μακαρόνια δεν ήξερα να βράζω, όχι να κάνω μελομακάρονα και κουραμπιέδες;-)
Ένα γλυκάκι απίστευτα εύκολο και απίστευτα νόστιμο, που ενθουσίαζε πάντα τους φίλους μας και αργότερα τους γιόκες μου, που μου ζητάνε κάθε χρόνο να το φτιάξω!
Με 2 μόνο υλικά!!
Ναι, καλά ακούσατε, με 2 μόνο υλικά!
Πάμε να φτιάξουμε χιονόμπαλες!
(Θα ….δυσκολευτούμε λίγο, αλλά ας το προσπαθήσουμε:P)

Χρειαζόμαστε:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο (και λίγο ακόμα για το τύλιγμα)

Τις φτιάχνουμε:
Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, να ενσωματωθούν τα 2 υλικά.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή και για όλη τη νύχτα.
Πλάθουμε μπαλάκια, τις χιονόμπαλες και τις κυλάμε σε τριμμένο ινδοκάρυδο να καλυφτούν εξωτερικά.
Αν θέλουμε βάζουμε κάθε χιονόμπαλα σε ένα γκοφρέ χαρτάκι για να προσφέρονται πιο εύκολα!
Τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις κεράσουμε.

Εύχομαι ο νέος χρόνος που σε λίγο θα έρθει, να πραγματοποιήσει όλες τις επιθυμίες σας!!

Monday 28 December 2009

Σοκολατάκια

Αυτές τις γιορτινές μέρες χαρίστε στους φίλους σας υπέροχα σοκολατάκια που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας.
Η συνταγή και η εκτέλεση είναι από την γλυκιά μας Βάσω, γυναίκα του συναδέλφου μου του Σπύρου.
Ααααχχχχ !!! τυχεράκια Σπύρο!!!!! τι νοστιμιές απολαμβάνουν οι γευστικοί σου κάλυκες από τα χεράκια της!!!!
Τα φοβερά σοκολατάκια που βλέπετε στην φωτογραφία, είναι πολύ απλά, εύκολα και πεντανόστιμα.

Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε :
1/2 φλ. του καφέ + 1 κουταλιά της σούπας, ελαιόλαδο
500γρ. ζάχαρη
λίγες σταγόνες λεμόνι
500γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ολόκληρα
700γρ. κουβερτούρα
προαιρετικά, λίγη χρωματιστή τρούφα για στόλισμα

Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα σ’ ένα ταψάκι και τα βάζουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα, τα ξεφουρνίζουμε και τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το λάδι και το λεμόνι.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη, κανένα πεντάλεπτο δηλαδή, μην ξεχαστείτε γιατί θα καεί η καραμέλα και θα είναι πικρή. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά για να πάνε παντού.
Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε τρία με τέσσερα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα τοποθετούμε στο ταψάκι.
Τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν (κανένα δεκάλεπτο) και λιώνουμε την κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά μαζί με την μια κουταλιά το ελαιόλαδο.
Βουτάμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα στην κουβερτούρα με την βοήθεια ενός κουταλιού και τ’ αφήνουμε πάλι στο ταψί να κρυώσουν.
Για να δώσουμε μια πιο εορταστική πινελιά στολίζουμε με λίγη χρωματιστή τρούφα

Βάσω μου σ’ ευχαριστούμε πολύ – πολύ για την γλυκιά σου συνταγή.!!!!! Περιμένουμε βέβαια και συνέχεια ....... φιλιά πολλά-πολλά και καλά να περνάτε στις διακοπές σας !!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

Thursday 24 December 2009

Καλά Χριστούγεννα!!

Αγαπημένοι μας φίλοι!!

Ήρθε καιρός να κρεμάσουμε για λίγες μέρες τις κατσαρόλες μας και να πάμε να κάνουμε κι εμείς Χριστούγεννα με τις οικογένειές μας!!
Ευχόμαστε σε όλους σας, Καλές Γιορτές!!!
Υγεία, χαρά, αγάπη, ευτυχία στα σπιτικά σας!
Χαμόγελο, αισιοδοξία, καλή διάθεση:!
Ας νοιώσουμε όλοι μέσα μας κάτι από το πνεύμα των Χριστουγέννων, ας νοιώσουμε έστω και για λίγες μέρες πιο ταπεινοί, πιο ανθρώπινοι!
Καλά Χριστούγεννα!!

Wednesday 23 December 2009

Δίπλες

Τις προάλλες με πήρε τηλέφωνο η κουμπάρα μου η Εύη.
Ήθελε να παραγγείλει στην πεθερά μου δίπλες από αυτές τις ωραίες που μας είχε φτιάξει για τους γάμους μας.
Η συνταγή δεν είναι δικιά της παραδοσιακή, είναι της Βέφας, αλλά εμάς δεν μας νοιάζει καθόλου να τις φάμε θέλουμε όχι να τις αποστηθίσουμε!!!!
Η πεθερά μου έβαλε την δική της πινελιά, «πειράζοντας» την συνταγή σε κάποια σημεία.
Ανασκουμπώθηκα και εγώ πήρα τα τεφτέρια μου, τις μηχανές μου και έτρεξα να γράψω και να φωτογραφίσω...
Ας απολαύσουμε λοιπόν τις θεϊκές δίπλες της πεθερούλας μου!!!
Χρειαζόμαστε:
6 αυγά
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού πολύ λεπτό
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
αλεύρι φαρίνα όσο πάρει (περίπου 1 κιλό )
7 βανίλιες
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
3 κούπες μέλι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
κανέλλα
καρύδια χοντροτριμμένα
Πως τις φτιάχνουμε:
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, το πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις 3 βανίλιες σε ένα μπολ και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, τόσο όσο να πετύχουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και την αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη.
Αφού περάσει η ώρα παίρνουμε το κάθε μπαλάκι το πασπαλίζουμε με νισεστέ και το ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Χρησιμοποιούμε καλύτερα νισεστέ για να αλευρώσουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία ανοίγουμε το φύλλο αντί για αλεύρι, έτσι τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα.Κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ή με το μαχαίρι τη ζύμη σε λωρίδεςτις τινάζουμε και τις διπλώνουμε, ή τις στριφογυρίζουμε ή τις δένουμε κόμπους για να κάνουμε διάφορα σχέδια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.Για να σχηματίσουμε τα τριανταφυλάκια, περνάμε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και την στερεώνουμε τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πιρούνι.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και αρχίζουμε να ρίχνουμε τις δίπλες λίγες λίγες.
Τα τριανταφυλλάκια θέλουν ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα.Όταν ροδίσουν, 1 με 2 λεπτά όχι παραπάνω, τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε μία πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Αναμειγνύουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα με τις 2 βανίλιες.
Αναμειγνύουμε και τη ζάχαρη με τις άλλες 2 βανίλιες.
Παίρνουμε την πιατέλα στην οποία θα σερβίρουμε τις δίπλες και βάζουμε μία στρώση, πασπαλίζουμε με κανέλλα, μέλι, καρύδια και ζάχαρη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι δίπλες και χτίζουμε πάλι έναν πύργο από δίπλες.
Καλό είναι να βάλουμε πάνω πάνω τα τριανταφυλλάκια που είναι πιο φανταχτερά.
Η βάζουμε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με 1,5 κούπα νερό να βράσουν. Αφαιρούμε τον αφρό και ρίχνουμε μέσα τις δίπλες λίγες λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά.
Όταν τις βγάλουμε από το μέλι, τις πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα, που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως.
Όπως μου είπε η πεθερά μου, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, να "ζωγραφίσουμε" και να δημιουργήσουμε όποιο σχέδιο εμείς θέλουμε.
Καλή τύχη και
Καλοφάγωτες.
Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους!
Αμαλία

Tuesday 22 December 2009

Τρουφάκια

Η συγκεκριμένη συνταγή για τα τρουφάκια που βλέπετε, έχει πολλά ......αφεντικά,δηλαδή, η Vasia B., την είχε στα τεφτέρια της, την έδωσε σε μένα και εγώ την έδωσα στο Alma libre (σαν το παραμύθι με την κόρη και το φυτίλι χιχιχιχι).
Τα έφτιαξε λοιπόν μεγάλα και καμαρωτά, τα έβαλε σε ωραία κουτιά και τα έφερε στο γραφείο να κεράσει για την γιορτή της. Μόλις τα είδα τα πέρασα κατευθείαν στο ιδιαίτερο για ....φωτογράφιση και voila !!!!

Υλικά
α) 250 γρ. Βιτάμ
β) 400 γρ. ζάχαρη
γ) 200 γρ. κακάο
δ) 150 γρ. γάλα εβαπορέ όπως το παίρνουμε από το κουτί (όχι αραιωμένο)
ε) 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
ζ) 1 αυγό
η) 2 πακέτα πτι-μπερ (225 γρ. το κάθε πακέτο)
θ) 250 γρ. καρυδόψυχα
ι) διάφορες τρούφες (γάλακτος, κουβερτούρα κλπ) και καρύδα
κ) χαρτάκια ζαχαροπλαστικής
λ) ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά από το α έως και το ζ και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρευστοποιηθούν.
Σ' ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα τριμμένα και τα καρύδια τα οποία έχουμε περάσει από το μούλτι.
Στο μπολ ρίχνουμε το ρευστοποιημένο μείγμα και ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο για να σφίξει.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την τρούφα και εάν θέλουμε σ’ ένα άλλο μπολ έχουμε καρύδα τριμμένη και φτιάχνουμε τρουφάκια με καρύδα.
Όταν γίνουν όλα ένα μείγμα πλάθουμε μικρές μπάλες βουτώντας τα χέρια μας στο κονιάκ και αμέσως μετά τις ρίχνουμε στο μπολ με την τρούφα.
Το τρουφάκι είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στο χαρτάκι ζαχαροπλαστικής και να φυλαχθεί στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!

Στις ερωτήσεις απαντά η Vasia B. που τα φτιάχνει πολύ συχνά.
Δείτε κι εδώ συνταγή για πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα τρουφάκια.

Monday 21 December 2009

Βασιλόπιτα κέικ

Το Alma libre έφτιαξε την βασιλόπιτα που βλέπετε και μου έφερε το κομμάτι(α) μου μαζί με το μαγικό χαρτάκι με την συνταγή.
Είδατε πόσα τυχερά έχω?? Μου φέρνουν τα κομμάτια να τα φωτογραφίσω και έτσι εμένα μου μένουν μετά ένα σωρό λιχουδιές !!!!! χιχιχιιχιχιχιχι !!!!

Υλικά
250 γρ βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
7 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
3 βανίλιες
500-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλιτζανάκι του καφέ ουίσκι
το ξύσμα και τον χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
1 χαρτάκι μπεικιν πάουντερ.
Τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους , τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά στο μίξερ που έχουμε χαμηλώσει την ταχύτητα, για να μην ξεφουσκώσουν.
Προσθέτουμε το κονιάκ , το ουίσκι, το μπεικιν μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί χαρτί ψησίματος, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου ¾ με μια ώρα Δηλαδή του συμπεριφερόμαστε σαν να ένα συνηθισμένο κέικ.
Όταν ψηθεί βγάζουμε την πίτα από το ταψί και την αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει, αφαιρούμε το αποκάτω χαρτί και την πασπαλίζουμε με άχνη που ρίχνουμε από πάνω με ένα σουρωτηράκι ή με ένα μικρό κόσκινο ή έναν αχνορίχτη.
Εάν θέλουμε κόβουμε σε αριθμούς το 2010 , τα τοποθετούμε επάνω στην πίτα και γεμίζουμε τα κενά τους με κανέλλα.
Έτσι έχουμε μια χιονισμένη πιτούλα με κανελλο-γραμμένο και μοσχοβολιστό το 2010.
Καλες γιορτές Υγεία και αγάπη !!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday 19 December 2009

Πες το με μια κάρτα!!!

Η Λιβερία είναι μια χώρα στα βορειοδυτικά της Αφρικής, επάνω στον Ατλαντικό με 4.000.000 κατοίκους περίπου.
Η ιστορία της Λιβερίας είναι μοναδική μεταξύ των αφρικανικών εθνών, ειδικότερα λόγω της σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι μια από τις λίγες χώρες στην Αφρική και η μόνη χώρα στη Δυτική Αφρική χωρίς την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού αποικισμού.
Ιδρύθηκε ως αποικία από την Αμερική το 1821-22, όπου θα μεταφέρονταν οι απελευθερωμένοι σκλάβοι στον τόπο καταγωγής τους και θα είχαν μεγαλύτερη ελευθερία και ισότητα. Αυτοί οι ελευθερωμένοι σκλάβοι διαμόρφωσαν μια ομάδα ελίτ στη λιβεριανή κοινωνία, και, το 1847, ίδρυσαν τη Δημοκρατία της Λιβερίας.
Καθιερώνουν μια κυβέρνηση διαμορφωμένη σύμφωνα με αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την πρωτεύουσα τους την ονόμασαν Μονρόβια από το όνομα του James Monroe, του πέμπτου Προέδρου των Η. Π. Α. και προεξέχοντα υποστηρικτή της αποίκισης.
Αυτή η χώρα πέρασε έναν σκληρό εμφύλιο, που άφησε πίσω του πολλές καταστροφές:
εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς,
πολλά ορφανά
και την οικονομία της χώρας διαλυμένη
Πως όλα αυτά σχετίζονται με το πνεύμα των Χριστουγέννων και τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες;
Κι όμως σχετίζονται … μέσω του Πέτρου Κουμπλή.
Ο Πέτρος Κουμπλής είναι και μουσικός παραγωγός στο δίεση 101.3 και τις προάλλες σε μία από την εκπομπή του ανέφερε ότι πριν μερικά χρόνια είχε βρεθεί στην Λιβερία σε ένα ορφανοτροφείο με παιδάκια, που δεν έχουν κανέναν στον κόσμο και από τότε κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στέλνει με τους φίλους του κάρτες στα παιδιά αυτά ... τίποτε περισσότερο.
Φέτος μας παρότρυνε, μέσα από την εκπομπή του, αν θέλουμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο.
Άρα και εμείς σήμερα το ίδιο σας ζητάμε, να ενισχύσετε τα παιδιά αυτού του ορφανοτροφείου, όχι με χρήματα, ρούχα ή τρόφιμα, αλλά με μια απλή κάρτα, λίγα αυτοκόλλητα χαρτάκια και ζωγραφιές, δικές σας ή των παιδιών σας, ΑΥΤΑ είναι που έχουν ανάγκη.
Μπορείτε να δείτε τον ιστότοπο του Π. Κουμπλή, http://www.koublis.gr (Send a Xmas Card) όπου περιγράφει αναλυτικά την ιστορία για το πως βρέθηκε στο ορφανοτροφείο, πως γνώρισε από κοντά αυτά τα παιδιά και πως τον αποχαιρέτησαν…
Το γράμμα σας θα το λάβει ο Luther, είναι ο γιος της Mother Wleh που φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια τα παιδιά στο ορφανοτροφείο.
Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα στη Λιβερία, τα παιδιά μιλούν και τοπικές διαλέκτους, αλλά όλα τους καταλαβαίνουν αγγλικά.

Η διεύθυνση για το γράμμα είναι η εξής:
Luther N. Yorfee
Better Living SDA Church
PO BOX 4562
12th Street , Sinkor
1000 Monrovia , Liberia

Υπενθυμίζουμε, πως θα ήταν καλύτερο να μη γεμίσετε τον φάκελο με πράγματα, σίγουρα όχι χρήματα, γιατί είναι πολύ πιθανό να μη φτάσει ποτέ.
Μια ζωγραφιά, ίσως κάποια αυτοκόλλητα που αγαπούν τα παιδιά, η κάρτα σας ... θα τους δώσουν μεγάλη χαρά!
Το γράμμα σας θα ταξιδέψει μέχρι τη Μονρόβια και θα είναι ένα αληθινό δώρο για αυτά τα παιδιά...

Χρόνια πολλά, καλά κι ευτυχισμένα!
Σας ευχαριστούμε ξανά για τον χρόνο και την αγάπη σας.

Friday 18 December 2009

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Εχθές το βράδυ γύρω στις 8,30 χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνω και ακούω την φωνή της νύφης μου της Ρένας, να μου λέει πανικόβλητη:
- Έλα γρήγορα γιατί δεν θα προλάβεις !!!
- Τι έγινε καλέ της λέω, τι πάθατε??
- Τι να πάθω μου απαντάει, έφτιαξα την βασιλόπιτα που σας υποσχέθηκα για το blog, αλλά ίσα που πρόλαβα να την φωτογραφίσω ολόκληρη.
Μόλις γύρισα την πλάτη μου άρχισαν να την τρώνε!!!
Έλα από εδώ εάν θέλεις να τραβήξεις καμιά φωτογραφία γιατί σε λίγο θα είναι πολύ αργά.!!!!
- Ερχομαιιιιιιιιιιιιι !!! της λέω.
Τι κι αν είχα μόλις έρθει από το γραφείο, τι κι αν ήμουν πολύ κουρασμένη, ξαναβάζω τα παπούτσια μου και βουρ στο αυτοκίνητο.
Σαν άλλος Νίκυ Λάουντα ή σαν μικρός Σουμάχερ που λέει η Αμαλί, σε 5 λεπτά ήμουν εκεί.
Ευτυχώς πρόλαβα γιατί η πίτα ήταν μεγάλη !!!
Κόβω λοιπόν ένα κομμάτι και αρχίζω να το παίζω φωτογράφος με μοντέλο την πίτα.
Αφού έκανα το σπίτι της Ρένας τσίρκο με τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, φεύγοντας, εκτός από το μερίδιο μου από αυτήν την ΥΠΕΡΟΧΗ και πεντανόστιμη βασιλόπιτα, πήρα και το κλασσικό χαρτάκι με την συνταγή που έγραφε τα εξής:

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο, κατά προτίμηση Robin hood,
85 gr μαγιά νωπή ή 2 κυβάκια των 42 γρ το κάθε ένα ( πουλάνε στo s/m στο ψυγείο με τα γάλατα)
1 ½ ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
1 πακέτο βούτυρο lurpak των 250 γρ.
6 αυγά
Το γάλα , το βούτυρο, τα αυγά και η μαγιά , να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Μην ξεχάσετε να βάλετε στην πίτα πριν την ψήσετε το κέρμα τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος.
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά.
Παίρνουμε από το γάλα 4 κουταλιές, το ζεσταίνουμε ελάχιστα και το ρίχνουμε πάνω στην μαγιά, διαλύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα δάκτυλα μας την μαγιά με το γάλα.
Το γάλα πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρό. Εάν είναι πολύ ζεστό καίγεται η μαγιά.
Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και τ’ αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου ένα τέταρτο.
Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει ξεκινάμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε όλα τα υλικά μας πολύ καλά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα (χλιαρό), το μαχλέπι, το ξύσμα και την φουσκωμένη μαγιά.
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά, ώσπου να πάρουμε μια ωραία, ελαστική και ελάχιστα ρευστή ζύμη (προσοχή, μην νομίζετε ότι πρέπει να γίνει σφιχτή και ρίξετε περισσότερο αλεύρι).
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί 34cm ή δύο πιο μικρά, με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα την ζύμη.
Τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε και το νόμισμα.
Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος αφήνοντας την ζύμη να φουσκώσει. Περίπου μια ώρα.
'Όταν φουσκώσει, αφαιρούμε την κόλλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Μπορούμε να γράψουμε το 2010 με αμύγδαλα.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, σε πάνω-κάτω φωτιά, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα. Το πρώτο μισάωρο μην ανοίξετε καθόλου τον φούρνο, για να φουσκώσει καλά η πίτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος.
Την τοποθετούμε στην καλή μας πιατέλα και εάν θέλουμε βάζουμε διάφορα στολιδάκια.
Καλό είναι να την τυλίξουμε με μια μεμβράνη για να διατηρηθεί τραγανή και αφράτη.

ΤΙΡS:
1/ Για να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη μας, βάζουμε το ταψί επάνω στην κουζίνα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Η θερμοκρασία που θα αρχίσει να έχει εξωτερικά η κουζίνα, θα μας δώσει την κατάλληλη ζέστη που χρειάζεται να φουσκώσει η πίτα .
Στην περίπτωση που ο φούρνος είναι χωριστά, τον ανάβουμε για 10 λεπτά, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το ταψί μέχρι να φουσκώσει.
2/ Φροντίστε να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ή και 2 μέρες πριν. Όταν τραβήξει η πίτα είναι πολύ πιο νόστιμη από την ώρα που την ξεφουρνίζετε. Αυτό σας κάνει να γλυτώσετε λίγο από τον όγκο των υποχρεώσεων που έχετε για εκείνη την ημέρα.
3/ Εάν ξεχάσετε να βάλετε το κέρμα πριν το ψήσιμο δεν έγινε και τίποτα, το βάζετε από την κάτω μεριά της πίτας όταν ψηθεί.
Όσοι προτιμούν την βασιλόπιτα σε κέικ μην απομακρυνθούν πολύ, θα ακολουθήσει συνταγή βασιλόπιτας σε μορφή κέικ.
Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία και αγάπη !!!!!!

Thursday 17 December 2009

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι


Είμαστε ήδη κοντά στο τέλος της νηστείας των Χριστουγέννων, κοντά στο τέλος της μικρής Σαρακοστής, η οποία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο αυτή του Πάσχα και ίσως για αυτό πολλοί από εμάς δεν νηστεύουμε καθόλου και κολάζουμε όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να αντισταθούν στους πειρασμούς.
Γλυκιά μας Marian σου αφιερώνω αυτή τη συνταγή γιατί πολύ σε ταλαιπωρήσαμε με τις συνταγές μας αυτές τις μέρες!
Μπορείς να φας όσους θέλεις χωρίς τύψεις!!!!
Από αυτούς τους κουραμπιέδες τρώω και εγώ αφού τους ξεσκονίσω από τη ζάχαρη ..εννοείται!!!!!

Χρειαζόμαστε:
3 βιτάμ (250 γρ. το καθένα) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
350 gr αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα και καβουρδισμένα
2 βανίλιες
1 φαρίν απ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις σαν συμπλήρωμα
ανθόνερο
2 πακέτα ζάχαρη άχνη (400 gr έκαστο) για το πασπάλισμα
ή 1½ κιλό αν θέλουμε να τους τυλίξουμε σε σελοφάν τον κάθε ένα μόνο τους
Τους φτιάχνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ τα 3 βιτάμ με τη ζάχαρη αρκετή ώρα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το φαριν απ, τις βανίλιες, το κονιάκ και τα αμύγδαλα.
Συνεχίζουμε για λίγη ώρα ακόμα το χτύπημα και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Από κάποιο σημείο και έπειτα θα σταματήσουμε το μίξερ και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε με το χέρι μιας και το μείγμα μας θα μετατραπεί σε μία μαλακή ζύμη.
Το σημείο στο οποίο θα σταματήσουμε να ρίχνουμε αλεύρι είναι όταν η ζύμη δεν θα κολλάει πια στα χέρια μας ή στα τοιχώματα της λεκάνης.
Παίρνουμε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε ό,τι σχήμα θέλουμε προσέχοντας πάντα να είναι ομοιόμορφα, γιατί διαφορετικά στο ψήσιμο άλλα θα καούν και άλλα δεν θα ψηθούν. Εγώ τα φτιάχνω με τα ειδικά φορμάκια που έχω απλώνοντας κάθε φορά ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης και πάνω σε αυτό πιέζω τα φορμάκια και έτσι είναι ο κάθε κουραμπιές μία μικρή μπουκίτσα.
Αν θέλουμε να τα κάνουμε μισοφέγγαρα είναι πολύ απλό με ένα ποτήρι του κρασιού.Η ζύμη αυτή μας δίνει 75 με 80 κομμάτια μικρού μεγέθους, ενώ αν τους κάνουμε λίγο πιο μεγάλους λογικά θα γίνουν γύρω στους 50.
Τους τοποθετούμε σε ταψί που του έχουμε στρώσει λαδόκολλα, προσέχουμε να μην τους κολλήσουμε να έχουν λίγα κενά μεταξύ τους.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 20 με 30 λεπτά μέχρις ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Πασπαλίζουμε την πιατέλα που θέλουμε να τους τοποθετήσουμε με ζάχαρη άχνη.Όταν τους βγάλουμε και έχουν πια αρχίσει να κρυώνουν βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε ανθόνερο και παίρνουμε έναν ένα τον κουραμπιέ και τον χαϊδεύουμε γύρω γύρω. Στη συνέχεια τον βουτάμε σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη και μετά τον τοποθετούμε πάνω στη ζάχαρη της πιατέλας.
Αφού φτιάξουμε μία σειρά τους πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη περασμένη από σουρωτήρι, τοποθετούμε επόμενη σειρά επάνω σε αυτούς και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι κουραμπιέδες ή μέχρι να πέσουν από την πιατέλα!!!!
Όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω μειώνεται και η ποσότητα των κουραμπιέδων που τοποθετούμε. Στο τέλος τους πασπαλίζουμε όλους με ζάχαρη για να φαίνονται χιονισμένοι.
Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες καλοφάγωτοι !!!
Εύχομαι να δεχτούμε με υγεία και αγάπη τις γιορτινές ετούτες ημέρες.
Αμαλία

Wednesday 16 December 2009

Γέμιση γαλοπούλας

Χριστούγεννα έρχονται φίλοι μου και η παράδοση θέλει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας γαλοπούλα ή κοτόπουλο για όσους δεν την προτιμούν.
Στην οικογένεια μας Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα μπορούμε να φανταστούμε, χωρίς γέμιση όμως …. ποτέ!!!
Θα σας δώσω την συνταγή της γέμισης που κάνω χρόνια τώρα, χωρίς να την έχω αλλάξει στο παραμικρό, μιας και αυτή αρέσει σε όλους.
Αρκεί να σας πω, ότι και καλεσμένοι να είμαστε τα Χριστούγεννα, την γέμιση πάντα την περιμένουν από μένα.
Και αφού σας ζάλισα με το πόσο …. καταπληκτική είναι η γέμιση που φτιάχνω, πάμε να σας δώσω και την συνταγή!
Χρειαζόμαστε:
μισό κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
20 κάστανα
1 κούπα σταφίδες ξανθές
1 κούπα σταφίδες μαύρες
1 χούφτα καρύδια χοντροτριμμένα
100 γρ. κουκουνάρια
2 φλιτζάνια ζωμό κότας ή νερό
αλάτι, πιπέρι
Στην εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τα κάστανα , να μαλακώσουν.
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα.
Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια.
Προσθέτουμε τον κιμά, και τον σοτάρουμε κι αυτόν, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να μαγειρευτεί για μισή ώρα με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Η γέμιση είναι έτοιμη όταν έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά.
Στην γέμιση που φτιάχνω , δεν προσθέτω συκωτάκια ή ρύζι, κάποιοι τα προτιμούν, εμείς όχι.
Αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνετε, βάλτε την σε ένα πυρέξ και ζεστάνετέ την στον φούρνο, σκεπασμένη με ένα αλουμινόχαρτο.
Όπως βλέπετε είναι μια πανεύκολη συνταγή, δοκιμάστε την στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είμαι σίγουρη ότι θα αποσπάσετε μόνο καλά σχόλια!
Καλές γιορτές εύχομαι σε όλους!

Tuesday 15 December 2009

Χριστουγεννιάτικη αμαρτία

Η φίλη μου η Εύα έφτιαξε αυτό το υπέροχο κέικ και το ονόμασε "Χριστουγεννιάτικη Αμαρτία"
Αμαρτία γιατί είναι σοκολατένιο και οτιδήποτε σοκολατένιο είναι αμαρτία και Χριστουγεννιάτικη γιατί είναι τόσο πολύ παχυντικό που επιτρέπεται μόνο μια φορά το χρόνο να το τρως κατά προτίμηση τα Χριστούγεννα!!!!
Πάμε να δούμε λοιπόν πως το έφτιαξε
Υλικά
3 κουβερτούρες Παυλίδης
1 βούτυρο Lurpac (κατά προτίμηση)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
7 αυγά
1+1/2 φλιτζάνι αλεύρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις κουβερτούρες μαζί με το βούτυρο σε μπέν μαρί.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και στην συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο μείγμα (με τις κουβερτούρες και το βούτυρο) χωρίς να σταματάμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα ρίχνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C και το ψήνουμε μόνο 16 λεπτά !!!
Προσοχή!!
Τα 16 λεπτά πρέπει να τηρηθούν αυστηρά γιατί διαφορετικά θα σφίξει και όταν το κόψουμε δεν θα ρέει από μέσα αυτός ο σοκολατένιος ποταμός!!
Vasia B.

Saturday 12 December 2009

Christmas cake

Είδατε καλέ τι ωραία που στολιστήκαμε ???? Αχ τι όμορφα που είναι !!!
Τα Χριστούγεννα έφτασαν, είναι στο κατώφλι μας !
Είπα κι εγώ μια και είναι σήμερα τα γενέθλια μου να σας κάνω δώρο μια συνταγή για κέικ !!
Θα μου πείτε τώρα βέβαια και θα έχετε και δίκιο- συνταγή για κέικ θα μας δώσεις ?? σιγά μην ανακάλυψες τώρα και την Αμερική!!!
Διαβάστε όμως προσεκτικά και θα διαπιστώσετε ότι ναι μεν δεν είναι πρωτότυπη η συνταγή μου, είναι όμως λίαν μεθυστική !!!!!

Υλικά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι βούτυρο
χυμός λεμονιού
4 μεγάλα αυγά
καρύδια
1 μπουκάλι Johnnie Walker κατά προτίμηση με μαύρη ετικέτα!!!!
2 φλιτζάνια αποξηραμένα φρούτα
Εκτέλεση
Δοκιμάστε το Johnnie Walker για να ελέγξετε την ποιότητα.
Πάρτε μια μεγάλη γαβάθα, ρίξτε μέσα ουίσκι και δοκιμάστε ξανά.
Για να σιγουρευτείτε για την ποιότητα του ουίσκι γεμίστε ένα φλιτζάνι και πιείτε. Επαναλάβετε.
Βάλτε το αλεύρι και το βούτυρο στο μίξερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει μια μαλακή μπάλα. Προσθέστε ένα κουταλάκι σόδα. Ξαναχτυπήστε το.
Βεβαιωθείτε ότι το ουίσκι είναι ακόμα εντάξει. Δοκιμάστε άλλο ένα φλιτζάνι.
Σβήστε το μίξερ. Σπάστε δύο αυτιά και προσθέστε τα στο μπολ. Ρίξτε και το φλιτζάνι με τα αποξηραμένα φρούτα. Μιξάρετε το χτυπητό.
Αν τα αποφρηραμένα ξούτα κολλήσουν στο μαραφέτι του μίξερ ξύστε τα με ένα τσακαβίδι.
Δοκιμάστε το ουίσκι για να ελέγξετε τη γεύση του. Μετά, κοθκινήθτε δύο φλιτζάνια αλάτι. Η κάτι τέτοιο. Ποιόθ ενδιαφέρεται. Ελέγξτε το ουίκι.
Τώρα στρίψτε το λεμόνι και στραγγίστε τα καρύδια σας. Προσθέστε ένα τραπέζι. Προσθέστε και ένα κουταλάκι ζάχαρη ή κάτι άλλο. Ο,τι βρείτε τέλοθ πάντων. Λαδώθτε το φούρνο και κατουρήθτε στο πθυγείο. Ανάπθτε το κέικ θτουθ 350 βαθμούθ. Μη κθεχάθετε να χτυπήθετε το μίκθερ. Πετάκθτε το μπωλ μέθα από το παράθυρο.
Ελέγκθτε το ουίκι κθανά και πηγαίνετε θτο κρεββάτι.
Χαλά Κριθτούγεννα !!!!!!!!!!Η συνταγή αυτή είναι καλά φυλαγμένη στο αρχείο μου από την εποχή του hungry.gr

Friday 11 December 2009

Νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα

Για να μην με κατηγορήσετε ως ….. "αμαρτωλή" που δεν νηστεύω αυτές τις μέρες, καταθέτω κι εγώ την δική μου προσφορά στις μέρες της νηστείας.
Ένα μυρωδάτο νηστίσιμο κέικ, που αν και δεν έχει καθόλου αυγά, φούσκωσε μια χαρά και έγινε πολύ νόστιμο.
Χρειαζόμαστε:
500 γρ. (1 πακέτο) αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουταλάκι μπέικιν
170 γρ. φυτικό βούτυρο (π.χ βιτάμ)
400 γρ. ζάχαρη
400 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι (περίπου 1,5 ποτήρι)
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροτριμμένα
150 γρ. κόντιτα
75 ml λικέρ Grand Marnier ή λικέρ πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι σόδα
Το φτιάχνουμε
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν
Σε αρκετά βαθύ μπολ χτυπάμε το βούτυρο λιωμένο με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και το αλεύρι με το μπέικιν.
Χτυπάμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα και τέλος τα κόντιτα τα οποία προηγουμένως έχουμε αλευρώσει καλά, διαφορετικά θα μας πάνε όλα στον πάτο. Αν τα αλευρώσουμε όμως, θα μοιραστούν μια χαρά μέσα στο κέικ.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά με φυτικό βούτυρο μια βαθιά φόρμα, πασπαλίζουμε οπωσδήποτε τον πάτο της με λίγο αλεύρι, και αδειάζουμε σ' αυτήν το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, στον αέρα, για 40-50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Αφήνουμε το κέικ για λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία.

Thursday 10 December 2009

Κιμαδόπιτα

Μου περίσσεψε κιμάς αρκετός θα έλεγα -από μακαρόνια με κιμά που έφτιαξα-και σκέφτηκα να κάνω μια κιμαδόπιτα.
Εκτός λοιπόν από τον κιμά που όλοι ξέρουμε με το δικό μας τρόπο να φτιάχνουμε, θα σας πω τι άλλα υλικά χρησιμοποίησα.

Υλικά
3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
300 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πακέτο νωπό ή κατεψυγμένο χωριάτικο φύλλο " χρυσή ζύμη"
250 γρ. φέτα τριμμένη
250 γρ. edam τριμμένο
250 γρ. gouda τριμμένο
Πάμε να την φτιάξουμε
Πρώτα απ΄ όλα εάν έχουμε πάρει κατεψυγμένο φύλλο το ξεπαγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά (χωρίς λάδι) και ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και ρίχνουμε το λαδάκι μας. Αφήνουμε να μαραθούν καλά σε χαμηλή φωτιά -γιατί ο κιμάς είναι ήδη ψημένος-.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από την φωτιά και τα ανακατεύουμε με τον κιμά.
Επειδή δεν θέλουμε το μείγμα μας να έχει πολλά ζουμιά το σουρώνουμε ελαφρά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε για να γίνουν όλα ένα μείγμα.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα εναλλάξ.
Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε να πάει παντού.
Συνεχίζουμε σκεπάζοντας με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας επίσης εναλλάξ.
Τέλος κόβουμε την πίτα μας σε τετράγωνα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200 βαθμούς c.
Η κιμαδόπιτα γίνεται νοστιμότατη!!!!
Εμείς τουλάχιστον την τσακίσαμε !!!!!!!!!!
Το σημαντικότερο δε είναι ότι δεν πάει χαμένος ο κιμάς!!!!!!!!!!!
Vasia B.

Wednesday 9 December 2009

Γαριδομακαρονάδα

Οι καλύτερες συνταγές με θαλασσινά, είναι αυτές που είναι απλές, αυτές που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ένα σωρό πράγματα για να νοστιμίσουμε το φαγητό μας.
Άλλωστε όλες αυτές οι συνταγές δεν βγήκαν στις κουζίνες των νοικοκυρών, ούτε και από σεφ περγαμηνών, αλλά στις κουζίνες των καϊκιών από τους ψαράδες, που μαγείρευαν κάθε φορά με θαλασσινό νερό, ό,τι έβγαζε η θάλασσα και τα λιγοστά εφόδια που έπαιρναν από τα σπίτια τους, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, πελτέ και κανένα κρεμμύδι..
Ας δούμε πως γίνεται μία απλή γαριδομακαρονάδα..
Μαράκι αυτή είναι αφιερωμένη εξαιρετικά για εσένα που πιστεύω ότι δεν θα μου πεις ΔΕΝ!!!!!!!

Χρειαζόμαστε:
1 πακέτο μακαρόνια (εγώ έβαλα με γεύση καρότο)
½ κιλό γαρίδες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
2 ντοματάκια
1 με 2 κρεμμύδια ξερά
λάδι, ξύδι,
αλάτι, πιπέρι,
μαϊντανό
σκόρδο
Φτιάχνουμε την γαριδομακαρονάδα μας
Βράζουμε τις γαρίδες για περίπου 20 λεπτά και ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο, και το νερό τους το σουρώνουμε ώστε, μέρος του να το χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα και το υπόλοιπο για τα μακαρόνια.
Για τη σάλτσα:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και είτε το τσιγαρίζουμε είτε το μαραίνουμε στο ζωμό από τις γαρίδες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, λίγο λάδι, το σκόρδο (προαιρετικά) λίγο ακόμα από το ζωμό και αλάτι, πιπέρι, ξύδι και μαϊντανό.
Αφήνουμε να σιγοβράζει και στο τελευταίο πεντάλεπτο ρίχνουμε τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα και τις γυρίζουμε διακριτικά να πάρουν σάλτσα από όλες τις μεριές.
Το ζουμί από τις γαρίδες το βάζουμε πάλι να βράσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια κατά τα γνωστά.
Αν θέλουμε τα μακαρόνια μας να απορροφήσουν όλη τη σάλτσα με το που θα τα σουρώσουμε τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη σάλτσα με τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
Διαφορετικά λαδώνουμε τα μακαρόνια μας και ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιάτο του καθενός.
Εγώ προτιμώ την πρώτη εκδοχή γιατί έτσι είχα συνηθίσει από τη συγκάτοικό μου την ιταλίδα, αλλά περί ορέξεως.. ….
Μπορείτε να σερβίρετε με παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
Καλή σας όρεξη.
Αμαλία

Tuesday 8 December 2009

Ψωμί στη γάστρα

Αυτή τη συνταγή του ψωμιού την βρήκα στους Τάιμς της Νέας Υόρκης πριν από κάποια χρόνια. Δοκιμάστηκε με διάφορους τύπους αλεύρι για να καταλήξουμε σε αυτή την εκδοχή μιας και αρέσει σε όλους μας.
Είναι το πιο εύκολο ψωμί που έχω φτιάξει στη ζωή μου (όχι ότι έχω φτιάξει πολλά, αλλά λέμε τώρα).
Ένα μειονέκτημα έχει. Για να φας σήμερα ψωμί θα πρέπει να το έχεις ξεκινήσει από χθες. Αν το αποφασίσεις σήμερα, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι αύριο για να το απολαύσεις (θα δείτε παρακάτω γιατί).

Για ένα καρβελάκι χρειαζόμαστε:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 ½ φλιτζάνι εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά
λίγο καλαμποκάλευρο για το αλεύρωμα ή απλό αλεύρι

Αν δεν έχετε εμφιαλωμένο νερό αφήστε το νερό της βρύσης για 10 λεπτά μέσα στο φλιτζάνι πριν το χρησιμοποιήσετε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο αλλά έτσι έλεγε η συνταγή. Εγώ βάζω πάντα εμφιαλωμένο.

Πάμε να το φτιάξουμε:
Σε λεκανίτσα από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε 12 – 18 ώρες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα το ψωμί «ζυμώνεται» μόνο του.Την επόμενη το πρωί αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη. Επειδή είναι ακόμη παχύρευστη αλευρώνουμε λιγάκι και τα χέρια μας. Είναι λιγάκι ποιο σφιχτή από τη ζύμη των λουκουμάδων.
Διπλώνουμε τη ζύμη σαν φάκελο (το πάνω μέρος προς τα κάτω, το κάτω μέρος προς τα πάνω, το δεξί προς τα αριστερά και το αριστερό προς τα δεξιά.
Αλευρώνουμε καλά μία πετσέτα με το καλαμποκάλευρο (αν δεν έχετε δεν πειράζει χρησιμοποιήστε απλό άσπρο αλεύρι) και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Αφήνουμε να φουσκώσει 1 ½ ώρα.Ανάβουμε το φούρνο μας στους 250 C και βάζουμε μέσα τη γάστρα άδεια να κάψει για μισή ώρα περίπου.
Ανοίγουμε τη γάστρα και ρίχνουμε μέσα με προσοχή για να μην καούμε το ψωμί. Κλείνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τη γάστρα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 C και ψήνουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε από τη γάστρα αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και σπάμε με το χέρι μας το πρώτο κομμάτι.

Στη φωτογραφία το ένα καρβελάκι είναι με απλό άσπρο αλεύρι και ολικής και το άλλο με καλαμποκάλευρο και ολικής. Γενικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αλεύρι θέλετε αρκεί το ολικής να μην υπερβαίνει το 50 %.
Το «ροζαλένιο» χεράκι είναι της Μαριλίτας μου, που μου δείχνει από ποιο καρβελάκι θέλει να της φτιάξω με βούτυρο και μέλι.
Κάλλια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...